教育王國

標題: Sacred Heart vs St Clare... still struggling... [打印本頁]

作者: tinyling    時間: 11-2-19 15:24     標題: Sacred Heart vs St Clare... still struggling...

Still struggling...
作者: hclc    時間: 11-2-19 17:40

deleted...

作者: cherrieshum    時間: 11-2-19 18:10

SH
作者: LL222    時間: 11-2-19 20:08

St. Clare is the only dragon KG in hk side
作者: kfy    時間: 11-2-19 23:20

我想大部份人也是選 SH。其實你有什麼考慮?
作者: 02040314    時間: 11-2-19 23:43

睇你自己想要咩,名氣、英文程度、小一學位保障?
你願意付出好多時間溫習嗎?你小朋友可以受壓嗎?
我深信兩間學教出嚟嘅學生都係品德好!
至於中學,只要成績好,可以去更好嘅學校,到時都未必留係呢兩間學校度!
作者: tinyling    時間: 11-2-20 01:55

最大考慮都係升小一的問題。

係聖心,唔知道女兒可否上到小一。上唔到,又要考直資或抽獎。到時,k1尾又會開始谷到k3。可否受壓,女兒尚小,我覺得依家估唔到。

係聖嘉勒,可以直升到小一。但到中學,應該係聖心好。

有人說,讀唔上聖心,還有機會轉到聖嘉勒。vice versa ,就難了。  

但絕對同意,兩間學校的學生,品德都很好。
作者: 02040314    時間: 11-2-20 15:49

咁就睇你搏唔搏!
我身邊有兩位同事嘅小朋友分別讀聖心小學上、下午校,大人同細路讀書辛苦法有目共啫!睇下你自己喜唔喜歡呢種學習模式。
中西區咁多band 1中學,成績好唔駛愁!成績唔好,升到聖心都好吃力!
作者: 小黑牛    時間: 11-2-20 16:39

原帖由 02040314 於 11-2-20 15:49 發表
咁就睇你搏唔搏!
我身邊有兩位同事嘅小朋友分別讀聖心小學上、下午校,大人同細路讀書辛苦法有目共啫!睇下你自己喜唔喜歡呢種學習模式。
中西區咁多band 1中學,成績好唔駛愁!成績唔好,升到聖心都好吃力! ...

很有道理!另外想請問一下聖心小學有幾谷?
如果中學會返英國讀,而且比較重視德育,最大的concern是升不上聖心小學,到時再考其他直資競爭力相對較低,因為小女是九月份出生的細女,大部份的學校都喜歡大女!我是擔心到時連st clare的小學都考不上!不知有何意見?
作者: chocolate_bar    時間: 11-2-20 20:39

St Clare's 最新視學報告供參考
http://scps.school.hk/system/data/netroom/1/private/fckdata/announcements/105/210021.pdf
作者: 02040314    時間: 11-2-21 02:31

我同事嘅女讀下午班(淺d)話每日有6-7樣功課,加埋評估、默書,大人細路晚晚一兩點瞓!我哋嘅所有functions佢都唔join,因為要同小朋友溫習!
至於上午班,話默書得20-30分,可能太深or唔夠叻掛?
係另一個thread 有st clare家長話因為返全日,有時間做功課,返到屋企唔駛點趕功課!
阿女N班主任話如果讀SH就預咗同阿女花好多時間讀書!
有人話學英文易過中文,但我唔同意,我父母唔識英文,小學無谷英文,上到中學我好努力學都係成績普通!相反,中文始終係母語,加上自己鍾意讀書,中文成績唔錯。
老公係外國長大,大家有共識要比個開心嘅童年比阿女,唔想阿女細細個已經咁大壓力!
St clare係我哋首選,因為佢教得小朋友品德好、英文小學、又係一條龍,真係唔想再煩。小學又非常鼓勵參加課外活動,讀書無咁大壓力,完全fit哂我哋要求!所以,我哋無去考SH。
雖然st clare係無咁出名,但總比第日升唔返SH 小學hurt好!人家唔知SH非一條龍,升唔返仲以為自己個女成績差咪仲慘!
以上全是個人愚見,聖心愛好者勿插,thank you!
作者: 02040314    時間: 11-2-21 08:33     標題: 回覆 10# chocolate_bar 的文章

好開心個報告唔錯,無揀錯!
作者: Cutemom0808    時間: 11-2-21 10:05

原帖由 02040314 於 11-2-21 02:31 發表
我同事嘅女讀下午班(淺d)話每日有6-7樣功課,加埋評估、默書,大人細路晚晚一兩點瞓!我哋嘅所有functions佢都唔join,因為要同小朋友溫習!
至於上午班,話默書得20-30分,可能太深or唔夠叻掛?
係另一個thread 有st clare家長話因 ...

另一條thread SH vs SPK話對比SPK,SH個個開心冇o甘大壓力,呢條thread SH vs St Clare,SH又變成唔happy又大壓力了
作者: KK07    時間: 11-2-21 10:46

比較的應該係小學,至於幼稚園,我估唔會有大壓力既幼稚園吧! 有無壓力,有時候都好睇家長自己,你要女女科科top result, 咁壓力一定大架.

