教育王國

標題: 有無小朋友15分得左架 [打印本頁]

作者: vinyasa    時間: 09-11-23 11:32     標題: 有無小朋友15分得左架

請問有無小朋友係15分入到架 , 可講下入左邊間嗎

出年輪到我
作者: DONUTBUBBLE    時間: 09-11-23 11:41

我個女得左, 40網荔天!!
作者: vinyasa    時間: 09-11-23 11:53

恭喜, 恭喜
作者: maybaby    時間: 09-11-23 12:06

我仔都得左
作者: jaycee_mami    時間: 09-11-23 12:15

40網荔天 15 分都入到???????

哈哈, 之前有家長話這校20分先得, 估唔到今年15分就可以!
作者: vinyasa    時間: 09-11-23 12:21

原帖由 maybaby 於 09-11-23 12:06 發表
我仔都得左

請問係邊間呀
作者: KwokYi    時間: 09-11-23 12:28

朋友 聖心 15分 OK咗。
作者: DONUTBUBBLE    時間: 09-11-23 12:41

係呀, 真係好彩, 安落哂啦.....

原帖由 jaycee_mami 於 09-11-23 12:15 發表
40網荔天 15 分都入到???????

哈哈, 之前有家長話這校20分先得, 估唔到今年15分就可以!

作者: Ah-Faye    時間: 09-11-23 12:42

15分...聖家(九龍塘)
作者: 蒨沂媽媽    時間: 09-11-23 13:18

我都得咗啦! 15分油塘基法
作者: brianshe    時間: 09-11-23 13:22

作者: fatgoat    時間: 09-11-23 13:33

For curiosity only, 5 分宗教分點爭取到?  洗禮就ok? 又點樣先可以用最小時間去換取呢5分呢?

(各位教徒,請勿誤會,本人女兒只有15分,今年完全無考慮過亦無申請自行收生,只考私校/直資。)
作者: smartmatt    時間: 09-11-23 13:38

原帖由 fatgoat 於 09-11-23 13:33 發表
For curiosity only, 5 分宗教分點爭取到?  洗禮就ok? 又點樣先可以用最小時間去換取呢5分呢?

(各位教徒,請勿誤會,本人女兒只有15分,今年完全無考慮過亦無申請自行收生,只考私校/直資。) ...

The quickest way is to get yourself baptized before having your kid.  Then your kid can be baptized as a baby.
作者: evon688    時間: 09-11-23 13:46

15分 (荃灣天主教)
作者: yeesumyin    時間: 09-11-23 13:49

my son (15分) -  南官小 but we won't register.
作者: queeniekl    時間: 09-11-23 13:50

I have 20 points but still didn't make it to St. Mary's.
I should have applied for 聖家(九龍塘). Made a big mistake, I felt so bad for not doing enough preparation.
作者: babyiiii    時間: 09-11-23 14:09

有朋友個朋友、15分入到聖家。
作者: leil_girl    時間: 09-11-23 15:17

15分...聖家(九龍城),

原本估15分多數唔得, 會安排抽回自己校網St. Mary's,如果唔好彩抽唔到St. Mary's 咁扣聖家(九龍城)門會容易些, 而加反而一抽即中, 個心反而好忐忑,唔知好唔好放棄,留返再去抽St. Mary's......
作者: leil_girl    時間: 09-11-23 15:19

九龍塘 定 九龍城 ??

原帖由 babyiiii 於 09-11-23 14:09 發表
有朋友個朋友、15分入到聖家。

作者: sylam28    時間: 09-11-23 18:22

我個女15分抽聖家(九龍塘),抽唔中, 還好我可以一心讀禮賢, 我最鍾意還是禮賢!
作者: peggyyau    時間: 09-11-23 19:03

作者: Ying_Mami    時間: 09-11-23 20:18

My daughter bingo. Net 72 "Tin Tin"
作者: Snoopy211    時間: 09-11-23 21:56

My son, 15points, North Point Methodist Primary School (PM).
作者: vinyasa    時間: 09-11-23 23:05

朋友囝囝15分嘉諾撒小學(黃大仙), 仲有同班嘅2個同學都係

另一朋友女女15分聖羅撒

作者: nancytsang    時間: 09-11-23 23:09

15分40區聖安德烈小學
作者: zzidane    時間: 09-11-23 23:13

boy.....accepted by SRL??
maybe something wrong!!

