教育王國

標題: 點解冇人講st,paul男校 [打印本頁]

作者: sau2005    時間: 11-1-26 11:28     標題: 點解冇人講st,paul男校

呢間直資係唔係好堅,同中華基金,港大同學會呢馬3間可唔可以分析下呢?邊間要最成績,邊間最feel呢?
作者: YHMmama    時間: 11-1-26 12:52

Has anyone received any letter from St Paul's boys for interview yet ?
作者: kenfu    時間: 11-1-26 21:42

作者: kwannn88    時間: 11-1-27 01:19

作者: sau2005    時間: 11-1-27 03:36     標題: 回復 3# kenfu 的帖子

cheap左好多?你指係校風、成績、師資or其它?可唔可以講多d?等我仲諗住出年try下,咁現在st paul boy係band 幾呀?
作者: kenfu    時間: 11-1-27 04:15     標題: 回復 5# sau2005 的帖子

作者: 小小王子    時間: 11-1-27 12:15     標題: 回復 2# YHMmama 的帖子

未收到,不過好似係2月19號interview
作者: YHMmama    時間: 11-1-27 13:23     標題: 回復 7# 小小王子 的帖子

I've called St Pauls yesterday and they said they will send the letters after Chinese New Year.
作者: jeremyphlam    時間: 11-1-27 15:41

原帖由 kenfu 於 11-1-27 04:15 發表
I think Band 2 only under informal information HKCEE 14 point is only 46% (St Paul Boy's school report does not show their result)

爛船有三根釘,有d野係傳統名校先俾到你。除非係DBS, Co-ed個grade, 我諗唔到理由唔揀Paul Boy's而去揀其他所謂新進直資。
作者: kenfu    時間: 11-1-27 15:58

作者: LittleKidult    時間: 11-1-27 16:07

原帖由 kenfu 於 11-1-27 15:58 發表
Accept 爛船 must be paid $3xxx sch fees.  ???
Why ??

No other choice ??

In future, I fear your son will be no choice to further his studies in HK.

我仔當年考過, 佢地free第一年比我地, 以後每年要keep係頭1/3先再free, 所以去左第二間直資, 不過幾鍾意佢校舍.
作者: 五歲仔    時間: 11-1-27 21:05     標題: 回復 1# LittleKidult 的帖子

想問st Paul Boy 同九龍深水埗的英華書院相比, 邊間好d呢?
作者: elbar    時間: 11-1-27 22:47

原帖由 五歲仔 於 11-1-27 21:05 發表
想問st Paul Boy 同九龍深水埗的英華書院相比, 邊間好d呢?

若果以下傳聞正確,英華 - 72% 當然更為優勝

原帖由 kenfu 於 11-1-27 04:15 發表
I think Band 2 only under informal information HKCEE 14 point is only 46% (St Paul Boy's school report does not show their result)

作者: LittleKidult    時間: 11-1-28 01:06

原帖由 五歲仔 於 11-1-27 21:05 發表

我唔知架, 我地係港島區, 當年有得面試又唔使錢咪去睇下囉....
作者: mky9842    時間: 11-1-28 22:28

The interview date is listed clearly in the application package.
19 Feb 2011, sat
作者: happyland001    時間: 11-1-29 00:23

作者: jeremyphlam    時間: 11-1-29 10:29

原帖由 kenfu 於 11-1-27 15:58 發表
Accept 爛船 must be paid $3xxx sch fees.  ???
Why ??

In future, I fear your son will be no choice to further his studies in HK.

因乜事同Paul's boys咁大仇口?
BTW, 我個仔唔係Paul's boys讀,以事論事.....
作者: kenfu    時間: 11-1-29 13:41

作者: W1004    時間: 11-1-31 15:57     標題: 回復 18# kenfu 的帖子

If the school is band 2, the school fee is quite expensive.
作者: lugano    時間: 11-2-2 10:55

原帖由 kenfu 於 11-1-29 13:41 發表
Not : 大仇口

Is : 現實主義者

以成績論學校.

以公開試成績真係好難找本地預科及大學.

結果大家心裏有數.

"Accept 爛船 must be paid $3xxx sch fees.  ???
Why ??

In future, I  ...

