教育王國

標題: 協恩result [打印本頁]

作者: choyauma    時間: 10-2-20 12:31     標題: 協恩result

請問協恩interview幾時有結果?
作者: maylam2022    時間: 10-2-20 19:03

BEFORE 5/3/2010 仲有排等!!!!
作者: saiwai    時間: 10-2-21 00:23

中的機會真係好微,收得60人
作者: sakuralee    時間: 10-2-23 14:23

你地面試完有咩感覺呢?
作者: maylam2022    時間: 10-2-23 15:08

我感覺唔錯,由排隊到入課室d老師都好nice,仲同女女玩tim,入到課室就唔知,因為冇跟入去,但in完,亞女笑晒咁出黎,好開心,我問佢老師同佢玩d咩,佢話玩abc砌圖,煮飯仔,切蘋果,切麵包,排隊攞貼紙 雖然唔知女女表現點,不過得佢一個入去冇喊都算唔錯啦,嘻嘻,希望大家都有好消息

作者: tsznok    時間: 10-2-23 19:34

我果個係"細女", 雖然當日面試表現應該好好 (全程好開心又講得番晒考乜), 但我都唔敢諗, 冇希望過佢會成功! 始終咁多人考又收得 60 個小妹妹, 我估要揀都未必揀到我個女, 哈哈~~~~
作者: formulababy    時間: 10-2-26 02:21     標題: Heep Yuun result

Will Heep Yuun announce before 5 March ?
What kinds of letter will they post ? Waiting list?Reject letter ? Accept letter ?
作者: eggmama    時間: 10-2-26 14:37

好心急...
作者: tsznok    時間: 10-2-27 02:34

原帖由 eggmama 於 10-2-26 14:37 發表
好心急...

仲有一星期之嘛,好快就到,唔使心急喎~~~

我就預左唔得, 冇希望就冇失望, yeah~~~~
作者: eggmama    時間: 10-2-27 09:02

已經係咁諗...
原帖由 tsznok 於 10-2-27 02:34 發表

仲有一星期之嘛,好快就到,唔使心急喎~~~

我就預左唔得, 冇希望就冇失望, yeah~~~~

作者: mosibaby    時間: 10-2-27 10:21

我個囡冇考, 但係有幾個朋友有考, 攪到我都好緊張, 希望佢地ok啦!
作者: pollycho    時間: 10-3-2 11:12

你地收到未? 我仲未收到reult.
作者: wong_cat    時間: 10-3-2 22:01

我都未見呀, 估唔到今年間間學校都咁多人
唔收又要搵學校啦...
作者: cherylyau_b    時間: 10-3-3 19:53

我都未收到呀!!我仲以為會早一兩日添!!
不過,我都係平常心喇~~
作者: cherylyau_b    時間: 10-3-3 19:56

原帖由 wong_cat 於 10-3-2 22:01 發表
我都未見呀, 估唔到今年間間學校都咁多人
唔收又要搵學校啦...

Wong_cat,
乜你冇學校揸手咩??定話你要求高呀??
可能唔駛再搵呢?!
作者: eggmama    時間: 10-3-4 09:02

網上資料UPDATE同INTERVIEW信都早十日八日, 以為RESULT都會早... 4號了, 好心急...
唔知係咪 '薄EE'=唔收?
作者: oct07-mama    時間: 10-3-4 12:20

話就話常心je~ 始終都有小小dd咁多期望  不過就算收我,我都可能心大心細 ... 好矛盾,因為想搵間適合啊女讀又達到我要求既學校。 我見有d家長話協幼課程比較easy,又冇garantee直上小一,如果等大抽獎,派到間唔掂既,第時邊有實力同人爭呀~
作者: mayui    時間: 10-3-4 13:35

Rejected!!!!!!!!!
作者: MitchellDaddy    時間: 10-3-4 13:48

mayui, did you receive the letter today?
作者: mayui    時間: 10-3-4 13:53

Yes, just now!

原帖由 MitchellDaddy 於 10-3-4 13:48 發表
mayui, did you receive the letter today?