原帖由 vinyasa 於 09-11-23 23:05 發表
朋友囝囝15分嘉諾撒小學(黃大仙), 仲有同班嘅2個同學都係

另一朋友囝囝15分聖羅撒

作者: babytai    時間: 09-11-23 23:17

15分....沙官失敗左呀
寄望於大抽獎:( :(
作者: irisleung7    時間: 09-11-23 23:21

你好! 聖羅撒係女校來架喎, 有冇搞錯到呀???

原帖由 vinyasa 於 09-11-23 23:05 發表

作者: 臻媽    時間: 09-11-23 23:23

你15分入丹循???? 我仔仔學校15分選丹循者全軍腹沒!!!!

原帖由 Snoopy211 於 09-11-23 21:56 發表
My son, 15points, North Point Methodist Primary School (PM).

作者: irisleung7    時間: 09-11-23 23:24

你好! 想問清楚你朋友囝囝15分入到聖羅撒的資料是否正確, 因為聖羅撒係女校黎架喎.

作者: irisleung7    時間: 09-11-23 23:26

你好! 想問清楚你朋友囝囝15入到聖羅撒的資料是否正確, 因為聖羅撒是女校來的......

作者: irisleung7    時間: 09-11-23 23:27

vinyasa  --- 請問你朋友囝囝入到聖羅撒的資料是否正確, 因為聖羅撒係女校來的.
作者: vinyasa    時間: 09-11-24 00:34

打錯字啊
BK頭先short左好耐, 想改都唔得
作者: vinyasa    時間: 09-11-24 01:06

點解我出唔到post
作者: taihunghk    時間: 09-11-24 01:08

15 pts, Net 34 農圃道官立小學
作者: chloepapa    時間: 09-11-24 01:19

原帖由 peggyyau 於 09-11-23 19:03 發表
Hong Kong Side?

我囡囡 15分入聖方濟各
作者: chun.yan    時間: 09-11-24 05:41

恭喜!恭喜!15分都入到聖家(九龍塘)這學校都ok啊!我個女就派到旁邊的九龍塘官立小學(因哥哥現讀p.2):D
作者: chun.yan    時間: 09-11-24 05:56

恭喜恭喜!15入到聖家(九龍塘)學校ok啊!                                                                          我個女派了旁邊的九龍塘官立小學,因哥哥現就讀p.2      :D
作者: 小木偶媽咪    時間: 09-11-24 07:39

15分抽St.Mary's機會係0
至於好唔好放棄,老實講..要視乎你小朋友能力

原帖由 leil_girl 於 09-11-23 15:17 發表
15分...聖家(九龍城),

原本估15分多數唔得, 會安排抽回自己校網St. Mary's,如果唔好彩抽唔到St. Mary's 咁扣聖家(九龍城)門會容易些, 而加反而一抽即中, 個心反而好忐忑,唔知好唔好放棄,留返再去抽St. Mary's......:qui ...

作者: mona1122    時間: 09-11-24 09:35

15分,48聖馬太
作者: babyyantung    時間: 09-11-24 09:48

我女女15分,入91網聖公會主風.
作者: ShinTeresa    時間: 09-11-24 10:06

甘今年15分 都真係 有机
原帖由 babyyantung 於 09-11-24 09:48 發表
我女女15分,入91網聖公會主風.

作者: Sweetsoul    時間: 09-11-24 10:11

My son has succeeded in getting a seat at Hennessy Road Government Primary PM School with 15 marks.
作者: chanelho2001    時間: 09-11-24 10:48

Congraulation !!你女女讀邊間幼稚園?

原帖由 Ying_Mami 於 09-11-23 20:18 發表
My daughter bingo. Net 72 "Tin Tin"

作者: @x@    時間: 09-11-24 10:50

原帖由 Sweetsoul 於 09-11-24 10:11 發表
My son has succeeded in getting a seat at Hennessy Road Government Primary PM School with 15 marks.

