教育王國

標題: 今日去樂基HKPS(Kln Tong) interview... [打印本頁]

作者: JCarCar    時間: 09-12-5 23:23     標題: 今日去樂基HKPS(Kln Tong) interview...

孖寶寶人生第一個interview順利完成呀!! 今日in得好開心,好幸運係鬼婆in我哋,孖寶寶答晒所有問題,加上靚Daddy又狀態大勇,我哋全程同老師有講有笑呢!! 講真,要叫個15個月大嘅BB喺10分鐘內在陌生地方响陌生人面前,答問題+做指令+表現自己真係唔易呀!! 就算學校最後唔收,靚媽咪都要講句........ Charlot, Ethan, 你哋好叻呀,今日辛苦晒喇, I am so proud of you two!!!! ^o^
作者: JCarCar    時間: 09-12-5 23:54

今日NET英文老師interview playgroup (N1) 嘅問題...

問家長:
-平日邊個湊,幾點瞓
-weekend同BB去邊度
-平日用咩言語同BB溝通

之後就考BB:
-先俾個玩具仔BB玩,睇吓佢點玩法
-俾咭問cat/dog, apple/banana, 跟住俾番老師
-指出眼,耳,口,鼻
-叫佢拍手, give me five
-問邊個喺媽咪,嗲啲
-最後俾份禮物BB

我朋友個15個月大BB係廣東話老師in,仲要指出"青蛙"咭添!! 其他BB都考呢啲嗎?

作者: eggmama    時間: 09-12-5 23:55

good luck to your twins la, heard that HKPS is especially good for boy.
原帖由 JCarCar 於 09-12-5 23:23 發表
孖寶寶人生第一個interview順利完成呀!! 今日in得好開心,好幸運係鬼婆in我哋,孖寶寶答晒所有問題,加上靚Daddy又狀態大勇,我哋全程同老師有講有笑呢!! 講真,要叫個15個月大嘅BB喺10分鐘內在陌生地方响陌生人面前,答問 ...

作者: kcvtsai    時間: 09-12-6 00:45

Good luck, it seemed that your Bs did very well... and they are so smart... at 15m can follow all the instructions... Outstanding!
作者: AAAFamily    時間: 09-12-6 01:04

That's good for you.  The PTH teacher asked my son to tell her what are on the cards.  My son speak it out in English, but the teacher seems doesn't understand.
作者: pingu_k    時間: 09-12-6 01:23

原帖由 AAAFamily 於 09-12-6 01:04 發表
That's good for you.  The PTH teacher asked my son to tell her what are on the cards.  My son speak it out in English, but the teacher seems doesn't understand.

how old is your son?  so smart that he can say the words.
作者: jswms    時間: 09-12-6 01:24

嘩...孖寶寶真係好叻呀, 真係令人興奮, 真係抵你驕傲 hahahahaha
作者: hkpwong    時間: 09-12-6 01:24

Anyone know when will have interview result?
作者: pingu_k    時間: 09-12-6 01:25

原帖由 JCarCar 於 09-12-5 23:54 發表
今日NET英文老師interview playgroup (N1) 嘅問題...

問家長:
-平日邊個湊,幾點瞓

之後就考BB:
-俾咭問cat/dog, apple/banana, 跟住俾 ...

similar questions.  but there were 3 cards each time to choose from.
作者: boboT    時間: 09-12-6 05:56

原帖由 hkpwong 於 09-12-6 01:24 發表
Anyone know when will have interview result?
before 4 jan, by mail
作者: kaboBB    時間: 09-12-6 08:35

原帖由 JCarCar 於 09-12-5 23:23 發表
孖寶寶人生第一個interview順利完成呀!! 今日in得好開心,好幸運係鬼婆in我哋,孖寶寶答晒所有問題,加上靚Daddy又狀態大勇,我哋全程同老師有講有笑呢!! 講真,要叫個15個月大嘅BB喺10分鐘內在陌生地方响陌生人面前,答問 ...

恭喜哂,兩位bb都好叻叻喎!你係咪4/12下午3:00幾in?我好似見到一對孖b^^
作者: kaboBB    時間: 09-12-6 08:37

原帖由 boboT 於 09-12-6 05:56 發表
before 4 jan, by mail

不是11/1嗎?我in果日佢比張reminder係咁寫喎~
作者: JCarCar    時間: 09-12-6 09:40

我係12月5 1.45pm in呀!!

原帖由 kaboBB 於 09-12-6 08:35 發表

恭喜哂,兩位bb都好叻叻喎!你係咪4/12下午3:00幾in?我好似見到一對孖b^^

作者: kaboBB    時間: 09-12-6 09:43

原帖由 JCarCar 於 09-12-6 09:40 發表
我係12月5 1.45pm in呀!!

