教育王國

標題: 馬鞍山德信中學係 band 幾?? [打印本頁]

作者: cox    時間: 10-7-6 22:43     標題: 馬鞍山德信中學係 band 幾??

校風好唔好?

thanks!!
作者: ~ioi~    時間: 10-7-7 00:30

作者: pineapple0983    時間: 10-7-7 10:08

原帖由 cox 於 10-7-6 22:43 發表
校風好唔好?

thanks!!

直資e間校風算OK;不過主要收 Band2,據講Band3 都有小量。
由於係純男,響街有時聽到講粗口,正常。
作者: cox    時間: 10-7-7 10:53

原帖由 pineapple0983 於 10-7-7 10:08 發表

直資e間校風算OK;不過主要收 Band2,據講Band3 都有小量。

THANKS!!
作者: km1357    時間: 10-7-7 11:36

原帖由 pineapple0983 於 10-7-7 10:08 發表

係馬鐵都見過呢間學校d 學生, 印象好差. 就算係英中,將來呀仔升中, 都唔會考慮報呢間.
作者: cox    時間: 10-7-7 12:03

有無人知佢會考同高考成績?

因為我係網上搵到d資料,
話佢地學校會考成績唔係太好,
唔知係咪真??

thanks!!
作者: SARIDON    時間: 10-7-7 12:44

同事個仔Band3,無中學收所以報讀nai間,聽講第一個星期就比人偷竊,老師只係叫佢下次小心,不準報警;好多時都知道toilet有同學打架!
作者: pineapple0983    時間: 10-7-7 12:49

原帖由 km1357 於 10-7-7 11:36 發表

係馬鐵都見過呢間學校d 學生, 印象好差. 就算係英中,將來呀仔升中, 都唔會考慮報呢間.

e間d校風相對d官津Band1梗差d啦;但你唔好忘記佢只算Band2咋,同埋抆衫尾都算英中;讀得ed,我就對佢要求唔高啦。
起碼比林x輝好d卦。
其它配套,算係咁啦。
作者: km1357    時間: 10-7-8 09:46

咁我寧願揀隔離果間中中 - 馬崇好過, 話晒我見佢地返學時都幾有禮貌. 呀仔將來讀唔讀到書唔係最重要, 人品唔好就死得. 林x輝都唔會係我地既選擇.
作者: qkhui    時間: 10-7-8 09:56

km1357, 你講得岩... 我都覺得係.. 人品真係重要好多..
我都覺得馬祟o的校風唔錯... 見o的學生都好純樸

原帖由 km1357 於 10-7-8 09:46 發表
咁我寧願揀隔離果間中中 - 馬崇好過, 話晒我見佢地返學時都幾有禮貌. 呀仔將來讀唔讀到書唔係最重要, 人品唔好就死得. 林x輝都唔會係我地既選擇.

作者: pineapple0983    時間: 10-7-8 10:45

原帖由 km1357 於 10-7-8 09:46 發表

我覺得你真係知D唔知D;馬崇得A、E兩班精英班OK架咋,入唔到真係同Band2尾、Band3頭差唔多架咋。
我成日見佢D學生響街拍拖講粗口,有D仲哩埋富安度食煙添。
都係嗰句,有得揀就梗唔會揀ed啦,弊在冇得揀吖嘛!
反而陳震夏就真係得,校風佢算最好。YMCA亦唔錯!
作者: km1357    時間: 10-7-8 12:29

原帖由 pineapple0983 於 10-7-8 10:45 發表
我覺得你真係知D唔知D;馬崇得A、E兩班精英班OK架咋,入唔到真係同Band2尾、Band3頭差唔多架咋。
反而陳震夏就真係 ...

咁我就無乜見佢d學生咁差, 只係覺佢地整體校風都幾好, 陳震夏都ok 架.  男校基本上我唔會考慮, 所以拔草, 喇叭, 華人等都唔係我杯茶.
作者: Ivy07    時間: 10-7-8 13:51

通常都係Band 2 ~ Band 3,呀仔有些同學係Band 3生都入到,聽D家長講係因為校風起碼比起出面的band 3學校好,又係英中,所以都有好幾個Band 2尾 ~ Band 3的同學讀,報讀的人仲多過林大輝。男校講粗口就在所難免了,因為成班男仔,耳濡目染,一定學到的。
作者: km1357    時間: 10-7-8 14:43

原帖由 Ivy07 於 10-7-8 13:51 發表
通常都係Band 2 ~ Band 3,呀仔有些同學係Band 3生都入到,聽D家長講係因為校風起碼比起出面的band 3學校好,又係英中,所以都有好幾個Band 2尾 ~ Band 3的同學讀,報讀的人仲多過林大輝。男校講粗口就在所難免了,因為成班男仔, ...

讀男校講粗口未必係在所難免, 我兩個外甥讀男拔, 我朋友仔讀九華, 都好乖, 至少我未聽佢父母話佢地有講. 止不過我見一般梨講佢地d社交(同女孩子)會比較弱, 亦少左同女同學一齊讀中學既經驗. 去到讀大學就唔會有同樣既生活經驗.
至於呢間中學, 我建議樓主不如揀間好d校風既band 2 中中, 又唔駛比學費. 只係想學好英文, 不如用果d學費去補習, 成效仲好.
作者: ~ioi~    時間: 10-7-8 23:24

作者: catcatmom    時間: 10-7-9 01:02

德信收BAND2係無辦法, 第一沙田多英中, BAND2都可以一部份入英中, 今年朋友個仔BAND2入郭得星.

而且德小既BAND1去華人, 聖番薯, 甘BAND2生咪SALE比大德.  今年街坊個仔, 明"茶"暗訪, 培基同德信, 佢選了德信, 佢話德比較谷D同睇成績.
作者: JoeyyeoJ    時間: 10-7-9 01:08

原帖由 km1357 於 10-7-8 14:43 發表

讀男校講粗口未必係在所難免, 我兩個外甥讀男拔, 我朋友仔讀九華, 都好乖, 至少我未聽佢父母話佢地有講. 止不過我見一般梨講佢地d社交(同女孩子)會比較弱, 亦少左同女同學一齊讀中學既經驗. 去到讀大學就唔會有同 ...

你身邊D 小朋友讀既中學都唔錯喎
作者: HAPPY\\    時間: 10-7-9 01:14

同意, 德信不是外間說得那麼差, 老師頗關愛學生,今年轉新校長, 希望可提升學校形象
作者: km1357    時間: 10-7-9 10:12

原帖由 JoeyyeoJ 於 10-7-9 01:08 發表

你身邊D 小朋友讀既中學都唔錯喎

都可以咁講, 尋日同我同事傾開, 佢仔仔今年升中, 派去港華 (又係男校 ), 不過都有d 朋友既子女都讀普通既中學(沙田區), 好似有讀基篤, 曾少甜, 呂中, 陪英.
其實幫子女揀學校, 都要睇同佢既性格同能力夾唔夾, 好似有個朋友2個仔都係讀呂中, 大仔就好ok, 細仔就讀得好唔開心 (唔係成績既問題), 連我朋友都好後悔幫個仔揀呢間學校.
作者: 靚豬豬    時間: 10-7-9 23:00

無錯 ~ 我朋友個老婆晌陳震夏教書,
佢都話雖然佢地唔係band1 但學生淳樸,
晌馬鞍山黎講呢間校風算好

呀仔黎緊升小六, 成績應該都係
band1尾band2頭, 我都開始煩緊
唔知點揀學校好, 所以入黎呢版
取下經先.........

~~~~

原帖由 pineapple0983 於 10-7-8 10:45 發表

反而陳震夏就真係 ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5