作者: eeyaya    時間: 10-3-4 14:42

收左下午班
作者: kenson07    時間: 10-3-4 14:49

你係咪有姐姐study in heep yan now??
咁勁可以accept your daughter...
good!!

原帖由 choyauma 於 10-2-20 12:31 發表
請問協恩interview幾時有結果?

作者: eeyaya    時間: 10-3-4 14:52

冇姐姐, 相信係好彩多d.
作者: MitchellDaddy    時間: 10-3-4 15:10

Then are you an old girl? It's very lucky to be admitted! :)
作者: Graces    時間: 10-3-4 15:22     標題: 回覆 1# MitchellDaddy 的文章

Or same 宗教 ?
作者: eeyaya    時間: 10-3-4 15:24

我不是舊生, 什麼都冇做, 推薦信-冇, file-冇, 小朋友是4月出生, 唔識人, 只有透過面試考入去, 我們不是教徒, 只有幸運地考入去.  
希望這些資料可以幫到想考入協幼的家長.
作者: MitchellDaddy    時間: 10-3-4 15:54

Very encouraging!
作者: mayui    時間: 10-3-4 15:55

恭喜恭喜!
作者: xxxmay    時間: 10-3-4 15:55

小女也憑運氣入了上午班!
作者: mayui    時間: 10-3-4 15:58

恭喜恭喜!
作者: littlefish334    時間: 10-3-4 16:27

請問你哋係咪住係九龍城區呢?
作者: xxxmay    時間: 10-3-4 16:31

我係34網
作者: eeyaya    時間: 10-3-4 16:32

我不是34網
作者: mosibaby    時間: 10-3-4 16:51

我女面試班既同學仔收到offer, 7月女女,不過佢mami係old girl, 唔知有冇關係?

good luck to all!
作者: ac917    時間: 10-3-4 16:57

唔知係咪有offer會先收到信呢?
請問各位有offer的,封信是厚家薄的呢?
作者: eeyaya    時間: 10-3-4 17:01

封信是薄的
作者: ac917    時間: 10-3-4 17:13

Thank you.

原帖由 eeyaya 於 10-3-4 17:01 發表
封信是薄的

作者: maylam2022    時間: 10-3-4 18:53

收左下午班 超開心!!!!GOODLUCK TO ALL^^
作者: maylam2022    時間: 10-3-4 18:55

DELETE~~~~~~

作者: wong_cat    時間: 10-3-4 19:25

都係我衰囉, 懶懶下...
不過而家唔驚啦!!協恩收左一言啦!!

原帖由 cherylyau_b 於 10-3-3 19:56 發表

Wong_cat,
乜你冇學校揸手咩??定話你要求高呀??
可能唔駛再搵呢?!

作者: wong_cat    時間: 10-3-4 19:28

其實一言唔係特別叻, 況且一日in咁多人, 先生都好難compare啦!!
我個fd個fd係做老師, 佢都話老師收生憑感覺架咋, 所以一言真係好好運!!
作者: yoyococo    時間: 10-3-4 19:29

rejected 0711bb
作者: sammilcm    時間: 10-3-4 20:45

冇收到呀女呀, 不過唔緊要啦. 都有聖羅剎收咗, 兩間都係我心儀嘅SCHOOL.
作者: happyday5hk    時間: 10-3-4 21:12

作者: winniehobb    時間: 10-3-5 00:23

收左上午班。超開心呀!!

我都係咩都無。無background, 又唔係34 網 又唔係old girl 。

Good Luck to u all!!

作者: eggmama    時間: 10-3-5 06:46

I do receive the waiting list letter, saying that HY will call waiting listed girls before Mar 31 (very considerate system), I know the registtation date is Mar 20, anyone will give up? Think after the SPK result released, a few may give HY offers.

Congrat to all HY kinder girls! I believe my girl did her best already! I love you!
原帖由 happyday5hk 於 10-3-4 21:12 發表
我都係啊,我地好大機會做同學仔呢~~~

不過話時話,協恩有無waiting list 嫁? 我個b一收就係reject,連waiting list 都毌,...都有d唔開心嫁,因為好多學校都收,st cat都收,但呢間竟然連waiting list都毌...

