教育王國

標題: Child [打印本頁]

作者: littleone1    時間: 10-12-23 00:35     標題: Child

The problem is solved
作者: See    時間: 10-12-23 17:30

試下參加多D課外活動,例如童軍.多鼓勵他同朋友相處,自己亦記得要放手.
作者: littleone1    時間: 10-12-24 00:55

See,
Thank you for your advice.
我都相信他要多些參加團體活動, 他自小真的缺乏群體生活(除了上學), 多謝你的提議, 我會嘗試找找這些資料, 不知是否每個區都有童軍參加呢?
作者: See    時間: 10-12-24 11:06

童軍可以先留意下學校,但其實每區也有.或是參加球隊,例如足球,籃球.我兒子是獨子個性活潑,但有我在場時也有嬌羞的表現,可能是見到媽媽不好意思罷?
作者: CecilyHo    時間: 11-1-3 15:36

你個小朋友同我個仔仔差不多. 其實你要珍惜佢要你抱抱同錫錫的時間, 再大一點, 他不會再須要你, 到時你要錫同抱都幾難. 我個仔仔都係10歲幾, 接近11歲, 現在有時都要我抱同錫佢, 我好enjoy 架, 因為我知道佢就快唔須要你抱抱鍚錫. 至於交朋友, 他在學校一定有一個很好的朋友, 我個仔個好朋友係由一年班到而家5年班, 而聯絡電話也只有這個, 就算唔同班都係咁friend. 我有時都叫佢同同班同學取電話, 方便問功課嗎. 你得閒同佢傾吓, 講吓心事, 佢應該會有好多嘢同你講.試問吓佢你有無同學比較friend ga, 讀咁耐書, 多多少少都有一兩個呱. 你沒有上班應該花多些時間同佢溝通, 大家一齊研究. 我有上班的都要放工後同佢研究吓功課. 其實參加課外活動都有好多機會結識朋友, 不過一定要是他本人有興趣的, 看你的小朋友應該喜歡玩玩具, 你咪同佢参加一些模型或機械人製作班, 他應該有興趣呱.
原帖由 littleone1 於 10-12-23 00:35 發表
各位有經驗的媽咪,
我個小朋友10 歲, 自小由我自己湊大. 朋友仔不多, 爸爸對他時間又不多, 常常希望我可以照顧他如5歲般. 常常要我抱抱他, 鍚鍚他. 今年4年級, 不太懂得與其他同學相處, 常只在意自己有興趣的事情上( ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5