教育王國

標題: 到底 St Catherine International 有什麼好 ? [打印本頁]

作者: yinyinmama2008    時間: 10-12-2 18:08     標題: 到底 St Catherine International 有什麼好 ?

本人參加了今年 St Catherine 2011  K1 入學面試, 現尚未收到信, 但本人己決定不會入讀這所垃圾幼稚園. 本人去考只是因為聽人話好即管藉 interview入去睇睇校舍.......點知由排隊開始己令大部份家長於門外"霖"雨, 進入校舍後再過5關, 每一關都是齌等, 沒有任何的安排, 只見有小量的玩具但全部是損壞的校舍污穢不堪, 學費到不平, 難到所有$用了去投資 ??? ,
interview 時間只有3分鐘, 但 wait for more than 1 hour, what a poor arrangement. 大部份小朋友由精精神神都變得扭計大, 家長很無助及黑面. 近日近日更得悉到今年 St Catherine 的申請額有 6,000 人但名額只有 600 左右, 每人申請費為$30, 照申請人扣除600名額數計算進賬已有 $162,000. 另外收生方面只見是選擇家長的背景及住宅區, 這樣是否有點騙人之疑呢 ? 本人質疑 St Catherine International Kindergarten 的收生配額及收生標準.

作者: chu__chu    時間: 10-12-2 18:37

願者上釣
作者: Joeff    時間: 10-12-2 18:41

原帖由 yinyinmama2008 於 10-12-2 18:08 發表
本人參加了今年 St Catherine 2011  K1 入學面試, 現尚未收到信, 但本人己決定不會入讀這所垃圾幼稚園. 本人去考只是因為聽人話好即管藉 interview入去睇睇校舍.......點知由排隊開始己令大部份家長於門外"霖"雨, 進 ...

其實情況同我個囡in德望差唔多,只係嗰日天氣好D,但係就食哂西北風。無嘅,咪當俾個囡訓練吓AQ同EQ囉,你知依家D人幾缺乏架啦!

既然你決定唔讀,就唔需要為呢間你口中嘅「垃圾幼稚園」咁上心喇~~勞氣傷身呀!
作者: fatfatcheung    時間: 10-12-3 10:57

我想發表左好耐after the interview of St. Cat, 我好失望,個個人都話st. Cat 一定要考, 考到一定要讀, 但我想同大家講這間學校根本不可說得上是一間名校,地方又dirty, 殘舊, 樓梯極窄(小朋友上落好危險), 設施(玩具,戶外玩意), 又係一個殘字, 校舍根本不合格, 有好多人話英文好, 唔覺woo, E家好多Kinder d 英文都不差, 還有很多course 可以報讀, 升小一result, 佢又唔係話特別特出, 還有一樣另我很激氣, interview準時到但要在學校門口等左差不多1 hr, then go inside and wait again for around 15 min, interview day was raining, 馬路好多車好混亂, 對小朋友好危險, 連交通警都黎維持, 四個字不知所謂, 他們不理會小朋友安全已証明這學校is rubbish, their time managment of interview were totally rubbish rubbish rubbish, i saw many many children crying, running and unhappy, i felt so sad, but i had also interview other kln tong kinder, they treat parents and children very nice. 算la, 這間學校入唔入都罷
作者: mimame    時間: 10-12-3 11:05

up to this moment, P1 result is not so good.
I reckon many primary schools start to consider other non famous kinder.
作者: NICOLE123    時間: 10-12-3 11:05

我唔係sc 家長
不過希望大家冷靜分析每個留言
特別係一d 太偏激既新加入國民既留言
居心叵測
作者: BallBall417    時間: 10-12-3 11:13

Nicole123,明白。
作者: BeBeMa1012    時間: 10-12-3 11:13

作者: yinyinmama2008    時間: 10-12-3 11:21

這位Nicole123, 這是個討論區各有發言權, 相信妳是sc 家長or XX, 否則不用太緊張....... 分享而已.....唔鍾意...then please quit this page la....you are not welcomed.
作者: BeBeMa1012    時間: 10-12-3 11:22

作者: hosuper    時間: 10-12-3 11:24

十分同意 "樓梯極窄"..無理由幼稚園樓梯和走廊咁窄..我見到都有D驚訝.  不過呢D都係硬件, 最緊要學校理念和小孩子適合與否.
十分同意 "願者上釣" 論.  If you like it, go for it. If you dont like it, forget it.
作者: 小曳人    時間: 10-12-3 11:25

原帖由 chu__chu 於 10-12-2 18:37 發表
願者上釣

其實~ 每個人心中把尺都唔同, 睇清楚自己想要d乜~ 其實係件好事!
作者: NICOLE123    時間: 10-12-3 11:26

原帖由 yinyinmama2008 於 10-12-3 11:21 發表
這位Nicole123, 這是個討論區各有發言權, 相信妳是sc 家長or XX, 否則不用太緊張....... 分享而已.....唔鍾意...then please quit this page la....you are not welcomed.

