教育王國

標題: st. nicholas' english kindergarten 學校質素如何? [打印本頁]

作者: simonwong724    時間: 10-9-10 02:58     標題: st. nicholas' english kindergarten 學校質素如何?

請問這所學校質素如何?升小學點?買點在那?
請讀緊既小朋友家長講下,俾D意見?THANKS!
作者: simonwong724    時間: 10-9-10 02:59

同SC或KV,KM比較??!!!
作者: 9284    時間: 10-9-10 12:18

最大分別係, st nic 係名正言順的小班教學, 其他果3間係超大班教學(不過老師又多番d)

另外, st nic 係蒙特梳利教學, 有好多家長都buy呢套教學法, 因為主要訓練小朋友獨立, 有自信

再講, st nic 有自己的一條龍小學, 都係english teaching

主要係, st nic 唔難入, 而家收緊表啦

而家響bk講野真係要好小心, 講多少少間學校唔好野, 就比人插, 但係我相信好多bk mama都係理智的, 所以我依然係, 好的學校要讚, 唔好的學校真係要插, st nic 我都會同小女報, 因為我相信佢都係一間好學校呢

原帖由 simonwong724 於 10-9-10 02:59 發表
同SC或KV,KM比較??!!!

作者: Monday712    時間: 10-9-10 13:29

Hi 9284, Please advise the name of primary school of St. Nic.

Best regards
Monday

原帖由 9284 於 10-9-10 12:18 發表
最大分別係, st nic 係名正言順的小班教學, 其他果3間係超大班教學(不過老師又多番d)

另外, st nic 係蒙特梳利教學, 有好多家長都buy呢套教學法, 因為主要訓練小朋友獨立, 有自信

再講, st nic 有自己的一條龍小學 ...

作者: oct07-mama    時間: 10-9-10 13:58

我諗大家俾佢個學校中文名誤導... 應該話,佢地係有小學~ 不過好似o係大陸, 據我所知,佢香港係冇直屬小學。
作者: Mrs_U    時間: 10-9-10 14:00

km並不是大班教學的, 小女讀k1, 一班得20人, 2個班主任, 分組活動再加一個幫手老師, 我覺得都算是小班教學的了!
作者: jasminele    時間: 10-9-10 14:45

SN係15人一班2個老師....
作者: jaycee_mami    時間: 10-9-10 15:39

原帖由 9284 於 10-9-10 12:18 發表

再講, st nic 有自己的一條龍小學 ...

st nic 無一條龍小學架.
作者: oct07-mama    時間: 10-9-10 17:17

原帖由 jasminele 於 10-9-10 14:45 發表
SN係15人一班2個老師....

SN 今年收多左學生,N1 (即K1) 今年Max 20個一班,以前N1無PM session, 今年都有下午班嚕,AM 六班,PM 四班

而佢地係會因應小朋友一路長大而增加每班人數架,換句話黎講,N1 approx. 20/class,  L2 approx. 24-5/class, U3 approx. 28/class
作者: elmolly    時間: 10-9-10 18:34

真係行montessori? 香港稱得上行montessori既學校, 少之又少, 有montessori教具唔=montessori教學

我無意冒犯任何st.nic家長, 只係想clarify.
作者: BB豬MUMMY    時間: 10-9-10 19:50

Yes, my son has attended their interview last year, the pincipal of St. Nic said that they used some montessori material mix with local material to teach their pupils, not pure montessori 教學法. She said that parents didn't have any misunderstanding.

原帖由 elmolly 於 10-9-10 18:34 發表
真係行montessori? 香港稱得上行montessori既學校, 少之又少, 有montessori教具唔=montessori教學

我無意冒犯任何st.nic家長, 只係想clarify.

作者: GAT    時間: 10-9-11 23:51

I want to enrol also. But I saw in their website application after 7th of Sept will not have priority for admission. So I believe there maybe no chance at all cause they don't take so many students.
作者: GAT    時間: 10-9-11 23:51

Any one know their primary allocation?
作者: oct07-mama    時間: 10-9-19 00:27

佢香港【冇】小學架! 佢以前個學校名的確叫「金巴倫英文小學暨幼稚園」,不過唔知幾時已改為【金巴倫英文幼稚園】嚕 ...不過我見到教育局個幼稚園概覽仲未改,而學校通告真係叫自已做【金巴倫英文幼稚園】...行政問題掛...冇所謂啦~ 對我嚟講,佢係一間有愛心、而又乎合我其望嘅學校

