教育王國

標題: SC 定係 GH 好呀? 好頭痛呀! [打印本頁]

作者: wongsara    時間: 10-12-24 23:39     標題: SC 定係 GH 好呀? 好頭痛呀!

SC 同 GH 都收上午, 如果你係我你會點選好呢? 俾D意見我啦, 唔該!
作者: B.B.BaBa    時間: 10-12-25 02:04

你連少少背景資料都無提供,點俾意見你?
作者: fennieho    時間: 10-12-25 02:18     標題: 回復 2# wongsara 的帖子

當然係GH啦!當你到考小一時,你就發覺好彩當初揀咗GH.因為若你不喜歡GH小學,你一樣可以考其他私小直資,但起碼你揸住了GH小學保險!你唔好忘記08年出生率十分之高,到時你就煩了!
作者: elmolly    時間: 10-12-25 04:06

不如你問下自己讀完sc之後會唔會都照去考gh小學?
作者: LL222    時間: 10-12-25 10:58

一定係GH,除非你想小一中一再考過!
作者: busy_ellen    時間: 10-12-25 11:19

我選St Cat,因為不想小孩讀單一性別的學校。
作者: PoorParent    時間: 10-12-25 11:48     標題: 回復 3# fennieho 的帖子

作者: siden    時間: 10-12-25 12:03

但是校風很好的,很多都是女校呀。好似SPCC咁好的男女校並不多。
作者: GHcat    時間: 10-12-25 14:21

其實應問自己為甚麼要考那間學校,是否接受那學校的理念。很難過看到每次放榜後,不少家長因孩子是waiting而傷心,而那些考到的又頭痛要考慮入那間學校,遲遲未能作出決定...無論決定如何,希望早日放位出來讓有心人。
作者: MyAshley    時間: 10-12-25 17:31

GH for sure - Keen competition in admission of primary school will be coming after 3 years, then you will know.
作者: busy_ellen    時間: 10-12-25 17:36

聽說GH課程很淺,又不能學好英文,純粹愉快學習。

但St Cat課程就好好多!中英數都好!
作者: LL222    時間: 10-12-25 19:54

GH小一大量位留比自已KG,外校生少左好多機會?
作者: sinwin    時間: 10-12-25 20:23

GH 剛剛開校好難評估課程好唔好,但小女現讀k3都ok,讀得好開心,校監、校長、主任、老師、甚至校工姨姨都十分愛鍚照顧小朋友。
作者: pochaccong    時間: 10-12-25 22:40

各位恕本人愚蠢....sc和gh是那一間學校.....
作者: bearcat2003    時間: 10-12-25 23:03

St. Catherine's International Kindergarten
Good Hope School(Kindergarten)
作者: pochaccong    時間: 10-12-25 23:09

哦...thx..
作者: 小天使kiki    時間: 10-12-25 23:20

我呀女係由SC轉去GH讀K3, 論課程一定係SC好,但如果論有愛心又有熱誠,咁就GH好d,但其實最大問題係小一,如果你會以德望小學作為第一第二選擇,就一定要入德幼,因為有8成升小的機會,但如果你以出面其他小學為首選,咁你要讀SC, 但我可以告訴你,我呀女係SC都好好成績,但今年考小一全軍覆沒,各間名牌連waiting都無,所以我都不禁講一句,好在我轉咗去GH
作者: 小天使kiki    時間: 10-12-25 23:22

補充一句,係因為而家出生率太高,要考出面嘅名牌私學真係好難,大抽獎更加有如買六合彩
作者: fennieho    時間: 10-12-26 01:28     標題: 回復 7# PoorParent 的帖子

我朋友個女係今年K3生,佢話就算不是正取生也是後備生,而GH Kinder嘅後備生會優先取錄,其實大致上係收哂!除咗一d麻煩嘅bad list學生/家長例外!
作者: RosalindOrlando    時間: 10-12-26 08:24

My daughter switched to GHK K3 from KV. I have no regrets especially seeing others' results this year. No doubts if you aim at subsided schools with 25 marks, you may wish to find a kinder with the best syllabus and environment. If not, I would still opt for GHK. For K3, I don't think their syllabus is of lower level though not as organized as other experienced famous KLT kinders.
作者: B.B.BaBa    時間: 10-12-26 09:20

原帖由 小天使kiki 於 10-12-25 23:20 發表
我呀女係由SC轉去GH讀K3, 論課程一定係SC好,但如果論有愛心又有熱誠,咁就GH好d,但其實最大問題係小一,如果你會以德望小學作為第一第二選擇,就一定要入德幼,因為有8成升小的機會,但如果你以出面其他小學為首選,咁你要讀SC,  ...

