教育王國

標題: 大 埔 王 肇 枝 中 學 [打印本頁]

作者: 幸福的人    時間: 10-11-5 10:20     標題: 大 埔 王 肇 枝 中 學

請問有無家長或學生比意見?
這所學校如何?
作者: ricetaster    時間: 10-11-18 22:54

成績是Band one 中, 與恩主教在大埔英中是第3,4名之爭, 不過 Form 2 開始有放牛班, 即自生自滅, 由得學生自已攪掂。
作者: cckalex    時間: 10-11-18 23:48

原帖由 ricetaster 於 10-11-18 22:54 發表
成績是Band one 中, 與恩主教在大埔英中是第3,4名之爭, 不過 Form 2 開始有放牛班, 即自生自滅, 由得學生自已攪掂。

聽聞今年會考平均成績恩主教全區第二,可信性幾高.
作者: ricetaster    時間: 10-11-19 09:09

有可能但唔肯定, 聽聞莫壽增今年公開試成績唔埋想, 而恩主教嘅上年到任之葉校長, 之前係高主教嘅副校長, 過去年多他把恩主教在多方面有所提昇, 重好受學生愛戴, D家長都好支持新校長。
作者: 幸福的人    時間: 10-11-19 11:37

老師說孩子是Band one 中,我考慮自選(王/恩),最想知它們的校風及對學生的方針是怎樣?
孩子運動項目差;學業要有人推動,便會很積極,不知這兩校是否適合?
聽說(莫)的學生要比較主動才適合是嗎?老師說進取(莫)也何一試,因還有一次呈分.另這校(已Band one 學校內)很多家長都說最多學生拍拖,是嗎?
作者: ricetaster    時間: 10-11-19 12:23

如果欠缺主動, 莫壽增就唔係幾啱, 真係幾自由吓, 王和恩對學業都幾緊張, 又以恩嘅校風嚴謹D, 好少聽聞恩主教學生出事及拍拖。
作者: Cooky    時間: 10-11-23 10:54

本人女兒在恩主教讀中一。 中央派位第三志願,起初都不太滿意,想到莫壽增投門,但女兒說她也喜歡恩主教,而且有些家長亦說恩主教也很好,所以就讓她入讀。 現在也覺得沒選錯,校風好,功課量適中,我最鐘意佢每科成日都默書同小測,等佢地可以keep住溫書,因為每次範圍少,所以完全沒有壓力。 我個女屬於被動、懶同唔鐘意做功課,但入讀恩主教後,就算好多測驗佢都無投訴,見佢讀得好開心。 學校亦有好多個人presentation, 訓練佢地自信能力。 此校很睇重數學科,此科功課量很重,小測亦是最多。 對於測驗不合格的學生,學校會安排補習,有些科目,就算合格如有位亦可自由參加補課。 暫時真係覺得此校不錯及很適合我女兒。 但除學校好之外,必須要選一間適合你小朋友而他們也喜歡的學校。
作者: 幸福的人    時間: 10-11-23 14:07

原帖由 Cooky 於 10-11-23 10:54 發表
本人女兒在恩主教讀中一。 中央派位第三志願,起初都不太滿意,想到莫壽增投門,但女兒說她也喜歡恩主教,而且有些家長亦說恩主教也很好,所以就讓她入讀。 現在也覺得沒選錯,校風好,功課量適中,我最鐘意佢每科成日都默書同小測,等 ...

先多謝各位的解釋.
另想請問Cooky你有否參觀這校,對這校有那些印象?因有很多家長都說學校地方很細(班房也很狹窄)是否真的?
女兒有無說對活動及其它資源不足嗎?
作者: Cooky    時間: 10-11-23 14:41

我並沒有參觀過此校,只是小女入學後才有機會參觀過。 此校是大埔區英中校舍最細的,因此不太受歡迎,班房都ok。 女兒並沒有投訴資源不足,我亦曾她註冊前提醒她,但她說無問題。 這幾天是學校開放日,你可到此校參觀,但要先預約。
原帖由 幸福的人 於 10-11-23 14:07 發表

先多謝各位的解釋.
另想請問Cooky你有否參觀這校,對這校有那些印象?因有很多家長都說學校地方很細(班房也很狹窄)是否真的?
女兒有無說對活動及其它資源不足嗎? ...

作者: ricetaster    時間: 10-11-23 16:54

依家係揀學校唔係揀樓, 例如女拔萃, St. Mary 甚至鄧顯 (要同甲寅 share 球塲), 上述名校無論學業及體育成績都好標青, 但校舍唔大。 如果禁揀校舍不如去鳳溪, 上水喇沙, 其實校舍大小和學業成績沒有必然關係, 尤其是年青人 !  我哋應首要選擇那所中學的教學水平和模式是否適合自已子女, 學習氣氛, 校風是否嚴謹, 對學生嘅支援, 老師嘅關愛, 反而校舍及設施係放到好後, 好多時係我哋大人諗多咗。

先多謝各位的解釋.

作者: cckalex    時間: 10-11-23 22:51

原帖由 ricetaster 於 10-11-23 16:54 發表
依家係揀學校唔係揀樓, 例如女拔萃, St. Mary 甚至鄧顯 (要同甲寅 share 球塲), 上述名校無論學業及體育成績都好標青, 但校舍唔大。 如果禁揀校舍不如去鳳溪, 上水喇沙, 其實校舍大小和學業成績沒有必然關係, 尤其是 ...

絕對認同
作者: 縉媽    時間: 10-11-30 13:32

每個星期日這校都會變成天主教徒的集中地好多area 都會開放作上慕導班, 開彌撒用.  地方真係唔大

先多謝各位的解釋.

作者: cellon    時間: 12-4-8 07:40

Cooky 發表於 10-11-23 14:41
我並沒有參觀過此校,只是小女入學後才有機會參觀過。 此校是大埔區英中校舍最細的,因此不太受歡迎,班房 ...

這校面積8000平方米,應該是大埔區英中校舍最大的中學之一。(e.g. 莫壽增6000平方米,恩主教4647平方米,沐恩6500平方米...)  詳情請參考中學概覽,或親身觀察。

作者: vincher    時間: 12-4-10 00:06

回復 cellon 的帖子

揀學校,先選其軟件,再睇硬件,兩者兼備,更好!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5