教育王國

標題: 放棄留位 [打印本頁]

作者: hocheuk0810    時間: 10-12-15 01:31     標題: 放棄留位

到目前為此,差不多大部份K1既面試都已經完咗,而且都已經出晒結果啦。相信有好多家長手頭上都有超過一個以上既offer,我自己就有3offer3waiting。相信應該仲有好多家長手頭上還未有offer,心裡一定還在擔心緊。

我相信大家都交了不少留位費, 但最後決定讀某間而放棄之前留左位既學校。是否應該早啲通知學校呢?等學校可以盡早安排那些在waiting list的父母可早日補上,免得學校要等到明年五六月時先知唔要個位,會失晒預算。
唔知大家點睇?

P.S我就已經同其他嗰兩間學校講咗會放棄個學位。其他waiting既就亦一早通知學校啦話唔等啦。

作者: JKR    時間: 10-12-15 10:09     標題: 回覆 1# hocheuk0810 的文章

非常同意.

其實好既幼稚園既學位加加埋埋真係唔少, 但係有些小朋友有好多 offer, 有些小朋友就只係得 waiting 或 reject. 原因係因為無論係香港區定係九龍區, 來來去去都係果班小朋友去爭果啲學位, 而且好多家長都幫小朋友報好多間, 因些就形成學位歸邊的情況.

大家都係做人父母, 都會明白無 offer 既傍惶. 即然每個小朋友最終都只係需要一個學位 (最多2個啦), 而且家長對手上既 offer 都應該有自已心目中既排序, 與其要等到6月先做決定, 何不趁早考慮清楚, 盡早決定, 也可盡早通知不會就讀的學校取消留位. 讓心急等位既家長可以盡快得到學位開開心心過年, 享受節目的氣氛.

我囝囝有2個offer, 一個11月頭交左留位費, 另一個上星期六交左留位費, 我們會於這星期內決定就讀哪間, 再通知另一間取消留位.
作者: mayinhk    時間: 10-12-15 10:47

都好想知道幼稚園位,
夠唔夠offer到比2008年出生率好高既小朋友。
作者: an~gel    時間: 10-12-15 10:50

多謝你哋呀....如果有其他家長好似你哋甘, 我就唔使.....頸都長啦.....日日都等信.....而家都係收到2間WAITING咋~!
作者: fpcity    時間: 10-12-15 11:48

paid 4 KGs in different time period, will give up 3 soon...hope all waiting list can get a good offer finally...
作者: siujanjan    時間: 10-12-15 11:51

原帖由 hocheuk0810 於 10-12-15 01:31 發表
到目前為此,差不多大部份K1既面試都已經完咗,而且都已經出晒結果啦。相信有好多家長手頭上都有超過一個以上既offer,我自己就有3個offer,3個waiting。相信應該仲有好多家長手頭上還未有offer,心裡一定還在擔心緊。我相信大 ...

你係寫信去定打電話去講?
作者: godloveus    時間: 10-12-15 14:20

真心欣賞樓主咁有同感心以及有責任感的態度!!
作者: kiukiu1010    時間: 10-12-15 14:26

作者: lazylake    時間: 10-12-15 14:47

我都有一個offer咋!不過我都覺得你個建議好好,等大家都快d有offer就好啦!但其實學校會唔會咁快通知佢地呢?
作者: Spot    時間: 10-12-15 14:54

等待是一種折磨...希望有好多offer 既小朋友媽媽們, 可以盡快放棄手頭多出學位, 好讓其他小朋友有機會!
作者: 蕃薯仔媽媽    時間: 10-12-15 15:10

SUPPORT!!盡快release 唔要嘅學位!!
可惜有D熱門嘅學校好自私,佢唔憂無學生,一月先比你in,二月先有result,我地D家長唯有hold住D second choice 嚟等等等等…
作者: DammiMa    時間: 10-12-15 15:29

作者: sunnyvivian    時間: 10-12-15 15:32

我都支持有2-3個以上offer的媽媽儘快决定啦,我都明白等待的心情真係吾好受。
作者: 肥梅    時間: 10-12-15 15:37

十卜十卜
作者: twiggyland7    時間: 10-12-15 15:46

我都好贊成樓主咁做, 反正每個小朋友都只要一個學位, 如果家長交左幾間留位費, 但又已決定左邊間心儀學校, 不如早d通知學校, 學校都係因為太多家長交左留位費, 好多都唔confrim究竟讀唔讀, 先要遲遲等到開學前先可以攞返d位出黎call waiting, 真係希望大家幫幫忙, 等待真係好痛苦!!
作者: domusren    時間: 10-12-15 21:34