仔仔15分入91網胡素貞上午
作者: leil_girl    時間: 09-11-24 10:59

Hi, 小木偶媽咪

我就係知道15分抽St. Mary's及最後扣門位也不用想,所以先至作保守安排將15分去抽聖家(九龍城),一心想多數都是陪跑,到時大抽獎,安排抽回自己網St. Mary's 如真的都是唔好彩抽唔到,就跑回聖家扣門,起碼有個幾會,點知小女真的非常好彩一抽即中聖家(九龍城),所以現在才15/16...現在反而心煩, 真的是自己攞嚟的...

不過真的非常多謝你的回覆

原帖由 小木偶媽咪 於 09-11-24 07:39 發表
15分抽St.Mary's機會係0
至於好唔好放棄,老實講..要視乎你小朋友能力

作者: 熊媽媽    時間: 09-11-24 11:25

HI, vinyasa,
我想請問你朋友女女(15分聖羅撒)...係咪住同網架?
出年輪到我女女...我地已開始緊張了..
THANKS!

作者: Ying_Mami    時間: 09-11-24 12:47

sorry deleted

作者: share123    時間: 09-11-24 13:36

原帖由 leil_girl 於 09-11-24 10:59 發表
Hi, 小木偶媽咪

我就係知道15分抽St. Mary's及最後扣門位也不用想,所以先至作保守安排將15分去抽聖家(九龍城),一心想多數都是陪跑,到時大抽獎,安排抽回自己網St. Mary's 如真的都是唔好彩抽唔到,就跑回聖家扣門,起 ...

我覺得round 2大抽獎既機會好低,如果甘博,我擔心最後會無得讀好學校wor.你有無私校backup先?
作者: BBron    時間: 09-11-24 15:56

我覺得你要諗下你同小朋友係未可以承受到st mary既壓力, 成日聽聞d小朋友讀得好唔開心, 成日畀亞媽鬧, 幾百樣野要學, 學琴時瞓著.....
聖家(九龍城), 好多quiz同dictation....

其實每間都有好同唔好, 睇你要乜, 你再了解d學校先諗啦

原帖由 leil_girl 於 09-11-24 10:59 發表
Hi, 小木偶媽咪

我就係知道15分抽St. Mary's及最後扣門位也不用想,所以先至作保守安排將15分去抽聖家(九龍城),一心想多數都是陪跑,到時大抽獎,安排抽回自己網St. Mary's 如真的都是唔好彩抽唔到,就跑回聖家扣門,起 ...

作者: BBTWIN    時間: 09-11-24 15:57

15分抽到聖羅撒, 真係好好彩呀. 我都問緊有冇人今年15分抽中, 原來真係有. 甘我都仲有一絲希望 .
作者: BBron    時間: 09-11-24 16:15

你唔好咁老定, 我都驚緊
2004年48914出生人口
2005年57124出生人口
2005年多8210人, 仲未計有d做大仔喎, 所以今年唔可以作準,  如果2005年少左人又唔同講法

原帖由 BBTWIN 於 09-11-24 15:57 發表

15分抽到聖羅撒, 真係好好彩呀. 我都問緊有冇人今年15分抽中, 原來真係有. 甘我都仲有一絲希望 .

作者: leil_girl    時間: 09-11-24 16:18

有私校做backup,

就是擔心最後派唔到,反而得不償失,所以才會有忐忑的心

但作為媽媽的幾時都係想給小朋友最好的...

原帖由 share123 於 09-11-24 13:36 發表

我覺得round 2大抽獎既機會好低,如果甘博,我擔心最後會無得讀好學校wor.你有無私校backup先?

作者: leil_girl    時間: 09-11-24 16:26

老實講,未入讀真的唔知承唔承受到st mary既壓力,不過小女的學習能力都算幾好(在我心中),我在早一個月前已開始訓練她每星期默兩次英文,而每天也學幾個生字要識串,她都能應付,所以我才會有這個進取的想法,

原帖由 BBron 於 09-11-24 15:56 發表
我覺得你要諗下你同小朋友係未可以承受到st mary既壓力, 成日聽聞d小朋友讀得好唔開心, 成日畀亞媽鬧, 幾百樣野要學, 學琴時瞓著.....
聖家(九龍城), 好多quiz同dictation....

其實每間都有好同唔好, 睇你要乜, 你 ...

