教育王國

標題: K8 or K8AS [打印本頁]

作者: 無影無蹤    時間: 10-8-9 09:30     標題: K8 or K8AS

作者: ming2    時間: 10-8-9 12:37

作者: miroko    時間: 10-8-9 12:40

1. 買新琴最大問題當然是BUGET。

2. 如你想孩子學到8級左右, 一般就要選高身的直身琴。

3. 鋼琴牌子, 鋼琴始終都是木做的, 所以日本琴會比較合適香港的潮濕天氣。當然現在很多都是日本零件但MADE IN CHINA了。

日本大牌子分別有YAMAHA, KAWAI, 大型鋼琴比賽同皇家考試都有用佢既三角琴。

4. 國內品牌唔好咩? 又唔係。李雲迪未成名前都是彈國內名牌PEARL RIVER的。

5. KAWAI K8AS係多左一個仿三角琴pedal, 所以貴D, 如果好錫琴, 可以用到演奏級。

6. 與KAWAI K8/K8AS同級數的YAMAHA就是U5, 你可以睇下, 某大學都係用緊佢。

7. 建議你以buget及鋼琴目標再考慮買咩型號既新琴。之後就按你選好的牌子去聽音色, 因為去到琴倉同一型號都會有唔同既音色。

8. 問你孩子鋼琴老師的意見。

祝學琴愉快!

p.s. 再有唔明可以pm我, 我盡我所知既範圍解答你。
作者: 無影無蹤    時間: 10-8-9 14:08

作者: ming2    時間: 10-8-9 15:44

作者: miroko    時間: 10-8-9 21:17

1. 數碼鋼琴琴鍵全部都是膠做的, 比鋼琴琴鍵木做的手感當然不同。有些學生也會有同樣問題, 因為彈數碼鋼琴輕身很多, 手指當然無須太用力也可"企"得好靚, 當小朋友彈鋼琴時所需力度已大不同。

2. yamaha U5 99K左右 (早幾日見TL價)

3. 如果要上到8級的話, KAWAI K6, K8, (都係果句個人唔鍾意K7) YAMAHA U3, 都可以。 如果想到演奏級, KAWAI K8AS和YAMAHA U5都可以。

以上都係就這兩個品牌所俾既小小意見, 建議你親身去睇同試, 如可以就找身邊懂鋼琴的熟人一起去試, 多個人多D意見俾到你。

當然其他牌子亦也有不錯的選擇。

4. 每個人喜愛的音色都不用, YAMAHA和KAWAI就像ADIDAS和NIKE, 各有擁戴者。不過我本人偏愛歐洲牌子的鋼琴。

祝你揀到心水鋼琴 ^^
作者: helenli    時間: 10-8-9 23:13     標題: 回復 1# 無影無蹤 的帖子

我自己用緊K8AS, 但我好多學生都有U5, 我鍾意佢地的U5多D.  但以我當年買K8的價錢, 現在差好遠先買到U5.
作者: 無影無蹤    時間: 10-8-10 10:51

作者: ming2    時間: 10-8-10 12:03

作者: miroko    時間: 10-8-10 18:45

我相信有人答左你揀琴時要注意d咩架喇 ^^
祝你買到心水鋼琴啦!!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5