這位家長.好多人都知我係邊間既家長啦
呢度係"討論區各有發言權"無錯. 所以我都有發言權
如果你唔喜歡你可以向版主投訴我 block左我都可以
仲有不要"對號入座"
作者: hydaddy    時間: 10-12-3 11:26

有人喜歡去豪華酒店食餛飩麵
有人鍾意去殘舊老字號食餛飩麵
有人自已買料自已整餛飩麵

豪華酒店唔洗排隊,殘舊老字號要排半個鐘,老字號既餛飩麵一定係垃圾
作者: yinyinmama2008    時間: 10-12-3 11:28

Yes BeBeMa, you are right ! We need to use our own eyes to see, use our brain to think and not only 聽人話好就好.  家長們要明智一d .....
作者: fatfatcheung    時間: 10-12-3 11:29

居心可測?????? 發表吓意見唔得mei? 你先居心可測, 你是XX staff mei? 你跟本唔係現場你跟本唔明家長感受,眼見很多孩子淋着雨, 可憐樣子, 一班無耐家長, 交通警也來了不斷抄牌趕車, 門口外一片人車大戰, 真係好危險!!! 唔通發生事先黎後悔, st. cat 不是第一年收生, 已有相當多interview experience, 如果應付唔到吟多interview, 應分開更多日子或唔好收吟多applications, 我都interview 個好多kinder, 未試過有一間等超過15 minutes and wait outside the school, 我是係講當日interview的情況, 我相信好多家長都有這感想, 不過唔直接講之ma, 好似你緊張d woo! HAHAHA!
作者: bulubee    時間: 10-12-3 11:30

唔好block你啊..........我係你fans啊.....
原帖由 NICOLE123 於 10-12-3 11:26 發表

這位家長.好多人都知我係邊間既家長啦
呢度係"討論區各有發言權"無錯. 所以我都有發言權
如果你唔喜歡你可以向版主投訴我 block左我都可以
仲有不要"對號入座" ...

作者: gcleung    時間: 10-12-3 11:32

仲有, 老字號d伙記態度差, 又無服務可言, 應該請都唔食!
原帖由 hydaddy 於 10-12-3 11:26 發表
有人喜歡去豪華酒店食餛飩麵
有人鍾意去殘舊老字號食餛飩麵
有人自已買料自已整餛飩麵

豪華酒店唔洗排隊,殘舊老字號要排半個鐘,老字號既餛飩麵一定係垃圾 ...

作者: prudencecho    時間: 10-12-3 11:35

大家心平氣和..大家都係為小朋友為出發點...最緊要小朋友友開心..健康...唔好太緊張..
有時眼見D唔健全或有問題既小朋友..我都好心up..已經覺得現在很足夠...感恩
作者: brrbaby2007    時間: 10-12-3 11:35

原帖由 fatfatcheung 於 10-12-3 11:29 發表
居心可測?????? 發表吓意見唔得mei? 你先居心可測, 你是XX staff mei? 你跟本唔係現場你跟本唔明家長感受,眼見很多孩子淋着雨, 可憐樣子, 一班無耐家長, 交通警也來了不斷抄牌趕車, 門口外一片人車大戰, 真係好危險! ...

我身邊大部份有offer既朋友都係Nov 5 同 6 interview,唔知其人係咪?朋友笑話係對淋雨既家長既補償wor
作者: brrbaby2007    時間: 10-12-3 11:38

原帖由 gcleung 於 10-12-3 11:32 發表
仲有, 老字號d伙記態度差, 又無服務可言, 應該請都唔食!

澳州牛x公司伙記鬧人都大把人排隊呀
作者: NICOLE123    時間: 10-12-3 11:38

原帖由 brrbaby2007 於 10-12-3 11:35 發表

我身邊大部份有offer既朋友都係Nov 5 同 6 interview,唔知其人係咪?朋友笑話係對淋雨既家長既補償wor

係唔係有苦盡甘來既感覺?
不過我識唔小朋友都有offer
收到offer當然開心到不得了 即時打電話報喜
不過冷靜下來都會自己分析間學校係唔係適合自己小朋友
畢竟每個小朋友既性格/特質都唔同
不可人講咩就信哂咩
有人講西餐好味 有人愛中菜
作者: lovelinda    時間: 10-12-3 11:40

大家唔好咁激動啦!都係discuss下啫,個個都想自己仔女入到心目中最理想的學校,表達各自的意見唔緊要,但唔好傷和氣呀!

我個女都有sc 和 kv 的 offer, 但我2間都唔會choose,我都知sc 和 kv都有 plenty of adv. ,但亦有我認為不足的地方, 相比下,現階段我反而會choose一間無咁有"名氣",但我同c6都較喜歡的學校....