作者: BBron    時間: 09-11-24 16:27

你係未全職媽媽?
原帖由 leil_girl 於 09-11-24 16:26 發表
老實講,未入讀真的唔知承唔承受到st mary既壓力,不過小女的學習能力都算幾好(在我心中),我在早一個月前已開始訓練她每星期默兩次英文,而每天也學幾個生字要識串,她都能應付,所以我才會有這個進取的想法,

...

作者: leil_girl    時間: 09-11-24 16:46

唔係, 不過放工時間非常準時

點解會咁問 ??

原帖由 BBron 於 09-11-24 16:27 發表
你係未全職媽媽?

作者: BBron    時間: 09-11-24 17:07

係全職先好諗d勁校, 我朋友忠告!

仲有, 我是旦有一間好d入到就算, 唔想受半年折磨, 然後都係唔得, 我會接受唔到!
原帖由 leil_girl 於 09-11-24 16:46 發表
唔係, 不過放工時間非常準時

點解會咁問 ??

作者: leil_girl    時間: 09-11-24 17:34

我都是怕最後抽唔到會接受不了, 因我由小女k2以開始準備小一的資料,會考邊幾間直資/私小這個過程已折磨了很久,但到現在個心居然.....15/16,所以我才說自找煩惱....

你小朋友呢..是否也是10/11讀小一 ??

原帖由 BBron 於 09-11-24 17:07 發表
係全職先好諗d勁校, 我朋友忠告!

仲有, 我是旦有一間好d入到就算, 唔想受半年折磨, 然後都係唔得, 我會接受唔到!

作者: Ying_Mami    時間: 09-11-24 20:54     標題: 回覆 15# chanelho2001 的文章

St Jerome's Kindergarten
作者: pennyma    時間: 09-11-24 21:56

原帖由 @x@ 於 09-11-24 10:50 發表

仔仔15分入91網胡素貞上午

yeah, my daughter also get 15 marks into this school, we are lucky
作者: BBTWIN    時間: 09-11-25 10:42

原帖由 BBron 於 09-11-24 16:15 發表
2005年多8210人, 仲未計有d做大仔喎, 所以今年唔可以作準,  如果2005年少左人又唔同講法

...

我唔係老定, 不過個個都話15分冇可能有人入到聖羅撒, 但是實上係有. 對我呢d得15分既黎講係存有一絲絲希望. 我都知2005年出生人口有增加, 不過其實係好的學校個個都會爭. 好似喇沙瑪利諾協恩, 人口增唔增加都一樣甘多人爭 .  不過一句講哂, 抽學校係講運氣. 其實個天一早安排哂比我地d女. 我地做父母只可以盡力幫佢地另謀出路, 以備不時之須o者 .
作者: monkey妹    時間: 09-11-25 11:02

講得啱
原帖由 BBTWIN 於 09-11-25 10:42 發表
不過一句講哂, 抽學校係講運氣. 其實個天一早安排哂比我地d女. 我地做父母只可以盡力幫佢地另謀出路, 以備不時之須o者

作者: share123    時間: 09-11-25 11:21

原帖由 leil_girl 於 09-11-24 16:18 發表
有私校做backup,

就是擔心最後派唔到,反而得不償失,所以才會有忐忑的心

但作為媽媽的幾時都係想給小朋友最好的...

如果有私校做backup,又唔介意萬一要俾錢既話,應該試下博最好既
作者: emileleung    時間: 09-11-25 11:54

我小朋友今年係k2, 我開始參考你地既意見, 我既學網係41區&20分.
其實今年結果未出時我都會覺得下年有小小機入MCS, 不過結果一出,又加上小班教育及自行收生之後就唔敢有好大希望.
點解咁講 ~~~ 首輪MCS 收生係75位, 教署話"世襲"佔總數4成幾, 換言之自行收生位就大約有 30-45個位, 你地想吓每年有幾多家長都幫小朋友入依間學校, 可能要幾個人爭一個位, 所以我20分既機會係好微! 仲未計23分果D小朋友.
而統一位都係有75位, 成個校網有幾多小朋友? 而每間學校既對手有幾多係未知數, 如果簡錯1.2智願就機會係零, 所以我覺得希望仲微過中六合彩!
又加上依家D直資幾難入, 過5關考亞媽等等, 所以係唔係應該降低D選擇次一般既學校會好 D !起碼有書讀先 !
上述只個人意見 !
作者: agnesbibi    時間: 09-11-25 11:55

之前政府公報左, even 2005年出生係多左, 但就讀人數係比2004年的少. 因為好多大陸係hk 出生的小朋友唔係hk 就讀的.

