教育王國

標題: 你們會選聖羅撒嗎? [打印本頁]

作者: lovelypooh    時間: 09-11-30 21:11     標題: 你們會選聖羅撒嗎?

為什麼沒有人談及這所幼稚園呢?
作者: yingtsun    時間: 09-12-1 13:31

真的在BK沒有太多MAMA談及此間幼稚園,聖羅撒是不是一條龍?  可否直上小學?
因本人囡 囡5/Dec要Interview,TT 已收了囡囡下午班(主流班),現在又15/16不知去不去Interview?
老公話已報名及交了$30報名費不妨去試一試,反正已有Offer,不用那麼緊張。
請問各位有何意見?
Yingtsun Ma
作者: ceiliabb    時間: 09-12-1 13:38     標題: 回覆 1# yingtsun 的文章

我都係12月5日interview呀
作者: bakusensei    時間: 09-12-1 14:01

原帖由 yingtsun 於 09-12-1 13:31 發表
真的在BK沒有太多MAMA談及此間幼稚園,聖羅撒是不是一條龍?  可否直上小學?
因本人囡 囡5/Dec要Interview,TT 已收了囡囡下午班(主流班),現在又15/16不知去不去Interview?
老公話已報名及交了$30報名費不妨去試一試,反正已有 ...

聖羅撒小學is津貼小學. thus, 聖羅撒幼稚園cannot 直上聖羅撒小學.

either u ve enough marks for 自行 or u can join the lukcy draw (school net 34)
作者: sammilcm    時間: 09-12-1 14:04

我都係12月5日11:30interview呀
作者: oct07-mama    時間: 09-12-1 14:11

聽講話聖羅撒d科程比較淺,唔知係咪呢?
TT都收左小女,所以都諗緊去唔去IN
作者: sammilcm    時間: 09-12-1 14:31

我又唔知呀, 不過聖羅撒校風好, 所以咪去見囉, 而且佢有小學, 係我心中嘅理想選擇. 又一村同啟思都收咗呀女, 不過聖羅撒同民生係我心中最理想嘅理想選擇.
原帖由 oct07-mama 於 09-12-1 14:11 發表
聽講話聖羅撒d科程比較淺,唔知係咪呢?
TT都收左小女,所以都諗緊去唔去IN

作者: yingtsun    時間: 09-12-1 15:37

如果不是一條龍,而且又冇分係手(沒有宗教信仰),那我就疊埋心水讓囡囡去TT讀。

Yingtsun Ma
作者: lovelypooh    時間: 09-12-1 21:07     標題: 不知學校重建要幾耐?

我都是在5/12in
正十五、十六,心大心細...
作者: xx33    時間: 09-12-2 03:40

作者: stephanielum    時間: 09-12-2 10:09

學校重建到2011年9月, 所以出年讀k.1既小朋友都仲有一年時間要面對封閉既建築物, 不過你地唔駛擔心, 因為到你地小朋友讀書既時候應該打摏部份已經完成, 唯一擔心係沙塵可能比較多d囉, 不過暫時我都唔覺得有乜野影響喎, 同時鄭校長話會想盡辦法唔會影響小朋友學習, 所以你地方心啦!

我囡囡今年讀SRL k.1, 因為我好喜歡學校既校風醇樸, 所以到目前為止我都無後悔比佢返SRL, 更何況囡囡自己都好鍾意學校老師潻.

原帖由 lovelypooh 於 09-12-1 21:07 發表
我都是在5/12in
正十五、十六,心大心細...

作者: candykiki123    時間: 09-12-2 11:18

Hi Stephanielum,

想請問咁佢地而家仲有無户外活動場地 ? 之前上網見到學校出面有個滑梯户外場地,去報名時就咩都唔見,已唔係網上個圖樣, 只剩番一座校舍係咪呢 ??? 我果日報名見咁忍唔住問個先生,但佢話佢係新離唔多清楚...所以都想了解清楚,學校環境對小朋友同樣都係咁重要~~thanks

原帖由 stephanielum 於 09-12-2 10:09 發表
學校重建到2011年9月, 所以出年讀k.1既小朋友都仲有一年時間要面對封閉既建築物, 不過你地唔駛擔心, 因為到你地小朋友讀書既時候應該打摏部份已經完成, 唯一擔心係沙塵可能比較多d囉, 不過暫時我都唔覺得有乜野影響 ...

作者: Prettyabc    時間: 09-12-2 12:24

想問小學和幼稚園是不是直屬的,好似話唔係收番幼稚園生,但小學重建完會不會變成直屬關係呢.

原帖由 stephanielum 於 09-12-2 10:09 發表
學校重建到2011年9月, 所以出年讀k.1既小朋友都仲有一年時間要面對封閉既建築物, 不過你地唔駛擔心, 因為到你地小朋友讀書既時候應該打摏部份已經完成, 唯一擔心係沙塵可能比較多d囉, 不過暫時我都唔覺得有乜野影響 ...

作者: stephanielum    時間: 09-12-2 13:15

現在仍然有户外活動場地, 不過你地睇見既滑梯位置因此拆卸問題已經無咗, 不過學校在入口左邊加建咗個有蓋既户外場地, 我見學校影比我地睇既相, 見到囡囡有時在露天操場玩, 有時在有蓋既户外場地玩, 只不過係無咗個滑梯同搖搖板玩囉.

原帖由 candykiki123 於 09-12-2 11:18 發表
Hi Stephanielum,

想請問咁佢地而家仲有無户外活動場地 ? 之前上網見到學校出面有個滑梯户外場地,去報名時就咩都唔見,已唔係網上個圖樣, 只剩番一座校舍係咪呢 ??? 我果日報名見咁忍唔住問個先生,但佢話佢係新離唔 ...

作者: stephanielum    時間: 09-12-2 14:11

小學係津校, 都要參加政府既計分同大抽獎, 不過聽人講話叩門會多數選收srl既幼生, 至於小學重建完會不會變成直屬關係, 我估應該唔會同埋都無聽過會轉, 因為轉直屬咪即係變相轉為直資囉.  反而小學同中學就係直屬的.

原帖由 Prettyabc 於 09-12-2 12:24 發表
想問小學和幼稚園是不是直屬的,好似話唔係收番幼稚園生,但小學重建完會不會變成直屬關係呢.

作者: Prettyabc    時間: 09-12-2 14:42

但我不屬那區,叩門都無好處.

原帖由 stephanielum 於 09-12-2 14:11 發表
小學係津校, 都要參加政府既計分同大抽獎, 不過聽人講話叩門會多數收回srl既幼生, 至於小學重建完會不會變成直屬關係, 我估應該唔會同埋都無聽過會轉, 因為轉直屬咪即係變相轉為直資囉.  反而小學同中學就係直屬的.
...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5