教育王國

標題: 想試吓入唔入到DBS, 我係唔係有D妄想??? [打印本頁]

作者: 薯仔阿ME    時間: 09-11-4 12:46     標題: 想試吓入唔入到DBS, 我係唔係有D妄想???

上個星期聽完DBS的升中講座, 又想試吓幫阿仔入申請表, 朋友話試吓無妨, 唔得就先算, 又無壞......
原本完全無稔過呢類學校, 因為距離我地太遙遠啦! 而家又心大心細, 物都唔做就放棄機會又好似對個仔唔著咁, 你話我係唔係攞嚟煩..............
作者: neighbour931    時間: 09-11-4 14:27

你煩d乜呀 ?你驚真係收左唔知讀唔讀好呀 ?
作者: 薯仔阿ME    時間: 09-11-4 14:53

Hi neighbour,

我煩係唔知要點做profile, 有得俾佢揀中約見已經好好啦, 仲話收左唔知讀唔讀好, 都未稔到咁長遠...................

原帖由 neighbour931 於 09-11-4 14:27 發表
你煩d乜呀 ?你驚真係收左唔知讀唔讀好呀 ?

作者: samuel89    時間: 09-11-4 15:10

原帖由 薯仔阿ME 於 09-11-4 14:53 發表
Hi neighbour,

我煩係唔知要點做profile, 有得俾佢揀中約見已經好好啦, 仲話收左唔知讀唔讀好, 都未稔到咁長遠...................

咪你幫仔報名,唔系預左有機會收先報咩....

我覺得唔使太緊張要點做profile,...只要將阿仔d"威水野"show俾學校睇就ok架啦.....人地學校都系主要揀學生,唔系揀家長
作者: 薯仔阿ME    時間: 09-11-4 16:03

阿仔成績同操行都幾好, 一直都係排頭喺全級頭1x名, 就係無物嘢"威水野"show俾學校睇, 又唔係讀咩名牌小學, 所以我覺得我有d妄想, 有無多d呢間學校收生要求嘅資料?

原帖由 samuel89 於 09-11-4 15:10 發表

咪你幫仔報名,唔系預左有機會收先報咩....

我覺得唔使太緊張要點做profile,...只要將阿仔d"威水野"show俾學校睇就ok架啦.....人地學校都系主要揀學生,唔系揀家長 ...

作者: samuel89    時間: 09-11-4 16:19

原帖由 薯仔阿ME 於 09-11-4 16:03 發表
阿仔成績同操行都幾好, 一直都係排頭喺全級頭1x名, 就係無物嘢"威水野"show俾學校睇, 又唔係讀咩名牌小學, 所以我覺得我有d妄想, 有無多d呢間學校收生要求嘅資料?

...

間間學校收生要求嘅資料都系全級頭x名愈前愈好, "威水野"愈多愈好....
所以我先覺得你只需要將阿仔由小4至而家既成績同"威水野"show俾學校睇就ok啦,...入唔入到要睇阿仔面試同能力...完全唔關profile靚唔靚事...
作者: neighbour931    時間: 09-11-4 16:20

有時有d妄想都唔錯架, 妄想---->夢想 ---->理想.
Profile 直接D 得架喇, 精簡, 明確.
你可以叫d考左入去既小朋友家長分享下佢地小朋友既功績, 自己比較一下, 當然仲有重要既interview 啦
原帖由 薯仔阿ME 於 09-11-4 16:03 發表

...

作者: samuel89    時間: 09-11-4 16:37

原帖由 neighbour931 於 09-11-4 16:20 發表
有時有d妄想都唔錯架, 妄想---->夢想 ---->理想.
Profile 直接D 得架喇, 精簡, 明確.
你可以叫d考左入去既小朋友家長分享下佢地小朋友既功績, 自己比較一下, 當然仲有重要既interview 啦
...

完全贊同....

記得自行幫阿仔報既2間學校我都系用1個文件夾file起d資料俾學校...結果2間學校都有得面試....
其中一間學校交表時, 見d收表既校工要其他家長將用膠file file好晒資料攞晒出來,話佢地唔收file...我直情覺得我冇揀錯學校...
另一間學校交表時, 見有家長交成2~3寸厚既file(個file直情有間學校既校黴徽,.....我當其時真系有d自卑 仲以為實冇得面試tim....
作者: Auntie山渣    時間: 09-11-4 16:58

作者: neighbour931    時間: 09-11-4 17:14

Can you share some information about your kid's acamdemic and non-academic result ? What kind of most impportant criteria your kid success in the application ?
原帖由 samuel89 於 09-11-4 16:37 發表

完全贊同....

記得自行幫阿仔報既2間學校我都系用1個文件夾file起d資料俾學校...結果2間學校都有得面試....
其中一間學校交表時, 見d收表既校工要其他家長將用膠file file好晒資料攞晒出來,話佢地唔收file ...