作者: jswailam928    時間: 10-9-19 02:11

呢間學校真係好好, 係一間好好ga幼稚園!!!班主任, 主任, 嬸嬸真係好細心, 這所學校透明度非常高!!!都合乎我所想的學校~雖然校舍係舊一些, 但不緊要, 最重要係老師對小朋友的照顧!!!可能是小班, 所以照顧得好好!!!
作者: agugi    時間: 10-9-20 10:05

Hi, 其實我很少回應, 今天也分享一下。
我是今年N1(K1)的家長。
小女返學只1個月。
我贊同班主任, 主任, 嬸嬸真係好細心, 這所學校透明度非常高。
小女的班主任非常細心, 見小女適應有小問題(小至食吾晒茶點, 某天表現特別眼瞓, 吾鐘意坐地墊等等)都(很多次)主動打來與我傾談...我感到老師真心關心小女, 想更了解她的個性而加以協助,而非例行公事。
她很清楚小女在校的每個細節及性格的特點, 似乎都在她的觀察中。
我有個大仔在其他kinder畢業, 小女之前亦有讀幼兒園, 都從未得到這樣貼心貼身的"關懷"。
尤其我囡是年尾細女, 曾好擔心她的適應。所以金巴倫老師的表現使我感到很驚喜。

學習方面, 女女短短一個月, 回家已常說所學的普通話, 如"小朋友上學去, 看到老師說聲早....眼腈, 鼻子, 嘴巴, 耳朶....."她從未接觸普通話, 但發音很標準, 表現很大的學習興趣。只上課一個月, 我和她爸都覺很神奇。
又常常唱讀phonics的小歌(已學A-C的lettersound).

我感到女女返學開心, 又學到嘢, 家校合作愉快, 我暫時很滿意為小女選讀此校。

原帖由 jswailam928 於 10-9-19 02:11 發表
呢間學校真係好好, 係一間好好ga幼稚園!!!班主任, 主任, 嬸嬸真係好細心, 這所學校透明度非常高!!!都合乎我所想的學校~雖然校舍係舊一些, 但不緊要, 最重要係老師對小朋友的照顧!!!可能是小班, 所以照顧得好好!!!:wa ...

作者: hidingdong    時間: 10-9-20 15:16

原帖由 oct07-mama 於 10-9-10 17:17 發表

SN 今年收多左學生,N1 (即K1) 今年Max 20個一班,以前N1無PM session, 今年都有下午班嚕,AM 六班,PM 四班

而佢地係會因應小朋友一路長大而增加每班人數架,換句話黎講,N1 approx. 20/class,  L2 approx. 24-5/class, U3 a ...

L2 approx. 24-5/class, U3 approx. 28/class???
Are you Sure? 無理由架, 我個女之前畢業, 都係少於二十人一班, 我個仔而家讀緊n1, 都係17 人
作者: jswailam928    時間: 10-9-20 16:49     標題: 回覆 17# hidingdong 的文章

就這個問題我都問過其他K2家長&學校班主任, 他們說不是的!!!
作者: jswailam928    時間: 10-9-20 16:53     標題: 回復 16# agugi 的帖子

ys, 真的好好~
我女女仲未唱過phonics歌比我聽啊~haha
但就成日唱普通話歌, 好攪笑的
因在家沒有人說普通話, so一定是在校學的~

班主任好好, 好細心, 上星期女女生病, 幾日沒有上學去, 班主任日日都打電話比我問女女情況!
作者: cincin_ko    時間: 10-9-20 17:04

作者: agugi    時間: 10-9-20 17:16     標題: 回復 20# cincin_ko 的帖子

我囡囡10月尾出世, 但據我所知她班中有好幾位是11及12月出世的.
老實說都是當初朋友推介此校對"細B"照顧有嘉, 我才開始留意的!
作者: bebekinson    時間: 10-9-21 10:34

我都想報SN呀,但又想報下第二間試下,因為我個仔到呢定返左N1一個月都唔係好講野,想問下”民生”同”啟思”同SN有咩唔同,係咪好難入架??請幫下忙啦,我同我先生真係完全唔識呀,多謝各位.
作者: helenli    時間: 10-9-21 10:44     標題: 回復 17# hidingdong 的帖子

今年K2都係20人一班.
作者: J.Kong    時間: 10-9-21 12:20

Hi Bebekinson,

我個小朋友上年係啟思讀 N1 架, 今年轉咗去 SN 讀 K1, 所以我可以比小小意見你.

其實兩間學校都好好既, 老師, 嬏嬏都係好有愛心. 但係啟思既學術性方面一定無 SN 咁 强, 特到係 Eng and Pth. 英方佢地只得 around 20mins/day, 而 SN around 40mins/day, Pth 呢啟思要去到 K3 至有得學, 而SN 係 K1 已經有Pth 學.
因為啟思係屬於活动教學既學校, 唔强迫小朋友一早學寫字等, 所以我怕小朋友太過舒服而升小一后就太辛苦.

