教育王國

標題: 誠意請教小朋友讀緊宣道的媽媽 [打印本頁]

作者: BallMum    時間: 11-1-5 15:29     標題: 誠意請教小朋友讀緊宣道的媽媽

作者: isis_dad    時間: 11-1-5 15:48

你好..我小囡都註冊了.我還有其他問題問,希望你們無私的分享.

功課量如何 ?
2. 測驗考試是否很多...聽聞教得淺.考得深
3. 宣小好似係中文小學.英文質素如何?需要補習嗎 ?
4. 同學之間競爭大嗎/同學之差異又是否很大 ? 好似個個都好努力要上頭個33%個GROUP (e.g. brand one)
5. 音樂對升學是否很重要?
6. 運動表現如何?
7.學生流動大嗎(中途進入或離開)
8. 升中真的很理想嗎 ?
9. 宗教氣氛好嗎
10. 有否家長教師會 ? 家長能否公平參與 ?

謝謝
作者: Sammy媽媽    時間: 11-1-5 18:58

原帖由 isis_dad 於 11-1-5 15:48 發表
你好..我小囡都註冊了.我還有其他問題問,希望你們無私的分享.

功課量如何 ?
4. 同學之間競爭大嗎/同學之差異又是否很 ...

1.功課量如何 ? 小一功課唔多,每天4-5樣,全部在學校自修堂已完成。
    學校沒有測驗週,大部份科目教完就涮測,因此,每星期可能會有大大小小的默書測驗,不過宣小很有系統,全部有晒進度給你,只要你一早記錄在家中時間表上就能應付,不過小朋友要KEEP住差不多天天溫習,專心上堂好緊要!
目前時間尚早,很難評論質素,但一定唔係深,補習OR學習則視乎個人需要。
4. 同學之間競爭大嗎/同學之差異又是否很大 ? 好似個個都好努力要上頭個33%個GROUP (e.g. brand one)
同學之間差異細, 因此競爭大,因為個個都有水準, 如無記錯宣小有~80%是Band One.
視乎你是否要升頂尖學府,如果係,是的!
6. 運動表現如何?
一般,未見突出
印象中不大
應該是,請參考學校網頁
9. 宗教氣氛好嗎
一般
不清楚
作者: 3b    時間: 11-1-5 18:59

原帖由 BallMum 於 11-1-5 15:29 發表
小兒己註冊2011年度小一.

因在其他post見到有人提到雜費好貴, 所以好想有小朋友讀緊宣道的媽媽比个idea我, 等我有準備. 先感激您們的分享!

1) 宣道今年學費是$32850/1年, 即$3285/月 (我預備咗每年會加學費)

2)  ...

3) 一年級大多數參加小組, 半學期大約三仟幾, 每星期上一堂, 在宣小教樂器的老師都有一定的質數, 我記得第一年開學時, 校長講過家長未必可以在出面的一般琴行, 搵到這些老師. 而其他的課外活動都是自由參加.

作者: isis_dad    時間: 11-1-5 22:32

原帖由 Sammy媽媽 於 11-1-5 18:58 發表

1.功課量如何 ? 小一功課唔多,每天4-5樣,全部在學校自修堂已完成。
    學校沒有測驗週,大部份科目教完就涮測,因此,每星期可能會有大大小小的默書測驗,不過宣小很有系統 ...

多謝Sammy媽媽的資料..宣小有你們這樣有質素的家長.我好放心俾我囡囡入讀了.日後請多多指教呢

作者: ssskwan    時間: 11-1-6 13:26

請問校車/保姆車方面覆蓋夠嗎?青衣/荃灣幾點同邊度上車?
作者: MacMa    時間: 11-1-6 14:09     標題: 回覆 1# ssskwan 的文章