所以,每個人心中把尺都唔同, the most important is "睇清楚自己想要d乜"

good luck to all!
作者: yinyinmama2008    時間: 10-12-3 11:47

老國民不是大晒, 說話客氣d 好, 如果不接受新國民怎能有新血到呢 ! 做人豁達d好....妳看其他家長的分享多大方得體.....經歷的分享
作者: brrbaby2007    時間: 10-12-3 11:48

原帖由 NICOLE123 於 10-12-3 11:38 發表

不可人講咩就信哂咩
有人講 ...

苦還未完,甘仍是看不到,GH/St Clare/SH我在等著你們....
作者: NICOLE123    時間: 10-12-3 11:50

原帖由 brrbaby2007 於 10-12-3 11:48 發表

苦還未完,甘仍是看不到,GH/St Clare/SH我在等著你們....

甘仍是看不到<-未免太灰下嘛
好多家長好羨慕呢
作者: lovelinda    時間: 10-12-3 11:50

me too, 不過 "學校" 同你唔同!

原帖由 brrbaby2007 於 10-12-3 11:48 發表

作者: lovelinda    時間: 10-12-3 11:56

苦還未完,甘仍是看不到
nicole, 其實我都係.......
仲要大住個肚就生,現在同個女去interview......我覺得好辛苦啦,條腰好痛.......mouth:" />
呀, 弓喜你多個女女,幾時生呀?

原帖由 NICOLE123 於 10-12-3 11:50 發表

甘仍是看不到

作者: NICOLE123    時間: 10-12-3 11:57

原帖由 lovelinda 於 10-12-3 11:56 發表
苦還未完,甘仍是看不到
nicole, 其實我都係.......
仲要大住個肚就生,現在同個女去interview......我覺得好辛苦啦,條腰好痛.......mouth:" />
呀, 弓喜你多個女女,幾時生呀?

...

你小心d呀. 有咩就交比老公幫手啦. 你仔定女呀
我女女會係仔仔既生日禮物..仲要等多幾個月呀.
作者: sadsam    時間: 10-12-3 12:00

SC只不過係一間普通幼稚園而已,佢冇學卷,係牟利幼稚園,當然要牟下利啦。
如果家長覺得應付唔倒呢D學校,咪第2間囉。鐘意讀咪讀囉!
作者: BallBall417    時間: 10-12-3 12:01

我埋咗岸,不過都等緊兩間更心儀既,大家努力喔!
作者: fatfatcheung    時間: 10-12-3 12:02

咪喺law, 心平氣和d! 人地一發表意見就吋人, 只想大家知道本人感受姐! 我有個句請個句! 我只希望幼稚園可以好好教育小朋友, 能在這三年令他們健康快樂成長, 不要只看profit.
原帖由 NICOLE123 於 10-12-3 11:38 發表

不可人講咩就信哂咩
有人講 ...

作者: lovelinda    時間: 10-12-3 12:03

我個係仔呀~~剛剛同你倒轉....
仔仔既生日禮物....是否都是3月呀?咁都好快生啦喎!個肚開始大得快啦,不過你都好啲,今年唔駛interview呀?
我2月頭生啦! 可能變1月尾呀! 1月仲有好多interview,我都有點

原帖由 NICOLE123 於 10-12-3 11:57 發表

你小心d呀. 有咩就交比老公幫手啦. 你仔定女呀
我女女會係仔仔既生日禮物..仲要等多幾個月呀.

作者: NICOLE123    時間: 10-12-3 12:05

原帖由 lovelinda 於 10-12-3 12:03 發表
仔仔既生日禮物....是否都是3月呀?咁都好快生啦喎!個肚開始大得快啦,不過你都好啲,今年唔駛interview呀?
我2月頭生啦! 可能變1月尾呀! 1月仲有好多interview,我都有點:toocol ...

good 大家都有個"好"字
祝一切順利 !
作者: fatfatcheung    時間: 10-12-3 12:06

完全同意
原帖由 bulubee 於 10-12-3 11:30 發表

唔好block你啊..........我係你fans啊.....

作者: siden    時間: 10-12-3 12:08

Hello everybody,

I understand the feeling. I and my baby wait outside St Catherine for half and hour under rain and cold and then wait inside the school for another >20mins before the interview. I was tired and my b very bad mood. The worst is: my husband minor crashed his car in the crowdy traffic of that street...
However, I think the school has tried its best to make things organised. There were teachers outside the school to monitor the queuing up and there were teachers inside the school to keep everything in order. With so many applicants, whatever they did, still need to wait for long time. That's why I think if we are determined to apply for famous school, had better be prepared to be queuing up during the interview.
What I seriously think they can improve is to set a limit to the number of application. However, some parents may feel upset because they would think this is unfair to those who cannot obtain the application form...
The conclusion is: if we enter this game, be prepared to suffer.
I am the fans of Nicole123 as well, I think what she mentioned is reasonable. Of course, I envy Nicole that she does not need to worry about his lovely son at this stage for Kg . However, I am also deeply sympathetic those wait outside cold and rain like me. That day I was angry and miserable too.
Besides the car crash on that day, my daughter also got sick for one week after the rain and wind.
Add oil.
作者: yinyinmama2008    時間: 10-12-3 12:09

老國民就是這裡的老監督嗎 ? 多謝其他豁達國民的分享......
作者: brrbaby2007    時間: 10-12-3 12:09

原帖由 lovelinda 於 10-12-3 12:03 發表
我2月頭生啦! 可能變1月尾呀! 1月仲有好多interview,我都有點:toocol ...