作者: 薯仔阿ME    時間: 09-11-4 17:26

DBS嘅deadline係Dec12, 咁我而家係咪要返去問校長攞推薦信? 有經驗嘅媽咪可唔可以提點吓我而家要做d物,
我有D"老鼠拉龜, 無從入手"嘅感覺!

原帖由 Auntie山渣 於 09-11-4 16:58 發表

聽講要全級頭幾名,校長推薦信,音樂or運動有好好的成績(當然要有證書or學界代表)。
除了收小拔學生,剩下只有30-40個位。所以競爭都好大。

作者: samuel89    時間: 09-11-4 17:31

原帖由 neighbour931 於 09-11-4 17:14 發表
Can you share some information about your kid's acamdemic and non-academic result ? What kind of most impportant criteria your kid success in the application ?

全級排1x名.....有d地區游泳獎牌..
作者: 薯仔阿ME    時間: 09-11-4 17:33

可唔可以分享吓邊d證書有用?

DBS都係提意用你呢個方法交資料,
佢地都話千奇唔好懶靚咁用膠File,
唔環保又要麻煩d工友逐張攞返出嚟.

原帖由 samuel89 於 09-11-4 16:37 發表

完全贊同....

其中一間學校交表時, 見d收表既校工要其他家長將用膠file file好晒資料攞晒出來,話佢地唔收file ...

作者: samuel89    時間: 09-11-4 17:42

原帖由 薯仔阿ME 於 09-11-4 17:33 發表

樂器級數證書有用, ...地區性,最好全港性獎項....:)
其實我覺得你唔使甘緊張....其實入唔入到對阿仔都系好壞參半....我個人始終認為憑阿仔能力入到...好過你想盡辦法令阿仔挽車邊入到...
作者: neighbour931    時間: 09-11-4 17:51

除非有特別原因, 校長推薦信無乜需要
原帖由 薯仔阿ME 於 09-11-4 17:26 發表
DBS嘅deadline係Dec12, 咁我而家係咪要返去問校長攞推薦信? 有經驗嘅媽咪可唔可以提點吓我而家要做d物,
我有D"老鼠拉龜, 無從入手"嘅感覺!

作者: jbma    時間: 09-11-4 23:54

原帖由 薯仔阿ME 於 09-11-4 17:33 發表

我因有事而沒有去聽講座,我想問下DBS的講座還提及有什麼要特別注意呢?
作者: irisyan    時間: 09-11-5 09:15

自行兩間選校非常重要, 如果第一選擇是DBS, 而你又沒有充分把握, 則第二選擇一定要穩打穩紮, 不宜再報高啦~
作者: samuel89    時間: 09-11-5 10:50

原帖由 irisyan 於 09-11-5 09:15 發表
自行兩間選校非常重要, 如果第一選擇是DBS, 而你又沒有充分把握, 則第二選擇一定要穩打穩紮, 不宜再報高啦~

DBS好似系直資, 有收生優先權...收左既話自行兩間選校及大抽獎都自動失效....
作者: 薯仔阿ME    時間: 09-11-5 11:30

張校長講笑, 話除咗成績好之外, 佢地仲需要d有"特異功能"嘅學生...... 另外一個老師話, 俾d提示"佢地較需要對排球有成績嘅學生", 對你有無幫助呀?

原帖由 jbma 於 09-11-4 23:54 發表

我因有事而沒有去聽講座,我想問下DBS的講座還提及有什麼要特別注意呢?

作者: jbma    時間: 09-11-5 12:33

唔該哂呀......我亞仔係運白痴........ 同你一樣都覺得諗LI間有少少妄想咁.....

原帖由 薯仔阿ME 於 09-11-5 11:30 發表
張校長講笑, 話除咗成績好之外, 佢地仲需要d有"特異功能"嘅學生...... 另外一個老師話, 俾d提示"佢地較需要對排球有成績嘅學生", 對你有無幫助呀?

作者: irisyan    時間: 09-11-5 13:16

係wor, DBS系直資, 甘就一定要報啦, 當比個小朋友試下面試, 得左都要你簽左"放棄派位"果份文件, 先至算; 如果你吾簽, 仍然可以參加自行及統一派位

原帖由 samuel89 於 09-11-5 10:50 發表

DBS好似系直資, 有收生優先權...收左既話自行兩間選校及大抽獎都自動失效....

作者: 樂樂    時間: 09-11-5 14:36

原帖由 samuel89 於 09-11-4 17:42 發表

樂器級數證書有用, ...地區性,最好全港性獎項....:)
其實我覺得你唔使甘緊張....其實入唔入到對阿仔都系好壞參半....我個人始終認為憑阿仔能力入到...好過你想盡辦法令阿仔挽車邊入到... ...