雖然我個仔入左 St. Paul’s Boys 小學部, 但我不會賣花讚花香, 我都十分同意 Kenfu家長所講, 以現今港島區男校計, 我覺得聖約瑟, 華仁, 皇仁, 英皇全都高 St. Paul’s Boys 一線, 但希望行直資一段時間後, 學生質素和校譽能有所提升  
作者: goodwill    時間: 11-2-8 16:47

其実三間都是好学校,當年小兒考到St. paul and CFSS中華基金, 真是很難作決定,最後我選擇了CFSS 因為全家比較喜歡CFSS,雖然它名氣不及St. Paul's college, 我們喜歡CFSS 中華基金的務実和上進,校長,副校及老師很有心!另小兒在学業也突非猛進,自發学習....朋友的孩子在St Paul's collge 也喜歡但壓力大一點,......百貨迎百客,各取所需!找一間合適便是好,三間也是band one EMI school....
作者: goodwill    時間: 11-2-8 17:49

想補兖一句百貨迎百客,各取所需!找一間合適便是好,三間也是band one EMI school....
它們的英文水平都高, from school report of CFSS中華基金, their credit rate of English in HKCEE is over 55%, studnets of over point 14 is over 61%. 希望家長對直資学校多些正面了解及支持.....those three schools are great which can suit different need of students. 百花齊放,各有特色!
作者: denlija    時間: 11-2-9 17:27

呢間學校好巴閉wow!連面試機會都冇
作者: mahmah    時間: 11-2-10 11:25

請問妳是否已經收到通知無得In ?

原帖由 denlija 於 11-2-9 17:27 發表
呢間學校好巴閉wow!連面試機會都冇

作者: denlija    時間: 11-2-10 12:38

yes, i got a letter yesterday.

原帖由 mahmah 於 11-2-10 11:25 發表
請問妳是否已經收到通知無得In ?

作者: Junior-Mom    時間: 11-2-10 13:14

作者: MUMMYSIK    時間: 11-2-10 14:03

Hi All,

唔知SPC 直屬小學生是否在19-Feb同一日面試呢?
作者: HuiTung    時間: 11-2-10 14:26

原帖由 MUMMYSIK 於 11-2-10 14:03 發表
Hi All,

唔知SPC 直屬小學生是否在19-Feb同一日面試呢?

They don't need to undergo the interview process.
作者: lindalowailing    時間: 11-2-11 15:34

原帖由 Junior-Mom 於 11-2-10 13:14 發表
請問有無人已經收到通知Interview?
知唔知會 In 多少人?

有呀,我朋友收到信,下個星期六(19/2)In。剛剛撞正DBS同日In添!
作者: fatymama    時間: 11-2-11 19:21     標題: 回覆 24# mahmah 的文章

It seems their requirements for the interview have been upgraded since I have a friend whose academic results is not bad but being rejected also.  One of the reasons maybe this year the seats of all EMI schools are reduced!

作者: Teresa    時間: 11-2-12 00:17

Anyone knows the interview format?
作者: Jjai    時間: 11-2-12 17:56

作者: fatymama    時間: 11-2-12 18:31     標題: 回覆 32# Jjai 的文章

My son was an applicant last year.  I remembered we had to change the interview time owing to the school choir competition on that day.  We just submitted the document and they changed the interview time after 3 days.
作者: Jjai    時間: 11-2-12 18:39     標題: 回復 33# fatymama 的帖子

作者: Jjai    時間: 11-2-12 18:40     標題: 回復 33# fatymama 的帖子

作者: fatymama    時間: 11-2-12 18:54     標題: 回覆 34# Jjai 的文章

Don't give up any chance.  Try to call the office direct. I follow up every two days.  You never know the competition for a place is so keen unless you are 100% sure you will get a seat in other schools.
作者: Jjai    時間: 11-2-12 18:58     標題: 回復 36# fatymama 的帖子