請問你介唔介面講下大槪考咗邊啲小學?
報名考小一時,又有無俾嗰啲小學知已由 sc 轉讀德望呢
作者: 小天使kiki    時間: 10-12-26 13:44

我考埋GHS,SFA,培僑(呢三間都唔收,就連waiting都無),仲有APS等緊result,我考嘅時候已經知道我轉咗去GHS
作者: MyAshley    時間: 10-12-26 13:51

如此看來, 要十拿九穩入讀德望學校(小學部)的話, 德望學校(幼稚園部)真是不二之選了~
作者: shin08    時間: 10-12-26 14:02

I vote for GH!!!一條龍學校,校風好!
SC 雖然好,但經過今次考幼稚園的經驗,我實在唔想3年後再煩過!
作者: cherrieshum    時間: 10-12-26 17:36

如果不想煩小學問題,就選GH;如果想打好基礎再闖,就選St Cat。
作者: MyAshley    時間: 10-12-26 22:37     標題: 回復 25# cherrieshum 的帖子

But in reality, don't you think there is only very few % of outstanding SC students can be admissable to those top DSS/PRIVATE school like DGS...

What we can control now is to let her enter to dragon school in kinder stage.

Just my opinion

作者: 小天使kiki    時間: 10-12-27 23:13

初轉GH 嘅時候,本來都諗住細女下年繼續考番SC, KV呢d學校之後小一再勇戰,因為諗住兩個女性格同能力都唔同,唔需要一定讀同一間學校,但經過大女考小一呢次結果之後,我諗都好大機會考GH然後跟家姐一齊讀
作者: icbb1230    時間: 10-12-28 01:07

小天使kiki,RosalindOrlando,

你們好,知道你們是K3家長,請問知不知道有沒有GH K3 學生考到一間比GH更好的小學呢?不方便在此回答的話,請pm我,可詳談。
作者: Tazman    時間: 10-12-28 08:38

Agree, but don't forget some elite SC students would have transfered to CCKG at K2 and that most of them would be addmitted to DGJS, so the number for those who admitted to DGJS directly from SC K3 is low.

原帖由 MyAshley 於 10-12-26 22:37 發表
But in reality, don't you think there is only very few % of outstanding SC students can be admissable to those top DSS/PRIVATE school like DGS...

What we can control now is to let her enter to dragon ...

作者: Tazman    時間: 10-12-28 08:42

我就覺得咁, 如果家長 target 一年之後會考 CCKG 的, 心儀係 DGJS, SPCCPS, 等的名私小/直資小學的, 就應該選 SC.
作者: stinkyrabbit111    時間: 10-12-28 08:53     標題: 回覆 30# Tazman 的文章

不過有個risk, touch wood (sorry, I am a pessimistic person), 到時一間都考唔到, 又點算? cckg都唔一定入到dgjs etc, st cat 一年有600? students, 一定100%入到好學校? don't forget 2008出生%好高...
嘻嘻, 我係d穩陣果d...
作者: Tazman    時間: 10-12-28 09:19

你講得岩呀, 所以就係要睇家長囉, 有 D 係好想好想好想及做好多好多好多野都要入 DGJS.  而且始終都係家長了解自己小朋友多 D, 如果小朋友係好有鬥心個 D, 而又真係好細個就已經好突出, 咁就搏得過囉.

我有個 friend, 係好想個仔入男小拔, 有 25 分入到 LS, 但 DB 去到 second interview 無 offer, LS 佢都唔讀.  寧願比個仔 repeat K3 (佢 12月), 今年再考過, 好彩比佢考到.  所以真係睇家長囉.  不過如果真係有心想入 CCKG 的, 可以講 SC 個機會一定比 GH 大好多.