小朋友係 SN 讀咗差不多 2 months now, so far 我對 SN 既 impression 同 comments 係 好好. 小朋友亦好鐘意返學, 而所學到既野同程度係 unexpected. 我當初選 SN 亦都係因為屋企人既小朋友 graduated fm SN, 所以我都好清楚佢既程度去到邊. 始終 SN 係一間英文 KG, 而今時今日英文係我地既社會都依然好重要.

希望幫到你啦.
作者: kiki.kiki    時間: 10-9-21 12:27

我仔係0811, 只係交咗報名表讀K1, 不過交表時話我仔係細仔, 要2nd round 先有得interview

唔知SN小朋友多數會讀邊D 小學呢? 有冇媽咪知呀?
作者: bebekinson    時間: 10-9-21 16:25

J.kong,

好多謝你的意見,我都唔知囉,因為我好小聽人講呢間學校,多數d人都講,迦南,根德園呀, 培正,又講到SN好容易入,當然容易入唔係唔好,可能佢地多班都唔出奇,但佢地多數入邊間小學架?
作者: J.Kong    時間: 10-9-21 17:26

可能 SN 始終唔係一般名氣大既九龍塘 KG, 所以唔係太多人留意同講.

我好似曾經睇過佢 official website 有 list 過派乜學校架, 好多考到唔錯既直資. e.g. 陳守仁 (this is one of my target).
作者: prettygirls    時間: 10-9-21 18:35

有無過來人可分享SN Interview 係什麼形式?及幾時interview?
作者: oct07-mama    時間: 10-9-21 22:58

原帖由 hidingdong 於 10-9-20 15:16 發表

L2 approx. 24-5/class, U3 approx. 28/class???
Are you Sure? 無理由架, 我個女之前畢業, 都係少於二十人一班, 我個仔而家讀緊n1, 都係17 人

我係喺7/30果個talk度聽校長講咋... 都係approx啫...據校長嘅講法,係因為小朋友開始大個,自理能力比較好,所以每班嘅人數可以加少少 (我覺得Make Sense架!) ... 況且,舊年收生真係多咗 (今年可能仲勁),否則校長都唔會諗下午班啦~~~ 今年N1,17per class 又有,20 per class都聽過 (當然,真假就真係要問番學校之知嚕~)
作者: oct07-mama    時間: 10-9-21 23:41

原帖由 prettygirls 於 10-9-21 18:35 發表
有無過來人可分享SN Interview 係什麼形式?及幾時interview?

舊年(2009年10月尾見,for 2010-2011)我個B嘅interview情況如下:

首先佢哋會叫5個小朋友同家長入去,之後就喺條走廊度等上一批小朋友出嚟。  

入到課室(記得講good morning/good afternoon),老師會問佢中英文姓名,之後攞出 apple,banana and orange出嚟,要佢續一指出嚟,then 叫佢交出其中一樣俾teacher and me....之後切puzzle (係陷入去果啲,有個形,佢要吸入個款)...跟住又攞咗個spoon,畢波仔(from one basket to another basket)...there after, 又攞咗兩個puppet出嚟,要佢分男女,then 指出五官,又問吓邊個同佢嚟呀~

最後就送咗粒糖俾佢 (記得講多謝同say goodbye...重要拍櫈隸呀)

祝小朋友成功

作者: prettygirls    時間: 10-9-22 00:39     標題: 回復 1# oct07-mama 的帖子

oct07-mama       

Thanks for your kindness help.

我又想問有無考parent 呀?
係未父母都要一同出席 / 只准一位?
聽bk 好多人講係大b 先 interview, 細b 會遲點, 是否真呀?

Thanks again!!!!!
作者: J.Kong    時間: 10-9-22 10:27

interview 我果个係主任黎架, 佢有問我点解選擇呢間學校, 平日小朋友用乜野語言多, 小朋友有冇讀緊 nursery, 点解唔繼續讀, 同埋問我小朋友仲有冇著片等, 其實比較閒話家常, 唔似係係特定問題. interview 時佢中英都有講, 睇吓小朋友点答. 其實我小朋友當日都唔係全部做啱哂所有野, 我估佢係會從中觀察吓小朋友各方面, 如性格, 禮儀, 操行等.

另外等interview 之前係有一張問卷 ( 記名既) 比家長答架.

佢地係 prefer 你父母一同出席架, 因為其中一個家長要去聽講座, 另一個就同小朋友一齊入去 interview.

