教育王國

標題: 幾分相差幾廿名 [打印本頁]

作者: miffy    時間: 11-3-28 17:18     標題: 幾分相差幾廿名

作者: KK    時間: 11-3-28 18:00

問題係分分鐘是相差零點幾呀!
算把喇!都考了!唯有寄望下次努力!
作者: miffy    時間: 11-3-28 20:30     標題: 回覆 2# KK 的文章

作者: panbaby    時間: 11-3-29 00:04

咁競爭真係好激烈...

請問各位有經驗的媽咪, 這種情況多數出現在一級中/一班中最TOP 個些, 中間定包底個些?  名校激烈些定什麼學校都咁激烈?
作者: alice44    時間: 11-3-29 11:17

我個仔上兩次呈分試都係每個名次相差0.1或同分都有唔少, 平均分少了1分半分, 真你會相差20名係唔出其, 尤其在初小會更明顯.
作者: fanwong29    時間: 11-3-29 12:41

索性睇分數,唔睇名次,壓力無咁大啩!
作者: totoro    時間: 11-3-29 12:55     標題: 回覆 1# miffy 的文章

競爭真係好激烈...
作者: laiheiyau    時間: 11-3-29 18:33

正常
作者: goodenough    時間: 11-3-29 18:43

原帖由 miffy 於 11-3-28 20:30 發表
0.x都相差十幾名, 1分半分講緊20-30名

我擔心緊第時呈分都唔知點算

呈分試係3科主科所得分數乘大9倍,常識6倍,其餘2倍,所以主科欠1分等如9分,分別好大!
作者: miffy    時間: 11-3-30 09:47

作者: babybear    時間: 11-3-30 14:29

除左中英數常外, 仲有邊d 科目係會呈分架? 體育科會唔會架?

原帖由 goodenough 於 11-3-29 18:43 發表

呈分試係3科主科所得分數乘大9倍,常識6倍,其餘2倍,所以主科欠1分等如9分,分別好大!

作者: alice44    時間: 11-3-30 14:44

中英數x9, 常x6係必呈科目, 其他就間間學校唔同, 我阿仔嗰間呈視藝x3+音樂x2. 只可呈六科.

原帖由 babybear 於 11-3-30 14:29 發表
除左中英數常外, 仲有邊d 科目係會呈分架? 體育科會唔會架?

作者: do-re-me    時間: 11-3-30 23:08

原帖由 alice44 於 11-3-30 14:44 發表
中英數x9, 常x6係必呈科目, 其他就間間學校唔同, 我阿仔嗰間呈視藝x3+音樂x2. 只可呈六科.

這樣計分真係一d樂趣都無,唔好話小朋友,大人都好沮喪.錯1分=無左9分,我會成份卷都唔想做.有個朋友囡囡小五,maths每次都95-100,佢同我我講上次97分,話好苦惱點攞埋果3分,我仲話佢無聊.原來3分=27分
作者: ken9989    時間: 11-3-31 07:26

作者: overview    時間: 11-3-31 11:30

溫得最辛苦(時間長)反而係d閒科, 如:常識/science, 主科中,英,數主要都係課外嘢, 冇幾多嘢要溫, 係平時慢慢浸出黎.

原帖由 ken9989 於 11-3-31 07:26 發表
主科可能占的比重比較多吧,真是無可奈何呀

作者: babybear    時間: 11-3-31 12:40

原來係咁計. 唔該哂!

原帖由 alice44 於 11-3-30 14:44 發表

作者: goodenough    時間: 11-3-31 12:49

原帖由 overview 於 11-3-31 11:30 發表
溫得最辛苦(時間長)反而係d閒科, 如:常識/science, 主科中,英,數主要都係課外嘢, 冇幾多嘢要溫, 係平時慢慢浸出黎.

常識係最好取分的科目,因為只考那一次的課程範圍,加小小時事常識。相反中英數就考晒五年或六年以來的已有知識,睇落好似好容易,但是因唔小心,舉例每科有一條唔小心,就算一分一條,你已經座底唔見27分。真係好驚架。好多人在呈分試失手都係因為咁。
不過如果你係唔在乎自行收生這個遊戲的,或者你目的係直資學校的,或大抽獎的,以上的擔心是可以不理,你只須保持到band 1的成績就可以了。
作者: SEI    時間: 11-3-31 13:05

真係好大壓力 !
作者: 小木偶媽咪    時間: 11-3-31 14:13

我地學校都係咁.....
作者: songyang578    時間: 11-4-1 10:38

作者: miffy    時間: 11-4-6 13:52

作者: alice44    時間: 11-4-6 14:52

原帖由 miffy 於 11-4-6 13:52 發表
我自己唯有阿q地諗, 到呈分試才出盡力日日溫習去爭分, 而家話之佢名次幾多, 反正無乜點出過力。

你個小朋友現在幾年級呀?
作者: qkhui    時間: 11-4-6 15:03

其實最重要係要先訓練佢地要小心. 只要將唔小心減到最低, 分數自然就會有好大進步. 好似仔仔今次考試(p3), 見佢派卷返來, 好明顯佢小心佐好多好多, 比老師扣唔小心抄寫, 溜字, 近乎0, 比起之前進步佐好多.. 所以如果大家o的小朋友仲未到小五, 真係要在這方面著手.
作者: miffy    時間: 11-4-6 15:03