作者: zhuoya_wong    時間: 11-2-12 19:01

我昨天才致電校務處,答复說須寫信去學校申請更改時間,信中說明原因及希望更改的時間。
作者: kwannn88    時間: 11-2-13 01:31

作者: Jjai    時間: 11-2-13 17:50     標題: 回復 39# kwannn88 的帖子

作者: 50108686    時間: 11-2-13 19:57     標題: 回復 2# kwannn88 的帖子

太水皮喇... :tongue: 失望

作者: sau2005    時間: 11-2-14 00:27

原帖由 50108686 於 11-2-13 19:57 發表
太水皮喇... :tongue: 失望
真係咁差,個仔個補習老師又話呢間好勁,個仔d英文會追得好辛苦!究竟邊個至真呀?
咁校風又如何?老師care唔care 學生先,學生品德都好仲要嫁!咁出年同唔同個仔報呢間呀?
作者: fatymama    時間: 11-2-14 07:57     標題: 回覆 42# sau2005 的文章

If you want your son to achieve 10A, then St. Paul's Boys College will  not be your cup of tea definitely.  The English standard is not bad as their  comprehension in F.1 is of F.3 standard.  All subjects including Liberal Studies are in English language except Chinese and Chinese History.  Most of the English teachers achieve high qualifications.
As for the conduct of the boys, they are really good and the conduct behaviour outside the school is well-disciplined.  However, some parents may think the St. Paul boys are very "薯" when compared to DBS or St. Joseph's.
Starting from last year, they quit the central allocation and all the boys are selected by themselves which may upgrade their standard.
My advice is if you hope your boy to be 10A, don't choose this school.  However, you can apply next year and make use of the interview as a warm up exercise for your boy to go for interview for other schools.
作者: Jjai    時間: 11-2-18 11:41     標題: 回覆 42# sau2005 的文章

作者: 50108686    時間: 11-2-19 20:43

原帖由 Jjai 於 11-2-18 11:41 發表
I think they are pushing the students' academic results.  I know they sent the invitation letters for the interview and the letters of declination at the same time.  I don't know whether DBS have sent ...

小朋友真係叻仔,考 St Paul Co-ed,st,paul男校 一般啫!
作者: fatymama    時間: 11-2-19 20:59     標題: 回覆 45# 50108686 的文章

既然是一般,所以不必介懷你的仔仔冇得interview.  費事浪費時間,同意嗎?

作者: 50108686    時間: 11-2-19 21:41

原帖由 fatymama 於 11-2-19 20:59 發表
既然是一般,所以不必介懷你的仔仔冇得interview.  費事浪費時間,同意嗎?

所以放棄 interview
作者: fatymama    時間: 11-2-19 21:51     標題: 回覆 47# 50108686 的文章

Sorry. 真的很抱歉,可能我誤會了。
因為我閱讀了你在 "標題: 直資已面試,但不收,叩面還有機會嗎?", 你提到 "St Paul College直頭無得見,真寸!", 我以為 這間學校沒有 interview 你的兒子,故為你抱打不平而已。  
決定正確,不要浪費時間!
作者: prettyrabbit    時間: 11-2-19 23:17

老實講句, 呢個非常時期, 各人所講是真是假, 真是要好好判段, 有些報了講反話, 無得in又話唔見, 原因為何顯然易見.......
作者: johnnywalker    時間: 11-2-26 22:00

作者: yeahyeahyeah    時間: 11-2-27 23:17

我仔仔現讀SPC中一,我亦參加咗多次學校活動,真係想為學生討回公道,SPC學生比我感覺非常好,唔曳,另外見到家長們大部份都斯斯文文,亦有好多專業人仕,傾談間都注重子女教養,所以我亦都好放心,一定唔會太衰,校風我絕對放心,成班男仔唔講粗口我都唔會信,據仔仔講,班中有一兩個比較曳,其他都無問題,講粗口情況一定無20年前舊生講嘅情況。

另外同學爾虞我詐,自私、難交心,我都好懷疑,中學時期真係會咁?我只會叫仔仔返學放鬆啲,輕松啲,讀書唔係最緊要(但係唔緊張就假嘅),但係唔識處事,做人,讀書叻都無用。

SPC學生好自由,無乜功課,加上我參加學校活動時所見,有啲老師好好,好積極,有啲感覺麻麻,無heart,好靠學生自發性(但係無乜幾個有),所以成績相差幾大,有啲好叻,有啲就好差,講到尾都係靠自己好,學生父母有heart最緊要。