sskwan,

以下是今年校車行程表(青衣及荃灣區),你可作參考。但因為每年學車的編排,會因應學童數目以作出調整。

(16座)曉峰園,青衣碼頭,翠怡,藍澄灣

(28座)荔景紀律部隊宿舍,浩景臺,石梨貝 ,荃灣大窩口油站、綠楊新村,荃灣力生廣場,愉景新城 ,荃景圍, 朗逸峰,寶雲滙

(28座)華景山莊,海峯花園, 萬景峯,爵悅庭,麗城花園,灣景花園,韻濤居,海濱花園 ,恒麗園,金麗園

作者: BallMum    時間: 11-1-6 18:06

作者: BallMum    時間: 11-1-6 18:11

作者: MacMa    時間: 11-1-7 12:21     標題: 回復 1# BallMum 的帖子

据我所知,校車路線暫時只覆蓋九龍區和新界區。
作者: rainy0429    時間: 11-1-8 19:31

MacMa,

非常感謝你提供資料!!
請問你可唔可以幫手check埋"青衣"嗰幾個站嘅上落車時間呀?等我哋有個預算~唔該曬!!

原帖由 MacMa 於 11-1-6 14:09 發表
sskwan,

以下是今年校車行程表(青衣及荃灣區),你可作參考。但因為每年學車的編排,會因應學童數目以作出調整。

(16座)曉峰園,青衣碼頭,翠怡,藍澄灣

(28座)荔景紀律部隊宿舍,浩景臺,石梨貝 ,荃灣大窩口油站、綠楊新村,荃灣力 ...

作者: MacMa    時間: 11-1-8 20:21

原帖由 rainy0429 於 11-1-8 19:31 發表
MacMa,

非常感謝你提供資料!!
請問你可唔可以幫手check埋"青衣"嗰幾個站嘅上落車時間呀?等我哋有個預算~唔該曬!!

rainy,

sorry, 我不是荃灣和青衣的家長,所以不知上落車嘅時間。
作者: DiamondHill    時間: 11-1-9 22:35

Hi all,
可否幫忙比點以下的意見 :-

-常識及科學是用英語教, 是否教科書也用英文 ? PRESENTATION 時, 學生是否用中文表達便可以了.

- 是否每星期都有中英默書?

- 老師是否有熱誠及關心學生? 還是仍是很舊派的?

- 學校的午飯是那間公司提供?

Thanks for all in advance.
作者: rainy0429    時間: 11-1-10 00:13

唔緊要,唔該曬!!

原帖由 MacMa 於 11-1-8 20:21 發表

rainy,

sorry, 我不是荃灣和青衣的家長,所以不知上落車嘅時間。

作者: Cyrusmum    時間: 11-1-10 10:47

Hi all,

-常識及科學是用英語教, 是否教科書也用英文 ? PRESENTATION 時, 學生是否用中文表達便可以了.
常識科是用中文教授, 所以用中文作口頭報告便可. 但Science是用英語教授, 所以present時便要用英語.

- 是否每星期都有中英默書?
不會. 今年開始一學年有三個學段, 每個學段連quiz(亦當一次默書分計算)大約有5次

- 老師是否有熱誠及關心學生? 還是仍是很舊派的?
那要視乎個別老師而定. 但總括來說, 大部份老師都較新派! 
- 學校的午飯是那間公司提供?
臻美食品 - 國泰航空管理, 同飛機餐同一工場
作者: Tobymm    時間: 11-1-10 17:12     標題: 回復 2# isis_dad 的帖子

我係宣小ge過來人, 希望以下意見幫到你

1. 功課量如何 ?
小1至3有好少功課, 通常得2-3樣... 小4-6就多dd, 大概4-5樣. 但其實都吾會好困身感, 好快完成得到... 頂多都系d常識& Science project煩些少

其實都吾會ge.. 大多溫晒上堂教過ge野就識做份卷. 都成正比ga

個人而定la. 但其實大多有補習lor.