我fd 個女 攞過幾個全港性冠軍,又攞過傑出學生,成績全級頭幾名,我提議佢報DGS ,佢心思思,佢問班主任意見,(我地係新界學校),班主任話唔好報呀,DGS D學生好吋架.
作者: samuel89    時間: 09-11-5 14:45

原帖由 樂樂 於 09-11-5 14:36 發表

我fd 個女 攞過幾個全港性冠軍,又攞過傑出學生,成績全級頭幾名,我提議佢報DGS ,佢心思思,佢問班主任意見,(我地係新界學校),班主任話唔好報呀,DGS D學生好吋架. ...

甘都系理由...
我都聽過有媽咪話如果剩系靠"特異功能"入...就唔俾小朋友入呢d名校,...因為怕小朋友變成"比賽機器"....但如果成績全級頭幾名,我都提議佢報DGS, 但另一問題系要俾學費,值唔值得 ......
作者: 樂樂    時間: 09-11-5 15:02

原帖由 samuel89 於 09-11-5 14:45 發表

甘都系理由...
我都聽過有媽咪話如果剩系靠"特異功能"入...就唔俾小朋友入呢d名校,...因為怕小朋友變成"比賽機器"....但如果成績全級頭幾名,我都提議佢報DGS, 但另一問題系要俾學費,值唔值得 ...... ...

比學費佢冇問題架,

我地呢間小學咁多年都係原區升中學,老師好少鼓勵學生出市區升中.呢個女仔好叻,唔使點讀都頭幾名,又好多課外活動,DGS 真係岩佢架,係遠左D囉,唔知佢有冇報.
作者: samuel89    時間: 09-11-5 15:21

原帖由 樂樂 於 09-11-5 15:02 發表
比學費佢冇問題架,

我地呢間小學咁多年都係原區升中學,老師好少鼓勵學生出市區升中.呢個女仔好叻,唔使點讀都頭幾名,又好多課外活動,DGS 真係岩佢架,係遠左D囉,唔知佢有冇報. ...

比學費佢冇問題架,<---個人意見系考慮值唔值得...以佢女條件大把好學校揀....唔應該因為"遠左D"而"坐井觀天"....
作者: 樂樂    時間: 09-11-5 15:56

原帖由 samuel89 於 09-11-5 15:21 發表

比學費佢冇問題架,

你有冇咩提議? 佢唔係好識香港d學校.
作者: samuel89    時間: 09-11-5 16:01

原帖由 樂樂 於 09-11-5 15:56 發表

你有冇咩提議? 佢唔係好識香港d學校.

女子文武都得....恊恩可以考慮...:)
作者: irisyan    時間: 09-11-5 16:27

要視乎間小學的banding, 如果小學並非band 1, 頭幾名DGS都未必收, 呢間真係好top, 勁多人爭.
原帖由 樂樂 於 09-11-5 15:02 發表

比學費佢冇問題架,

我地呢間小學咁多年都係原區升中學,老師好少鼓勵學生出市區升中.呢個女仔好叻,唔使點讀都頭幾名,又好多課外活動,DGS 真係岩佢架,係遠左D囉,唔知佢有冇報. ...

作者: 薯仔阿ME    時間: 09-11-6 12:34

我都係咁稔, 當攞吓經驗.........

原帖由 irisyan 於 09-11-5 13:16 發表
係wor, DBS系直資, 甘就一定要報啦, 當比個小朋友試下面試, 得左都要你簽左"放棄派位"果份文件, 先至算; 如果你吾簽, 仍然可以參加自行及統一派位

...

作者: HumbleHeart    時間: 09-11-6 16:41

原帖由 irisyan 於 2009/11/5 16:27 發表
要視乎間小學的banding, 如果小學並非band 1, 頭幾名DGS都未必收, 呢間真係好top, 勁多人爭.

還有,DGS 面試都幾關鍵。 頗為壓迫性,可能想測試小朋友在壓力下之表現及應變能力。
作者: BestHKMother    時間: 09-11-6 17:14

各位家長, 如果有興趣報DBS既, 這星期日DBS 賣物會, 可以去參觀一下校舍, 又可以睇吓啲學生!
作者: jbma    時間: 09-11-7 00:34

我想問下,[頗為壓迫性]<==即係點呀?
可唔可以具體D話比我知呀?其實係大概會考D乜呢?

