教育王國

標題: 今天去了救恩簡介會 [打印本頁]

作者: yuengooluk    時間: 10-7-11 02:12     標題: 今天去了救恩簡介會

今天有無人去了救恩的簡介會? 我聽了簡介會後,真的覺得救恩很吸引. 我終於見識到港同創校校長的"魅力",看得出她的魄力抱負能力,亦相信救恩在她的引領下正在進步中.

可惜很少救恩家長在bk發言,有家長可以分享一下用家意見嗎?

作者: megabee    時間: 10-7-11 02:24

so far 佢係我聽過的第一個校長, 好公開咁講考試高分唔係最重要, (當佢講緊人格培養時.....). 聽得出佢係真心認為, 唔係廣告. anyway, i like it.

救恩唯一不好是campus太細. 個操場.....真係幾步就行晒.
作者: LingChiBaBa    時間: 10-7-11 06:34

原帖由 megabee 於 10-7-11 02:24 發表
so far 佢係我聽過的第一個校長, 好公開咁講考試高分唔係最重要, (當佢講緊人格培養時.....). 聽得出佢係真心認為, 唔係廣告. anyway, i like it.

救恩唯一不好是campus太細. 個操場.....真係幾步就行晒. ...

有幾多家長會認同考試高分唔係最重要?
作者: tungmom    時間: 10-7-11 10:21

I went to the briefing last year and my daughter was accepted after an interview. Actually, my husband, my daughter and myself all like this school very much, but I finally give it up and have chosen SHC. I give it up because they don't have a feeder school when compared to SHC and I think my daughter is more suitable for traditional school only. My daughter's piano classmate who is an active boy is studying in this school and his mother  said this is a very good school. I think it depends on your kid's character. This school doesn't have an exam for P1 and P2 students but will motivate them to read a lot. They also give many opportunities for students to present. They don't have traditional dictation but a spelling game.
作者: AthenaCheng    時間: 10-7-11 17:06

我個仔系救恩讀完幼稚園後就直升小學一年班了,我都覺得呢間學校真的是一間充滿愛的學校,新校長也充滿魄力。小學的生活雖然還未體現到,但在幼稚園部就覺得個個老師都很有愛心,小朋友讀得也很開心。雖然很多家長都不贊同它的活動教學,但見到他們的學生個個都好有創意哦!
作者: preciousstone    時間: 10-7-11 20:06

救恩是一間真的用心培養品格的好學校。不谷小朋友是優點也是缺點,如果想小朋友讀間出名的中學,就算入到都未必追得上。所以我決定讀傳統學校了。最衰香港教育制度真的要看成績,除非不打算在香港讀大學,否則不可以不看成績。
作者: traeh    時間: 10-7-12 08:53

記得有舊年定前年有個十A會考狀元,係由救恩小學升去聖保羅男女,佢仲好多謝救恩係小學階段嘅培育。

原帖由 preciousstone 於 10-7-11 20:06 發表
救恩是一間真的用心培養品格的好學校。不谷小朋友是優點也是缺點,如果想小朋友讀間出名的中學,就算入到都未必追得上。所以我決定讀傳統學校了。最衰香港教育制度真的要看成績,除非不打算在香港讀大學,否則不可以不看成績 ...

作者: preciousstone    時間: 10-7-12 20:59

我都有聽過這件事,不過不可以用最好的來作參考,應該看平均成績。我絶對贊成救恩是一間好學校,不過一想中學就卻步,除非打算讀匯基。
作者: fongyuen    時間: 10-7-12 21:21

原帖由 yuengooluk 於 10-7-11 02:12 發表
今天有無人去了救恩的簡介會? 我聽了簡介會後,真的覺得救恩很吸引. 我終於見識到港同創校校長的"魅力",看得出她的魄力抱負能力,亦相信救恩在她的引領下正在進步中.

可惜很少救恩家長在bk發言,有家長可以分享一下用 ...

救恩校長無可置疑係一位不可多得嘅好校長,怕係怕佢好似响港同嗰陣,為咗回應召叫,毅然放棄當年初創嘅港同,教家長措手不及。
作者: Gogojuly    時間: 10-7-12 21:32

我係救恩幼稚園的家長,心大心細是否讓小朋友讀救恩小學,因它的接龍中學位處九龍.都有興趣去聽救恩小學的簡介會.聽過後才作決定.