啊,原來不是你
作者: AAAFamily    時間: 09-12-6 12:41

Hi Pingu_k,

My son is 17 months.  In fact, I'm okay with my son's progress and performance.  However, I think he cannot pass as the PTH teacher seems cannot understand my son's answer in English (my observation is that she's busy writing on file and she's not sensitive to English language).  The worst thing is that if she think my son cannot answer, she should have changed the format to ask him to point to the objects according to her instruction, instead of continued to ask him to TELL her what are those objects on card.  But she hasn't do so and just treated my son cannot respond.  In fact, my son has spoken apple, fish, cat, bear, frog, banana... in English but she cannot listen.  Thus we tried to induce my son to answer in PTH and he answered Cat in PTH, and this is the only answer that the PTH teacher can understand.

原帖由 pingu_k 於 09-12-6 01:23 發表

how old is your son?  so smart that he can say the words.

作者: Pertra    時間: 09-12-6 22:00

作者: kikispider    時間: 09-12-6 23:44

作者: kikispider    時間: 09-12-6 23:52

作者: Jimmie    時間: 09-12-7 01:56

我囡囡15個月大.... 我就有d唔同,我地見的是廣東話老師,老師見到我囡囡就佢名之後就要我囡囡舉手示意到,之後就揀蘋果/橙/香蕉。睇完咭之後就拎本書出黎俾佢睇問佢係咩動物同指眼睛等。問家長既部份就同你差不多。
我囡囡初初都ok,行到去位到自己拉椅,之後就同老師打招呼。坐好,老師叫佢佢就舉手,揀完蘋果之後佢突然見到老師枝筆就開始失控指住老師之筆講筆俾俾。老師應左佢你想要筆呀。佢又再叫過老師就俾本書引佢...但佢都收唔到都唔知點解最後老師俾玩具佢...佢點都唔要係要俾返老師,搞左一陣先走到。今次係考咁多間最失敗既一間。
原帖由 JCarCar 於 09-12-5 23:54 發表

問家長:
-平日邊個湊,幾點瞓

之後就考BB:
-俾咭問cat/dog, apple/banana, 跟住俾 ...

作者: deen    時間: 09-12-7 06:40

我抽中in普通話,我仔仔17個月大
平日由誰照顧? 你們放假會玩什麼?小朋友晚上幾點睡覺?
拿起申請表,問知不知道照片中的是誰
把手上的三顆小水果中的蘋果給爸爸,一顆給媽媽。
老師拿桌上的卡(一張貓,一張狗),沒等到她問題出來,兒子指著狗說”狗”,然後我問他狗怎麼叫,他說”汪汪汪”,老師又忙著記錄;我順便叫他告訴老師另一張是什麼動物,兒子說”貓。
老師拿出三張卡,一張蘋果,一張橙子,一張香蕉。老師問知不知道這是什麼?
老師問知不知道自己眼睛在哪裡?
平日在家跟他用的語言。
老師拿出兩個風車(還沒有組裝)的小禮物,老師問是不是要黃色。兒子不會回答。
覺得學校的安排很好,老師也很nice,不過申請那麼多,真係未必會收我阿仔,因為當日見到好多大仔,另外眼見很多家庭都是以英文作交流語言的。
作者: kitmantsoi    時間: 09-12-7 12:06

我囝囝in NET in english, 由問問題除左顏色錯左其他都ok, 兼好happy.
可惜臨走佢攞左miss D 導具走..... 之後氹一陣先比番.>_<
呢個係佢人生中第一個interview, 無論收唔收,我都覺得佢好叻仔!
作者: boboT    時間: 09-12-7 12:38

don't know, the date should be 11 Jan instead.
原帖由 Pertra 於 09-12-6 22:00 發表
Will the school sent out the letter even the baby is failed ?

作者: mamiDOR    時間: 09-12-7 16:53

我個係細囡(08年10尾), 基本上唔識講野, 只係可以手指指, 點點頭; 坐都未識坐好! 老師問以上既問題, 佢都可以示意識同指, 不過完全唔識講! 所以我諗都冇機會! 真係擔心!
作者: janettang    時間: 09-12-7 17:15

張報名須知好似寫明要在08年9月以前出生才乎合申請資格的, 咁我朋友的bb是08年10月出生, 都冇apply到, 因為以為唔合資格, hkps都接受你apply, 又會咁好的.

原帖由 mamiDOR 於 09-12-7 16:53 發表
我個係細囡(08年10尾), 基本上唔識講野, 只係可以手指指, 點點頭; 坐都未識坐好! 老師問以上既問題, 佢都可以示意識同指, 不過完全唔識講! 所以我諗都冇機會! 真係擔心! ...