SN 好似係會先 in大B 然后一路排到細 B 架.

Good luck to all of u.

原帖由 prettygirls 於 10-9-22 12:39 AM 發表
oct07-mama        

Thanks for your kindness help.

我又想問有無考parent 呀?
係未父母都要一同出席 / 只准一位?
聽bk 好多人講係大b 先 interview, 細b 會遲點, 是否真呀?

Thanks again!!!!! ...

作者: cincin_ko    時間: 10-9-22 14:04

作者: jswailam928    時間: 10-9-22 14:06

SN係會收細B的, 我女果班有10,11,12月小朋友~
作者: 小肥鴨    時間: 10-9-22 14:33

等我都黎分享下先~

上年我考幼稚園,都係剩係考St. Nic,因為我老闆同D同事極力推介, 學費唔係貴(係九龍塘黎講), 英文及普通話都OK,考直資,私立都可以,如果讀派位既,都唔會辛苦,因為學校都係K3會訓練小朋友過渡小一,包括心理方面

今年阿仔K1,開頭有D唔鐘意學校, 不過慢慢就鐘意LA,仲問尋日3號風球,點解唔使番

身邊有朋友要讀幼稚園,我都會推介呢間幼稚園
作者: jswailam928    時間: 10-9-22 14:40     標題: 回覆 33# cincin_ko 的文章

SN沒有N1(2AGES班的)
作者: 心妍媽咪    時間: 10-9-22 17:05

亞女今年讀緊N1, 佢好中意返學, 尋日話打風唔駛返學, 猛話唔好啦

放學一返到屋企就攞書出嚟讀同唱, 最近最中意唱普通話, 一二三四, 四個燈籠, 一二三四, 四個月餅

想當年(上年) , 我都係o係BK睇到啲媽咪話SN好去報名, 今年我都可以係呢度講SN真係一間好KG
作者: prettygirls    時間: 10-9-22 17:57

Thanks! 真係好感激所有bk 家長幫手!報名之前都有點心大心細,現在真係好想小女可成功。至怕係佢見陌生人會走/crying!
作者: anteater    時間: 10-9-22 18:09

想問中文如何?  k3 程度去到點呢?
作者: Pertra    時間: 10-9-23 11:17

作者: cincin_ko    時間: 10-9-24 00:20

作者: ho_yan2406    時間: 10-9-24 02:18

想請問....SN校舍大唔大?有冇戶外地方俾小朋友玩?同埋d設施新唔新淨呢?
作者: helenli    時間: 10-9-24 02:46

[quote]原帖由 ho_yan2406 於 10-9-24 02:18 發表

想請問....SN校舍大唔大?
算大

有冇戶外地方俾小朋友玩?

同埋d設施新唔新淨呢?
唔新淨, 但可接受
作者: smt070115    時間: 10-9-24 09:41

作者: ho_yan2406    時間: 10-9-24 15:34

原帖由 helenli 於 10-9-24 02:46 發表
[quote]原帖由 ho_yan2406 於 10-9-24 02:18 發表

想請問....SN校舍大唔大?
算大

有冇戶外地方俾小朋友玩?

同埋d設施新唔新淨呢?
唔新淨, 但可接受 ...

thanks helenli~~!
作者: cincin_ko    時間: 10-9-26 23:10

作者: ho_yan2406    時間: 10-9-26 23:30

原帖由 cincin_ko 於 10-9-26 23:10 發表

yee?? 剛剛才有bk mama 說沒有n1?? 究竟有冇??

SN的n1=我地常講既k1
作者: cincin_ko    時間: 10-9-26 23:34

作者: ho_yan2406    時間: 10-9-29 17:24

你未報名?我都係填form時先知
作者: yellowriver01    時間: 10-9-29 20:05

我都APPLY左呢間, 不過好唔鍾意佢對面個建築物, 好GLARE.
作者: helenli    時間: 10-9-29 22:54

九龍塘有三多: 幼稚園, 別墅, 佛堂.
唔計較得咁多.

原帖由 yellowriver01 於 10-9-29 20:05 發表
我都APPLY左呢間, 不過好唔鍾意佢對面個建築物, 好GLARE.

作者: leecn    時間: 10-9-29 23:58

請問面試時有冇得揀中文定英文? 定係佢一定係用英文面試?
原帖由 helenli 於 10-9-29 22:54 發表
唔計較得咁多.

