教育王國

標題: 請問有冇邊間IS小學既學費係同英基差唔多呀? [打印本頁]

作者: crystalpui    時間: 10-3-24 16:49     標題: 請問有冇邊間IS小學既學費係同英基差唔多呀?

PLAN俾小朋友讀IS
但只知英基學費係能負擔
想問下有冇邊間係差唔多學費呀?
謝謝
作者: JarJarBin    時間: 10-3-24 22:59

蘇浙國際部KCIS

原帖由 crystalpui 於 10-3-24 16:49 發表
PLAN俾小朋友讀IS
但只知英基學費係能負擔
想問下有冇邊間係差唔多學費呀?
謝謝

作者: decgirl    時間: 10-3-25 16:05

is it difficult to get a seat?
作者: Yau_Cheung    時間: 10-3-25 18:18

最容易係申請入讀幼稚園,因為幼稚園學生可直升小學,小學又可直升中學。幼稚園學位係先到先得,不需要面試。

如果係2009年出生,應該已經收到取錄通知書及需要比按金啦(兩個月學費)!

上年P1(= year 1 or local K3) 只有2X位;P2 (=year 2 or local P1) 只有1X位;P3 or 以上空缺更少。學校表示今年更多學生選擇直升,所以空缺會更少。

Good luck!

原帖由 decgirl 於 10-3-25 16:05 發表
is it difficult to get a seat?

作者: crystalpui    時間: 10-3-29 12:27

原帖由 Yau_Cheung 於 10-3-25 18:18 發表
最容易係申請入讀幼稚園,因為幼稚園學生可直升小學,小學又可直升中學。幼稚園學位係先到先得,不需要面試。

如果係2009年出生,應該已經收到取錄通知書及需要比按金啦(兩個月學費)!

上年P1(= year 1 or local K3) 只有2X ...

SORRY
請問係講緊英基定蘇浙國際部KCIS?
作者: Yau_Cheung    時間: 10-3-29 13:48

KCIS      

原帖由 crystalpui 於 10-3-29 12:27 發表

SORRY
請問係講緊英基定蘇浙國際部KCIS?

作者: crystalpui    時間: 10-3-29 14:10

原帖由 Yau_Cheung 於 10-3-29 13:48 發表
KCIS      

請問你小朋友係唔係讀緊kcis?
覺得好唔好呀?
作者: Yau_Cheung    時間: 10-3-29 14:17

Yes.  It is an excellent school.   係我既不二之選!

原帖由 crystalpui 於 10-3-29 14:10 發表

請問你小朋友係唔係讀緊kcis?
覺得好唔好呀?

作者: crystalpui    時間: 10-3-29 15:21

原帖由 Yau_Cheung 於 10-3-29 14:17 發表
Yes.  It is an excellent school.   係我既不二之選!

即係入左kinder之後
就可以直升到中學嗎(中學都係is嗎?)
同傳統既中學係唔係同一間學校?
唔好意思, 我唔太知呢間學校
謝謝
作者: Yau_Cheung    時間: 10-3-30 13:31

即係入左kinder之後,就可以直升到中學嗎? - Yes

中學都係is嗎? - Yes

同傳統既中學係唔係同一間學校? - KCIS 有2個校舍,一個係北角清華街,另一個係北角寶馬山。KCIS 幼稚園 & P1 (=year 1) 與 KCS 幼稚園 & 小學共用清華街校舍;KCIS P2 to P6 & 中學 與 KCS 中學則共用寶馬山校舍。

寶馬山校舍的情況係 KCIS 小學、KCIS 中學 & KCS 中學的上學集隊、小息 & 放學集隊時間不同,KCIS 小學生很少與 KCIS & KCS 中學生碰面。有時 KCIS 中學有義賣活動,才會見到 KCIS 中學的哥哥姐姐。

原帖由 crystalpui 於 10-3-29 15:21 發表

即係入左kinder之後
就可以直升到中學嗎(中學都係is嗎?)
同傳統既中學係唔係同一間學校?
唔好意思, 我唔太知呢間學校
謝謝

作者: crystalpui    時間: 10-3-30 15:06

原帖由 Yau_Cheung 於 10-3-30 13:31 發表
即係入左kinder之後,就可以直升到中學嗎? - Yes

中學都係is嗎? - Yes

同傳統既中學係唔係同一間學校? - KCIS 有2個校舍,一個係北角清華街,另一個係北角寶馬山。KCIS 幼稚園 & P1 (=year 1) 與 KCS 幼稚園 & 小學共用 ...

咁如果唔讀kinder
入小學既機會大唔大呀?
你好熟學校呢
唔該晒
作者: Yau_Cheung    時間: 10-3-31 13:50

KCIS 幼稚園有多班,幼稚園學位一定較插班學位多;其實所有 IS 都係最低班最容易入。

有興趣的家長可先入 application (with $500 application fee)。每年學校於 lunar new year 後詢問所有舊生明年是否仍留在KCIS 就讀,並要求交 deposit;若有 vacancy 才會call applicant interview。KCIS 上年P1只有2X vacancies (即係約有 5X reception 学生選擇直升P1),學校只call 左約50人interview;P2 只有1X位(即係約有6X P1 學生選擇直升 P2),學校只call 左約30人 interview;入左application 又無得 interview的學生會 on waiting list;interview passed 後學校會將學生排名次,通常vacancies会唔夠,排名較後的會 on holding list,排名較前 or 再有舊生唔讀,on holding list 才有機會。我相信大部份IS 的入學機制也是差不多。

你小朋友会讀那間幼稚園?以我所知並非所有幼稚園也有 interview chance。如果唔讀 KCIS kinder,又想考入KCIS primary,建議入讀 IS kinder (e.g. Woodland, Sunshine House, Small World, Anfield, etc),以增加入讀機會。

原帖由 crystalpui 於 10-3-30 15:06 發表

咁如果唔讀kinder
入小學既機會大唔大呀?
你好熟學校呢
唔該晒

作者: crystalpui    時間: 10-3-31 16:04

我心目中想小朋友入英基...
因為英基分校多
我個頭都有一間
作者: workmama    時間: 10-3-31 18:30

Christian Alliance Internation School fee is also competitive vs ESF schools.
作者: Charisse_Chung    時間: 10-3-31 23:56

I want to apply 蘇淅,漢基 too but I live in Kowloon city.. 小朋友幾歲人仔撘校車去坩遠好可憐!.. Anfield or Tutor time or Yew Chung.. 近好多..但係又擔心小學考唔到 蘇淅or漢基.. What to do..Any advise?

