教育王國

標題: 就快升小一,學咩英文好? [打印本頁]

作者: maggiechu    時間: 10-11-16 00:13     標題: 就快升小一,學咩英文好?

小女快升小一,想了解多些,可否大家分享學咩英文?謝謝!
作者: maggiechu    時間: 10-11-16 10:30

想學英文,有無好介紹?劍橋、E-nopi 英文、公文英等?比些意見
原帖由 maggiechu 於 10-11-16 00:13 發表

作者: gelgelma    時間: 10-11-16 12:31

作者: mayc    時間: 10-11-16 14:13

maggiechu:
我認為小朋友讀phonics好重要,不過好唔好就因人而異,好似中文輸入法一 樣,最重要是適合佢同埋有心教!
原帖由 maggiechu 於 10-11-16 10:30 發表
想學英文,有無好介紹?劍橋、E-nopi 英文、公文英等?比些意見   

作者: anythingnothing    時間: 10-11-16 14:50

學phonics﹐會很有幫助﹗

原帖由 maggiechu 於 10-11-16 00:13 發表

作者: maggiechu    時間: 10-11-16 23:42

我一直有學phonics,只不過想加多一樣,令她英文程度提升,應付上小學。
原帖由 anythingnothing 於 10-11-16 14:50 發表
學phonics﹐會很有幫助﹗

作者: joeylin1017    時間: 10-11-17 02:57

原帖由 mayc 於 10-11-16 14:13 發表
maggiechu:
我認為小朋友讀phonics好重要,不過好唔好就因人而異,好似中文輸入法一 樣,最重要是適合佢同埋有心教!

講得好
作者: maggiechu    時間: 10-11-17 14:24

你小朋友無學公文啦?你都覺得學咗都有幫助她,是嗎?
原帖由 gelgelma 於 10-11-16 12:31 發表
睇下你target咩嘢囉!  我女果時, 去學公文, 同請個西人回來單對單學。坦白講, 公文實際啲, 佢係我地家長要嘅嘢, 但跟西人學,我覺得我女大膽左, 會自動去講, 無咁抾。 ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5