作者: ho_yan2406    時間: 10-9-30 00:31

我冇聽過sn用英文interview...係的話我c得la~~~
作者: J.Kong    時間: 10-9-30 10:14

基本上 interview 係用中文進行, 唔係選擇性, 但係 interview 我地既主任問小朋友就中英都有講, 睇吓小朋友明唔明或者用乜野語言回答佢.
作者: J.Kong    時間: 10-9-30 10:16

你講得好啱吓, 緊有一間係附近

原帖由 helenli 於 10-9-29 10:54 PM 發表
唔計較得咁多.

作者: moominfloren    時間: 10-10-1 00:36

補充: 今年N1 (即 K1) PM 有 3 班

我仔仔係細仔 (11月尾), 我有 2 個朋友o既小朋友都係細b (12月中), 3 個都收o左.  佢o地冇"岐"視細b, 又唔會放晒嚮 pm class, am class 都有細 b.  

一班唔超過 20 人, 個人覺得對細b o黎講真係好 d, 阿仔之前開學唔肯 wee-wee, 唔肯食茶點, 又叫又喊, 老師/主任/嬸嬸/校車姨姨功不可抺, 而家日日都好開心番學, 雖然係細 b, 但教完番o黎o既o野都記得 (當然唔係 100%), 相信老師有佢o既辦法.

外籍老師英文堂日日都有, pth (都幾地道口音)一星期 3 日.

但如果唔贊成早寫字/揸筆o既家長, 我就勸你考慮清楚, 因為仔仔開學未夠 2 個月, 呢個星期開始已經日日有功課, 有 d 係油下顏色, 有 d 連線, 有少少寫字 (A, B), 但全部功課一定嚮5-10分鐘內完成, 我個仔仔非常鐘意做功課.

佢有 happy reading program, 希望家長嚮屋企同小朋友睇課外書.  英文有 show and tell 時間, 每個小朋友逢星期一帶一樣o野番去, 由外籍英文老師引導佢下講咩o黎, 顏色....等等.

我 interview 全部用中文, 但有朋友考插班時主任 in 就用英文.

so far 都覺得學校幾好, 都值得推介.  雖然已經過o左 deadline, 大家都不妨照交表, 因為而家好多人都報好多間做後備, 收o左又未必個個交留位費, 交o左留位費最後又未必交學費, 始終選擇 sn 做首選o既家長唔多, 所以 waiting 都一定有機會, 希望以上資料幫到大家....(如有錯漏請更正)
作者: moominfloren    時間: 10-10-1 00:39

ps.  學校好似冇校車去港島區...........請留意.....
作者: LITTLESPICY    時間: 10-10-1 01:48

原帖由 jswailam928 於 10-9-19 02:11 發表
呢間學校真係好好, 係一間好好ga幼稚園!!!班主任, 主任, 嬸嬸真係好細心, 這所學校透明度非常高!!!都合乎我所想的學校~雖然校舍係舊一些, 但不緊要, 最重要係老師對小朋友的照顧!!!可能是小班, 所以照顧得好好!!!:wa ...

Agree with you, my son is vy happy to go to school everyday!
作者: LITTLESPICY    時間: 10-10-1 01:52

原帖由 cincin_ko 於 10-9-20 17:04 發表

請問你囡囡幾月出世?? 佢地係咪會收細囡, 我囡囡12月出世唔知佢會唔會consider?

Not too worry, they will accept small kids, my son is a super small boy! Good luck!
作者: prettygirls    時間: 10-10-1 11:25

約克英文小學暨幼稚園,恩英文幼稚園,金巴倫英文幼稚園 係未同一機構?
作者: moominfloren    時間: 10-10-1 13:33

之前我都有聽過 york 同 sn 係同一創辦公司, 不過唔肯定, 而我o地交費用o既支票枱頭, 同今日報紙講 york o既新聞中提及o既校董公司亦唔同, 校車都唔係 share, 我覺得係完全獨立 (雖然套校服都幾似)
作者: winbun    時間: 10-10-1 14:00

What I heard is York & Stafford are related schools. The briefing letter from Stafford is exactly the same wordings as that of York ! Haven't been to  Stafford's briefing, not sure if the briefing content is same as York or not.
Any BK mami know about this ?
作者: prettygirls    時間: 10-10-1 14:55

教局被指對私校監管寬鬆
約克給家長的通告上,下款由「約克教育機構」署名代表三間約克系幼稚園,馮禮城是該機構兩名董事之一,另一董事蔡國贊,是九龍塘金巴倫英文小學暨幼稚園校監。蔡國贊也出任仁濟醫院歷屆總理聯誼會董事,為中山中港英文學校校長,他與馮禮城有另一合資公司。(clip from Apple Daily)

http://hk.apple.nextmedia.com/te ... amp;art_id=14507417

真係同一公司,有無bk mami 知呀?