原帖由 Yau_Cheung 於 10-3-31 13:50 發表
KCIS 幼稚園有多班,幼稚園學位一定較插班學位多;其實所有 IS 都係最低班最容易入。

有興趣的家長可先入 application (with $500 application fee)。每年學校於 lunar new year 後詢問所有舊生明年是否仍留在KCIS 就讀 ...

作者: Yau_Cheung    時間: 10-4-1 13:37

如果想入ESF小學,最好讀ESF幼稚園,起碼較大機會有interview;不過有家長反映近年不少ESF幼稚園學生都無得 in ESF小學,只有PIS (RC or DC) 的interview。另外,有interview chance 又唔等如一定收;所以建議 apply ESF 小學 & ESF PIS 外, apply 多幾間 IS,始終 ESF幼稚園畢業,較難讀番 local primary。

原帖由 crystalpui 於 10-3-31 16:04 發表
我心目中想小朋友入英基...
因為英基分校多
我個頭都有一間

作者: strayteddy    時間: 10-4-1 13:43

That's not true.

原帖由 Yau_Cheung 於 10-4-1 13:37 發表
不過有家長反映近年不少ESF幼稚園學生都無得 in ESF小學,只有PIS (RC or DC) 的interview。

作者: Yau_Cheung    時間: 10-4-1 13:48

有朋友一心比小朋友讀 IS,想過入ESF primary,但因為 ESF kinder 無直升,所以佢寧願讀 KCIS kinder。

佢都會 apply ESF primary,如果收佢嗰小朋友,再決定要唔要個 offer (因 ESF primary 中文較少);如果ESF primary 唔收,亦可直升KCIS primary。

原帖由 Charisse_Chung 於 10-3-31 23:56 發表
I want to apply 蘇淅,漢基 too but I live in Kowloon city.. 小朋友幾歲人仔撘校車去坩遠好可憐!.. Anfield or Tutor time or Yew Chung.. 近好多..但係又擔心小學考唔到 蘇淅or漢基.. What to do..Any advise?

...

作者: Yau_Cheung    時間: 10-4-1 13:50

有甚麼不對?請指正。

你的意思是否所有 ESF kinder 學生也有 ESF primary (not PIS) 的 interview chance?

原帖由 strayteddy 於 10-4-1 13:43 發表
That's not true.

作者: strayteddy    時間: 10-4-1 13:57

ESF primary schools and PIS granted interview chances to all applicants from ESF kindergartens this year.  Even in the previous years, those who did not have an interview in the first round were not among the majority.

"不過有家長反映近年不少ESF幼稚園學生都無得 in ESF小學,只有PIS (RC or DC) 的interview."

原帖由 Yau_Cheung 於 10-4-1 13:50 發表
有甚麼不對?請指正。

作者: Yau_Cheung    時間: 10-4-1 14:14

即係話上年都有ESF kinder 學生係第1round 無得 in ESF primary,不過上述情況只出現係小部份學生身上。請問第2round是否所有剩餘學生(no interview chance in 1st round) 都有 ESF primary (not PIS) interview chance?

謝謝資料!

原帖由 strayteddy 於 10-4-1 13:57 發表
ESF primary schools and PIS granted interview chances to all applicants from ESF kindergartens this year.  Even in the previous years, those who did not have an interview in the first round were not a ...

作者: CindyMak    時間: 10-4-1 18:14

我的小朋友今年就係ESF K2 (Cat. 2),我地無報PIS。(太遠)結果1st round 當然無得 interview. Cat. 2 同學仔當中,亦只得幾個有得interview.

學校出左e-mail 話仲有成100個 cat. 1 student on waiting list.叫我佢最好另作打算。

我都覺得ESF kindy 唔一定讀得到 ESF primary (當然又好視乎你個catchment area)。我一共3個小朋友,我唔想每2年都要煩一次搵學校。我同老公都放棄 ESF 呢把 "傘",安排我的小朋友讀KCIS。
作者: FennieMan    時間: 10-4-2 10:59

would you mind tell me which ESF kinder you kid studying.  my girls in ESF TY K1, i'm also worry they will have very little chance to go interview.
i want them to get in KJS
原帖由 CindyMak 於 10-4-1 18:14 發表
我的小朋友今年就係ESF K2 (Cat. 2),我地無報PIS。(太遠)結果1st round 當然無得 interview. Cat. 2 同學仔當中,亦只得幾個有得interview.

學校出左e-mail 話仲有成100個 cat. 1 student on waiting list.叫我佢最好 ...

作者: crystalpui    時間: 10-4-14 10:59

請問
PIS (RC or DC) 的全名係咩?
係唔係都係UNDER ESF?
作者: Yau_Cheung    時間: 10-4-14 13:49

PIS - Private Independent School

RC - Renaissance College
DC - Discovery College

They are under ESF.

http://www.esf.edu.hk/news/esf-news

原帖由 crystalpui 於 10-4-14 10:59 發表
請問
PIS (RC or DC) 的全名係咩?
係唔係都係UNDER ESF?