作者: TigerLady    時間: 09-12-7 18:00

原帖由 mamiDOR 於 09-12-7 16:53 發表
我個係細囡(08年10尾), 基本上唔識講野, 只係可以手指指, 點點頭; 坐都未識坐好! 老師問以上既問題, 佢都可以示意識同指, 不過完全唔識講! 所以我諗都冇機會! 真係擔心! ...

我個囡 4 月尾出世, 同你囡囡表現一樣...都係手指指, 唔肯講(係屋企都會叫下 apple 做 -ple-ple)
作者: pingu_k    時間: 09-12-8 01:17

原帖由 AAAFamily 於 09-12-6 12:41 發表
Hi Pingu_k,

My son is 17 months.  In fact, I'm okay with my son's progress and performance.  However, I think he cannot pass as the PTH teacher seems cannot understand my son's answer in English (my  ...

你個仔咁犀利,識講咁多字既?佢幾大開始識叫爸媽?我個仔16個月,連爸媽都未識講!!!請問你平時點教佢架?......覺得好似好失敗咁.........
作者: pingu_k    時間: 09-12-8 01:34

原帖由 deen 於 09-12-7 06:40 發表
我抽中in普通話,我仔仔17個月大
平日由誰照顧? 你們放假會玩什麼?小朋友晚上幾點睡覺?
拿起申請表,問知不知道照片中的是誰
把手上的三顆小水果中的蘋果給爸爸,一顆給媽媽。
老師拿桌上的卡(一張貓,一張狗),沒等到她問題出來 ...

我反而覺得個安排吾係咁好!!點解面試日都要大家企0係校外等?連車我地既的士大佬見到,都問我係咪攞申請表(因為通常最多只有攞申請表先會咁排)!!仲要我去到時,見到大門係關上,攪到我都吾敢肯定(相信)係排緊等interview,結果排左一陣,行去隊頭問最前果兩位媽媽,佢地都complain話已經等左好耐,同埋按過門鐘,但都無人理,要人咁等法,好離譜!!

我之前見過幾間,間間都係o係校內等,無一間好似佢地咁!!

同埋,好奇既係,點解會由兩個"o靚仔"同我地量體溫??雖則都係咁量法,但係.....總之怪怪地!!我老公話:"佢地請童工呀?係咪可以告佢地?"

所以坦白講,去完對呢間學校既感覺係麻麻!!

另外,我無仔細望清楚,但d小朋友去課室,係咪都要好似我地咁,上條咁高咁直既樓梯先去到?
作者: deen    時間: 09-12-8 06:08

你in 幾多點呀?
可能我in下午,一切都準備好
係姨姨量體溫的
另外,我估K2,3先會行樓梯吧!
樓下都有課室的
佢地無學校參觀,所以我唔知
作者: kikispider    時間: 09-12-8 09:37

作者: wendycyp    時間: 09-12-8 09:44

唔係喎, 我bb星期六上午10點幾interview, 都係嬸嬸幫我哋量體溫架!

至於你話要家長企門口排隊等, 其實都唔係佢一間係咁, 我bb之前in啟思, 因為係最早8點幾果批, 我哋成班家長都企在門口排咗15分鐘先有得入學校!

我見到條樓梯都有同感, 而且果條樓梯唔似俾一般小朋友行, 似後樓梯多d... 如果佢d學生真係要自己行果條樓梯, 我都有d擔心... 仲有臨走時行番落去果條樓梯, 係戶外的, 都好似有d危險, 因為小朋友可能掛住望下面d玩具滑梯同車車, 會分心而出意外!  我bb就唔肯行果條戶外樓梯, 可能一路行又一路望到下面有d驚!!

原帖由 pingu_k 於 09-12-8 01:34 發表

我反而覺得個安排吾係咁好!!點解面試日都要大家企0係校外等?連車我地既的士大佬見到,都問我係咪攞申請表(因為通常最多只有攞申請表先會咁排)!!仲要我去到時,見到大門係關上,攪到我都吾敢肯定(相信)係排緊等intervi ...

作者: yukihei    時間: 09-12-8 13:58

請問樂基的小一派位如何
作者: Julitham    時間: 09-12-8 15:14

女女係0801大b, 所以d問題比我預期嘅淺, 女女都全部識答, 不過佢係好怕羞, 每次interview 都唔肯講自己個名...今次有成二千幾人爭80個位, 真係表現幾好都唔好有太大期望, 其實有成咁多老師in, 最後決定嘅唔知係咪校長呢...
作者: AAAFamily    時間: 09-12-8 16:37

Not at all.  I think this is only a very slight difference among the development in different aspects of a toddler, e.g. some bb develop their speech faster, some in physical development faster, and some in music sense...  I don't know what I've done or may be it's because my bb's favourite activities is reading books, hence, we are happy to read the book with him.  That's the only thing that I can think of.  I've a lot of friends' bb who cannot speak many words, but only baba mama till 2 years old.  But once they start to talk more, they speak in full sentence fluently.  Don't worry.