本來都好喜歡SN,  現在開如動 榣。
作者: winbun    時間: 10-10-1 15:03

原帖由 prettygirls 於 10-10-1 14:55 發表
教局被指對私校監管寬鬆
約克給家長的通告上,下款由「約克教育機構」署名代表三間約克系幼稚園,馮禮城是該機構兩名董事之一,另一董事蔡國贊,是九龍塘金巴倫英文小學暨幼稚園校監。蔡國贊也出任仁濟醫院歷屆總理聯誼會董 ...

Me too. I've applied SN & have good impression but feel worry now if it's really related to York. Btw, when will SN starts their interview? I haven't received their interview letter uptill now!

作者: ho_yan2406    時間: 10-10-1 21:49

我都有d擔心,如果佢收我地又讀,會唔會又好多費用要交呢?
上次交表話10月尾先寄有關interview既信俾我地
作者: 2隻臭豬    時間: 10-10-1 23:34

原帖由 ho_yan2406 於 10-10-1 21:49 發表
我都有d擔心,如果佢收我地又讀,會唔會又好多費用要交呢?
上次交表話10月尾先寄有關interview既信俾我地

以前佢地係有關係 , 而家肯定無關係 , 我個大女都係金巴倫畢業 , 兩間學校好唔同
作者: moominfloren    時間: 10-10-2 00:04

阿仔開學之前聽幾次 briefing, 而家開學 2 個月, 都冇聽過 sn 要小朋友考 cambridge.....etc o既考試, 雖然 sn 雜費唔算平, 但都係必需o既費用, 唔覺佢好"掠水", 而且學費 $25xx X 11個月, 都算平.  所以除o左校服, 唔覺得 sn 同 york 好似.........
作者: jswailam928    時間: 10-10-2 01:21     標題: 回覆 67# moominfloren 的文章

agree,
我亞女今年k1, 番左2個月真係無乜費用要出~~~
咁雜費個個學校都要架啦!!!
開學前聽講座SN校長真係唔似Y校長咁下下都講MONEYMONEY~
正常學校一間...GOOD!!!
作者: helenli    時間: 10-10-2 01:27

我讀過STAFFORD, 現在讀SN, SN和STAFFORD/YORK是完全不同的, 除左D功課簿有些相同, 用的書本都不一樣, 中文書同樣用朗文, 而英文書, YORK/STAFFORD是用佢老細自己寫的英文書 (自以為寫得很好), SN也是用朗文的.

SN和YORK是完全不同STYLE, 無劍橋班, 也無多元智能班, 唔會借圖書都收你$70... SN也有課外活動, 是星期一至五課後的, 收費$1300-$2100不等, 視乎你每星期參加多少日, 也有外判的畫班, LEGO班, 暑期興趣班, 但沒有為考試而設的雞精訓練班.

我不知SN和YORK的股東現在是甚麼環境也不會去問學校, 無咁既必要, 有興趣報SN的家長可以去聽下校長的簡介會, 你會發現同馮譚淑賢女士的演講好唔同.  我好記得前年復活節我帶仔仔去SN參加迎新FUN FAIR時, 校長MRS CHOI說, "家長一定要清楚我校的理念, 現在係四月, 你地仲有時間去選擇其他學校, 歡迎大家比較, 覺得適合先好比小朋友入來讀" 相比馮譚女士不停推銷, 吹噓, SN的令我覺得可靠和實在得多.

原帖由 moominfloren 於 10-10-2 00:04 發表
阿仔開學之前聽幾次 briefing, 而家開學 2 個月, 都冇聽過 sn 要小朋友考 cambridge.....etc o既考試, 雖然 sn 雜費唔算平, 但都係必需o既費用, 唔覺佢好"掠水", 而且學費 $25xx X 11個月, 都算平.  所以除o左校服,  ...

作者: LITTLESPICY    時間: 10-10-2 01:47

totally agree with you!
開學前去個seminar, 校長介紹學校, 老師同課程. 亦解釋他們用的二文三語所佔的時間比例!
我好記得, 佢好強調一點 - 我地唔係全英語教學, 不過學校係用NET teacher 去教英文, 北京老師教普通話! 如果家長的意願學校係全英語, 咁就要認真去考慮SN可否達到你要求!
我地收的學費比一般在九龍塘的幼稚園便宜, 亦已盡量去聘請足夠的NET teacher來教學!

我聽完覺得好舒服, 佢講真話! 學費真係底讀, 有NET teacher, 有outdoor playground, 有普通話學....起碼佢會叫你想清楚先比小朋友來讀! 從冇hard sell!

家長幫小朋友找學校, 唔一定要名校, 課程深.... 最重要係間學校適合自己小朋友讀, 佢讀得開心. 比返一個好的童件佢地!