家姐入左女校仔仔咪要靠自己果10分,使唔使諗吓男女校啊
作者: prettydora    時間: 10-12-3 12:11

作者: bbfonghk    時間: 10-12-3 12:12

我都係往東九龍區,一般家庭,都收左我個女,所以應該唔會是選擇家長的背景及住宅區.

不過interview就真係安排得麻麻地...
作者: NICOLE123    時間: 10-12-3 12:16

原帖由 bbfonghk 於 10-12-3 12:12 發表
我都係往東九龍區,一般家庭,都收左我個女,所以應該唔會是選擇家長的背景及住宅區.

不過interview就真係安排得麻麻地...

去年安排得真係好好. 好多人鑽
今年係天雨影響真係天意
大家都辛苦 我唔參與其中都感受到
不小朋友今年都有風雨下面試
小朋友都係在風雨下成長 唔跌唔識大
邊個家長唔心痛自己既小朋友
不過"食得咸魚抵得渴"就係咁解
但就係因為咁比人評為"垃圾學校" 是否有點過份 ?
作者: yinyinmama2008    時間: 10-12-3 12:21

Agree with you.

原帖由 lovelinda 於 10-12-3 11:40 發表
大家唔好咁激動啦!都係discuss下啫,個個都想自己仔女入到心目中最理想的學校,表達各自的意見唔緊要,但唔好傷和氣呀!

我個女都有sc 和 kv 的 offer, 但我2間都唔會choose,我都知sc 和 kv都有 plenty of adv. ...

作者: bbfonghk    時間: 10-12-3 12:25

其實話邊間學校點好點唔好,都只有本校家自己先知...
作者: hosuper    時間: 10-12-3 12:27

我的仔仔收到Kv offer but SC waiting。我自己覺得佢兩間表現都不俗。從很多bk留言,知道in KV或SC的小朋友中,表現得好而又不獲取錄的多不勝數,但我感覺到準SC家長對自己子女能有offers而感到異常驚訝的數目(多數因為他們也認為子女表現未如理想)比取得kv offers而驚訝的家長比較多。

SC要求父母填寫小學資料,但KV冇。我有少少相信同呢項有關。冇關係做咩要人填。不過都係一句「願者上約」。玩得呢個遊戲,就要守佢遊戲規則。
作者: fatfatcheung    時間: 10-12-3 12:28

Agree 2! Welcome ah Yin Yin Ma, i am also a new player here, let's share our experience! Hope yr child will get a good result in Kinder.
原帖由 NICOLE123 於 10-12-3 12:16 發表

去年安排得真係好好. 好多人鑽
今年係天雨影響真係天意
大家都辛苦 我唔參與其中都感受到
不小朋友今年都有風雨下面試
不過"食得咸魚抵得渴"就係咁 ...

作者: siden    時間: 10-12-3 12:29

食得咸魚抵得渴

Yes I agree. This is the rule of the game.

Oh I there are so many years of 咸魚 to eat later.
作者: babyqueendom    時間: 10-12-3 12:46

作者: fatfatcheung    時間: 10-12-3 12:49     標題: 回覆 3# hosuper 的文章

Agree! 我填表時都覺得怪, 家長背景資料跟本沒用, 所以都幾sure, some of the applications will consider their background
作者: Toffeenut    時間: 10-12-3 12:52

原帖由 hosuper 於 10-12-3 12:27 發表
我的仔仔收到Kv offer but SC waiting。我自己覺得佢兩間表現都不俗。從很多bk留言,知道in KV或SC的小朋友中,表現得好而又不獲取錄的多不勝數,但我感覺到準SC家長對自己子女能有offers而感到異常驚訝的數目(多數因為他們 ...

如果係呢個point(小學), 咁我個case就唔係, 我小學是屯門的屋邨學校. 我相信係睇好多野的.
作者: yinyinmama2008    時間: 10-12-3 12:57     標題: 回覆 2# fatfatcheung 的文章

Hi fatfatcheung mama, thank you for your support, i have 2 sons and 1 baby girl now and i never met this experience before.  I think we can share in further with our good or bad experience..... I got both Vic and SC offer yesterday, but i think i wont choose both...because i want my baby girl to stay in a normal kindergarten may be good for her happy life... Just Kindergarten level already have a keen competition see our mother's life is also .... not easy......Add Oil !
作者: hosuper    時間: 10-12-3 12:59

Not 100% applicable to all kids (especially those outstanding kids).  
However, it is quite true that there are more "surprising" outcomes from SC because there are many more irrelevant information which is required by SC.
原帖由 Toffeenut 於 10-12-3 12:52 發表

如果係呢個point(小學), 咁我個case就唔係, 我小學是屯門的屋邨學校. 我相信係睇好多野的.