Anyway, I'm unhappy with the my bb's interview with HKPS which I think the questions are more like for K1 instead of PN, i.e. asking him to speak and to count number.  Any other parents face the same questions for your PN interview?

原帖由 pingu_k 於 09-12-8 01:17 發表

你個仔咁犀利,識講咁多字既?佢幾大開始識叫爸媽?我個仔16個月,連爸媽都未識講!!!請問你平時點教佢架?......覺得好似好失敗咁.........

作者: Dopeyf    時間: 09-12-8 18:03

My son is 17 months old and he only answered half of the questions right. So I don't think he will get accepted.
But overall I found the teachers to be quite friendly just that I don't feel comfortable without any open day or tour for the parents to have a better understanding of the school curriculum and campus.
Same feeling about the staircase too, quite scary even for myself.
作者: Toffeenut    時間: 09-12-9 00:29

邊個係校長呀? 唔覺佢website有講既...
作者: pingu_k    時間: 09-12-9 00:58

原帖由 deen 於 09-12-8 06:08 發表
你in 幾多點呀?
可能我in下午,一切都準備好
係姨姨量體溫的
另外,我估K2,3先會行樓梯吧!
樓下都有課室的
佢地無學校參觀,所以我唔知

我地係in中午架,應該乜都準備好掛?!
作者: pingu_k    時間: 09-12-9 01:04

原帖由 wendycyp 於 09-12-8 09:44 發表
唔係喎, 我bb星期六上午10點幾interview, 都係嬸嬸幫我哋量體溫架!

至於你話要家長企門口排隊等, 其實都唔係佢一間係咁, 我bb之前in啟思, 因為係最早8點幾果批, 我哋成班家長都企在門口排咗15分鐘先有得入學校!

我 ...

吾知呢,我地係中午見,係個哥哥仔量體溫!

如果你係最早見果批,咁佢地未ready要你o係出面等下都仲明白,但我地都要咁,仲要去到見佢關哂大門,最初真係吾知咩事?!
作者: pingu_k    時間: 09-12-9 01:05

原帖由 Julitham 於 09-12-8 15:14 發表
女女係0801大b, 所以d問題比我預期嘅淺, 女女都全部識答, 不過佢係好怕羞, 每次interview 都唔肯講自己個名...今次有成二千幾人爭80個位, 真係表現幾好都唔好有太大期望, 其實有成咁多老師in, 最後決定嘅唔知係咪校 ...

我見到有個短髮戴眼鏡著suit果位女士,會吾會就係校長?
作者: pingu_k    時間: 09-12-9 01:14

原帖由 AAAFamily 於 09-12-8 16:37 發表
Not at all.  I think this is only a very slight difference among the development in different aspects of a toddler, e.g. some bb develop their speech faster, some in physical development faster, and s ...

多謝你安慰!我都成日同bb睇書,佢都識認好多野,但只係會指,吾肯講!同埋我見好多就算識講,都只係講單字如"奶奶"或生字既尾音,但好似你仔仔咁細就識講成個生字,仲識咁多個,就覺得好厲害啦!

考N1叫佢數數目?好似吾啱level喎!!
作者: deen    時間: 09-12-9 05:26

原帖由 pingu_k 於 09-12-9 01:14 發表

多謝你安慰!我都成日同bb睇書,佢都識認好多野,但只係會指,吾肯講!同埋我見好多就算識講,都只係講單字如"奶奶"或生字既尾音,但好似你仔仔咁細就識講成個生字,仲識咁多個,就覺得好厲害啦!

考N1叫佢數數目?好似 ...

bb開口講野的時間真係個個唔同,大把兩歲先肯講,我個仔十七個月,中文主要都係講單音,英文就有講雙音,我個人覺得好似英文易學d,我個仔語言發展好d,但係平衡感就好差啦!同期的小朋友,好多未講好多 野,當然也有叻過佢,但係人地已識上下樓梯,我個仔連坐著變企都好多時要扶住野....
每個bb都有差異,我都真係唔明d學校想考咁細個小朋友d咩野...同埋我都好擔心最後無一間N班收阿仔
作者: boboT    時間: 09-12-9 07:59

大家知唔知收生點計分呢? 家長小朋友分別計幾多?
作者: kyliejet    時間: 09-12-9 09:33

pingu_k,

Are you sure you are applying for "Playgroup" class? As I know, in HKPS, Nursery = K1.