作者: crystalpui    時間: 10-4-14 15:07

原帖由 Yau_Cheung 於 10-4-14 13:49 發表
PIS - Private Independent School

RC - Renaissance College
DC - Discovery College

They are under ESF.

http://www.esf.edu.hk/news/esf-news

其實有咩唔同
我睇唔到個分別...
係呢
想問下
蘇"節" 國際班有冇N班呀?
作者: Yau_Cheung    時間: 10-4-14 18:55

ESF 小學 & 中學是分開的,e.g. Kennedy School (小學)會升讀 West Island School (中學);Shatin Junior School (小學)會升讀 Shatin College(中學)。

ESF PIS 是中小學一條龍。

另外,ESF 中小學有政府津貼(無記錯係HK$1,700 per month per student);ESF PIS 無政府津貼。

其他分別請其他家長補充。

KCIS kinder 的資料,請call admin office (2570 4594)。

原帖由 crystalpui 於 10-4-14 15:07 發表

其實有咩唔同
我睇唔到個分別...
係呢
想問下
蘇"節" 國際班有冇N班呀?

作者: crystalpui    時間: 10-4-15 11:10

謝謝你呀.....好詳細
我打去問下
作者: JarJarBin    時間: 10-4-15 13:28     標題: 回覆 27# Yau_Cheung 的文章

請問ESF中学每天有冇中文堂呢?
作者: Yau_Cheung    時間: 10-4-15 15:11

"請問ESF中学每天有冇中文堂呢?" - 我都想知,希望其他家長可以分享。謝謝!

原帖由 JarJarBin 於 10-4-15 13:28 發表
請問ESF中学每天有冇中文堂呢?

作者: crystalpui    時間: 10-4-19 10:26

thx yan cheung
我都係決定同我小朋友報kcis
希望佢會收我bb
我bb會係12年入學
作者: twinsmummy    時間: 10-4-19 10:32

Would you say Singapore International School is the same range as ESF?
作者: Yau_Cheung    時間: 10-4-19 13:22

Welcome to join KCIS!

原帖由 crystalpui 於 10-4-19 10:26 發表
thx yan cheung
我都係決定同我小朋友報kcis
希望佢會收我bb
我bb會係12年入學

作者: Yau_Cheung    時間: 10-4-19 13:29

Singapore International School (SIS) 唔係 ESF。另外,SIS 與 ESF 比較,SIS 較多功課及測驗。少部份 SIS 學生完成小學後會轉讀本地英中;ESF 學生則絕少讀本地中學。

原帖由 twinsmummy 於 10-4-19 10:32 發表
Would you say Singapore International School is the same range as ESF?

作者: crystalpui    時間: 10-4-19 14:31

原帖由 Yau_Cheung 於 10-4-19 13:29 發表
Singapore International School (SIS) 唔係 ESF。另外,SIS 與 ESF 比較,SIS 較多功課及測驗。少部份 SIS 學生完成小學後會轉讀本地英中;ESF 學生則絕少讀本地中學。

...

而~~~咁kcis多唔多功課同測驗呀?
我就係知esf唔多我先咁想入.....
我今日先寄form去kcis
唔知仲有冇位......打去問佢地話唔知.....所有人都係waiting list...
但睇website又話冇interview
請問知唔知係唔係先到先得?
esf kinder唔一定升到小學
左計又計
一個月俾多千幾蚊又confirm可以有位
都係kcis好~~~~
作者: Yau_Cheung    時間: 10-4-19 18:06

kcis多唔多功課同測驗呀? - Year 2 每星期1份功課,約6-8頁worksheets,星期一派,下星期一交;中文每日有功課,抄寫詞語/讀課文3次/1-2頁worksheet/1課作業/閱讀報告;由開學至今有1次 chinese assessment, 1次 math assessment & 2次 numercy assessment。

請問知唔知係唔係先到先得? - KCIS小學唔係,KCIS幼稚園唔清楚,KCIS admin office 答唔答到你?你是否2009 baby?朋友的2009 baby,宜家要交 deposit 啦!

esf kinder唔一定升到esf小學,左計又計,一個月俾多千幾蚊又confirm可以有位,都係kcis好 - totally agree.

原帖由 crystalpui 於 10-4-19 14:31 發表

而~~~咁kcis多唔多功課同測驗呀?
我就係知esf唔多我先咁想入.....
我今日先寄form去kcis
唔知仲有冇位......打去問佢地話唔知.....所有人都係waiting list...
但睇website又話冇interview
請問知唔知係唔係先到先 ...

作者: crystalpui    時間: 10-4-19 20:14

原帖由 Yau_Cheung 於 10-4-19 18:06 發表
kcis多唔多功課同測驗呀? - Year 2 每星期1份功課,約6-8頁worksheets,星期一派,下星期一交;中文每日有功課,抄寫詞語/讀課文3次/1-2頁worksheet/1課作業/閱讀報告;由開學至今有1次 chinese assessment, 1次 math assessment ...