開學到現在已有一個多月, 我好滿意SN. 對小朋友好細心, 我個囝個班主任會主動打電話比我講我個囝的問題, 我好多謝佢. 因為細仔, 真係有一些事跟唔上, 我知道後,可以在家訓練佢.... 非常好!

原帖由 helenli 於 10-10-2 01:27 發表
我讀過STAFFORD, 現在讀SN, SN和STAFFORD/YORK是完全不同的, 除左D功課簿有些相同, 用的書本都不一樣, 中文書同樣用朗文, 而英文書, YORK/STAFFORD是用佢老細自己寫的英文書 (自以為寫得很好), SN也是用朗文的.

SN ...

作者: ho_yan2406    時間: 10-10-2 01:55

聽完咁多位既意見,個心都定d...

其實sn都係我學生家長介紹俾我既,只不過佢個女已經十歲,驚唔知而家係咪都keep住咁好~

咁我想問d雜費唔平...大約係幾錢?同埋係咪半年交一次咁咋?

另外..課外活動一定要join嘛?
作者: helenli    時間: 10-10-2 02:50

雜費是千多元一個學期, 包括小朋友在校的文具, 用品, 生日會/節日禮品包, 茶點費另計.

課外活動是自由參加, 可以每星期參加兩天, 三天或五天.  放學後玩, 所以只有上午班可以參加.  SN的興趣班辦得不錯, 頗受歡迎.  

原帖由 ho_yan2406 於 10-10-2 01:55 發表

其實sn都係我學生家長介紹俾我既,只不過佢個女已經十歲,驚唔知而家係咪都keep住咁好~

咁我想問d雜費唔平...大約係幾錢?同埋係咪半年交一次咁咋?

另外..課外活動一定要join嘛? ...

作者: helenli    時間: 10-10-2 02:58

ho_yan2406:

你係咪FRANCIS呀? 我係N年前在中大讀MUSIC時同你做過同學的HELEN呀? 你都做左媽媽嘞? 恭喜你呀BB好得意!

原帖由 ho_yan2406 於 10-10-2 01:55 發表

另外..課外活動一定要join嘛? ...

作者: littlecook    時間: 10-10-2 14:43

請問几時有簡介會呀?
係有興趣既都可參加,定係報左名既會被邀請參加,還是取錄左先可以去呀?

原帖由 helenli 於 10-10-2 01:27 發表

SN ...

作者: JasperCheung    時間: 10-10-2 15:46

AGREE.....我仔仔都係讀了2個月左右.....學費$2XXX....(其他: 書薄費$1K左右....雜費$1K半年...茶點費$1XXX(茶點可唔俾的...自己安排亦可...)....校服費-幾百蚊......而又沒有其他費用要收喇~~~亦沒有慕道班....
校長唔HARD SELL...老公極鍾意呢間學校....話比YORK...相差好遠....勁SELL.....仔仔現在同我講普通話...好搞笑...現在只變仔仔教媽咪講普通話添....而仔仔最愛返學校食茶點...有通粉....ABC粉...有栗米片...有CAKE...有麵包...每日不同.....而且同我勁講英文....老師每星期都打電話俾我....有次我放假接仔仔放學....有D唔係教我仔仔個班既老師都同我傾計及提及仔仔.....我覺得佢地照顧好周到...我已確定..無選錯學校...而且我本身仔仔已經受洗禮....本身返區堂就不用俾$$$......不明白點解D家長要去俾$$$領洗....不尊重宗教....
作者: JasperCheung    時間: 10-10-2 15:50

仲有閱讀圖書計劃.....係叫你自己去圖書館借書.....沒有像Y咁收費....
作者: lasjashk    時間: 10-10-2 22:27

好學校,真心講,無預期會甘好
我女兒是今年N1上午班學生,去年我跟大家一樣對這間學校存有很多疑問。
女兒去年考到ST CAT英普和學之園(將軍澳)下午班,但她改不掉午睡習慣,故我寫了信去申請轉上午班,但兩間答覆已沒有學位,到8月尾,卻有熟人後補到上午班,我覺得不公平,我致電查詢,答覆一樣,心想暫時讀SN ,讀不好便回多多。
怎料,開學個多星期,已體會到老師的愛心:
1開學首3周,老師每天/隔天致電具體及詳細報告女兒在校情況,以前迦南(麗港城)和多多都無甘密
2以前女兒不會說一句普通話,學習興趣亦 不濃,改讀TT時班主任是北方人,情況一樣,但這兩星期,她竟唱普兒歌,中秋節時,用普通話說吃月餅玩燈籠,可見老師教學用心
3課程不如流傳般淺,每天都有功課,簿的大多填色連線,女兒不愛填色,故吃力;另每周一篇網上通識練習和親子閱讀
4每周有SHOW N TELL 帶一樣物件回校在同學面前用英文介紹物件,女兒最愛
5校舍舊,課室佈置不算美,但學費相對便宜,女兒班上只有17人,真正小班,軟件好-課程師資不馬虎
6女兒有點公主病,不愛聽指令,老師都耐心教導,現時學會守規,從沒在校發脾氣,自己如廁,吃下整份茶點,進步很大