作者: wendycyp    時間: 09-12-9 09:41

其實你唔好太擔心, 我個仔21個月大啦, 都係一個字都唔肯講, 一味講bb話... 我每次陪佢interview, 佢都只係手指指去回答老師, 又唔肯坐定定, 佢咁樣interview都有兩個offer啦, 所以唔識講嘢唔一定唔收架! 老師會睇埋其他方面嘅嘢, 之前去其他學校interview, 都有老師讚我仔仔小肌肉發展得好, 又識模仿老師d動作... 我相信好嘅學校同老師, 都會識得搵每個小朋友嘅優點! Good luck!!

原帖由 pingu_k 於 09-12-8 01:17 發表

作者: pingu_k    時間: 09-12-10 01:11

原帖由 deen 於 09-12-9 05:26 發表

bb開口講野的時間真係個個唔同,大把兩歲先肯講,我個仔十七個月,中文主要都係講單音,英文就有講雙音,我個人覺得好似英文易學d,我個仔語言發展好d,但係平衡感就好差啦!同期的小朋友,好多未講好多 野,當然也有叻過佢, ...

你仔仔講野又係好叻呀!至於行果方面,我bb都係識行一個月左右咋!!其實佢除左明好多野之外,好似好多野都慢過人! : (
作者: pingu_k    時間: 09-12-10 01:15

原帖由 kyliejet 於 09-12-9 09:33 發表
pingu_k,

Are you sure you are applying for "Playgroup" class? As I know, in HKPS, Nursery = K1.

當然啦! : ) 我張interview card都係寫Playgroup.  點解你咁問既?其他好多學校兩歲班都係叫N1, Nursery,所以我自己都係咁叫開,所以可能上面既post我講"nursery".......
作者: pingu_k    時間: 09-12-10 01:22

原帖由 wendycyp 於 09-12-9 09:41 發表
其實你唔好太擔心, 我個仔21個月大啦, 都係一個字都唔肯講, 一味講bb話... 我每次陪佢interview, 佢都只係手指指去回答老師, 又唔肯坐定定, 佢咁樣interview都有兩個offer啦, 所以唔識講嘢唔一定唔收架! 老師會睇埋 ...

tks a lot!!  其實so far 有兩間已經有result既學校都收左我bb,我只係見到差不多大既bb識講咁多野,自己果個就好似咁慢,有些心急姐........ : )

不過,講開,HKPS咁多申請,大把學生俾佢地揀,同樣答到(講or指)老師問題既應該有好多好多,咁識講野既應該真係著數d!
作者: deen    時間: 09-12-10 05:45

原帖由 pingu_k 於 09-12-10 01:22 發表

tks a lot!!  其實so far 有兩間已經有result既學校都收左我bb,我只係見到差不多大既bb識講咁多野,自己果個就好似咁慢,有些心急姐........ : )

不過,講開,HKPS咁多申請,大把學生俾佢地揀,同樣答到(講or指)老師問 ...

其實又真係唔知幼兒園收生的評分准則...好難講佢地想要咩野人
都係唔好想太多,是但有一間都好了
作者: eggmama    時間: 09-12-10 07:49

Hope every bb can get good offer.
Parents, do remember don't compare your own bb to others, only compare with himself at different stages, if progress on the right track, give him a big kiss. How would you feel if your kid compare parent with others?
作者: QQ2008    時間: 09-12-10 14:06

問家長:
-平日邊個湊,幾點瞓

之後就考BB:

我個仔就好簡單,外籍老師見阿仔一坐低就玩架玩具車,就問咗父母先:
1)平日邊個凑佢多?
2)weekend去邊?
3)佢瞓覺會否一覺瞓天光

問阿仔:
1) Where is daddy? (但阿仔係叫爸爸架,所以同老公rephrase as Where is BaBa ? ) 等咗2秒就笑住指著老公
2) Where is mommy ? (又係我要問多次就答)
3) Where is your nose ? (本來係易到痺嘅問題,但阿仔就玩心情,唔答。最後老師話it's OK, 就比禮物佢揀,問佢do you want orange or blue ? 好彩阿仔肯答blue。臨走我唔忿氣,再問阿仔where's your nose? 佢就答啦)
作者: kyliejet    時間: 09-12-11 17:47

About HKPS, copying from other BK forum, just for your information:

"every school has its pros and cons, so I think it is better not to compare or guess who is the "winner" simply by counting the no. of kids getting into how many "famous school".

from what i know, kv is good in helping kids for a solid foundation in writing, grammar, esp in chinese. the kids are trained to be very disciplined. i have heard that the kids learnt how to tidy up their school bag everyday, and do homework automatically (excellant! it must be a beautiful dream to all moms! or at least to me!)