作者: yinyinmama2008    時間: 10-12-3 13:04     標題: 回覆 4# babyqueendom 的文章

Yes totally agreed.  The reason for SC is famous i think this is because of some parents prepare to shift to CCKG for K2.... and go for DGS...
作者: hydaddy    時間: 10-12-3 13:04

原帖由 NICOLE123 於 10-12-3 12:16 發表
不過"食得咸魚抵得渴"就係咁解
但就係因為咁比人評為"垃圾學校" 是否有點過份 ?

個位家長心知肚明sc唔係垃圾,如果真係垃圾就唔會去申請,亦唔會介意收唔收到信啦。

近排壓力大,個位家長可能一時谷氣,投訴無門,先上黎出感既言論,又唔怪得佢既。不過sc的確太多人話好,期望高左,失望咪越大羅。

作者: Toffeenut    時間: 10-12-3 13:04

原帖由 hosuper 於 10-12-3 12:59 發表
Not 100% applicable to all kids (especially those outstanding kids).  
However, it is quite true that there are more "surprising" outcomes from SC because there are many more irrelevant information wh ...

咁我都同意, 填寫的資料與子女學習表現未必有關.
作者: pooncy    時間: 10-12-3 13:06

My son got accepted by SC. But my primary school was already closed. My husband's primary school is not famous. My son's performance is not so good as I think.
作者: chowhui97    時間: 10-12-3 13:08

其實學校都好難做架, 外面啲人等得耐又俾人話, 去到in時又話自己得嗰幾分鐘, 又話老師無俾機會小朋友唔夠耐性.  

咁你入面講得耐自然外面等得耐啦!

我自己都係waiting咋, 不過我唔會怪間學校, 更加唔會因一樣事就話呢間學校係"垃圾"...
作者: BeBeMa1012    時間: 10-12-3 14:06

作者: BeBeMa1012    時間: 10-12-3 14:18

作者: chowhui97    時間: 10-12-3 14:28

原帖由 BeBeMa1012 於 10-12-3 14:06 發表
唔好意思, 我好想問一樣野, 其實係唔係真係咁差呀?
因我仔唔係5 or6號interview的, 我仔in那天沒有下雨, 都好順利, 只等了15mins 內, 但我當日無參觀學校, 因有小朋友在上堂, 我只見到d單車真的幾舊, 其他都唔係好知 ...

我都係 6 號 interview, 我可能早, 9:30am 都算順利, 前後一個鐘左右.  我覺得入面已經有好多好多老師維持秩序, 而且大部份都係笑笑口架.

好難做到個個都滿意, 之前有媽咪怪自己無做好準備, 無帶嘢同bb玩同食, 所以個 b interview in 得唔好, 有啲媽咪就會怪學校law.

講差, 大把學校仲差, 連交表都要親身去排, 仲要係weekday呀!
作者: haydenden1023    時間: 10-12-3 14:29

我雖然係waiting
不過收都唔讀
我有個朋友個仔而家讀緊k3
考唔到band1學校
叩門連band2都唔收
原來無咩優勢
不過可能係個別事件
所以都唔太執著名校

你可以有你見地, 我亦有我意見~~
作者: haydenden1023    時間: 10-12-3 14:30

我雖然係waiting
不過收都唔讀
我有個朋友個仔而家讀緊k3
考唔到band1學校
叩門連band2都唔收
原來無咩優勢
不過可能係個別事件
所以都唔太執著名校

你可以有你見地, 我亦有我意見~~
作者: cycream    時間: 10-12-3 14:34

原帖由 BeBeMa1012 於 10-12-3 14:18 發表

我又覺得唔係關父母小學事喎... 因sc收了我小朋友am, 但我同老公都唔係出生名校... 我們又唔係住41, 但嗰日我小朋友的表現真的很好, 一in完我都話佢好叻, 就算唔收, 我都比100分! 這是我的經驗... ...

SAME HERE! 我同老公都唔係出於名校,我個仔果日有一條問題唔係好識,其他全部識,我俾佢90分,加埋落雨好乖地等,加多10分,佢都有100分, 呵呵! IN完我都係同老公講唔收阿仔都有100分!
作者: applepiepie    時間: 10-12-3 14:40

作者: hosuper    時間: 10-12-3 14:40

對於標青小朋友無關係, 但SC一定對於讀名校既父母有D野....又唔問我大學讀邊間...修咩科..
原帖由 BeBeMa1012 於 10-12-3 14:18 發表

我又覺得唔係關父母小學事喎... 因sc收了我小朋友am, 但我同老公都唔係出生名校... 我們又唔係住41, 但嗰日我小朋友的表現真的很好, 一in完我都話佢好叻, 就算唔收, 我都比100分! 這是我的經驗... ...