上星期去聽過港同小學的簡介會.真係好多人去聽.感覺學校的公關工作做得好好.
作者: Gogojuly    時間: 10-7-12 21:35

原帖由 fongyuen 於 10-7-12 21:21 發表

救恩校長無可置疑係一位不可多得嘅好校長,怕係怕佢好似响港同嗰陣,為咗回應召叫,毅然放棄當年初創嘅港同,教家長措手不及。

對不起,我不是教徒.請問"回應召叫"是什麼意思?
作者: gor_gor    時間: 10-7-12 21:55

我都有考慮幫我個仔仔報救恩,佢都係一個比較活躍坐唔定既小朋友,活動式教學會比較適合佢.

但考慮到升中又係另外一個問題,我驚到時佢會接唔上,會跟得好辛苦.所以仲考慮梗.
作者: preciousstone    時間: 10-7-12 22:17

如果你唔怕遠去東九龍匯基是一定可以接得上的,因他們是聯系學校。而且匯基是Band 1。

原帖由 gor_gor 於 10-7-12 21:55 發表
我都有考慮幫我個仔仔報救恩,佢都係一個比較活躍坐唔定既小朋友,活動式教學會比較適合佢.

但考慮到升中又係另外一個問題,我驚到時佢會接唔上,會跟得好辛苦.所以仲考慮梗. ...

作者: Charlotte_mom    時間: 10-7-13 10:00

網上有派位實況睇, 唔錯wor
http://www.kauyan.edu.hk/upload/attachment/news/235-0910sspa_result_chi.pdf
原帖由 preciousstone 於 10-7-12 10:17 PM 發表
如果你唔怕遠去東九龍匯基是一定可以接得上的,因他們是聯系學校。而且匯基是Band 1。

作者: Charlotte_mom    時間: 10-7-13 10:03

當時校長對外公佈, 係想去"服務貧苦地區"所以放棄港同校長一職, 亦真係幾突然, 真正原因就無人知喇
亦有人估佢其實係想"過冷河", 為之後"轉工"舖路
原帖由 fongyuen 於 10-7-12 09:21 PM 發表

作者: fongyuen    時間: 10-7-13 10:14

原帖由 Charlotte_mom 於 10-7-13 10:03 發表
當時校長對外公佈, 係想去"服務貧苦地區"所以放棄港同校長一職, 亦真係幾突然, 真正原因就無人知喇
亦有人估佢其實係想"過冷河", 為之後"轉工"舖路
...

所以我上年聽完救恩簡介會,校長解釋佢當年點解要毅然離開港同,我同太太聽完後,決定唔報救恩。
作者: thomasha    時間: 10-7-14 00:42

可以分享原因嗎?今年的簡介會沒有人問到這一點。
原帖由 fongyuen 於 10-7-13 10:14 發表

所以我上年聽完救恩簡介會,校長解釋佢當年點解要毅然離開港同,我同太太聽完後,決定唔報救恩。

作者: yuengooluk    時間: 10-7-16 23:30

i wanna know too!

原帖由 fongyuen 於 10-7-13 10:14 發表

作者: samsheep    時間: 10-11-23 17:37

作者: mictwin    時間: 10-11-23 17:52

今年9月 我聽了簡介會後,也真的覺得救恩很吸引. 見識到校長的"魅力",好"感動 ",好有感染力,看得出她的魄力抱負能力,亦相信救恩在她的引領下正在進步中,仲成日同朋友講 consider move if my daughter can accepted by this school. 我聽了超過6間school's簡介會, she is the best !!!!再知道校長background and track record 後, LLLove her so much !!!but my girl had rejected....anyway, wish all the kids best if you can go to this school..I think they will grow up very soon...and become very famous !!!!
作者: samsheep    時間: 10-11-23 18:55

作者: ipodbaby_123    時間: 11-10-1 09:44     標題: 回復 4# tungmom 的帖子

would u mind provide more information about Kau Yan's interview?
thx a lot
作者: ftcl    時間: 11-10-1 10:54     標題: 回復 3# mictwin 的帖子