sc is good in systematic teaching style, if you follow its way, your kid can get gradual progress everyday. english is good (oral and writing), chinese is also fine. teachers are caring and friendly)

for hkps, ECA a lot, kids with fun. interactive style to learn, so kids are creative and learn problem solving, capable of logical thinking. mandarin and english (oral) very good. reading scheme excellent since pre-nursery year. maths is fair (to my kid maybe a bit too easy as he learn from centre outside). teachers are excellant and caring (as the school size is smaller, all teachers and students are very close. even the cleansing aunties are very familiar with each kid. haha! even if the kid is doing naughty thing, he won't escape from it! as the aunties will report to teachers and moms after school.  )

the principal is very concerned abt the school and nice, whenever you have queries or requests, she will put parents and kids in the first priority to consider.  just see the interview arrangement this year, it impressed me much. As the principal is busy helping in the whole morning without stop/rest. she greet and receive every
kid and parent lining up in the queues, helping those with little BB and strollers...........

some parents even joke that this school is a bit "commercial" because the service is too good! haha, i would say, it gives the best services to kids and parents already. so nothing wrong!

there are also a lot of special programs organised for different classess, eg. e-learning of maths, visiting the bakery factory, regular reading/mentor program with other primary schools, cheer-leading competition, physical exercises everyday, disneyland performance program, etc ..............

hence, it all depends what kind of school you want to put your kid in, and what style of kid your child is.

the % of kid entering famous school, is actually not very much meaningful. it all depends on the kid (70%) and how much effort the parent put in (20%). the rest is luck (5%) and school input (5%) (inc language, problem solving skill, manner, etc)"
作者: eggmama    時間: 09-12-11 22:05

Good information sharing, thank you.
原帖由 kyliejet 於 09-12-11 17:47 發表
About HKPS, copying from other BK forum, just for your information:

"every school has its pros and cons, so I think it is better not to compare or guess who is the "winner" simply by counting the no. ...

作者: JCarCar    時間: 09-12-11 23:45

Thanks for your sharing.

Is your kid studing in HKPS? What primary school are you targeting for?

原帖由 kyliejet 於 09-12-11 17:47 發表

"every school has its pros and cons, so I think it is better not to compare or guess who is the "winner" simply by counting the no. ...

作者: kokobo    時間: 09-12-12 10:17

想請教樂基既英文是否全是外籍老師教? 英普班全是外籍老師教, 請問上午的中英班, 是否都是外籍老師教英文?
作者: cwcutecute    時間: 09-12-12 11:35

原帖由 kokobo 於 09-12-12 10:17 發表
想請教樂基既英文是否全是外籍老師教? 英普班全是外籍老師教, 請問上午的中英班, 是否都是外籍老師教英文?

據我所知佢既英文老師全是NET. 總共應有6-7位.我仔上年NURSERY(上午中英班同今年K1(英普班)既英文老師都係外籍老師.
作者: kokobo    時間: 09-12-12 12:23

想請教你,
1) 你的仔仔在樂基讀得開心嗎? 你覺得playgroup (2歲班) 的課程怎樣?
2) 外籍老師教英文是否有一半時間 (中英班) ? 除了教英文, 還會跟小朋友做什麼?
3) 我覺得校舍課室較細, 活動空間是否不太足夠?
4) 我很欣賞其閱讀計劃, 請問每星期傳閱的書籍(帶回家中)是否在課堂會再由老師講解?
5) 樂基本身行政不太好, 所以好奇想知道老師能否教導學生自律, 守規矩? 因為活動教學, 所以最擔心小朋友太放肆.

由於我本身英文程度不是很好, 所以希望選擇一所能提供較好英語環境的幼稚園, 今年替仔仔報了中英班, 現在還在考慮樂基和劍鳴幼兒園.

作者: lachatte    時間: 09-12-12 13:43

請問你係由"P"枱個NET interview? In我地果個NET問既野同你一樣, 枱有minnie, 城巴同stacking cups, 我見佢有圖卡但冇用過...

原帖由 QQ2008 於 09-12-10 14:06 發表

我個仔就好簡單,外籍老師見阿仔一坐低就玩架玩具車,就問咗父母先:
1)平日邊個凑佢多?
2)weekend去邊?
3)佢瞓覺會否一覺瞓天光

問阿仔:
1) Where is daddy? (但阿仔係叫爸爸架,所以同老公rephrase as Where is BaBa  ...