作者: Mcdondon123    時間: 10-12-3 14:54

"但就係因為咁比人評為"垃圾學校" 是否有點過份 ?"

Agree!

我In第一日,單拖帶個仔去,去到門口好多人,又要擔"姐"又要拖仔...好彩有個外藉老師黎一路"姐"我去排隊,當我向佢say thnk you時,佢仲好有manner話係佢應該的!
我哋都等左1個鐘先in,亞仔in得好好,結果都有offer.
我agree interview arrangement可以好D,但未至於話要叫做"垃圾學校"?
St Cat叫個天落雨?
討論區係有言論自由,但都要注意用詞!
作者: BeBeMa1012    時間: 10-12-3 14:57

作者: yinyinmama2008    時間: 10-12-3 15:17     標題: 回覆 14# hydaddy 的文章

問題係見完先知係 rubbish ma....
作者: yinyinmama2008    時間: 10-12-3 15:55     標題: 回覆 65# Mcdondon123 的文章

這不是重點, 問題在於6,000個bb(未加父母) 於2天內見完. 冇咁大個頭就唔好帶咁大頂帽嗎..... 落雨是上天都可憐這班小朋友及家長們....
作者: BeBeMa1012    時間: 10-12-3 16:01

作者: brrbaby2007    時間: 10-12-3 16:04

原帖由 yinyinmama2008 於 10-12-3 15:55 發表

這不是重點, 問題在於6,000個bb(未加父母) 於2天內見完. 冇咁大個頭就唔好帶咁大頂帽嗎..... 落雨是上天都可憐這班小朋友及家長們.... ...

係3日,今年加左日響Nov8,我識既Nov8 in果d朋友or朋友既朋友都冇offer,唔知有冇BK mami in Nov8收呢?
作者: kinderbaby    時間: 10-12-3 16:07

i would suggest to try again next year. it's a good experience for you and your kid and you defintely would have advantage next year. Besides, there are too many kid this year and for those entering K1 in 2011 are going to face a tough competition again in 3 years. may be it's not a bad idea to skip the crowd.
作者: Mcdondon123    時間: 10-12-3 16:07

St Cat好似In左4日喎...
"落雨是上天都可憐這班小朋友及家長們...."?唔係好明??
如果上天都可憐這班小朋友及家長們就應該天天放晴啦!
我雖然都覺得interview完好辛苦,但我又覺得係對小朋友及家長一些考驗,等耐小小都要大叫大嚷...EQ可在?
比起小朋友將來要面對各種風浪起跌,算是什麼?
作者: sundae525    時間: 10-12-3 16:20

原帖由 yinyinmama2008 於 10-12-3 15:55 發表

這不是重點, 問題在於6,000個bb(未加父母) 於2天內見完. 冇咁大個頭就唔好帶咁大頂帽嗎..... 落雨是上天都可憐這班小朋友及家長們.... ...

其實, 如果你真係覺得咁差, 當日你已可以走左唔in. 亦相信你如有offer 都不會這麼說.
每間學校都有某方面做得好, 有某方面做得不好. 最重要係學校適合自己小朋友, 和你介不介意學校做得不好的地方.
st. cat. 有咁多人喜歡, 一定有過人之地方. 無謂在這裡爭論. 我沒有去in st. cat. 但我如有offer 都不會因這樣的"垃圾論"而放棄. 現在的父母很精明, 一定懂去看清事實.
作者: hosuper    時間: 10-12-3 16:27

Same here. My son was interviewed on 8 Nov. Although his performance was satisfactory , no offer !

原帖由 brrbaby2007 於 10-12-3 16:04 發表

係3日,今年加左日響Nov8,我識既Nov8 in果d朋友or朋友既朋友都冇offer,唔知有冇BK mami in Nov8收呢?

作者: steve666    時間: 10-12-3 16:52

哈,睇到呢個post.....都覺得幾攪笑。
仲有d 係啱啱註冊,唉。
其實讀那一間kg 都冇擔保你一定入到你想入既小學。
倒不如行量下,那一間kg 適合自己的小朋友。
作者: SurewinnieB    時間: 10-12-3 16:56