我bb係2009 bb...請問你朋友幾時交application form?
我問左admin
佢唔答我仲有冇位
只話唔會處理住, 因為未入學
你朋友要幾時交deposit? 幾錢呀
作者: Yau_Cheung    時間: 10-4-20 09:24

我bb係2009 bb...請問你朋友幾時交application form? -我無問,應該好耐之前。  

我問左admin,佢唔答我仲有冇位 - 我唸因為未到交 deposit deadline,仲有部份人未交 deposit。如果最後有人決定唔交,就有位比其他 waiting list 較後既小朋友。

你朋友要幾時交deposit? - 我無問 deadline,不過我建議佢參觀學校後再決定。

幾錢呀 - 佢話 HK$1x,xxx (我相信係2個月學費,因為小學都係要比2個月學費做 deposit $6,200 x 2 = $12,400,讀滿1年又比足夠通知期學校唔讀,就可全數 refund。)
原帖由 crystalpui 於 10-4-19 20:14 發表

我bb係2009 bb...請問你朋友幾時交application form?
我問左admin
佢唔答我仲有冇位
只話唔會處理住, 因為未入學
你朋友要幾時交deposit? 幾錢呀

作者: crystalpui    時間: 10-4-20 09:57

原帖由 Yau_Cheung 於 10-4-20 09:24 發表
我bb係2009 bb...請問你朋友幾時交application form? -我無問,應該好耐之前。  

我問左admin,佢唔答我仲有冇位 - 我唸因為未到交 deposit deadline,仲有部份人未交 deposit。如果最後有人決定唔交,就有位比其他 waiting ...

oh~~~
原來我可能己經遲左......希望仲有位啦
不過未讀就要俾萬幾蚊...真係幾多
我老公以為你係我
因為我姓張, 我老公姓丘
佢見到你id, 以為係我
哈哈
作者: crystalpui    時間: 10-4-21 15:58

前日寄左FORM去KCIS
好緊張....唔知會唔會叫我交DEPOSIT.......
日日係到等電話.....
作者: Yau_Cheung    時間: 10-4-21 17:28

Good luck.  Hope to hear your good news soon.

原帖由 crystalpui 於 10-4-21 15:58 發表
前日寄左FORM去KCIS
好緊張....唔知會唔會叫我交DEPOSIT.......
日日係到等電話.....

作者: crystalpui    時間: 10-4-23 10:57

今日打左去KCIS問
佢話09年既BB冇可能會咁快收DEPOSIT
要到12年頭先會出OFFER LETTER呀.....
咁YAU_CHEUNG你朋友要交DEPOSIT....
係唔係代表冇晒位啦....
作者: Yau_Cheung    時間: 10-4-23 13:05

hi crystalpui,

資料更正:唔好意思,再問我朋友後,佢話較早前問我交唔交 deposit 好,係因為佢以為交 application 時就要即時交 $1x,xxx deposit;我就誤會佢收到 confirmation 叫佢交 deposit。 實際上佢只係較早前交 application form with application fee,admin office 回覆佢既 waiting number 係 6X,應該有80 seats,並將於2011年尾發出正式 confirmation,要求家長比 deposit,所以你應該無遲。

PS : 建議你問問 admin office 你既 waiting number,如果係80 or before 就應該無問題。

原帖由 crystalpui 於 10-4-23 10:57 發表
今日打左去KCIS問
佢話09年既BB冇可能會咁快收DEPOSIT
要到12年頭先會出OFFER LETTER呀.....
咁YAU_CHEUNG你朋友要交DEPOSIT....
係唔係代表冇晒位啦....

作者: crystalpui    時間: 10-4-23 13:13

原帖由 Yau_Cheung 於 10-4-23 13:05 發表
hi crystalpui,

資料更正:唔好意思,再問我朋友後,佢話較早前問我交唔交 deposit 好,係因為佢以為交 application 時就要即時交 $1x,xxx deposit;我就誤會佢收到 confirmation 叫佢交 deposit。 實際上佢只係較 ...

OH~~~謝謝你呀
我打左去問啦
我大約70到
如果唔係好多有兄弟姐妹既朋友打後去申請
我小朋友應該入到
仲等我訓唔著幾日TIM....
真係好鬼緊張KCIS唔叫我交DEPOSIT.......哈哈
謝謝你呀
作者: Yau_Cheung    時間: 10-4-23 13:21

You are welcome.  Welcome to join!

原帖由 crystalpui 於 10-4-23 13:13 發表

OH~~~謝謝你呀
我打左去問啦
我大約70到
如果唔係好多有兄弟姐妹既朋友打後去申請
我小朋友應該入到
仲等我訓唔著幾日TIM....
真係好鬼緊張KCIS唔叫我交DEPOSIT.......哈哈
謝謝你呀 ...

作者: crystalpui    時間: 10-4-27 10:06

原帖由 Yau_Cheung 於 10-4-23 13:21 發表
You are welcome.  Welcome to join!

想問下呢
kcis多唔多外籍小朋友?
而老師又係唔係外籍老師?
你小朋友以家英文好唔好
因為我地屋企冇人講英文
唔知咁去kcis讀會唔會學到好英文呢
作者: Yau_Cheung    時間: 10-4-27 12:04

kcis多唔多外籍小朋友? - 唔多。我小朋友班裏約有3個外籍小朋友,其他班別也差不多。

老師又係唔係外籍老師? - 他的班主任是英國人。其他班的中國人老師/助教,也是native english speaker。

你小朋友以家英文好唔好 - 我覺得滿意。小朋友於校內只准用英文or 普通話交談,小朋友與老師及小朋友之間溝通完全無問題。

因為我地屋企冇人講英文,唔知咁去kcis讀會唔會學到好英文呢 - 我們在家用母語 (廣東話),英文 listening & speaking 我交比學校 & 課外活動的 NET 負責。

原帖由 crystalpui 於 10-4-27 10:06 發表

想問下呢
kcis多唔多外籍小朋友?
而老師又係唔係外籍老師?
你小朋友以家英文好唔好
因為我地屋企冇人講英文
唔知咁去kcis讀會唔會學到好英文呢 ...

作者: crystalpui    時間: 10-4-27 12:54

原帖由 Yau_Cheung 於 10-4-27 12:04 發表
kcis多唔多外籍小朋友? - 唔多。我小朋友班裏約有3個外籍小朋友,其他班別也差不多。

而老師http://das.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=37&bannerid=109&cb=11224479&n=a136fd19又係唔係外籍老師http: ...