作者: Pertra    時間: 09-12-12 23:03

作者: cwcutecute1    時間: 09-12-12 23:39

Hi kokobo,
1) 你的仔仔在樂基讀得開心嗎? 我覺得佢開心成日提住D同學仔同老師, 一入學校就頭也不回直入課室.今年6月豬流感提早放暑假, 佢成日話要返學...你覺得playgroup (2歲班) 的課程怎樣? 我覺得係好輕鬆既一年, 完全無功課. 等佢地容易適應第一年既返學生崖. 但已有READING SCHEME.
2) 外籍老師教英文是否有一半時間 (中英班) ? NURSERY果年既中英班,根據老師講上堂多數係用英文, 但因小朋友太細, 中文老師會好似TRANSLATE咁講多一次岩岩英文老師講既野 除了教英文, 還會跟小朋友做什麼? 做小手工, 畫畫, 唱歌, 講故事, 做體操, 種花, 養魚,整野食. 中英班每天有15分鐘係普通話老師上堂教普通話
3) 我覺得校舍課室較細, 活動空間是否不太足夠? 課室係幾細, 好似二樓果D課室大間D (K2, K3). 但我去SC INTERVIEW既時候, 佢地D班房都係差不多, 可能仲細. KV就大 (CAMPUS同CLASSROOM都大). HKPS既戶外空間都算OK,佢地日日都出去玩.
4) 我很欣賞其閱讀計劃, 請問每星期傳閱的書籍(帶回家中)是否在課堂會再由老師講解? YES兩位老師每天都會同佢地個別講一次. 我發覺今年 (K1)老師要求又高左, 依家唔止佢地要明故事內容, 老師仲EXPECT佢地要熟識內容後, 鼓勵佢地講番出黎. 我好喜歡佢地培養小朋友睇書既興趣同埋訓練佢地PRESENTATION SKILLS, 因為將來考小學時會用到(DGJC & YING WAH 2ND INTERVIEW都會叫小朋友講故仔或者做PICTURE DESCRIPTION), 呢D SKILL一定要一早訓練.
5) 樂基本身行政不太好, 所以好奇想知道老師能否教導學生自律, 守規矩? 佢行政係咪唔好就唔知, 因為我未親身感受過(可能好彩), 亦未讀過其他幼稚園所以無得比較. 根據我了解, 老師都幾嚴, 我仔NURSERY班時同人爭玩具推人同埋唔收拾玩具, 比老師訓過出門口企. 但有老師睇住. 同埋見過有一段時間有D高年班既哥哥姐姐, 好似風紀咁(身上有個牌OR LABEL)早上拖D 低班師弟妹入課室. . 因為活動教學, 所以最擔心小朋友太放肆.

由於我本身英文程度不是很好, 所以希望選擇一所能提供較好英語環境的幼稚園, 今年替仔仔報了中英班, 現在還在考慮樂基和劍鳴幼兒園. (個人認為KM都係好既幼稚園, 因為佢地NET都多, 課程能銜接本地小學, 重紀律. 但有一點要留意就係佢地既NURSERY班未必一定可直升上K1(今年唔知上年係咁))

希望幫到你!
作者: deen    時間: 09-12-13 08:18

原帖由 kokobo 於 09-12-12 12:23 發表
想請教你,
1) 你的仔仔在樂基讀得開心嗎? 你覺得playgroup (2歲班) 的課程怎樣?
2) 外籍老師教英文是否有一半時間 (中英班) ? 除了教英文, 還會跟小朋友做什麼?
3) 我覺得校舍課室較細, 活動空間是否不太足夠?
4) ...

據BK媽咪的資料,劍鳴,樂基都係好學校,兩間都勁勁勁多人申請,是但入一間都好啦!現在一間未有結果,一間未開始申請,都仲係人地選我地的階段,未到我地去選讀邊間的階段...
作者: kokobo    時間: 09-12-13 11:20

Hi, cwcutecute1
      謝謝你的詳細回覆和分享! 我上網都參考過許多媽媽的留言, 概括來說很多人說樂基既活動教學近似SC, 劍鳴近似KV (因為重學術和紀律), 而我考慮仔仔的語言發展都算ok, 22個月已經可以用許多句子表達自己的想法和要求, 因為我和老公都係教書(中和數), 所以想補足家中沒有英語環境這問題 (沒有外傭).
      聽聞劍鳴都有多位外籍老師, 但也有本港人教英文, 並非全是外籍老師? 曾聽說有幾位媽媽說在劍鳴面試時港人用英語考問小朋友, 但文法和用詞都是有錯漏 (參考意見) 因此現階段只作客觀分析, 排排幼稚園在心目中的位置, 看看哪間較適合仔仔, 這只是做足功課準備而非鎖定一間, 面試結果並不是掌握父母手中, 所以只想作好準備, 因為劍鳴稍後才接受報名........
[生仔仔前我也是教師, 深明父母須了解小朋友的能力和性格, 否則會容易令小朋友感到挫敗或阻礙各方面既發展. ]

作者: deen    時間: 09-12-13 15:19

原帖由 kokobo 於 09-12-13 11:20 發表
Hi, cwcutecute1
      謝謝你的詳細回覆和分享! 我上網都參考過許多媽媽的留言, 概括來說很多人說樂基既活動教學近似SC, 劍鳴近似KV (因為重學術和紀律), 而我考慮仔仔的語言發展都算ok, 22個月已經可以用許多句子 ...