原帖由 Cutemom0808 於 11-2-21 10:05 發表

另一條thread SH vs SPK話對比SPK,SH個個開心冇o甘大壓力,呢條thread SH vs St Clare,SH又變成唔happy又大壓力了

作者: Cutemom0808    時間: 11-2-21 11:30

原帖由 KK07 於 11-2-21 10:46 發表
比較的應該係小學,至於幼稚園,我估唔會有大壓力既幼稚園吧! 有無壓力,有時候都好睇家長自己,你要女女科科top result, 咁壓力一定大架.

大家當然考慮埋小學呢。看完我反而較喜歡SH比較balance,不太鬆亦不太嚴,而事實上功課每日6、7樣很多小學都是這樣,你們去小學的forum問問便知。
作者: angrybirds    時間: 11-2-21 11:32

作者: tszfungmama    時間: 11-2-21 15:02

作者: Snoopywy    時間: 11-2-21 15:06

原帖由 tszfungmama 於 11-2-21 15:02 發表
其實SH都係我之前的首選, 但知道佢唔guarantee 上小一, 三年後又要再玩一次, 再加上隔離鄰居的囡囡(而家已經讀完中七去左外國讀書喇)佢以細女身份先考入SH讀K1, 之後再考ST. CLARE'S 再讀K1, 以過來人身份試過呢兩間 ...

st clare's 剛出視學報告(樓上媽咪post 出黎)
整體上ok呀,係話一半老師係新入
我相信比得政府check,該ok既
所以我都慶幸佢收左呀女 !

雖然你鄰居話佢開心過聖心,畢竟係咁多年前,可能兩所學校一樣咁開心既

作者: 小黑牛    時間: 11-2-21 15:28

原帖由 Snoopywy 於 11-2-21 15:06 發表

st clare's 剛出視學報告(樓上媽咪post 出黎)
整體上ok呀,係話一半老師係新入
我相信比得政府check,該ok既
所以我都慶幸佢收左呀女 !

雖然你鄰居話佢開心過聖心,畢竟係咁多年前,可能兩所學校一樣咁開心既 ...

如果只比較幼稚園,我想任何一間都是開心的,小學的話我亦不相信那間會較輕鬆!
作者: 02040314    時間: 11-2-21 15:28

其實兩間都好,最重要清楚明白佢哋嘅分別,又睇下自己嘅需要,間間學校都有捧場客!
作者: GCCC1231    時間: 11-2-21 15:33

why don't you ask your kid?

let your kid to decide!
作者: angrybirds    時間: 11-2-21 15:34

作者: tszfungmama    時間: 11-2-21 16:09

作者: annwan    時間: 11-2-21 16:39

我囡囡讀緊St clare's, 大致上係ok的, 佢亦讀得好開心, 能直升小學, 係因為小學係私立的, 只要比到學費, 係一定收.
其實聖心小學都分津小同私小的, 如果你揀讀私立小學, 都好大機會收的(真係好高機會果隻), 津小才要抽獎, 咁這情況你揀聖心定st clare's讀幼稚園的分別不大.
以下所知, 兩間學校的小學都係辛苦的, 哈哈!
主要的分別係: st clare的小學係英文小學, 聖心係中文小學, 如你女兒係中學己打算去外國, 咁揀定st clare's比佢學定以英文讀書會較好, 去到外國都快d適應.

作者: Cutemom0808    時間: 11-2-21 17:08

原帖由 annwan 於 11-2-21 16:39 發表
我囡囡讀緊St clare's, 大致上係ok的, 佢亦讀得好開心, 能直升小學, 係因為小學係私立的, 只要比到學費, 係一定收.
其實聖心小學都分津小同私小的, 如果你揀讀私立小學, 都好大機會收的(真係好高機會果隻), 津小才要 ...

請問換校長的事情是否已得到解決?新校長是否比以前的更好?
作者: annwan    時間: 11-2-21 17:11

我囡今年K2, K1無耐就轉校長, 所以無比較過, 但新校長好nice, 人都好好.
作者: 蕃薯仔媽媽    時間: 11-2-21 17:13     標題: 回復 1# annwan 的帖子

annwan,

多心問吓你,St.Clare's 有無d 戶外遊樂facilities 比小朋友玩架?因為interview 時剩係見到個小操場同小hall…

另外,校車嘅小朋友係邊度上落車呢?好似唔學得聖心咁可以係室內停車場上落啊?
作者: annwan    時間: 11-2-21 17:35

戶外設施就係外面的小操場, 上年夏天時有一日開左個超大水池比小朋友玩游水, 果日要著泳衣返去玩, 我囡好似玩得好開心.
學校是三日著褲兩日著裙的, 都要做下體操咁架.

校車上落是在外面的, 無室內位, 在般含道道口上落, 小朋友要自己行上去的(沿路都好老師和EE幫手睇住), 所以落雨天時有點麻煩架.
作者: Snoopywy    時間: 11-2-22 09:39

原帖由 小黑牛 於 11-2-21 15:28 發表

如果只比較幼稚園,我想任何一間都是開心的,小學的話我亦不相信那間會較輕鬆!