...

作者: Tnw    時間: 10-3-5 09:02

我大女都是協恩幼畢業,妹妹都唔收,現在已讀一年級,不過不是讀協恩小。in左10間,只是得一間收,真係好險!協恩幼連wating都冇,我很喜歡這間學校,因為人少少,容易照顧!
作者: eggmama    時間: 10-3-5 09:08

請問有無印象有?%waiting? 你大囡d幼稚園同學多數去?小學 (除協小)?
原帖由 Tnw 於 10-3-5 09:02 發表
我大女都是協恩幼畢業,妹妹都唔收,現在已讀一年級,不過不是讀協恩小。in左10間,只是得一間收,真係好險!協恩幼連wating都冇,我很喜歡這間學校,因為人少少,容易照顧! ...

作者: Tnw    時間: 10-3-5 09:14     標題: 回覆 48# eggmama 的文章

大概有20人左右入返協恩小,有d升讀私校,女拔、聖保羅男女、聖方濟角等,我好好彩入到自己住的區的好學校,所以妹妹讀唔到協恩都唔緊要!但我都很喜歡協恩幼稚園,起碼學費便宜很多!
作者: eggmama    時間: 10-3-5 09:32

Thank you. Think HY kinder is quite good as primary allocation is fairly good.
原帖由 Tnw 於 10-3-5 09:14 發表
大概有20人左右入返協恩小,有d升讀私校,女拔、聖保羅男女、聖方濟角等,我好好彩入到自己住的區的好學校,所以妹妹讀唔到協恩都唔緊要!但我都很喜歡協恩幼稚園,起碼學費便宜很多! ...

作者: O_K    時間: 10-3-5 11:41

妳咁 like 協小, 又係waiting list, 快d寫信啦~~  

原帖由 eggmama 於 10-3-5 06:46 發表
I do receive the waiting list letter, saying that HY will call waiting listed girls before Mar 31 (very considerate system), I know the registtation date is Mar 20, anyone will give up? Think after th ...

作者: HappyKookaburra    時間: 10-3-5 12:21

Tnw,

恭喜你大女能夠入到自己區的好學校!作為協幼畢業生,會否對尋找其他小學有幫助呢?

原帖由 Tnw 於 10-3-5 09:14 發表
大概有20人左右入返協恩小,有d升讀私校,女拔、聖保羅男女、聖方濟角等,我好好彩入到自己住的區的好學校,所以妹妹讀唔到協恩都唔緊要!但我都很喜歡協恩幼稚園,起碼學費便宜很多! ...

作者: sammilcm    時間: 10-3-5 12:38

我都係呀, 連waiting都冇呀!!  唔知你最後係唔係會讀聖羅剎呀??
原帖由 happyday5hk 於 10-3-4 21:12 發表
我都係啊,我地好大機會做同學仔呢~~~

不過話時話,協恩有無waiting list 嫁? 我個b一收就係reject,連waiting list 都毌,...都有d唔開心嫁,因為好多學校都收,st cat都收,但呢間竟然連waiting list都毌...

...

作者: wong_cat    時間: 10-3-5 12:44

我地個女做同學啦!!!好開心~~

原帖由 winniehobb 於 10-3-5 00:23 發表
收左上午班。超開心呀!!

我都係咩都無。無background, 又唔係34 網 又唔係old girl 。

Good Luck to u all!!

作者: eggmama    時間: 10-3-5 13:15

thanks for add oil message.
原帖由 O_K 於 10-3-5 11:41 發表
妳咁 like 協小, 又係waiting list, 快d寫信啦~~  

作者: Tnw    時間: 10-3-5 13:47     標題: 回覆 52# HappyKookaburra 的文章

其實,選擇協幼除了師資好外,都是為日後升小一作最後打算,如果入了一所不理想的小學,最後你去協小叩門都較容易!
因為到最後協幼的老師會推薦小朋友去見小學校長,因為我個大女已經派了一間好學校,所以她的班主任就沒有見我去in協小。
作者: Sorb    時間: 10-3-5 14:21

The daughters of my 2 friends applied HYS KG this year.  1 of them is alumni of HYS KG to secondary, her daughter is on waiting list, the other one is the alumni of HYS secondary, her daughter got rejected.  I am a bit shocked.