...

作者: BBron    時間: 09-11-25 12:30

明年報小一! 11/12讀小一, 我個係細女, 我仲煩
原帖由 leil_girl 於 09-11-24 17:34 發表
我都是怕最後抽唔到會接受不了, 因我由小女k2以開始準備小一的資料,會考邊幾間直資/私小這個過程已折磨了很久,但到現在個心居然.....15/16,所以我才說自找煩惱....

你小朋友呢..是否也是10/11讀小一 ??

...

作者: kikiboy    時間: 09-11-25 13:01

Net 16
有同學仔15 分入天主教明德, 我個仔 15 分入唔到培僑.
作者: BBron    時間: 09-11-25 13:27

尼樣我都知, 但好多大陸人都安排子女到港讀書, 到時有幾多係香港讀又唔知喎!
都唔知係乜世界!
原帖由 agnesbibi 於 09-11-25 11:55 發表
之前政府公報左, even 2005年出生係多左, 但就讀人數係比2004年的少. 因為好多大陸係hk 出生的小朋友唔係hk 就讀的.

作者: leil_girl    時間: 09-11-25 15:05

如果這班小朋友是在內地住而在港上學的,校網會是新界區(上水...)

原帖由 BBron 於 09-11-25 13:27 發表
尼樣我都知, 但好多大陸人都安排子女到港讀書, 到時有幾多係香港讀又唔知喎!
都唔知係乜世界!

預先祝你小朋友明年好運 !!

原帖由 BBron 於 09-11-25 12:30 發表
明年報小一! 11/12讀小一, 我個係細女, 我仲煩

作者: agnesbibi    時間: 09-11-25 15:11

對. 我仔仔學校已經有普通話媽咪團, 上年都未有的. 但來港生仔及讀書的多數是有d錢的. 佢地目的o既學校好多時係國際or 英文目標o既小學.

原帖由 BBron 於 09-11-25 13:27 發表
都唔知係乜世界!

作者: vanbux    時間: 09-11-25 20:28

congrat to all who success with 15 marks...I'm not able to get the offer even I've got 20 marks

作者: share123    時間: 09-11-25 23:26

原帖由 vanbux 於 09-11-25 20:28 發表
congrat to all who success with 15 marks...I'm not able to get the offer even I've got 20 marks

oh.... which school did u apply?
作者: smartmatt    時間: 09-11-26 05:03

馬頭涌官立小學 - anyone get a place with 15pts
作者: 肥龜    時間: 09-11-26 17:29

48網 聖愛德華得左~~~~~
作者: songyang578    時間: 09-11-27 00:42

作者: candietweety    時間: 09-11-27 02:12

囡囡同班同學,15分入左marymount
作者: salina0817    時間: 09-11-27 08:38

15 pts marymount, think it is not possible
作者: TMMA    時間: 09-11-27 09:35

原帖由 salina0817 於 09-11-27 08:38 發表
15 pts marymount, think it is not possible

好多人都無計那10分適齡分,因覺得人人都有。
所以佢應該是有25分入Marymount。
作者: wensi    時間: 09-11-27 12:35

原帖由 BBTWIN 於 09-11-25 10:42 發表

我唔係老定, 不過個個都話15分冇可能有人入到聖羅撒, 但是實上係有. 對我呢d得15分既黎講係存有一絲絲希望. 我都知2005年出生人口有增加, 不過其實係好的學校個個都會爭. 好似喇沙瑪利諾協恩, 人口增唔增加都一樣 ...

今年聖羅撒無人15分入到, 我朋友20分都入唔到.  話15分入個個好以係自己計錯分. 無計那10分適齡分,25分入ga!

出生人口多少都不用計, 因為人多or少D 家長都係去個幾間名校. 小斑教學慘d, 一班cut 2個 5班無左10個位.

15分聖家年年有人入
作者: YongXin    時間: 09-11-27 13:34

唔洗think,係absolutely無可能。

原帖由 salina0817 於 09-11-27 08:38 發表

作者: ew911    時間: 09-11-27 15:11

But I heard one bk mom got 20 points get into St. Mary.