對,小學要預做十幾廿樣,好似睇過有媽咪post 過假期間要做20-40樣.....
作者: Snoopywy    時間: 11-2-22 09:42

原帖由 annwan 於 11-2-21 17:35 發表
戶外設施就係外面的小操場, 上年夏天時有一日開左個超大水池比小朋友玩游水, 果日要著泳衣返去玩, 我囡好似玩得好開心.
學校是三日著褲兩日著裙的, 都要做下體操咁架.

校車上落是在外面的, 無室內位, 在般含道道口 ...

有個家長嚮度真係好,呢度好似無咩bk媽咪咁..有野問都問唔到
作者: tszfungmama    時間: 11-2-22 09:47

作者: 02040314    時間: 11-2-22 12:23

之前沙士出生率低,SH直升私小當然無問題,家下真係間間爭崩頭!
要做protfolio即係話K1已經要學好多嘢,唔係邊有嘢寫,即係又要互相競爭!
作者: annwan    時間: 11-2-22 16:22

係呀, 我再問過ian現在SH係咪可以直升SH私小, 佢話這兩年都要考了, 所以SH唔算可以直升了.
不過St Clare就一定直升(起碼到今年為止都係), 以後就無人講得實, 不過早兩年我參加新生會, St Clare的老師係會幫小朋友做protfolio比家長升小學用, K3時會派番比你, 這方面我覺得幾有趣.
作者: invitation    時間: 11-2-22 16:52

我會選st clare. 因為要返工, 自問沒有時間及精神去跟SH的功課和評估. 不過, 如果我唔駛返工, 我一定選SH.

至於小朋友開唔開心, 我唔認為係那一間學校的問題, 小朋友個個都開心, 但間間學校都有人讀得開心,有人不開心... 問題根本在於家長的要求...不在於入讀那一所小學.

SH係一間好有愛心的小學, 朋友的女兒在成績和行為(打人)上都出了問題, 老師沒有罰她,還開晒會商量要如何改善她的行為, 更選她為班長, 希望藉此增加她的責任感和服從性及自信心.

st clare 小學校長好似係marymount轉過來, 聽講好有心攪好間小學.
作者: aidalau    時間: 11-2-22 17:09

因為我都正考慮緊SH定SC,有D問題要問SC, 我就打去SC問,接電話個果話唔清楚,叫主任稍後覆,點知覆我嘅係校長本人,並且好有心記答我嘅問題,呢個提醒我老師同家長嘅緊密聯繫都好重要, 我估呢方面SC會做幾好, 呢方面可加分.

原帖由 annwan 於 11-2-21 17:11 發表
我囡今年K2, K1無耐就轉校長, 所以無比較過, 但新校長好nice, 人都好好.

作者: iantsang    時間: 11-2-22 17:30

Need to prepare portfolio doesn't necessary mean you need to participate in a lot of competitions or activites.  It depends on what are things the primary school are looking for.  It could be quite hollow if only those activities and competitions represent the kids themselves.

原帖由 02040314 於 11-2-22 12:23 發表
之前沙士出生率低,SH直升私小當然無問題,家下真係間間爭崩頭!
要做protfolio即係話K1已經要學好多嘢,唔係邊有嘢寫,即係又要互相競爭!

作者: 02040314    時間: 11-2-22 18:59     標題: 回覆 36# iantsang 的文章

我從來也沒有寫過portfolio, 請問要寫什麼才合小學心意呢?
作者: iantsang    時間: 11-2-22 19:57

Neither do I!  But from the school principal and teachers I know, they told me that each school has their own preferences, e.g. some schools may indeed like really really excellent results from competitions (important ones).  The quantity is not the concern and should avoid to even put in too many.  That will dilutes the achievement and become over-sell.  There may also be schools who wanna find parents who are committed and dedicated to the cooperation with school and can spend quality time with the children.

If have time, parents really should spend the efforts to research and understand well the schools which meet their expectation on education.  

Hope this help you to understand better.  At the end, quality matters, not the quantity.

原帖由 02040314 於 11-2-22 18:59 發表
我從來也沒有寫過portfolio, 請問要寫什麼才合小學心意呢?

作者: kylietkcfkw    時間: 11-2-22 21:44     標題: 回復 34# invitation 的帖子

St. Clare primary + KG Principal is the old girl of St. Clare.  It is good to St. Clare
作者: 02040314    時間: 11-2-22 22:29     標題: 回復 38# iantsang 的帖子

Oic, thx so much!
一份好嘅portfolio背後真係要付出好多努力同時間(家長同小朋友)!
作者: iantsang    時間: 11-2-23 00:39

If use a more positive thinking, then just do a portfolio which you feel can represent your child and let the right schools find him/her!

Best wishes to all dedicated parents here!

原帖由 02040314 於 11-2-22 22:29 發表
Oic, thx so much!
一份好嘅portfolio背後真係要付出好多努力同時間(家長同小朋友)!

作者: trinhayman    時間: 11-3-27 16:21

sh definately!!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5