I think HYS KG interview really look at the performance of the children instead of the relationship for most cases.  I appreciated it very much.  So, those who got offers, your children are really smart and outstanding.

原帖由 Tnw 於 10-3-5 13:47 發表
其實,選擇協幼除了師資好外,都是為日後升小一作最後打算,如果入了一所不理想的小學,最後你去協小叩門都較容易!
因為到最後協幼的老師會推薦小朋友去見小學校長,因為我個大女已經派了一間好學校,所以她的班主任就沒有見我去i ...

作者: wong_cat    時間: 10-3-5 14:27

我自己就覺得個女唔係特別叻, 反而我覺得可能老師鍾意個女多d.....人夾人緣啦~

原帖由 Sorb 於 10-3-5 14:21 發表
The daughters of my 2 friends applied HYS KG this year.  1 of them is alumni of HYS KG to secondary, her daughter is on waiting list, the other one is the alumni of HYS secondary, her daughter got rej ...

作者: CCW    時間: 10-3-5 16:14

我女都好LUCKY收左, 我地都係MUG關係都無, 因為O個日都真係IN得好快就出左黎, 都無預期會收, 喜出望外~~
作者: happyday5hk    時間: 10-3-5 17:21

作者: chingpa1222    時間: 10-3-5 22:52

Failed Don't know the reasons....
作者: Cass_0114    時間: 10-3-6 00:23

我未收到信呀... ... ...
作者: winniehobb    時間: 10-3-6 13:01

原帖由 wong_cat 於 10-3-5 12:44 發表
我地個女做同學啦!!!好開心~~

Yes ar!!太好啦。 我住葵涌,要諗下點樣番學。
作者: happyday5hk    時間: 10-3-6 14:47

作者: winniehobb    時間: 10-3-6 15:21

原帖由 happyday5hk 於 10-3-6 14:47 發表
我都好想知我個b衰咩...嗚嗚...我之前打算協恩收的話,st cat同其他學校都吳讀,但衣家...真係有d失望同唔甘心..連waiting 都毌...

No need to be upset. It all depends on "luck" and whether u have ”緣份" with that school.

I heard that there are more than 2000 applications this year. I met a mummy on the day of interview. Her elder daughter is studying Heep Yunn Nursery now and brought her little daughter to have interview on that date. And she told me becoz this year had too many applications, it took 2 days to do the interview this year but it normally took only 1 day in the old days.

As u can imagine, only 60 out of 2000 applications are accepted. Other than the performance of the child, all is luck.

I don’t think the teachers would remember every single applicant. Just those accepted kids are too lucky.
作者: chingpa1222    時間: 10-3-6 17:34

Thanks....How teachers remember everyone.....

原帖由 winniehobb 於 10-3-6 15:21 發表

No need to be upset. It all depends on "luck" and whether u have ”緣份" with that school.

I heard that there are more than 2000 applications this year. I met a mummy on the day of interview. Her  ...

作者: wong_cat    時間: 10-3-6 23:54

好認同呀!!我都覺得係運水同緣份!!~
我本身只報了兩間學校, IN完創價後先知原來咁多人報
諗諗下先記得個女出世那年好多人, 拿拿臨先上網SEARCH下邊間仲有得報....咁啱記得有個朋友話協恩幾好, 好好彩又未開始收生, 先報得到!!

原帖由 winniehobb 於 10-3-6 15:21 發表

I heard that there are more than 2000 applications this year. I met a mummy on the day of interview. Her  ...

作者: wong_cat    時間: 10-3-6 23:54

我住紅磡呀~返學都好方便
20/3 辦入學, 唔知到時見唔見到你~
不過第日實有機會見啦!!