SPC收生比起好多學校相對無咁積極,無做Show,收唔到骨格精奇及top學生,學費相對貴又唔就腳,揀人亦難咗,希望學校中一收生比啲力,否則必定惡性循環。

不過可以講SPC依家校風比好多出名官津學校都好,我亦唔想送羊入虎口,無理由咁多人又遠又咁貴學費都揀SPC架。

作者: sau2005    時間: 11-2-28 00:09

原帖由 yeahyeahyeah 於 11-2-27 23:17 發表
我仔仔現讀SPC中一,我亦參加咗多次學校活動,真係想為學生討回公道,SPC學生比我感覺非常好,唔曳,另外見到家長們大部份都斯斯文文,亦有好多專業人仕,傾談間都注重子女教養,所以我亦都好放心,一定唔會太衰,校風我絕對放心,成班男仔 ...
yeahyeahyeah:
你介唔介意話比我知,你仔仔P5,6考咩成績入到呢間學校,因我仔仔P.5,我對呢間學校好有興趣,唔知難唔難入呢?我仔仔P.5上學期考全B,唔知有冇機會呢?
作者: yeahyeahyeah    時間: 11-2-28 00:31

Sau2005
PM唔到你,學校收生要求我亦唔係太清楚,據上年有家長傳聞部份Band 2頭亦收,但係未能証實,我仔P5P6成績托賴,全A。

作者: sau2005    時間: 11-2-28 01:10

原帖由 yeahyeahyeah 於 11-2-28 00:31 發表
Sau2005
PM唔到你,學校收生要求我亦唔係太清楚,據上年有家長講唔會太高,部份Band 2頭亦收,我仔P5P6成績托賴,全A。
yeahyeahyeah :
thx
作者: goodwill    時間: 11-2-28 08:20

Agreed with yeahyearheah said...學生父母有heart最緊要.  Her points are solid as some of my friend's kids are studying there.
作者: fatymama    時間: 11-2-28 11:03     標題: 回覆 51# yeahyeahyeah 的文章

足之有SPC家長抱不平。
我的兒子亦是今年F.1, 此校最impressed 我的是校風,成績可能沒有band 1頭那麼厲害,但大部份男孩都整齊,有禮貌,講粗口?有!遇到極憤怒的事情就會說,相信這情形即使在band 1 學校也會發生,但為什麼要針對SPC 呢?
至於成績,老實說,F.1今年全級第一的,聽聞平均分達90分,不讀書,行嗎?
對外的交流也多元化,對小朋友的發展也很重要。
重要是如果不努力讀書,入了band 1頭也是白入。小朋友的責任感也很重要。

作者: fatymama    時間: 11-2-28 11:12     標題: 回覆 52# sau2005 的文章

sau2005
不用擔心,但要keep 好English and 數學 成績,先要爭取interview 機會,我的朋友因為數學拿了c,interview 都冇。這間學校的英文程度很好,但不pushy, 所以只是我給兒子壓力,而且因為很多quiz, 所以考試反而很輕鬆,只是重溫,但當然對quiz的態度是當考試溫,這是本人愚見。可pm我。
作者: prettyrabbit    時間: 11-2-28 14:12

睇左咁耐, 我反而覺得SPC啲家長質數及修養相當高

那位自稱舊生的walker先生, 点解你唔用真身講呢? 你好像久不久便出來講些spc負面comment, 因乜咁大仇口

因工作關係, 其實我也認識不少舊生, 你所說和我所看的大不相同, 借問你是那一屆畢業??

作者: HuiTung    時間: 11-2-28 14:45

Johnny,

或者我代一個早你幾年畢業(F.7)的師兄講下SPC.
首先我先生都是由其他小學升上去的, 開始時是他自己先作調整去適應一個不熟識的地方, 現在, 他其中一個較好的舊同學就是從SPCPS升上的.
比起眾多有家底的同學, 我先生當時是個不折不扣的窮學生, 但佢努力加天份, 結果年年都有奬學金. 寫這些不是說他有幾叻, 而是說一個人怎樣看自己, 所得的亦會不一樣.

如果我先生說他自己中學時代沒有說過粗口, 我都不信.
不過最重要是學校仍很注重學生conduct. 他有一舊同學的仔仔讀緊SPC, 雖然成績中上, 但他的conduct就被學校“關注“中, 所以我相信校風不是你所說的那種.