唔好意思
問多少少野
請問小朋友一班有幾多人
有幾多個老師一齊教
因為朋友小朋友讀SWCK, 會有2個老師的
佢地STRONGLY 推介SWCK話VERY GOOD....
作者: crystalpui    時間: 10-4-27 12:57

同埋因為我地係基督徒
SWCK可以俾佢係教會學校成長....
如果係你會點簡?
KCIS可以直升......SWCK就信仰背景...
作者: Yau_Cheung    時間: 10-4-27 13:05

請問小朋友一班有幾多人 - Max 26 students per class.  小兒班裏現時有21人。

有幾多個老師一齊教 - KCIS Kinder 唔清楚,請其他家長補充;KCIS primary 每班 1個 class teacher;3班有2個 class assistants。

原帖由 crystalpui 於 10-4-27 12:54 發表

唔好意思
問多少少野
請問小朋友一班有幾多人
有幾多個老師一齊教
因為朋友小朋友讀SWCK, 會有2個老師的
佢地STRONGLY 推介SWCK話VERY GOOD....

作者: Yau_Cheung    時間: 10-4-27 13:13

我哋都係基督徒,我都有考慮過 SWCK,不過當年最後我選左 Woodland,因為 Woodland 規模較大,分校較多,又有 Year 1 & Year 2。

再有機會選擇,我會比小朋友該讀 KCIS + Woodland or KCIS + KCS (pre-reception & reception)。

原帖由 crystalpui 於 10-4-27 12:57 發表
同埋因為我地係基督徒
SWCK可以俾佢係教會學校成長....
如果係你會點簡?
KCIS可以直升......SWCK就信仰背景...

作者: crystalpui    時間: 10-4-27 14:49

原帖由 Yau_Cheung 於 10-4-27 13:13 發表
我哋都係基督徒,我都有考慮過 SWCK,不過當年最後我選左 Woodland,因為 Woodland 規模較大,分校較多,又有 Year 1 & Year 2。

再有機會選擇,我會比小朋友該讀 KCIS + Woodland or KCIS + KCS (pre-reception & reception)。 ...

pre-reception & reception係咩??唔太明呀
作者: Yau_Cheung    時間: 10-4-28 09:36

pre-reception = local K2 (3 to 4 years old)
reception = local K3 (4 to 5 years old)

原帖由 crystalpui 於 10-4-27 14:49 發表

pre-reception & reception係咩??唔太明呀

作者: crystalpui    時間: 10-4-28 10:13

原帖由 Yau_Cheung 於 10-4-28 09:36 發表
pre-reception = local K2 (3 to 4 years old)
reception = local K3 (4 to 5 years old)

thx,你真係幫左我好多
老公尋日無啦啦問我
係唔係應該讀返local個d算
因為我地唔係有錢人
怕小朋友d同學個個都好有錢
佢會自卑唔開心
(我地住5百幾呎2房,家庭收入大約3萬一個月, 但已save左一筆錢俾佢去外國讀大學)
以你所見
kcis既家長係唔係都係好有錢既人?
作者: Yau_Cheung    時間: 10-4-28 10:38

kcis既家長係唔係都係好有錢既人? - 小部份係,但大部份應該係中產,暫時不覺小朋友之間有甚麼比較。

學校情況係所有學生要穿校服,鞋襪亦有嚴格規定;大部份小朋友吃學校提供的 lunch box & snack;不可帶玩具上學;貴重私人物品亦不建議帶返學校。

原帖由 crystalpui 於 10-4-28 10:13 發表

老公尋日無啦啦問我
因為我地唔係有錢人
佢會自卑唔開心
(我地住5百幾呎2房,家庭收入大約3萬一個月, 但已save左一筆錢俾佢去外國讀大學 ...

作者: crystalpui    時間: 10-4-28 10:59

原帖由 Yau_Cheung 於 10-4-28 10:38 發表
kcis既家長係唔係都係好有錢既人? - 小部份係,但大部份應該係中產,暫時不覺小朋友之間有甚麼比較。

學校情況係所有學生要穿校服,鞋襪亦有嚴格規定;大部份小朋友吃學校提供的 lunch box & snack;不可帶玩具上學;貴重私人物 ...

OH~~
謝謝.......
作者: yaulinda    時間: 10-4-28 11:35

I applied KCIS (k1) for my Dec08 girl yesterday,
the staff told me that the waitlist is already 160,
she asked if I'd mind to give registration money but not sure for a seat.
Actually I've sent the application at last.
作者: crystalpui    時間: 10-4-28 11:54

原帖由 yaulinda 於 10-4-28 11:35 發表
I applied KCIS (k1) for my Dec08 girl yesterday,
the staff told me that the waitlist is already 160,
she asked if I'd mind to give registration money but not sure for a seat.
Actually I've sent the a ...

係呀
我BB係09年呀
以家排7X
都唔一定入到
不過可能好多人好似我咁會報幾間
我以家報左2間啦
作者: debbieip    時間: 10-4-29 15:10

Yau_Cheung,

想請問你有沒有接你的小朋友上, 下課? 從中, 有沒有看到他們私下溝通時, 是說英文/普通話/廣東話?

我仔仔現K1, 想今年報KCIS的P1! 有這個擔心是因為仔仔現在讀英普幼稚園, 但同學間的溝通亦是廣東話多, 當然學校的政策亦是只準校內說英普, 但咁細的小朋友好難控制....  

原帖由 Yau_Cheung 於 10-4-28 10:38 發表

學校情況係所有學生要穿校服,鞋襪亦有嚴格規定;大部份小朋友吃學校提供的 lunch box & snack;不可帶玩具上學;貴重私人物 ...