唔好講SC既安排... 我都係落雨嗰日in... 嗰門外排緊對嘅我都好嬲!!! 因為SC貴為有名又歷史咁耐嘅學校... 無理由要D小朋友响街邊淋雨又吹風!!! D家長好彩就爸媽一齊嚟.. 可以爸抱細佬媽擔遮... 得一個家長嗰D真係真心慘o架!! 雙手抱仔再用條頸夾住把遮!! 我只係覺得SC一D都唔體裇D家長!! 一D同理心都無!!! 佢哋只在乎marketing嘅效果... 等D人見到好多人排呀! 一定好好o架嘞!! 捉D人嘅羊群心理... 唉.. 我都係... 我都你聽D人話好我先報... 再講... 佢'cap'水勁深!! 我見咁多間學校... cheap cheap 嘅都叫有D玩嘅嘢or towel回禮吖... SC勁到用自己school logo sticker做禮囉... 我見到都O咗嘴....
作者: weisscarton    時間: 10-12-3 17:01

落一埸雨家長看清楚學校,學校看清楚家長。
作者: chu__chu    時間: 10-12-3 17:02

原帖由 steve666 於 10-12-3 16:52 發表
哈,睇到呢個post.....都覺得幾攪笑。
仲有d 係啱啱註冊,唉。
其實讀那一間kg 都冇擔保你一定入到你想入既小學。
倒不如行量下,那一間kg 適合自己的小朋友。 ...

steve666

Just leave them alone. Don't you think those parents with an offer are silly enough to give up the offers just because of those malicious accusations?

"The grapes are sour!" says the fox.
作者: steve666    時間: 10-12-3 17:06

你都幾心水清呀
原帖由 chu__chu 於 10-12-3 17:02 發表

steve666

Just leave them alone. Don't you think those parents with an offer are silly enough to give up the offers just because of those malicious accusations?

"The grapes are sour!" says the fox. ...

作者: B.BB    時間: 10-12-3 17:10

輸波賴地硬.....?輸打贏要......?

好少見讀緊 sc 的家長講間學校有咩唔好,反而見好多入唔到的家長講呢樣唔好,o個樣唔好...........

本人並非 sc 家長,只是路過搭訕...
作者: 02413124    時間: 10-12-3 17:15

我只想講小學冇分banding
只有學生先有分banding
同埋我報既時候,會了解清楚係未自己杯茶先報,所以都係報左幾間
另外,仲有報一兩間叫見識下,當然知道佢地面試形式等等係點,咁我自己報得,都預左係咁,冇人迫我報的!當然到interview個日接受唔到,都可以走左佢,學校簡你,你都可以簡學校 ^^
就算in完佢唔收我,我都明白呢個係遊戲,in得好,唔代表一定收,in得唔好,亦唔代表一定唔收,因為太多hidden factor
呢個世界係冇一個制度係絶對公平,升小學,升中學都一樣,take it easy
作者: steve666    時間: 10-12-3 17:23

Right!

原帖由 02413124 於 10-12-3 17:15 發表
我只想講小學冇分banding
只有學生先有分banding
同埋我報既時候,會了解清楚係未自己杯茶先報,所以都係報左幾間
另外,仲有報一兩間叫見識下,當然知道佢地面試形式等等係點,咁我自己報得,都預左係咁,冇人迫我報的!當 ...

作者: fatfatcheung    時間: 10-12-3 17:25

Agree ! 我唔理你5000人又好, 6000人又好, 你有本事收得吟多application, 就應該好好安排, 因為這班不是大人, 而是只有兩歲嘅BB, 佢地無EQ係好正常,如果有人話考大人EQ, 我不應同,考驗父母但眼見最愛的親人受苦自然會心痛會嬲ga la, 有D小明友真係好活潑ga, 有時要控制佢地就算幾有耐性都很難! 有幾多時間interview幾耐無理由計唔倒ga, 最多might over run 15-20 minutes, near 1 hr 跟本就係有問題, 我今次都係上左當(賊船), i had already got offer from my dream kinder, but my friend told me that st cat is good so that i try, but i can only said i am very very dissapointed.

作者: BeBeMa1012    時間: 10-12-3 17:26

作者: Sumyeema1    時間: 10-12-3 17:27

哇,好有禪味。。。
原帖由 weisscarton 於 10-12-3 17:01 發表
落一埸雨家長看清楚學校,學校看清楚家長。

作者: fatfatcheung    時間: 10-12-3 17:42

你講得好好! 終於有家長好正義敢言, 好感動! 大家都係發表吓姐, 舒發吓d怨屈, 又要話過份, 小心字眼這警告太嚴重了! 在這website的言論跟本唔會影响學校收生多與小, 家長是有佢地自己一套既方針, 我相信家長眼晴是雪亮的, 身同感受在雨中, 只是講出當日混亂情況,至於讀與不讀係後話 [q
uote]原帖由 SurewinnieB 於 10-12-3 16:56 發表
唔好講SC既安排... 我都係落雨嗰日in... 嗰門外排緊對嘅我都好嬲!!! 因為SC貴為有名又歷史咁耐嘅學校... 無理由要D小朋友响街邊淋雨又吹風!!! D家長好彩就爸媽一齊嚟.. 可以爸抱細佬媽擔遮... 得一個家長嗰D真係真心 ... [/quote]
作者: chowhui97    時間: 10-12-3 17:48