原帖由 stinkyrabbit111 於 10-12-28 08:53 發表
不過有個risk, touch wood (sorry, I am a pessimistic person), 到時一間都考唔到, 又點算? cckg都唔一定入到dgjs etc, st cat 一年有600? students, 一定100%入到好學校? don't forget 2008出生%好高...
嘻嘻, 我 ...

作者: brrbaby2007    時間: 10-12-28 09:24

原帖由 Tazman 於 10-12-28 09:19 發表
你講得岩呀, 所以就係要睇家長囉, 有 D 係好想好想好想及做好多好多好多野都要入 DGJS.  而且始終都係家長了解自己小朋友多 D, 如果小朋友係好有鬥心個 D, 而又真係好細個就已經好突出, 咁就搏得過囉.

我有個 frien ...

Yes, 有些學校見你有一條龍back up就唔俾offer你架,所以諗清楚唔好以為進可攻退可守
作者: Tazman    時間: 10-12-28 09:29

岩呀, 如果心水真係 GH 小學, 叠埋心水一定會讀的, 就更係GHK 啦.  不過家長就預左考私小/直資當比小朋友攞個經驗, 收既機會微 D (始終GHK 係開心幼稚園, 課程唔及SC, KV, etc 等深), 大抽獎就當買六合彩, 中就真係微乎其微.

原帖由 MyAshley 於 10-12-26 13:51 發表
如此看來, 要十拿九穩入讀德望學校(小學部)的話, 德望學校(幼稚園部)真是不二之選了~

作者: Tazman    時間: 10-12-28 09:34

agree, 都岩架.  人地會諗, 你 gh 都好好丫, 點解要轉.  我有個 friend 個女而家 p.3, 當年佢派到聖家, 想叫校長幫佢寫信叩門 maryknoll, 但校長覺得你都派得好好丫 (第二志願), 唔幫佢寫.  但我friend 當然照叩啦 (有神父既推薦信), 不過end up 都係唔得, 有無關就唔知了~

原帖由 brrbaby2007 於 10-12-28 09:24 發表

Yes, 有些學校見你有一條龍back up就唔俾offer你架,所以諗清楚唔好以為進可攻退可守

作者: B.B.BaBa    時間: 10-12-28 11:07

原帖由 小天使kiki 於 10-12-26 13:44 發表
我考埋GHS,SFA,培僑(呢三間都唔收,就連waiting都無),仲有APS等緊result,我考嘅時候已經知道我轉咗去GHS

可能人家見你係德望幼稚園學生,升德望小學機會應該好高,所以唔俾 offer 你......
作者: allung    時間: 10-12-28 11:17

梗係GH啦, 入小學好穩陣, 唔洗擔心.
作者: cykk    時間: 10-12-28 13:15

小女現在kv讀k3,上年考入GH讀k3,心諗kv學生有機會可以考更好小學,所以結果放棄了GH,但之後就很後悔了,考小一的日子真不容易過,其後考GH小一也唔收,雖然現在小女已有一間很好學校offer,但我覺得選GH你以後的日子定會快樂些!
作者: elmolly    時間: 10-12-28 13:37

原帖由 stinkyrabbit111 於 10-12-28 08:53 發表
嘻嘻, 我 ...

舊年同你一齊考kg架, 好似你都有報SPN? 咁你囡囡會讀GH?
作者: Tazman    時間: 10-12-28 13:42

2005 出生既都咁唔好境咩?  咁 2007 打後個 D 真係唔敢想像~

原帖由 cykk 於 10-12-28 13:15 發表
小女現在kv讀k3,上年考入GH讀k3,心諗kv學生有機會可以考更好小學,所以結果放棄了GH,但之後就很後悔了,考小一的日子真不容易過,其後考GH小一也唔收,雖然現在小女已有一間很好學校offer,但我覺得選GH你以後的日子定會快樂些! ...

