教育王國

標題: 陸慶濤vs基灣vs馬頭涌官小(福馬)點揀好? [打印本頁]

作者: Sinman68    時間: 10-7-19 12:24     標題: 陸慶濤vs基灣vs馬頭涌官小(福馬)點揀好?

有無人可以被D意見? 仲有個細老跟後.

如果唔計錢, 這3間學校邊間好D?

Many thanks!
作者: hannah616    時間: 10-7-20 08:58

原帖由 Sinman68 於 10-7-19 12:24 發表

陸慶濤vs基灣vs馬頭涌官小(福馬)點揀好?
3 間都好,你全邊區?
但3間唔同,直資,津貼同官立,
佢地教學模式都唔同,
睇你like邊套,
要我選,我會選馬頭涌官小,
因官校老師nice d 同埋唔會成人轉人,
而且唔會白鴿眼
作者: ziyi    時間: 10-7-20 10:24

1. 選擇LHT,是沒有呈分,但她有英中back up, 即係你選擇佢時,等於選堆中學係LAWS FOUNDATION
2. 基灣是東區, 中學有8間英中, 其中有張祝珊,中國婦女會等brand 1頭
3. 福馬中學是屬那個校網的?

原帖由 Sinman68 於 10-7-19 12:24 發表

作者: big-head    時間: 10-7-20 10:36

作者: Sinman68    時間: 10-7-20 13:01

福馬--是(校網34)馬頭涌官立小學
作者: ziyi    時間: 10-7-20 15:57

這個是小學校網,中學是屬油尖旺定九龍城?
中學校網唔似小學分那麼細

原帖由 Sinman68 於 10-7-20 13:01 發表
福馬--是(校網34)馬頭涌官立小學

作者: Sinman68    時間: 10-7-21 10:41     標題: 回覆 1# ziyi 的文章

小學(34校網)馬頭涌官立小學是在土瓜灣的,但中學校網是屬九龍城的? 你知唔知這間好不好? 聽d多家長都話好, 但你知唔知此校那方面好? 功課多嗎? 是可很谷?

另你知唔知道陸慶濤係埋band 1 學校?
佢又唔報呈分試,如何定出是band 1 學校呢?

Thanks a lot! 
作者: ziyi    時間: 10-7-21 11:18

其實,正式來說"小學"沒有分BRAND的,中學才有
而小學只有說他有幾多百分比的第1組學生
像TKO - 馮晴有62%是第1組
而中學分BRAND是看她收多少第1組學生,幾多第2組,幾多第3組的學生
而LAW'S FOUNDATION算是BRAND 1吧,因她是英中
因很少英中不是BRAND 1的,因為成績差會在檢討時微調
像沙那聖心,也由全英中一班改為其中一班要開中文班
所以是看中學的
你那個是囝OR囡
我唔知馬官,但比我的話,考慮埋升中,我會選基灣
先聲明不是馬官不好,而係你看一下九龍城校網的英文中學或brand 1的,男校或女校較多,而且都是有直屬小學
Maryknoll, La Sa, Holy Family, HY, 培正, 培道, DGS, DBS...
多就多英中,但其實OPEN FOR其他小學未必咁多
如果入馬官,最好考頭20%的成績,再選伊利沙伯中學就差不多SURE入,而伊中唔錯,她跟馬官是聯繫的

原帖由 Sinman68 於 10-7-21 10:41 發表
小學(34校網)馬頭涌官立小學是在土瓜灣的,但中學校網是屬九龍城的? 你知唔知這間好不好? 聽d多家長都話好, 但你知唔知此校那方面好? 功課多嗎? 是可很谷?

另你知唔知道陸慶濤係埋band 1 學校?
佢又唔報呈分試,如何定 ...

作者: Sinman68    時間: 10-7-21 13:11     標題: 回覆 1# ziyi 的文章

Hi Ziyi,

多謝你詳盡的解釋!

我2個都係囝囝, 原本貪陸慶濤近家裹,但佢係直資要付學費, 有個弟弟跟後, 又未必一定收硬, 而且參觀過他的校舍, 覺得小朋友活動空間很細, 不及馮晴及黃永樹. 如果讀馮晴及黃永樹要乘保母車, 既然係埋都要乘保母車, 把心一橫就想到不如跨區讀了.
作者: dleelm    時間: 10-7-21 13:35

如果升中唔洗煩,又喜歡羅氏基金中學, 一定選陸慶濤, 雖然羅氏不是band 1 頭中學, 但起碼有band 2頭至 band 1 尾, 家長同小朋友輕鬆上中學, 唔洗派位咁辛苦,打生打死要入精英班, 成日擔驚受怕都未必派到理想中學.
另外,陸慶濤對比似前已經無咁傳統教學, 值得考慮.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5