作者: goodwill    時間: 11-2-28 15:36

其実直資学校有他們的存在價值和優點,百貨迎百客,各取所需,百花齊放,直資学校是很多人在沙漠中的清泉.....另學生父母有heart最緊要!子女品德也要靠父母!加油!
作者: johnnywalker    時間: 11-2-28 20:23

作者: johnnywalker    時間: 11-2-28 20:37

作者: kenfu    時間: 11-2-28 22:13     標題: 回覆 62# johnnywalker 的文章

作者: LittleKidult    時間: 11-2-28 22:34

原帖由 kenfu 於 11-2-28 22:13 發表
我只感到在這裏有些家長付出了每月HK$3xxx的學費來讀間band 2 成績的學校, 不能接受這現實, 只好仍然用心理學上的甜檸檬心態去安慰自己.
我都好理解你們的苦況. ...

ssc 要$50,000 一年, 成績差唔多......
作者: hogwarts    時間: 11-2-28 23:02

johnnywalker 既已表白是校友,大家信便是了;每间学校年年每级都有百多二百个学生,不同人有不同的体验也非常合理!

但 kenfu 网友説家長們是甜檸檬心態,就真正是把自己的做人水平,清楚的表露人前了。
作者: fatymama    時間: 11-2-28 23:14     標題: 回覆 65# hogwarts 的文章

hogwarts,
You are back finally. You seem to "disappear" in bk quite a long time already. Long time no hear. How are you ?

fatymama
作者: kenfu    時間: 11-2-28 23:29     標題: 回覆 65# hogwarts 的文章

作者: hogwarts    時間: 11-3-1 00:19

fatymama,

我还OK ,謝謝关心!  知妳囝囝也在童军 ,和妳分享一下"甜檸檬"。  

兩周前小隊各自去露營 ,晚上有时间加上有点不放心 ,就靜雞雞的开车去他们露營的地點窺探 ,正好碰上他們自己在可生火的地方弄好晚飯後 ,在没有路燈的麥理浩徑路段上 ,僅用头燈照明 ,他们就拿着食物有説有笑的往扎營地方走回去。

看着那些在头上闪动的燈光 ,除了感动外 ,不禁兴幸孩子是在 SPC 这間"不看重学习"的学校学习 ;也感激那些校友领袖对孩子的教导 ,他们大概不会是 johnnywalker 筆下的壞同学了;也为 johnnywalker 在小时候 ,未能遇上這種经验感到可惜。

孩子將來要面对人生各方各面的挑战 ,那個寒冷晚上的经验 ,总会有机会用得上吧!

为教好孩子共勉!

hogwarts
作者: fatymama    時間: 11-3-1 08:43     標題: 回覆 68# hogwarts 的文章

howgarts,

謝謝分享。
我也慶幸自己的兒子入了童軍,雖然好像這活動佔據了整個星期六的時間,但很值得。不知道你的兒子有沒有參加Christmas camp,那次是我最擔心的一次,因為天氣很冷,(其實是憂心如果出camp後病了考試快到怎麼辦),但原來他開始懂得自己照顧自己,是我這個媽媽不肯放手而已。而camp後,他也自覺玩了三天,很內疚而努力溫習,這真是我最意想不到的得著。那份責任感原來已慢慢在他心裡播種,我追求的就是那份認真、負責,而我相信是童軍和spc給我的,用錢也不一定買得到。
其實各人的爭辯源於大家抱的理念不同,我肯定相信兒子入這間學校的家長都知道spc不會給你10A的成績,我也多次強調如果要放成績在大前提,不要選spc,入這間學校我希望孩子能均衡發展,而這間學校的校風,我敢說一定令家長放心。我在這兒為學校抱不平的也是涉及校風的問題。
我始終覺得入了好的學校不代表你往後平步青雲,前途錦繡,還是要看怎樣修行;還是要看孩子們以後怎樣走餘下道路。我緊張自己兒子做人處事的態度,成長的環境,操行多過成績,其他人不認同,不打緊,沒有什麼大不了,大家尊重彼此的選擇,我行我的橋,你走你的路,多好!
無謂的爭辯,就此打住。

fatymama

作者: hogwarts    時間: 11-3-1 11:46

Dear fatymama,

I cannot agree with you more.

hogwarts
作者: HuiTung    時間: 11-3-1 13:08

原帖由 hogwarts 於 11-2-28 23:02 發表
johnnywalker 既已表白是校友,大家信便是了;每间学校年年每级都有百多二百个学生,不同人有不同的体验也非常合理!

hogwarts,

就是有舊生發言我才入來呢.
好的學校固然多, 但好的、謙厚的家長就十分難求.

