教育王國

標題: 由津校轉直資小校 [打印本頁]

作者: 燁燁媽    時間: 10-1-30 18:57     標題: 由津校轉直資小校

我個仔而家讀緊小三, 但係細仔, 即年尾出世.

現在我想為佢轉直資小學. 亦將會重讀3年級.

希望找到一間直資小學中文(普通話授課) 英. 數和常識亦是用英文授課.
請問這樣轉校和教學方法, 對小朋友有什麼困難?
能夠適應嗎?

thanks
作者: brian61950    時間: 10-1-30 21:00

如小朋友超班,轉英文直資是好事.
如小朋友唔係,你轉佢去留班都係害佢,人地比人教早了一至兩年.....
唔會因你是細仔而就你,仲要去到同人鬥叻、鬥有錢、鬥名牌、鬥車.....諗清諗楚呀!
明白你的出發點,不如私底下補好普通話及英語再打算啦.

原帖由 燁燁媽 於 10-1-30 18:57 發表

希望找到一間直資小學中文(普通話授課) 英. 數和常識亦是用英文授課.
能夠 ...

作者: overview    時間: 10-1-30 21:07

我覺得無問題, 小朋友好易適應, 初時用中文(普通話授課)一定有難度, 只要父母肯幫一把.

其他科用英文教-如果小朋友英文係較weak, 可能要多花時間去預習, again如果父母係跟貼, 都唔係問題啦!早d多接觸英文好過上到中學仲辛苦

原帖由 燁燁媽 於 10-1-30 18:57 發表

能夠 ...

作者: 燁燁媽    時間: 10-1-31 00:35

thanks overview
我本來就係想, 小朋友仲細, 應該適應都好些, 我找學校, 都要比學校知道我仔是由津校轉過黎的, 佢地收我我仔, 應該都會和我一起努力幫小朋友, 當然最後要我個仔都肯合作啦..我覺我呢part最重要.

其實直資係唔係真係會比津校仲要深多1,2年?
我而家都等緊我朋友讀直資的書. 我想睇下, 深多小!

原帖由 overview 於 10-1-30 21:07 發表
我覺得無問題, 小朋友好易適應, 初時用中文(普通話授課)一定有難度, 只要父母肯幫一把.

其他科用英文教-如果小朋友英文係較weak, 可能要多花時間去預習, again如果父母係跟貼, 都唔係問題啦!早d多接觸英文好過上到 ...

作者: 燁燁媽    時間: 10-1-31 00:43

我原意是, 我個仔不是超班, 今年3年級只不過是很普通的成績.
就是這個原因, 我更希望我個仔能讀直資, 希望接觸多些英文..
我不希望上中學時, 才頭痛.
但我唔知我這樣做岩唔岩?

但你說的要同人鬥叻、鬥有錢、鬥名牌、鬥車.....
我唔覺得讀直資學校的小朋友會這樣做, 我選的只不過是直資, 不是國際小學..

原帖由 brian61950 於 10-1-30 21:00 發表
如小朋友超班,轉英文直資是好事.
如小朋友唔係,你轉佢去留班都係害佢,人地比人教早了一至兩年.....
唔會因你是細仔而就你,仲要去到同人鬥叻、鬥有錢、鬥名牌、鬥車.....諗清諗楚呀!
明白你的出發點,不如私底下補好普 ...

作者: ki33221100    時間: 10-1-31 03:10

個人意見:認同轉去直資/私校重讀P3(收學費小學:私立小學多過直資小學),但如果現就讀津校唔係普教中、英文教常識(G.S.),就要快D補下。
作者: 黃巴士    時間: 10-1-31 11:12

我唸都要睇返係邊類直資?? 但多數直資語文都頗有程度.
小朋友又點睇??
所以我個人覺得P.3還可以, 最緊要有家長陪伴去面對新環境.
再大些, 就真係要考慮周詳些再轉.  由其係小朋友是否固執型, 慢熱型, 適應力較慢...?
作者: Charlotte_mom    時間: 10-1-31 14:20

直資都係一個funding模式姐, 好難一概而論
我女都係讀直資, 坦白講, 係有d好well-off既家庭, 大部分係中產(私人屋苑, 父母都要打工果d, 亦好多專業人士), 鬥身家我又唔多覺(間間學校唔同吧), 反而有時唔覺意知道d"卧虎藏龍"既case例如邊個原來住邊度, 邊個原來係咩博士之類........嚇一跳掛? 不過我地學校家長都好低調, 無咩show黎show去的
直資教學方法比較自由, 佢地funding係按"人頭"計的, 所以一般都會有d"賣點"至吸引學生入讀, 會深d既......
當然插班都係睇成績, 如果小朋友未有咁上下水準, 想插班亦唔易(例如人地普通話教中文, d小朋友p3已經lok lok聲, 如果收個唔識既插班生返黎, 會影響晒成班進度, 插班生亦追得辛苦的), 如果有心考插班, 另方面的確要準備一下了
作者: CFaHB    時間: 10-1-31 16:01

樓主係邊間津校轉邊間直資呢 ?

津校同直資都有好多唔同程度, 轉深定轉淺左, 無校名, 無咩意見比到你 wor !
作者: csk家長jj    時間: 10-1-31 16:08

燁燁媽,
要看看是那一類別的直資喇
如果是選擇一條龍的直資(如拔萃、英華、培橋)或有良好升中派位成績的直資(如陳守仁),那當然博得過啦!但如果是選擇較新或末有派位成績的直資,萬一小朋友末及適應而成績一般,那麽升中派位就無保障了。
要小心行事啊!
作者: 17663    時間: 10-1-31 22:43

Dear mother,
小兒就讀沙田-浸大附屬王錦輝中小學, 我感不錯

原帖由 csk家長jj 於 10-1-31 16:08 發表
燁燁媽,
要看看是那一類別的直資喇
如果是選擇一條龍的直資(如拔萃、英華、培橋)或有良好升中派位成績的直資(如陳守仁),那當然博得過啦!但如果是選擇較新或末有派位成績的直資,萬一小朋友末及適應而成績一般,那麽升中派位 ...

作者: csk家長jj    時間: 10-2-1 00:16

原帖由 17663 於 10-1-31 22:43 發表
Dear mother,
小兒就讀沙田-浸大附屬王錦輝中小學, 我感不錯

我朋友的女兒和兒子也分別就讀王錦輝小一和中一,她的評語也是很好的。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5