見她天天上學開心,留了留位費,都不轉了
名氣重要,但亦要適合孩子,讀得開心,畢竟要讀三年,學習的路仍很長
作者: helenli    時間: 10-10-2 23:47

媽媽你好, 請問你的小朋友是哪位班主任? 是MS BERNIE 還是MS JORELL教英文?

原帖由 lasjashk 於 10-10-2 22:27 發表
好學校,真心講,無預期會甘好
我女兒是今年N1上午班學生,去年我跟大家一樣對這間學校存有很多疑問。
女兒去年考到ST CAT英普和學之園(將軍澳)下午班,但她改不掉午睡習慣,故我寫了信去申請轉上午班,但兩間答覆已沒有學位,到8月 ...

作者: littlecook    時間: 10-10-2 23:55

其實几時會開始interview呢?
交左表一個月都無消息呢!
作者: JasperCheung    時間: 10-10-3 00:35

講真.....真的沒預料到...這麼好....開了學~~心裡還很想有其他學校9月有位時再轉~~但將來3年....絕對不會轉添喇~~小朋友每星期日就係佢既玩具堆裡面...尋找玩具...自己貼上名稱...話要同MS. Jorell 講 how to present my love toy....我聽到好感動...要一個剛3歲既小朋友....係咁多同學仔面前用英文介紹自己既玩具....呢個係考驗小朋友自己的自信心....對升小一面試絕對有幫助....朋友的仔女畢業...都話無咩劍橋課程呀...慕道班呀...額外不知明既收費呀~~~
作者: ho_yan2406    時間: 10-10-3 01:44

原帖由 helenli 於 10-10-2 02:50 發表
雜費是千多元一個學期, 包括小朋友在校的文具, 用品, 生日會/節日禮品包, 茶點費另計.

課外活動是自由參加, 可以每星期參加兩天, 三天或五天.  放學後玩, 所以只有上午班可以參加.  SN的興趣班辦得不錯, 頗受歡迎.  ...

哦...千幾蚊都唔係好貴....
如上興趣班,搭校車o個d小朋友家長咪要親自接放學囉....
作者: ho_yan2406    時間: 10-10-3 01:46

原帖由 helenli 於 10-10-2 02:58 發表
ho_yan2406:

你係咪FRANCIS呀? 我係N年前在中大讀MUSIC時同你做過同學的HELEN呀? 你都做左媽媽嘞? 恭喜你呀BB好得意!

係???有d咁既事?你點認得我?都唔係n年前,幾年者..唔好講到我地好老咁..haha~~
但c火....我生完仔記性差左,唔記得你係邊個添....
不過我地pm la..唔好阻人地d post:D
作者: ho_yan2406    時間: 10-10-3 01:51

你地d小朋友咁叻..識講英文....又識pth..
我都希望我仔可以教返我pth..因為我唔曉:loveliness:
作者: lasjashk    時間: 10-10-5 17:39

helenli:我女讀N1D,Miss Bernie
作者: helenli    時間: 10-10-5 21:12

Ms Bernie 很好, 其實SN的全部老師都好好.  唔好嗰啲都已經消失咗.

原帖由 lasjashk 於 10-10-5 17:39 發表
helenli:我女讀N1D,Miss Bernie

作者: vinvillalee    時間: 10-10-5 23:29

請問金巴倫面試大概考d乜野?
作者: oct07-mama    時間: 10-10-5 23:55

原帖由 vinvillalee 於 10-10-5 23:29 發表
請問金巴倫面試大概考d乜野?

睇番第二頁吖~ 我答咗啦
作者: simonwong724    時間: 10-10-10 01:54

9月7日之後交表唔知幾時有得IN呢??
作者: ho_yan2406    時間: 10-10-10 01:57

聽人講9月7日後交表已經係waiting list
作者: vinvillalee    時間: 10-10-10 23:49

原帖由 simonwong724 於 10-10-10 01:54 發表
9月7日之後交表唔知幾時有得IN呢??

個website 已註明9月7日後的申請當作waiting list

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5