作者: bleushow    時間: 10-4-29 15:14

hee..back to the topic, other than KCIS do you  know any other IS charge similar school fee as esf?

Thanks!
作者: CreamBlue    時間: 10-4-29 22:24

KCIS K1, 20 student in a class, with 1 class teacher and 1 assistant, both NET.  The class teacher and assistant are full time in a class except the Putonghua session.  The class assistant can speak a bit cantonese.

原帖由 Yau_Cheung 於 10-4-27 13:05 發表
請問小朋友一班有幾多人 - Max 26 students per class.  小兒班裏現時有21人。

有幾多個老師http://das.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=37&bannerid=109&cb=11224479&n=a136fd19一齊教 - KCIS Kind ...

作者: CreamBlue    時間: 10-4-29 22:36

以我個仔係K1班, 我聽到佢地會講英文或廣東話, 要視乎對方講那種語言。例如個班有幾個mixed的同學, 基本上佢地一家會講英文, 如果本地香港人, 就會講廣東話.

由上年9月入學後, 我發覺佢講多咗英文.  我有個朋友個仔以前都係讀KCIS, 由K1到P1 3年時間, 佢已經由最初多數講廣東話到P1時就多數講英文.

原帖由 debbieip 於 10-4-29 15:10 發表
Yau_Cheung,

想請問你有沒有接你的小朋友上, 下課? 從中, 有沒有看到他們私下溝通時, 是說英文/普通話/廣東話?

我仔仔現K1, 想今年報KCIS的P1! 有這個擔心是因為仔仔現在讀英普幼稚園, 但同學間的溝通亦是廣東話多 ...

作者: CreamBlue    時間: 10-4-29 22:40

本身我都唔係有錢人, 而KCIS都好簡樸.  當然家長中一定會有有錢人, 不過眼見大部份家庭都係中產

原帖由 crystalpui 於 10-4-28 10:13 發表

老公尋日無啦啦問我
因為我地唔係有錢人
佢會自卑唔開心
(我地住5百幾呎2房,家庭收入大約3萬一個月, 但已save左一筆錢俾佢去外國讀大學 ...

作者: crystalpui    時間: 10-4-30 08:42

原帖由 CreamBlue 於 10-4-29 22:40 發表
本身我都唔係有錢人, 而KCIS都好簡樸.  當然家長中一定會有有錢人, 不過眼見大部份家庭都係中產

謝謝你呀
我估我比中產差少少
哈哈
作者: Yau_Cheung    時間: 10-4-30 21:13

有沒有看到他們私下溝通時, 是說英文/普通話/廣東話? - They always speak in english and they speak in mandarin during chinese lesson.

原帖由 debbieip 於 10-4-29 15:10 發表
Yau_Cheung,

我仔仔現K1, 想今年報KCIS的P1! 有這個擔心是因為仔仔現在讀英普幼稚園, 但同學間的溝通亦是廣東話多 ...

作者: shaughnessy    時間: 10-5-1 05:09

My son was studying in KCIS since P.2  from a local kindergarten.  He always spoke English in school even the recess time.  Now he is already in secondary school.  He still communicated with his classmates in English except some new comers.
作者: MM1031    時間: 10-5-6 15:43

作者: Yau_Cheung    時間: 10-5-7 01:01

Good luck!

原帖由 MM1031 於 10-5-6 15:43 發表

Dear Yau_Cheung,

Thanks for your infromation.  I appllied KCIS (2011) for my Twins last week.  The staff (Ms. Anita Lee) told me the waitlist is > 180.  

Also, we lived in Kln side, afried that if ...

作者: Isaacmommy    時間: 10-5-8 00:05

How will you choose between KCIS and ESF primary?

Isaacmommy
作者: reneeleung    時間: 10-5-8 00:45

作者: Yau_Cheung    時間: 10-5-9 20:40

I think KCIS primary + ESF secondary is excellent. (just personal opinion)

原帖由 Isaacmommy 於 10-5-8 00:05 發表
How will you choose between KCIS and ESF primary?

Isaacmommy

作者: crystalpui    時間: 10-5-10 10:28

原帖由 Yau_Cheung 於 10-5-9 20:40 發表
I think KCIS primary + ESF secondary is excellent. (just personal opinion)

for my I think KCIS kinder and ESF for primary and secondary~~~~
作者: JarJarBin    時間: 10-5-10 12:54

Me too.

原帖由 Yau_Cheung 於 10-5-9 20:40 發表

作者: Yau_Cheung    時間: 10-5-10 13:27

如果只係係 KCIS 讀 kinder,個人覺得小朋友識既中文較有限。以 ESF Kennedy School 為例,暫時 year 1 & year 2 都只係每星期3堂中文,每堂40 mins,仲要係唱遊形式,與 KCIS 的中文教學相差甚大。

個人覺得如果係 KCIS 完成小學,小朋友的中文程度應該與 local 英小差不多。當然家庭對小朋友的中文 support 亦係關鍵。

原帖由 crystalpui 於 10-5-10 10:28 發表

for my I think KCIS kinder and ESF for primary and secondary~~~~

作者: Yau_Cheung    時間: 10-5-10 13:28

hi JarJarBin,

Please check pm.

原帖由 JarJarBin 於 10-5-10 12:54 發表
Me too.

作者: JarJarBin    時間: 10-5-10 13:50

Hi Yau cheung

Just checked my pm but nothing there.    BK's pm always has problem!!!

原帖由 Yau_Cheung 於 10-5-10 13:28 發表
hi JarJarBin,

Please check pm.