原帖由 HumbleHeart 於 09-11-6 16:41 發表

還有,DGS 面試都幾關鍵。 頗為壓迫性,可能想測試小朋友在壓力下之表現及應變能力。

作者: HumbleHeart    時間: 09-11-7 01:09

原帖由 jbma 於 2009/11/7 00:34 發表
我想問下,[頗為壓迫性]

一般語文能力及常識測試(個人及小組)不在話下,另有自選 Show Quali 天才表演 (唱歌/跳舞/樂器....)。最刺激(壓迫)的是在限定時間內答盡量多的問題,如果即時答不上或算不出來,要決定Pass還是再花時間考慮....不少女生會緊張致哭出來。 當然,如果有特異工能 (最好是體育方面),以上的比重會大大的減少了。
作者: SmileFoReVeR    時間: 09-11-7 01:40

嘩! 乜咁刺激呀
原帖由 HumbleHeart 於 09-11-7 01:09 發表
一般語文能力及常識測試(個人及小組)不在話下,另有自選 Show Quali 天才表演 (唱歌/跳舞/樂器....)。最刺激(壓迫)的是在限定時間內答盡量多的問題,如果即時答不上或算不出來,要決定Pass還是再花時間考慮....不少女生 ...

作者: jbma    時間: 09-11-7 02:07

嘩!我朋友個女仲諗緊考唔考.....聽完你咁講.....咁我諗佢多數都唔考的多......咁你地又知唔知SPCC和BPS會唔會有咁刺激的INTERVIEW呀?

原帖由 HumbleHeart 於 09-11-7 01:09 發表

一般語文能力及常識測試(個人及小組)不在話下,另有自選 Show Quali 天才表演 (唱歌/跳舞/樂器....)。最刺激(壓迫)的是在限定時間內答盡量多的問題,如果即時答不上或算不出來,要決定Pass還是再花時間考慮....不少女生 ...

作者: HumbleHeart    時間: 09-11-7 08:33

原帖由 jbma 於 2009/11/7 02:07 發表
嘩!我朋友個女仲諗緊考唔考.....聽完你咁講.....咁我諗佢多數都唔考的多......咁你地又知唔知SPCC和BPS會唔會有咁刺激的INTERVIEW呀?

其實, 如果真的很喜歡DGS, 而女兒成績/活動又出色, 何妨一試. 就當作汲取經驗吧. 但不要忘記提醒小朋友(及自己)如不成功, 非戰之罪也, 不要失去信心.  BPS 面試較正常, 但估計面試表現在收生決定中比重較少.  SPCC 面試亦很"全面", 不易應付, 稍後有機會再談.
作者: Marco-ma    時間: 09-11-7 20:31

原帖由 HumbleHeart 於 09-11-7 08:33 發表

其實, 如果真的很喜歡DGS, 而女兒成績/活動又出色, 何妨一試. 就當作汲取經驗吧. 但不要忘記提醒小朋友(及自己)如不成功, 非戰之罪也, 不要失去信心.  BPS 面試較正常, 但估計面試表現在收生決定中比重較少.  SPCC ...

哈哈 ~ 形容得真係好好 >> [頗為壓迫性] 的面試!

但我好同意, 當一個經驗都好呀, 因為去 dgs 係見校長, 所有學生都由佢一個人去見, 由佢去制定個標準, 其實都幾公平!

去其他學校, 多數都係見主任/老師, 唔同老師有唔同標準, 個面試係咪真係公平呢...
作者: irisyan    時間: 09-11-8 11:20

BPS面試表現占40%, 比重與學業成績一樣的.
原帖由 HumbleHeart 於 09-11-7 08:33 發表

其實, 如果真的很喜歡DGS, 而女兒成績/活動又出色, 何妨一試. 就當作汲取經驗吧. 但不要忘記提醒小朋友(及自己)如不成功, 非戰之罪也, 不要失去信心.  BPS 面試較正常, 但估計面試表現在收生決定中比重較少.  SPCC ...

作者: kuenkuenmum    時間: 09-11-9 09:51

好友嘅囝囝讀男拔,昨日去了學校的賣物會,感覺良好,學校環境好,學生有禮又helpful. 還買了一些用品:
作者: 薯仔阿ME    時間: 09-11-9 11:00

DBS學生行出嚟, 俾我覺得係好有自信嘅感覺, 但有人會覺得佢地"寸"囉.

原帖由 kuenkuenmum 於 09-11-9 09:51 發表
好友嘅囝囝讀男拔,昨日去了學校的賣物會,感覺良好,學校環境好,學生有禮又helpful. 還買了一些用品::" />

作者: 薯仔阿ME    時間: 09-11-9 11:05

我正在為我的"妄想"努力...... 努力考好明天開始的呈分試, 以前佢係自己溫書, 今次要捉住佢一齊溫習.....
老師話今次好關鍵.
作者: ha8mo    時間: 09-11-9 12:10

作者: 薯仔阿ME    時間: 09-11-11 10:50

OIC........

原帖由 ha8mo 於 09-11-9 12:10 發表
某校A Grade排球剛被長天踢左出局

宜家急求新血明年頂上  

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5