小1-3都好開心ga~ 越高年級競爭就越大啦. 不過都正常ge... 無中學直升bor, 小學成績要好才能入好中學ma. 不過其實吾單止頭33%系band one ga. 我唸起碼7成系band one ar~

都吾可以講到甘絕對ge... 睇下邊間啦. 你話如果想考好top ge名校就有張ABRSM八級穩陣d ge~ 但其實一般黎講, 成績都系最主要ge element

6. 運動表現如何?
因人而定啦.. 其實大部分同學都吾系學校sport team member~ 呢點無需過分擔心...

小1-3就系lor, 較叻ge可能走左~ 去到小4-6, 可以話流動性極低...

睇你視點為理想lor~ 如果你想入d超級名校, 就真系要下不少苦工啦(eg 成績一定要好, 否則音樂體育要標青) 但如果你想入d一般幾好ge band one英中, 都吾會好吃力ge

9. 宗教氣氛好嗎
一般般啦~

無lor好似... 不過家長都可以有份參與學校活動ge, eg報名做家長義工

真系希望幫到你啦~~
作者: ssskwan    時間: 11-1-10 19:56

多謝哂咁多位家長, 你地真係好helpful! 而且學isis_ dad 話齋, 你地質素好高, 答問清脆俐落快而準, 真係好希望亞囡最終獲取錄啦!
作者: DiamondHill    時間: 11-1-10 21:54

Hi Cyrusmum

Thanks for your sharing.

原帖由 Cyrusmum 於 11-1-10 10:47 發表
Hi all,

常識科是用中文教授, 所以用中文作口頭報告便可. 但Science是用英語教授, 所以pre ...

作者: isis_dad    時間: 11-1-11 09:46

原帖由 Tobymm 於 11-1-10 17:12 發表
我係宣小ge過來人, 希望以下意見幫到你

1. 功課量如何 ?
小1至3有好少功課, 通常得2-3樣... 小4-6就多dd, 大概4-5樣. 但其實都吾會好困身感, 好快完成得到... 頂多都系d常識& Science project煩些少

2. 測驗考試 ...

Tobymm真係多謝你呀!你的資料真係好有用.

其實當初選宣小都主要因為見到佢派位好.但你知啦.好多時候我地亦會同時聽到好多傳聞..話"好谷喎,你小朋友頂唔頂得順..要讀讀下轉校咪死!",又話"都冇愉快學習,咁咪冇左快樂童年?"..,又話"要學兩種樂器個喎,你冇樣掂會俾人迫走架".攪到我地呢d收左既家長唔知點好.十五十六..好似俾自己小朋友讀好大罪咁...
不過我search後.宣小真係俾到我有較多的資料...好似上次鏗鏘集個家長..佢話佢個囡成績係宣小算係尾個group.但升中都絕對冇難度...亦其佢學術&音樂已經算係出面band 2頭band1尾既一流學生.而且個個都愛學校.仲成日返去探老師.
所以而家再見到你地既流言就更加放心好多了.如果你問我最大既問題呢.我想應該係英文語境.因為佢地好似冇乜外籍老師.同學老師交流好似好小用英語.(如有錯誤請指證).不過我都預計會俾小囡補英語的(如cambridge).

其實我想大家點都會考慮自己小朋友屬於那一類型.好似我個囡是"受教型"亦谷得吓..再加算係喜歡音樂...所以宣小都幾match佢架.
作者: luiluimama    時間: 11-1-11 11:10

宣小係有外籍老師, Miss Shona, 另外, 上英文堂時都係以英文教授, 係唔會講中文既

原帖由 isis_dad 於 11-1-11 09:46 發表

Tobymm真係多謝你呀!你的資料真係好有用.

其實當初選宣小都主要因為見到佢派位好.但你知啦.好多時候我地亦會同時聽到好多傳聞..話"好谷喎,你小朋友頂唔頂得順..要讀讀下轉校咪死!",又話"都冇愉快學習,咁咪冇左快 ...

作者: EuniceLam06    時間: 11-1-11 13:31

常常留意到宣小D家長互相幫忙,又肯幫D預備入學D家長,真係好羨慕!我囡囡今年K2,如果 神真係為佢預備宣小就好了

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5