作者: crystalpui    時間: 10-5-10 14:01

原帖由 Yau_Cheung 於 10-5-10 13:27 發表
如果只係係 KCIS 讀 kinder,個人覺得小朋友識既中文較有限。以 ESF Kennedy School 為例,暫時 year 1 & year 2 都只係每星期3堂中文,每堂40 mins,仲要係唱遊形式,與 KCIS 的中文教學相差甚大。

個人覺得如果係 KCIS 完成 ...

oh~~~
因為kcis遠左少少
我家好近kennedy esf
如果可以讀到esf就會舒服d
其實係kcis讀完primary
轉返去esf難唔難呀

因為係esf讀primary的
基本上都可以升上中學的....
作者: Yau_Cheung    時間: 10-5-10 14:30

唔好意思!我嗰 pm 真係有小小問題。 我其實想問你小朋友讀第幾班,你係另一個 post 答左我。

原帖由 JarJarBin 於 10-5-10 13:50 發表
Hi Yau cheung

Just checked my pm but nothing there.    BK's pm always has problem!!!

作者: Yau_Cheung    時間: 10-5-10 14:34

其實我都好近 Kennedy School,最初我都覺得 KCIS 好遠,但原來 school bus (special) 都好方便 8:15 上校巴,9:00 前已返到學校 。朋友囡囡讀 Kennedy,佢上校巴時間仲早少少 (8:05)。

轉返去esf難唔難呀 - 我都想知,不過應該唔會易過 apply year 1;不過 secondary 就應該年年都有學生 go to overseas study,vacancy 可能會鬆動啲。

有時"魚與熊掌,不可兼得"。 不過好同意係另一個 post 有家長話,係香港做嘢唔識中文 or 中文唔好,真係好 蝕底。

原帖由 crystalpui 於 10-5-10 14:01 發表

oh~~~
因為kcis遠左少少
我家好近kennedy esf
如果可以讀到esf就會舒服d
轉返去esf難唔難呀

因為係esf讀primary的
基本上都可以升上中學的.... ...

作者: crystalpui    時間: 10-5-10 14:38

原帖由 Yau_Cheung 於 10-5-10 14:34 發表
其實我都好近 Kennedy School,最初我都覺得 KCIS 好遠,但原來 school bus (special) 都好方便 8:15 上校巴,9:00 前已返到學校 。朋友囡囡讀 Kennedy,佢上校巴時間仲早少少 (8:05)。

...

堅尼地城有校巴呀
我朋友住香港仔
kcis話冇呀
作者: Yau_Cheung    時間: 10-5-10 15:00

existing 海怡有站,香港仔中心就無。請 call 舒太 92393940 for details.

原帖由 crystalpui 於 10-5-10 14:38 發表

堅尼地城有校巴呀
我朋友住香港仔
kcis話冇呀

作者: crystalpui    時間: 10-5-10 15:15

原帖由 Yau_Cheung 於 10-5-10 15:00 發表
existing 海怡有站,香港仔中心就無。請 call 舒太 92393940 for details.

THXX
我朋友個bb同我個個一樣大呀
2012年先讀
由kennedy town去kcis
幾錢校車呀?
作者: CreamBlue    時間: 10-5-10 23:07

As far as I know, it costs $5,000 for bus service in between Robinson Rd and KCIS for one school term (around 5 months) for 2010/11 term.

原帖由 crystalpui 於 10-5-10 15:15 發表

THXX
2012年先讀
幾錢校車呀?

作者: Yau_Cheung    時間: 10-5-11 13:42

HK$1,200 per month (10 instalments per year)

原帖由 crystalpui 於 10-5-10 15:15 發表

THXX
2012年先讀
幾錢校車呀?

作者: MM1031    時間: 10-5-14 18:02

作者: lsftsang    時間: 10-5-17 12:25

我住九龍西的,KCIS 太遠了,九龍/新界區有冇選擇?邊間 KINDER 可直升?THX。
作者: lsftsang    時間: 10-5-18 14:21

原帖由 Yau_Cheung 於 10-3-25 18:18 發表

上年P1(= year 1 or local K3) 只有2X ...

But I just called KCIS for K1 application next year.  They said they still allow application but they only have limited seat (now already booking with over 100).  If they are first come first serve, why they are still accepting application or they just want money? Or am I too late now to send application for K1 next year? But at least now I know they're no longer in first come first serve basis.
作者: crystalpui    時間: 10-5-18 14:59

你又唔可以話人為左收錢既
好多學校都係咁
kcis係先到先到
不過仲要係開學前交2個月學費做留位費
個時先係真真正正既位
因為好多人會報好多間
某d只係後備...
如果你真係覺得人地係為搵錢only
你可以唔apply
有d野
你情我願既
好似我都差唔多決定讀kcis
我都報多一間
錢我都係要俾.......
作者: Yau_Cheung    時間: 10-5-18 18:31

無記錯 KCIS 的 application fee 差不多係所有 IS 中最平(HK$500),印象中其他 IS 唔係 HK$1,000 就係 HK$1,500,HK$2,000亦有,就算 ESF PIS 每間都要 $800。

我相信如果 KCIS 為錢,可大幅加 application fee。

另外,大部份 IS 都係唔會拒絕 application (=排隊),如果連隊都唔比你排,你又會覺得不近人情;不過排隊都要有位先會 call interview,又分 priority (e.g. ESF Cat 1 or Cat 2, 優先收自己國籍學生, sibling, etc),所以的而且確有機會到畢業都無得 interview,正因為上述原因,所有好多家長都報好多間 IS (與報 local school 一樣),多過一間有 offer 才決定去向。如果只係報一間 (除非直升) 實在太冒險啦!

原帖由 crystalpui 於 10-5-18 14:59 發表
你又唔可以話人為左收錢既
好多學校都係咁
kcis係先到先到
不過仲要係開學前交2個月學費做留位費
個時先係真真正正既位
因為好多人會報好多間
某d只係後備...
如果你真係覺得人地係為搵錢only
你可以唔apply
有d野
...

