教育王國

標題: 請給意見 [打印本頁]

作者: coco209    時間: 10-11-9 18:32     標題: 請給意見

我個仔剛3歲半, 想他學下音樂/鋼琴, 但毫無頭緒, 上網揾資料, 有通利/葉氐/栢斯.....唉, 我自己係音樂白痴, 俾佢去上堂, 返到屋企我有同唔到佢溫, 我仲應該俾佢去嗎? 邊個課程會適合佢D?
作者: ohmygosh    時間: 10-11-9 21:01

我個仔也是差不多年紀﹔三歲後一直上yip's和tom lee的音樂班。值得推介﹗

原帖由 coco209 於 10-11-9 18:32 發表
我個仔剛3歲半, 想他學下音樂/鋼琴, 但毫無頭緒, 上網揾資料, 有通利/葉氐/栢斯.....唉, 我自己係音樂白痴, 俾佢去上堂, 返到屋企我有同唔到佢溫, 我仲應該俾佢去嗎? 邊個課程會適合佢D? ...

作者: coco209    時間: 10-11-9 21:26     標題: 回覆 1# ohmygosh 的文章

2選1你會選葉氏or通利?
作者: kirkma    時間: 10-11-9 21:36

作者: ohmygosh    時間: 10-11-10 16:39

各有千秋﹗

yip's自己上堂﹐大班教學﹐著重歌唱﹐和樂理+音樂知識。會有歌譜﹐工作紙。
tomlee則要家長陪同上課﹐1﹕12﹐著重節奏感和音樂欣賞﹐少少keyboard﹐聽音很強。書本和CD都很好﹐小朋友很喜歡。

原帖由 coco209 於 10-11-9 21:26 發表
2選1你會選葉氏or通利?

作者: coco209    時間: 10-11-10 23:50     標題: 回覆 1# ohmygosh 的文章

以我對音樂一竅不通, yips會適合D嗎?
作者: ohmygosh    時間: 10-11-11 02:23

算比較多野學。三歲後一直上yip's, tom lee, Hooked On Phonics, Lo Fung Art Gallery, church choir. And he started Enopi Math last month.

我小朋友返K1 a.m.﹐午睡後再出去返課外活動。

原帖由 kirkma 於 10-11-9 21:36 發表
一齊上yip's和tom lee ?
小朋友多唔多野學?

作者: ohmygosh    時間: 10-11-11 02:34

您可以參加一個學期試試看﹗我小朋友在康怡上課﹐返得很開心。

其實家長懂音樂與否﹐也不用介意﹔應讓孩子自小多聽音樂﹐多參加音樂活動﹐例如﹕返音樂班﹐聽音樂會﹐唱合唱團等等。

原帖由 coco209 於 10-11-10 23:50 發表
以我對音樂一竅不通, yips會適合D嗎?

作者: coco209    時間: 10-11-11 12:00     標題: 回覆 1# ohmygosh 的文章

多謝你寶貴的意見!

再多問那裡有合唱團可參加?

作者: ohmygosh    時間: 10-11-11 20:04

不用客氣﹗我小朋友唱教會的幼兒詩班。

原帖由 coco209 於 10-11-11 12:00 發表
多謝你寶貴的意見!

再多問那裡有合唱團可參加?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5