我亞仔讀緊k1,後備救恩落選,所以現讀Vic,佢依家讀得好開心,但我們最終想他讀傳統小學,所以正考慮搏一搏報插班救恩k2。請問插班申請容易嗎?如果他在vic讀得開心,是否應三年後才奔波找小學,讓他幼稚園生活小一點壓力,大家有何意見?
作者: filishiaginder    時間: 11-10-1 11:24

Vic同救恩都係活動教學,點解要轉救恩呢?
我小朋友讀Vic K3,發覺佢以後上傳統小學會有難度,所以想行傳統就早啲轉啦。但最終都要睇你小朋友性格lor.
作者: mcheung1    時間: 11-10-1 17:20

作者: zitaeric    時間: 11-10-3 09:40

救恩小一應該4班,平均25,6人一班,約100人,扣幼稚園,外來約收40人,about5XX申請,成13,14人爭一個位...Oh
作者: spllui    時間: 11-10-21 00:15     標題: cost?

May i know how much per year? and how much for the school bus from school to Kennedy Town?
作者: CandyTheMom    時間: 11-10-21 07:39

Applicants is 1000+ this year in 2011/2012

原帖由 zitaeric 於 11-10-3 09:40 發表
救恩小一應該4班,平均25,6人一班,約100人,扣幼稚園,外來約收40人,about5XX申請,成13,14人爭一個位...Oh

作者: tattc    時間: 11-10-23 15:50

原帖由 ftcl 於 11-10-1 10:54 發表
我亞仔讀緊k1,後備救恩落選,所以現讀Vic,佢依家讀得好開心,但我們最終想他讀傳統小學,所以正考慮搏一搏報插班救恩k2。請問插班申請容易嗎?如果他在vic讀得開心,是否應三年後才奔波找小學,讓他幼稚園生活小一點壓力,大家有何 ...

我個仔仔都係今年轉到救恩讀K2,我5、6月打去問有無位,跟住學校話未知,好似到6月尾既時候,再打去學校問,就話有位可以交FORM申請,之後會通知幾時interview,當日我都見到有幾組人interview,星期六去interview,星期一就通知!其實救恩都成日都有人插班,而且老師超級有愛心,應該唔需要擔心唔適應。
我唔知vic教成點,所以好難卑到意見,但係我真係好開心入咗救恩,有咁好既老師教我個仔!
作者: CandyTheMom    時間: 11-10-23 16:53

tattc,

Could you tell us the medium of instructions at Kau Yan. CHinese =? PTH? Others in Cantonese? Any difference for lower/senior classes?

There's another thread which discuss about it and hope you could share with us.

thanks
Candy

原帖由 tattc 於 11-10-23 15:50 發表

我個仔仔都係今年轉到救恩讀K2,我5、6月打去問有無位,跟住學校話未知,好似到6月尾既時候,再打去學校問,就話有位可以交FORM申請,之後會通知幾時interview,當日我都見到有幾組人interview,星期六去interview,星期一就通知!其實 ...

作者: tattc    時間: 11-10-24 01:22     標題: 回復 30# CandyTheMom 的帖子

我提供係KG既資料:

一班大概有20個﹣30個學生,下午班會無咁多人。

兩個班主任,平時多數用cantonese溝通,無特別講明有中文堂,但應該係用cantonese教,每個星期都會有3﹣4堂英文/普通話堂都係由native teacher教。另外英文堂有教 Jolly Phonics!

每兩個星會借4本書睇,另有閱讀計劃可參加,一年要睇30﹣130本書,不過唔一定要參加!我好鍾意學校揀既書,我覺得學校係有用心選擇過,而且書中既內容同課堂上既內容係有關連,所以返到屋企小朋友會更加有心機睇。

差唔多每日都有運動堂,所以星期一至四都著運動衫。

功課唔算多,每日得一樣!星期五會多啲,另外有好多相片分享既功課,做完之後,小朋友返學要出嚟講解一次。

我個人感覺,救恩既教學方法都好重視兩文三語,同培養閱讀習慣,而且仲會加強朗讀練習,所以不知不覺上咗一個半月我個仔仔進步咗好多,另外老師好細心,好快睇到小朋友既缺點,幫助佢改善!我真係感受到一間真正為咗教學既學校。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5