作者: crystalpui    時間: 10-5-18 22:06

swck就300蚊
平少少
作者: lsftsang    時間: 10-5-19 11:06

原帖由 Yau_Cheung 於 10-5-18 18:31 發表
無記錯 KCIS 的 application fee 差不多係所有 IS 中最平(HK$500),印象中其他 IS 唔係 HK$1,000 就係 HK$1,500,HK$2,000亦有,就算 ESF PIS 每間都要 $800。

我相信如果 KCIS 為錢,可大幅加 application fee。

另外,大部 ...

But with overbooking over 100 in KCIS, I think the chance for interview is just close to 0.  I don't think I will waste time & money on the application.
作者: pollybell    時間: 10-5-19 12:28

我同意你講法,K1直頭排到160幾,跟本無可能IN,不過在商言商有人俾錢佢,無理由唔收既,所以我都唔排.
原帖由 lsftsang 於 10-5-19 11:06 發表

But with overbooking over 100 in KCIS, I think the chance for interview is just close to 0.  I don't think I will waste time & money on the application.

作者: lsftsang    時間: 10-5-19 13:48

原帖由 pollybell 於 10-5-19 12:28 發表
我同意你講法,K1直頭排到160幾,跟本無可能IN,不過在商言商有人俾錢佢,無理由唔收既,所以我都唔排.

So other than KCIS, which IS 小學既學費係同英基差唔多呀?  Because I saw almost all posts here are talking about KCIS which is just an empty talk to many.
作者: marsha    時間: 10-6-30 17:40

My son is going to join P1 after summer.  How do you find the lunch box ordered from school?  Also, do you know how many P1 classes in KCIS and how many students per class?

作者: Yau_Cheung    時間: 10-6-30 22:34

hi marsha,

Welcome to join!  Which class will your child be?

How do you find the lunch box ordered from school? - not bad.

do you know how many P1 classes in KCIS - 3 classes

how many students per class? - 24 to 26

原帖由 marsha 於 10-6-30 17:40 發表
My son is going to join P1 after summer.  How do you find the lunch box ordered from school?  Also, do you know how many P1 classes in KCIS and how many students per class?

作者: marsha    時間: 10-7-2 12:18

My son will join P1W, class teacher will be Ms Wendy Law.  My son said he didn't meet her on Tues on the 'meet the new teacher day' except the assistant, Ms Leung... I don't know if they are good?!

I am also very much adored KCIS over other int'l schools as I don't want my son too 'foreign' and KCIS can give a balance between foreign and chinese.

Also I learnt that KCIS can now offer IB and I was told they are doing very well now.  So my plan is to put my son direct from kindergarten to secondary and then overseas.  Of course there may be changes during the years.

原帖由 Yau_Cheung 於 10-6-30 22:34 發表
hi marsha,

Welcome to join!  Which class will your child be?

How do you find the lunch box ordered from school? - not bad.

do you know how many P1 classes in KCIS - 3 classes

how many students per ...

作者: Yau_Cheung    時間: 10-7-2 13:24

Miss Wendy Law 係教 P2W (KCIS P2 = local 小一)。

P2 的 3 個老師(Miss Wendy Law, Miss Liu & Miss Ripley) 對紀律要求頗高 ,不過亦很友善及愛錫小朋友,好多小朋友都好鐘意佢哋架

P1 開始同班同學會一齊一路直升上去,而大部份 P6 學生都直升原校中學,所以佢哋班同學應該會幾好感情

原帖由 marsha 於 10-7-2 12:18 發表
My son will join P1W, class teacher will be Ms Wendy Law.  My son said he didn't meet her on Tues on the 'meet the new teacher day' except the assistant, Ms Leung... I don't know if they are good?!

I ...

作者: marsha    時間: 10-7-2 14:24

So Miss Wendy Law will be teaching P1W instead of P2W this coming term?

Good to know that these teachers are nice.  I think I may have met all of them around the school but I just don't know who is who...

原帖由 Yau_Cheung 於 10-7-2 13:24 發表
Miss Wendy Law 係教 P2W (KCIS P2 = local 小一)。

P2 的 3 個老師(Miss Wendy Law, Miss Liu & Miss Ripley) 對紀律要求頗高 ,不過亦很友善及愛錫小朋友,好多小朋友都好鐘意佢哋架

P1 開始同班 ...

作者: Yau_Cheung    時間: 10-7-2 18:55

P1 或以下在清華街校舍,P2 或以上在寶馬山校舍,所以 P1 嗰年係無乜機會遇見 P2 或以上既老師。

Miss Wendy Law 下學年會教 P1?  你唔講我都唔知添,謝謝資料!希望你小朋友 P2 時有機會在學校遇到你。

原帖由 marsha 於 10-7-2 14:24 發表
So Miss Wendy Law will be teaching P1W instead of P2W this coming term?

Good to know that these teachers are nice.  I think I may have met all of them around the school but I just don't know who is w ...

作者: marsha    時間: 10-7-3 13:01

Thanks and good to know that I am not alone at KCIS.  Pls do keep me posted with school info / activities as I have no experience with int'l school.

Ching Wah St is very inconvenient with its steep slope and long stairs.  

Where does Miss Law come from?  Can she speak in cantonese / mandarin?

P.S.  Sorry I don't know how to type chinese characters.  

原帖由 Yau_Cheung 於 10-7-2 18:55 發表
P1 或以下在清華街校舍,P2 或以上在寶馬山校舍,所以 P1 嗰年係無乜機會遇見 P2 或以上既老師。

Miss Wendy Law 下學年會教 P1?  你唔講我都唔知添,謝謝資料!希望你小朋友 P2 時有機會在學校遇到你。

...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5