原帖由 winniehobb 於 10-3-6 13:01 發表

作者: eggmama    時間: 10-3-8 06:25

請問註冊只交$660留位定要交其他費? 想知幾時有位放出, THANKS.
作者: eeyaya    時間: 10-3-8 09:01

20/3註冊, 留位$500.
作者: eggmama    時間: 10-3-8 14:41

thanks! Think all would pay first then...
原帖由 eeyaya 於 10-3-8 09:01 發表
20/3註冊, 留位$500.

作者: nicolewoo    時間: 10-3-8 16:05

幸運地收左我女女讀 am 呀...你呢? 我諗日後大把機會聯絡lu... :p
我住深井架...亦雖要坐school bus返學, 我諗住註冊嗰曰問吓學校先..你呢? 有冇資料可以分享一吓? 你可以send email 比我 [email protected]

原帖由 winniehobb 於 10-3-6 13:01 發表

作者: winniehobb    時間: 10-3-8 18:57

my daughter also was accpeted am class. I am still struggling whether let her take scl bus or not. It's good that there are only 60 students. We are more easy to familiar with each parents. Let's talk over the email. Cheers~
作者: chloechanchan    時間: 10-3-8 19:18

無稔過會收到協恩Offer, 好似中左獎甘開心﹗不過﹐ 依家又係頭痛既時間﹐點揀呢﹖
作者: DaisyDaisy    時間: 10-3-8 20:12

SORRY.  路過多口,其實你個女咁叻, 不單有ST. ROSA, ST. CAT, 又有金巴倫,好好囉。

WHY DO NOT JUST GIVE A BIG HUG TO YOUR LOVELY AND SAY "WELL DONE"?

原帖由 happyday5hk 於 10-3-6 14:47 發表
我都好想知我個b衰咩...嗚嗚...我之前打算協恩收的話,st cat同其他學校都吳讀,但衣家...真係有d失望同唔甘心..連waiting 都毌...

作者: winniehobb    時間: 10-3-8 23:12

原帖由 chloechanchan 於 10-3-8 19:18 發表
無稔過會收到協恩Offer, 好似中左獎甘開心﹗不過﹐ 依家又係頭痛既時間﹐點揀呢﹖

Me too!!好似中左獎甘開心!!
作者: fw18    時間: 10-3-8 23:12

協恩和基督教國際學校幼稚園點選好?
作者: hahe    時間: 10-3-10 16:36

其實協幼唔係直升協小,以我所知,好似得好少可以直升.我個女嗰年收得3-4個咁, 唔知係家佢哋有無改到。所以入唔到都唔駛灰心, 可以p.1再試.
作者: ck07hk    時間: 10-3-10 16:46

係呀, 就算入到幼稚園...P1都仲要抽奬先入到協恩小學....
作者: xxxmay    時間: 10-3-10 20:24

係呀!就當多一個叩門機會,但聽聞近年有10個叩門位喎,唔知係咪真的呢?
既然我地今次咁難中都中倒獎,相信p1都有機會的呢!
作者: happyday5hk    時間: 10-3-22 18:44

作者: eeyaya    時間: 10-3-23 16:47

請問有冇AM家長會放棄學位?
作者: lovelypooh    時間: 10-3-25 21:34

我們已放棄了,有些不捨得。
作者: eeyaya    時間: 10-3-25 21:46

請問你是否沒有去註冊?

原帖由 lovelypooh 於 10-3-25 21:34 發表

作者: tiroro    時間: 10-6-15 08:28

原帖由 lovelypooh 於 10-3-25 21:34 發表

請問你選擇了那一間啊?
作者: xxxmay    時間: 10-6-16 09:30

我也會放棄am學位,真的捨不得!
Good Luck!
作者: tiroro    時間: 10-6-18 12:36

原帖由 xxxmay 於 10-6-16 09:30 發表
我也會放棄am學位,真的捨不得!
Good Luck!

請問你也選擇了那一間啊?
作者: xxxmay    時間: 10-6-21 08:25

宣道

其實我都諗咗好耐,亦諗咗好多因素,最後覺得升上宣小(1/3)比升上協小(幾個叩門位)的機會比較大,希望有多點保障....

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5