非常支持~~我都會響應!
作者: JJsmom    時間: 10-12-15 22:30

Agreed. Will follow!
作者: busy_penny    時間: 10-12-15 22:33

同意!!
作者: GAT    時間: 10-12-16 00:55

I have called several schools for the waiting list. they all said they will call waiting when they collect the school fee next Mar - July. Before that they would not call the replacement on piece meal basis. many schoolss said almost all of the people receiving offers will pay the registration fee now -because it is just a few hundred. So the real statistic of people jolining this school or not will only come when the school ask for the monthly school fee later - so by that time school will be able to access the situation and then call waiting.
So the theory here that people dropping the offer will make room for others now may not hold true.
作者: GAT    時間: 10-12-16 00:58     標題: waiting call from ST PAUL'S CHURCH??

the staff told me that only 8-10 people failed to do re4gistration. theschool has already called the first batch of waiting list for replacement.
is there anybody who have received such call?l
作者: lamyy    時間: 10-12-16 01:04

我都好想嚮應,但我而家都係得一個offer!
作者: hocheuk0810    時間: 10-12-16 01:35

waiting嗰啲我就fax去,放棄嗰啲就寫信去。
原帖由 siujanjan 於 10-12-15 11:51 發表

你係寫信去定打電話去講?

作者: domusren    時間: 10-12-16 13:57

聽另一個07的媽媽講佢個仔讀果間幼稚園,上年開頭話收滿晒,點知到快要開學下午班先知有大半班人放棄個學位。由原本收足變成收生不足,攪到開學先再轉校。佢話如果其它人早D通知學校,學校就可以早D安排通知佢地。當時見佢地搵學校搵得幾徬惶。
作者: gogoduck    時間: 10-12-16 14:01

我都想~~但只有一間offer......
作者: hkpwong    時間: 10-12-16 16:04

作者: jayman    時間: 10-12-18 18:27

非常同意, 做人唔好咁自私!
作者: dandanmami    時間: 10-12-18 19:06

作者: 薇薇細語    時間: 10-12-18 23:12

作者: evaywwong    時間: 10-12-20 16:47

????????????

原帖由 dandanmami 於 10-12-18 19:06 發表
十卜十卜
我只會留自己心儀學校的offer, 其他的我都冇留, 自己有個好offer, 應該放番d位出去畀其他家長同小朋友, 所以昨日有kg打黎話收囝囝, 我都話唔要個位啦! ...

作者: May32    時間: 10-12-20 17:01

我都係其中一個手頭上重未有offer既家長,我囝囝係細b,等學位等到頸都長,而家重四圍撲搵緊學位,好徬徨,希望已有心儀offer既家長快d放番d學位出黎,等我地呢班家長有多d機會,萬分感謝!
作者: domusren    時間: 10-12-20 23:12

希望大家多多支持!將已經決定唔留既位盡快通知學校等學校可以盡快安排比其它家長啦!就算唔waiting都通知學校啦~
作者: 1010sy    時間: 10-12-21 09:55

我一早已在本身讀n1的學校交k1留位,其後又註冊多一間k1, 好唔好通知n1學校唔要個位?
作者: marcuscyrus    時間: 10-12-21 09:58

我放棄左2間,不過都唔係爭崩頭o既學校黎,都希望幫到大家,加油
作者: Ivyhoyeeling    時間: 10-12-21 09:58

十卜十卜
作者: orsiuping    時間: 10-12-21 12:38

CWB Lingliang Church - Offered but no registeration.
Caine Road True Light - Offered but no registeration.
Lingnan - Offered and paid registeration but had sent letter to school to withdrawn the placement.
North Point HK Mansung - Offered but no registeration.
Wish could help.
作者: dandanmami    時間: 10-12-21 16:25     標題: 回覆 29# evaywwong 的文章

作者: vic6    時間: 10-12-21 17:54

樓主做得好!
作者: DoReMi2008    時間: 10-12-21 21:14

I have paid the registration fee on the kindergarten that my girl currently in. Do you think it is good idea to withdrawn the placement now or do it later?
作者: Adrianmum    時間: 10-12-22 00:10

Same as DoReMi, my son will not stay in the same school but feel not good to tell the nursery that we will drop the offer.
作者: mrspopeye    時間: 10-12-22 12:48

囝囝虽是细B,但面試時運氣不錯,獲很多學校取錄。但我們深知面試的辛苦,和等待的辛苦,所以也用行動支持盡快“放出學額”,將名額留給有需要的BB。我們已放棄又一村全日班、SN下午班、民生上午班。
所以,等待中的媽媽不要灰心啊,還有不少機會的。
作者: May32    時間: 10-12-22 13:37     標題: 回復 38# DoReMi2008 的帖子

其實你地如果一早已有心儀的學校offer, 可不盡早通知不會就讀的學校,好讓更多小朋友有多一d機會,早或遲通知又有麥分別呢?早d通知或許可以幫到人呢!
作者: yame    時間: 10-12-22 17:18