好辛苦搵畨呢個thread, 講得好好, 俾一啲怨天尤人的家長睇下...

http://forum.edu-kingdom.com/vie ... page%3D1&page=1

講真, 去到見到情況唔對路, 收咗都唔會讀咪走law, 為乜要辛苦自己訓企成粒鐘?!
作者: jeffreyBB    時間: 10-12-3 18:10

我覺得應該有好多waiting list嘅家長係度惡意中傷.......目的顯然以見
作者: BeBeMa1012    時間: 10-12-3 18:16

作者: fatfatcheung    時間: 10-12-3 18:17

這位家長你太多心la, 我明你想講mei, 如果係度發表下,d家長就give up offer, 你當佢地傻ga mei, 家長係好聰明ga! 唔好gum 樣話人地la! 有d人真係好有吉士ga, 會唔讀!
原帖由 jeffreyBB 於 10-12-3 18:10 發表
我覺得應該有好多waiting list嘅家長係度惡意中傷.......目的顯然以見

作者: yinyinmama2008    時間: 10-12-3 18:17

 ! 妳咁得閒 gai,,,, 咁辛苦搵返 this thread.. 妳唔使返工咩 ! If don't like please quit this crowd la.... don't disturb our sharing la......
Actually i am proud to say my baby girl got all offers from Y, K, SC and KM at the same time.  This is only the sharing, i mean share with those who we want to talk to.... understand.

原帖由 chowhui97 於 10-12-3 17:48 發表
好辛苦搵畨呢個thread, 講得好好, 俾一啲怨天尤人的家長睇下...

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2252194&extra=page%3D1&page=1

講真, 去到見到情況唔對路, 收咗都唔會讀咪走law, 為乜 ...

作者: fatfatcheung    時間: 10-12-3 18:19

Agree! But someone don't think like that!
原帖由 BeBeMa1012 於 10-12-3 18:16 發表

如果我放棄一個offer都會係其他原因, 唔係聽人講嘅野啦...

作者: yinyinmama2008    時間: 10-12-3 18:32

"去到見到情況唔對路, 收咗都唔會讀咪走law"  ----------------比妳都唔會走啦 ! 我的不滿是after whole process understand. I think some of you are thinking too much la....... just a simple thread arised.... Compared with 4 others kindergartens this is the poor one that i experienced..... Do you think why i need to say something against this school that i got the offer as well.. This is only my experience share, that's it.
作者: chowhui97    時間: 10-12-3 18:36

原帖由 yinyinmama2008 於 10-12-3 18:17 發表
 ! 妳咁得閒 gai,,,, 咁辛苦搵返 this thread.. 妳唔使返工咩 ! If don't like please quit this crowd la.... don't disturb our sharing la......
Actually i am proud to say my baby girl got all offers from ...

Whether I need to work is obviously a personal matter and no need to be discussed here.  I'm doing my own sharing also but you're using an offensive word "disturb". If you do think so, pls dun bother to reply my msg. Thank you!
作者: DaisyDaisy    時間: 10-12-3 18:40

Sorry,乜km放咗result la.........

唔好怨天尤人啦,唔讀咪算囉,你理得其他人揀邊間呢。
作者: chu__chu    時間: 10-12-3 18:42

原帖由 DaisyDaisy 於 10-12-3 18:40 發表
Sorry,乜km放咗result la.........

唔好怨天尤人啦,唔讀咪算囉,你理得其他人揀邊間呢。

好衰架,踢爆人地......
作者: fatfatcheung    時間: 10-12-3 18:52

既然講到st. cat 吟勁, 有無就讀或讀過既家長出黎share 吓有什麼good and bad la?:;pppp:
作者: bearcat2003    時間: 10-12-3 20:45

唔好在這裡再寸來寸去啦,
我覺得當中有些言論已超越了理性交流,
贏左場交,輸左風度......
作者: misstaisen    時間: 10-12-3 21:06

我系SC的現任家長,今年細仔都有考,都係我的第一選擇。入到名幼稚園不一定保證個個小朋友都系超叻的。
這個和家長的背後支持分不開的。入到SC,放手不管,不溫習,是不會有好成績的。我相信好多幼稚園應該都係甘的吧?
我中意這間幼稚園,是因為大女愛上學,現在課堂練習做的不好,知道主動回來要求溫習,學習態度很好。
我亦見有大女讀SC,細女不讀的,因為不喜歡。
都系各句,人夾人,如果就憑一個面試就全盤否定間學校,未免太多主觀。
我大女當年In,天氣沒下雨,可以玩玩具,我女好開心各。今年系因為大雨,人又多,所以先甘。
我女都為了IN,放了2天假。如果要慢慢In,我估計要放整個星期都有可能...

作者: steve666    時間: 10-12-3 21:55

我唔滿意學費貴,但我又好鍾意St.Cat wor
Haha

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5