作者: hogwarts    時間: 11-3-1 20:00

Dear HuiTung,

明白、理解。

我刚刚叫囝囝好好读一读各家長的討論 ,非常好的通识教材。

hogwarts
作者: Jjai    時間: 11-3-1 21:13

作者: fatymama    時間: 11-3-1 22:10     標題: 回覆 70# hogwarts 的文章

hogwarts,

pls check pm

fatymama
作者: yeahyeahyeah    時間: 11-3-2 02:35

kenfu,

相信決定同仔女揀直資學校,學費己經唔係最主要考慮因素。
當初阿仔SPCC,DBS,英華都有得interview,不過無收,喺我心目中,仔仔已經表現得好好(因為仔仔會睇,所以讚吓佢先),事實上小學成績比我預期好,先會諗揾名校。DBS,英華學費都平啲,出嚟嘅成績又好啲,所以如果呢三間收仔仔,我已經唔會楝SPC,呢個係事實。
相信kenfu你同你仔仔一齊睇住forum,見到現時香港父母點樣追求名校,你亦都係其中一名追求名校嘅父母,目的都係為讀到書嘅子女盡啲力,無咩唔岩,不過收生結果控制唔到,只可以揀間校風好嘅學校,我當然覺得SPC校風好啦,仲有好多叻嘅band 1生入讀,仔仔話樂團太多人,部份小提琴5,6級都要離團。
至於學費值唔值,眼見有啲朋友既仔女細個時好哋哋,大個成日唔返屋企,到時你情願比幾拾萬希望佢乖啲,比多多都乖唔返,所以三仟幾我覺得貴,但係值得使,kenfu你可能會話比咗都會學壞架,其實無人可以控制未來,但係現時就係覺得機會細咗啲。

我仔仔讀SPC就嚟半年,感覺學生質數同校風都好好,仔仔亦讀得好開心,識咗好多朋友,自發同自立方面都好咗,所以我都好放心。

作者: kenfu    時間: 11-3-2 07:36

作者: 小B媽咪    時間: 11-3-2 10:29

Dear kenfu

Please check pm as I really need your advice.

Thanks!

原帖由 kenfu 於 11-3-2 07:36 發表
其實SPC係知道成績差左好多, 所以近一年已脫離政府派位.  而且對學生的吹谷都好大, 聽返來就是老師不是教好多, 但就考好多. 老師的年紀好多都好大, 有時已力不從心, 但上頭又壓下來, 只有再壓落學生, 叫學生自己搞掂 ...

作者: LittleKidult    時間: 11-3-2 12:12

講開spc, 我個仔之前考過, 不過佢只免頭一年學費, 等二年要keep到頭16%先可繼續免費, 又冇乜講有冇學費減免, 所以最後都冇讀到.
不過校舍同好好同當時d職員好好禮貌...
作者: ha8mo    時間: 11-3-2 12:38

作者: prettyrabbit    時間: 11-3-2 14:29

原帖由 ha8mo 於 11-3-2 12:38 發表
學校有教書,成績又好,都仲要搵補習,希望我仔讀小學、中學時,我冇咁思覺塞調

對於一些算死草兼自以為IQ博士上身的人士, 只能說一句祝他好運,個仔會一路聽佢枝笛
作者: kenfu    時間: 11-3-2 16:40

作者: liza831    時間: 11-3-2 20:17

作為過來人, 我想講幾句, 小兒幾年前在SPC畢業,現於海外讀大學, 會考成績一般, 一條A都冇,  交咗五年學費十九萬, 在某些人中就係好唔扺; 但事寶係, 小兒從來沒有埋怨學校幫唔到佢攞A, 反之他為冇A不能為學校增光而抱憾, 五年SPC學習, 除左冇一張好標青會考証書外, 他得到正確價值觀, 愛朋友, 愛老師, 不怨天尤人, 我覺得物超所值.
作者: meimeimama1    時間: 11-3-3 09:29     標題: 回覆 82# liza831 的文章

作者: MUMMYSIK    時間: 11-3-16 13:17

Hi All,

唔知SPC 幾時有取錄消息呢?
預祝大家想入讀的成功被取錄。

Hi Goodwill,

百貨迎百客形容得好好,如果市面有大把好貨又唔使錢, band 1會等自行和大抽獎,自然就無咁多人爭。

如不介意, 可否告知你是否在叩門階段同時被SPC和中基取錄嗎?