原帖由 queeniekl 於 09-11-23 13:50 發表
I have 20 points but still didn't make it to St. Mary's.
I should have applied for 聖家(九龍塘). Made a big mistake, I felt so bad for not doing enough preparation.

作者: ACACSC    時間: 09-11-27 15:25

Wow how lucky?
However, in general:

15 points, chance = 0;
20 points, chance ~= 0 (but can still fight);
25 points, chance is high and can fight for the first tier of schools.

That's what I know this year!
作者: share123    時間: 09-11-27 15:40

原帖由 ACACSC 於 09-11-27 15:25 發表
Wow how lucky?
However, in general:

15 points, chance = 0;
20 points, chance ~= 0 (but can still fight);
25 points, chance is high and can fight for the first tier of schools.

That's what I know thi ...

無甘誇,25分應該是比入,20分要抽,15分可能抽到地區名校
作者: ACACSC    時間: 09-11-27 15:52

Well, this is what is happening around my friends...just a small sample size research....

15 points can get branded schools? Are you sure??!!

None of my friends with 20 points win from the first round lucky draw... may be too competitive...
作者: 臻媽    時間: 09-11-27 16:01

agree....好似今年咁, 15分有人抽到灣仔聖方濟各, 聖保祿天主教, 軒小(下)...呢些好學校呀!!!

原帖由 share123 於 09-11-27 15:40 發表

無甘誇,25分應該是比入,20分要抽,15分可能抽到地區名校

作者: 臻媽    時間: 09-11-27 16:05

你朋友一入表去一些有宗教+歷史尤久+大熱之選的好學校呀....競爭當然較大吧....就正如 NET 12的華仁吧!!!

原帖由 ACACSC 於 09-11-27 15:52 發表
Well, this is what is happening around my friends...just a small sample size research....

15 points can get branded schools? Are you sure??!!

None of my friends with 20 points win from the first rou ...

作者: YongXin    時間: 09-11-27 16:21

係,呢3間,咁多年15分一向都有機會。

原帖由 臻媽 於 09-11-27 16:01 發表
agree....好似今年咁, 15分有人抽到灣仔聖方濟各, 聖保祿天主教, 軒小(下)...呢些好學校呀!!!

作者: ACACSC    時間: 09-11-27 16:32

原帖由 臻媽 於 09-11-27 16:05 發表
你朋友一入表去一些有宗教+歷史尤久+大熱之選的好學校呀....競爭當然較大吧....就正如 NET 12的華仁吧!!!

Yes, they are crazy like me and targeting LSC...total failed...
作者: Charlotte_mom    時間: 09-11-27 17:56

我朋友15分, 最近安排埋領洗, 20分, 仲想買埋灣仔單位
本來一心想入st paul's catholic, 而家有20分又想搏marymount, 我同佢講, 一間sure win一間50%羸面, 叫佢自己唸清楚
我叫佢一係 第一輪搏, 唔得就第2輪揀返sp, 都好穩陣, 佢又話驚影響叩門, 我話mm呢d學校點到外人叩門丫......
原帖由 YongXin 於 09-11-27 04:21 PM 發表
係,呢3間,咁多年15分一向都有機會。

作者: YongXin    時間: 09-11-27 18:08

我成日响度講,講到口生枕。两間都咁好,但係C都要搏MPS;都話12網,真真假假地址,挣餐C,搬來住都唔代表到0的0羊。

萬一好既唔靈醜既靈:MPS12本網partA/B第一志願都唔得;SPPCS叩門,你學術對應無返咁上吓都唔會收你,到時两頭唔到岸,盏攪。

原帖由 Charlotte_mom 於 09-11-27 17:56 發表
我朋友15分, 最近安排埋領洗, 20分, 仲想買埋灣仔單位
本來一心想入st paul's catholic, 而家有20分又想搏marymount, 我同佢講, 一間sure win一間50%羸面, 叫佢自己唸清楚
我叫佢一係 第一輪搏, 唔得就第2輪揀返sp,  ...

作者: babellt    時間: 10-6-24 13:54

請問邊到睇到2007年既出生數字 ?   thanks.

...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5