作者: pandabonita    時間: 10-12-28 15:38

gh of course
作者: Cutemom0808    時間: 10-12-28 15:53

GH of course
作者: CKMimi    時間: 10-12-28 16:35

我囡囡現在就讀GH k.1, 上年我都係為咗點選擇SC同GH而煩惱。就因為GH Primary 係我頭3間會選讀的小學,結果我放棄了SC, 當時真係有d唔舍得架, 因為身邊好多朋友的仔女都入唔到SC, 而我個囡囡有order喎。但到了現在, 我好興肯當初我無選擇錯誤,我囡囡真係好鐘意返學, 仲好開心, 好喜歡看書,增加了不少學習興趣。
作者: yukiyu    時間: 10-12-28 18:11

德幼入德小比外校機會大d,不過唔係100%收晒,所以如果入德幼,最好報多幾間小學做spare,安全d!!
作者: cherrieshum    時間: 10-12-28 18:18

原帖由 yukiyu 於 10-12-28 18:11 發表
德幼入德小比外校機會大d,不過唔係100%收晒,所以如果入德幼,最好報多幾間小學做spare,安全d!!

我就是因為不是100%入德望小學,再加上是新校,英文弱,所以才沒有為小女報讀德望幼稚園。
作者: 小天使kiki    時間: 10-12-28 23:34

我當年都有考CCKG,但考唔到,因為我地係返christ church,所以識得唔少CCKG同男女拔家長,而幾年CCKG入女拔%已經下降好多28女可能只有不足10個入到DGJS, 但如果真係好鍾意都唯有搏一搏,但無論結果如何,最緊要唔好後悔今日嘅決定
作者: misschan1227    時間: 10-12-29 13:15

去年我也遇到同一個煩惱, 在kv與sc, 我選了sc, 後在sc和gh之間我選了gh. 我覺得小朋友的教育是要看長遠一點, 的而且確, ghk的英文肯定無sc教教得咁好, 要在外給她一些補藥, 但ghs(中小學)的英文程度好卻不容置疑的(gh小學的英文比外是讀高一級的, 數學有英數, LS是英文教的), GHS的中學會考優良率是過90%的(你可以在學校報告看這些資料,)所以如果你只看英語的程度, 我覺得小學6年的教育一定比三年的幼稚園重要. 再說一般一條龍學校的幼稚園都是著重德育多於學術, 如培正, SPK, 協恩, 所以如果你想三年後再戰, 就選SC, 如果到時你都會選GHS的話 , 就現在入GHK, 因為三年後的GHS一定會預很多位給自己GHK的親生女的.
希望你早日決定, 好讓其他小朋友可以入到好學校啦.
作者: MyAshley    時間: 10-12-29 13:29     標題: 回復 47# misschan1227 的帖子

Absolutely agree!:)
作者: wongsara    時間: 10-12-30 09:58

多謝各位既意見, 到呢一刻, 我決定咗去gh喇, sc bye bye
作者: loloyan    時間: 10-12-30 11:31

如果哥哥巳入政府資助小學, 阿妹是不是實入倒??
那麼我應比阿妹讀而家屋村n班間幼稚園好, 定係比佢過三年名幼稚園生涯.
哥哥當年全軍覆沒, 無一間名幼稚園收...無機會嘗到.
作者: B.B.BaBa    時間: 10-12-30 11:34

原帖由 wongsara 於 10-12-30 09:58 發表
多謝各位既意見, 到呢一刻, 我決定咗去gh喇, sc bye bye

good,早決定,早放番個位出來。好多人會多謝你!
作者: easybring    時間: 10-12-30 12:32

阿妹一定入到, 直入的.
三年名幼稚園生涯. <-- 上左小學會輕鬆d.

原帖由 loloyan 於 10-12-30 11:31 發表
如果哥哥巳入政府資助小學, 阿妹是不是實入倒??
那麼我應比阿妹讀而家屋村n班間幼稚園好, 定係比佢過三年名幼稚園生涯.
哥哥當年全軍覆沒, 無一間名幼稚園收...無機會嘗到. ...

作者: 考考2008    時間: 10-12-31 07:36

原帖由 小天使kiki 於 10-12-28 23:34 發表
我當年都有考CCKG,但考唔到,因為我地係返christ church,所以識得唔少CCKG同男女拔家長,而幾年CCKG入女拔%已經下降好多28女可能只有不足10個入到DGJS, 但如果真係好鍾意都唯有搏一搏,但無論結果如何,最緊要唔好後悔今日嘅 ...

請問返christ church時是用中文定英文?有否更多資料?因有意想返。謝謝!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5