我是中西區, 我想打聽一下在叩門階段SPC對中英數的要求, 我仔仔的成績唔係咁好, 唔知到時SPC和中基甚麼成績才有面試機會呢?

原帖由 goodwill 於 11-2-28 15:36 發表
其実直資学校有他們的存在價值和優點,百貨迎百客,各取所需,百花齊放,直資学校是很多人在沙漠中的清泉.....另學生父母有heart最緊要!子女品德也要靠父母!加油! ...

作者: yph2005    時間: 11-3-19 00:48

大家可以收看以下資料

http://www.spc.edu.hk/news/detail.php?na_id=1275
作者: ElizaW    時間: 11-3-21 17:56

原帖由 fatymama 於 11-3-1 08:43 發表
howgarts,

謝謝分享。
我也慶幸自己的兒子入了童軍,雖然好像這活動佔據了整個星期六的時間,但很值得。不知道你的兒子有沒有參加Christmas camp,那次是我最擔心的一次,因為天氣很冷,(其實是憂心如果出camp後病了考試快到 ...

I really agree with you.  My son also study in St Paul College - F1.  I don't think all the boys in DGS or La Salle must take 10A, if  the boys are smart, if you study in SPC, you also can take 10A!
作者: ElizaW    時間: 11-3-21 18:06

原帖由 yeahyeahyeah 於 11-2-28 00:31 發表
Sau2005
PM唔到你,學校收生要求我亦唔係太清楚,據上年有家長傳聞部份Band 2頭亦收,但係未能証實,我仔P5P6成績托賴,全A。

Don't mind Band 1 or Band 2 students, DBS ever year 收 Band 2 students (because they are good in sports or music)
作者: YHMmama    時間: 11-3-21 22:51     標題: Letter of acceptance from St Paul's Boys

Has anyone receive letter of acceptance from St Paul's Boys ?
作者: goodwill    時間: 11-3-22 08:43

Dear Mummy sik,
My son is a band 1 student in primary school, recalled from my memory, all were A, excpet Chinese was B. He  is a diligent boy with  sports and music..
I knocked the doors of those two schools on 7 July, SPC will screen students based on acemedic first, then offered  interviews and interviewed the supervisor and Principal of the school in English. For CFSS, we knocked the door on  7 July , too. Since we applied the DP before , no need to have any interviews, CFSS  is our first choice and we prefered CFSS.  we accepted the offer and registered immediately even SPC offered the place. Hope can answer your questions. I think that both schools are  very good!  Select the one which suit your son the most. Cheers
作者: AWG    時間: 11-3-28 14:10

Just confirmed that all acceptance & rejection letters have been sent out today.  For those who are interested in the result, please pay attention to your mailbox tomorrow.

Good luck!
作者: DHmon    時間: 11-3-29 13:51

Does anyone receive the confirm letter today?
作者: lindalowailing    時間: 11-3-29 14:39

剛收到小學家長電話,有兩個同學已收到信了!恭喜晒!!
作者: zhuoya_wong    時間: 11-3-29 15:17

唉,收到信了,不過是waitinglist
作者: lindalowailing    時間: 11-3-29 15:34

不要灰心,重有機會嫁,加油!
作者: Jjai    時間: 11-3-29 17:51

作者: DHmon    時間: 11-3-29 21:16

Me too! I have received the letter and will be registered on 2/4M.
作者: Jjai    時間: 11-3-29 21:19

作者: MLMaMa    時間: 11-3-30 07:46

re: school bus from Kowloon

I want to know also, please help & pm to me.  many thanks.
作者: 小B媽咪    時間: 11-3-30 08:08

A friend told me that no school bus is provided by school.  She taught me to take MTR and transit mini bus from Exchange Square.

作者: Bowiema    時間: 11-3-30 09:37

據我所知, st. paul's小學部有校車會車埋中學部學生, 不過only返學. 你地可以問下小學部.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5