助人自助, 祝樓主和各位都入到心儀和合適的學校!
作者: kwboy    時間: 10-12-22 17:31     標題: 回復 3# mrspopeye 的帖子

咁妳最後選咗邊間呀?
作者: mrspopeye    時間: 10-12-23 21:59     標題: 回復 43# kwboy 的帖子

Most likely I will send my baby to St Cat.
作者: hocheuk0810    時間: 10-12-24 02:42

希望大家都快D支持啦~
作者: jenniferzhu    時間: 10-12-28 18:32

雖然我囡囡選擇幼稚園無呢的困擾,但我都十卜樓主。

希望有多出OFFER系手家長早的選定讀邊間,讓出學位俾有需要的小朋友入讀。
作者: tylerams    時間: 10-12-28 19:57

作者: reg_franco    時間: 10-12-28 22:40     標題: 有無KV 及 St. Cat 收咗, 但放棄個位 ?

on waiting list now, hope to know the chance of getting an offer from these two Kinder, thanks
作者: Twins22208    時間: 10-12-29 22:05

放棄 kv同 vic (cwb)
作者: mlca1314    時間: 10-12-29 22:22

有了你地既幫手,忽然覺得這個冬天不太冷,愛c你們,.心急人上.
作者: saiwai    時間: 10-12-29 22:46

作者: charlotte2008    時間: 10-12-30 11:16

We'd given up York (a.m.), Cataline - Shatin (a.m.),
Creative - Oxford (a.m.)..... and today, I made up my mind to release the seat of Soka (p.m.) too.

Hopefully, those kids still with no offer on hand yet will receive good news soon.
作者: bbliang    時間: 10-12-30 11:21     標題: 回覆 1# charlotte2008 的文章

Support!  
作者: 考考2008    時間: 10-12-31 07:51

真係多謝! 咁多位媽咪。
但唔知d學校要到幾時先會通知呢?
作者: BallBall417    時間: 11-1-10 22:43

已經放棄浸幼.
作者: ffaye    時間: 11-1-10 22:51

support!! You are so kind!
作者: qyeternity    時間: 11-1-10 23:47

We gave up the following offers for our 0803 daughter:
1. SC am
2. KV am
3. GH am
4. TL pm

and heartfeltly wish that the offer will go to those who are waiting for!
作者: ho_yan2406    時間: 11-1-11 00:39

我寄左退學信俾SN同Think(Mei Foo)
作者: lovelinda    時間: 11-1-11 02:08

I also gave up the following offers for our daughter:

1. SC am
2. KV am
3. SN am
4. Yau Yat Chuen am
5. Creative am

good luck to all!

作者: llavan    時間: 11-1-11 03:04

support !!!
support !!!

lovelinda, your girl is sosososo......smart, she is a "big"girl?
作者: lovelinda    時間: 11-1-12 01:12

hi, llavan, thank you!

my gal is not so smart. But i think every time she does her best for interviews.(also i "prepare" her for a long long time.......)

And I think maybe she is lucky too....

btw, she is not exactly a "big"BB, she is 0805bb.

原帖由 llavan 於 11-1-11 03:04 發表
support !!!
support !!!

lovelinda, your girl is sosososo......smart, she is a "big"girl?

作者: 國家    時間: 11-1-12 15:29

Hi lovelinda,
so which school do you choose for your smart girl finally?
作者: lovelinda    時間: 11-1-12 16:42

我幫女女選咗tt (only留位tt),但仲等緊其他更想要的offer,.......如果之後一間都無,就讀tt 啦!
作者: 國家    時間: 11-1-12 16:45

唔好意思, 請問tt即是邊間?
作者: lovelinda    時間: 11-1-12 16:47

崇真小學暨幼稚園
作者: 國家    時間: 11-1-12 16:53

Why do you choose tt instead of KV nor SC? Could you share your reasons?
If to choose between GH, SC and KV, how would you choose?
作者: lovelinda    時間: 11-1-12 17:12

哈哈,都有朋友覺得我好奇怪,都有問我呢個問題,其實我知道kv and sc 是好學校,亦好多人想入,所以呢個只是我(和c6)的選擇而已......

總而言之,是因為我覺得kv and sc 都有其"不足"的地方(對我來講),再加上考慮家庭的其他因素...等等,我會選tt 多過kv and sc......

btw,如果 only choose between GH, SC and KV, 我諗我會choose GH........:D

原帖由 國家 於 11-1-12 16:53 發表
Why do you choose tt instead of KV nor SC? Could you share your reasons?
If to choose between GH, SC and KV, how would you choose?

作者: 國家    時間: 11-1-12 17:39

thanks for your sharing!! = )

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5