好有計劃呀!
不過你仔仔現在已22個月,語言發展得又好,應該係你選學校,多過學校選你仔仔...恭喜!^^
作者: cwcutecute1    時間: 09-12-13 22:41

You are welcome kokobo.

我覺得其實間學校唔係最重要, 最重要係父母點樣因應小朋友既特質去裁培佢地. 我相信你係從事教育工作, 又了解你子女同埋見你做事好有計劃, 讀邊間都唔係大問題.

祝你如願以償入到你心儀既幼兒園
作者: AAAFamily    時間: 09-12-13 23:04

Agree and support!

原帖由 cwcutecute1 於 09-12-13 22:41 發表

我覺得其實間學校唔係最重要, 最重要係父母點樣因應小朋友既特質去裁培佢地. 我相信你係從事教育工作, 又了解你子女同埋見你做事好有計劃, 讀邊間都唔係大問題.

祝你如願以償入到你心儀 ...

作者: kokobo    時間: 09-12-13 23:38

原帖由 cwcutecute1 於 09-12-13 22:41 發表

祝你如願以償入到你心儀 ...

謝謝! 作這個年代的父母真的不易, 大家一起努力吧! 現在資訊發達, 大家多作交流, 可以互相分享育兒心得!
作者: cwcutecute    時間: 09-12-14 09:12

原帖由 kokobo 於 09-12-13 23:38 發表

謝謝! 作這個年代的父母真的不易, 大家一起努力吧! 現在資訊發達, 大家多作交流, 可以互相分享育兒心得!

Hi kokobo, I also got a lot of useful information from BK forum, let's share and exchange more information in the future.
作者: kokobo    時間: 09-12-14 12:43

原帖由 cwcutecute 於 09-12-14 09:12 發表

Hi kokobo, I also got a lot of useful information from BK forum, let's share and exchange more information in the future.

好啊! 你是全職媽媽嗎? 你仔仔讀k1, 應該已適應幼稚園的生活, 我見許多媽媽幫子女轉另一所幼稚園讀k1, 又要再適應新校園生活!
作者: cwcutecute    時間: 09-12-14 13:31

原帖由 kokobo 於 09-12-14 12:43 發表

好啊! 你是全職媽媽嗎? 你仔仔讀k1, 應該已適應幼稚園的生活, 我見許多媽媽幫子女轉另一所幼稚園讀k1, 又要再適應新校園生活!

Hello! 我係返工媽媽. 有時放工已好晚好支力, 但仍然每晚都會堅持同仔仔玩番幾個鐘,傾下計了解佢返學是否開心, 雖然由細到大仔仔都係工人姐姐湊佢為主, 幸好仔仔都好跟我.
作者: pingu_k    時間: 09-12-15 18:48

吾好意思,請問 KV係指邊間呢?一時諗吾起.....
作者: pingu_k    時間: 09-12-15 18:52

原帖由 eggmama 於 09-12-10 07:49 發表
Hope every bb can get good offer.
Parents, do remember don't compare your own bb to others, only compare with himself at different stages, if progress on the right track, give him a big kiss. How woul ...

多謝你提醒!不過,有時又忍吾住,可能我自己由細到大亦習慣了將自己同人比,所以都易吾開心.....性格問題,吾知點改.......
作者: kokobo    時間: 09-12-15 21:00

原帖由 pingu_k 於 09-12-15 18:48 發表
吾好意思,請問 KV係指邊間呢?一時諗吾起.....

KV係指根德園
作者: Pertra    時間: 09-12-30 23:38

作者: boboT    時間: 10-1-2 12:10

接著這個星期會收到信喇! 心急中~
作者: kokobo    時間: 10-1-2 14:04

原帖由 Pertra 於 09-12-30 23:38 發表
Is there any native english speaker at KV ?

根德園係無外籍老師架!
作者: lyhv    時間: 10-1-2 15:10

係黎緊個星期知RESULT嗎?  我以為11號, 要等埋個WEEKEND?
作者: boboT    時間: 10-1-2 20:30

我諗唔會真係 11號才寄出掛.
作者: lindajacky    時間: 10-1-2 23:00

My son applied Fotan, received letter today, is waiting list, out of my expectation, it is good, at least I don't need to make decision as Preschool located quite too away from my home and fee is quite much!  I will reserve a place of Catiline N1 for my small 0808 bb la.
原帖由 boboT 於 10-1-2 20:30 發表
我諗唔會真係 11號才寄出掛.

作者: Pertra    時間: 10-1-3 21:29

作者: boboT    時間: 10-1-5 14:00

到底 hkps (kln) 寄左信未呢? 請問有無人收到信呀?
作者: EggEgg08    時間: 10-1-5 15:02

1月11日先有result ma...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5