作者: alice44    時間: 11-4-6 15:07

原帖由 miffy 於 11-4-6 15:03 發表
小三

小三唧. 仲有時間訓練佢. 當初阿仔小一小二時d成績都麻麻地, 到了小三時開始有好轉, 因為就係時時同佢講, 老師只會想辦法扣你分, 你要小心d, 你就係要唔比佢扣分, 咁就開始有好轉.
作者: miffy    時間: 11-4-6 15:12

作者: miffy    時間: 11-4-6 15:14

作者: qkhui    時間: 11-4-6 15:47

對我仔仔來講, 小一同小二都仲可以考試前先溫. 不過上到小三, 感覺真係多佐好多野要記同寫, 只靠考試前幾日先溫真係唔掂. 平時星期一至五多數都無時間可以溫書, 只可以利用星期六日, 點都要同佢睇下o的書. 我亞仔真係要做得多先可以好o的. 同埋真係成日提住佢要小心, 覆卷, 佢今次考試好乖, 科科都好小心覆卷. 所以扣o既分少佐好多好多. 希望佢見今次自己噉o既態度可以有噉o既成績, 叫佢每次考試都會更小心.

原帖由 miffy 於 11-4-6 15:14 發表
我地平時無溫習, 考試前幾日才會溫下, 我而家叫佢上堂抄notes, 一來印象深d, 得閒又可以自己溫下。

作者: miffy    時間: 11-4-6 16:18

作者: minijelly    時間: 11-4-7 12:24

小一小二都仲係蜜月期,唔駛點溫就可以攞到好成績,到小三就好明顯課程深左,同意大家講法,差0.幾分就已經跌左唔知去邊喇,我自己都覺得好灰,一路我囡平均分都keep住9字頭,但硬係考6,70,今次平均分有93.5,我又睇下佢今次考咩先
作者: qkhui    時間: 11-4-7 12:32

會唔會佢要寫得快, 所以就錯得唔好呢 ?
我仔都係ka. 以前o的字好好, 越寫越差. 但到考試佢又會寫得好o的, 因為時間夠, 唔需要好快做完, 噉佢又會慢慢寫..

原帖由 miffy 於 11-4-6 16:18 發表
我都覺小三多咗野溫, 不過我暫時都唔想比太多壓力佢, 仍然由得佢自己攪掂。

不過我仔手字好差, 次次考試比人扣好多分, 我都唔明, 我仔細個 (小一仲係), 手字靚到暈, 以前我好自豪男仔d字可以書法咁靚, 唔知點解越寫 ...

作者: goodenough    時間: 11-4-7 13:40

原帖由 minijelly 於 11-4-7 12:24 發表
小一小二都仲係蜜月期,唔駛點溫就可以攞到好成績,到小三就好明顯課程深左,同意大家講法,差0.幾分就已經跌左唔知去邊喇,我自己都覺得好灰,一路我囡平均分都keep住9字頭,但硬係考6,70,今次平均分有93.5,我又睇下佢今次 ...

我都好想知如果考第一那個同學的平均分是幾多!
作者: Ocwc    時間: 11-4-7 13:59

我囝今年九月先讀小一,唔係好明各位父媽對一分半分點解會緊張到這樣?

如果做錯小小就壓力大到天,好似好可憐!
作者: miffy    時間: 11-4-7 14:03

作者: miffy    時間: 11-4-7 14:08

作者: alice44    時間: 11-4-7 14:08

原帖由 Ocwc 於 11-4-7 13:59 發表
我囝今年九月先讀小一,唔係好明各位父媽對一分半分點解會緊張到這樣?

除非你對於自己的子女成績方面唔會太緊張的話, 一分半分當然係無咩關係, 但如果你想自己的子女讀到好的中學, 你就會知道嗰一分半分有幾重要, 你的小朋友未上小學, 你未會感受到, 到時你會知道, 尤其是p.5 & p.6呈分試, 0.1分都不能失.
作者: miffy    時間: 11-4-7 14:13

作者: agugi    時間: 11-4-7 14:17

Hi,
我仔又是p.3
同你仔一樣:
<<不過我仔手字好差, 次次考試比人扣好多分, 我都唔明, 我仔細個 (小一仲係), 手字靚到暈, 以前我好自豪男仔d字可以書法咁靚, 唔知點解越寫 ...>>
但上次尤其中文實在寫得太衰又好吾小心...供詞都抄錯, 太潦又比老師交义....扣得返八十幾分...佢都知衰.
我今次哦足一星期要小心, 要寫好D....
終於派卷返嚟見倒佢有聽我講, 有check卷幾次的痕漬, 分數係97分, 破了佢自己紀錄, 佢都好開心呀, 希望學識左小心啦!

原帖由 miffy 於 11-4-6 16:18 發表
我都覺小三多咗野溫, 不過我暫時都唔想比太多壓力佢, 仍然由得佢自己攪掂。

不過我仔手字好差, 次次考試比人扣好多分, 我都唔明, 我仔細個 (小一仲係), 手字靚到暈, 以前我好自豪男仔d字可以書法咁靚, 唔知點解越寫 ...

作者: agugi    時間: 11-4-7 14:23

我地如果有9字頭平均, 全級15名內。(p.3上學期計)
全級第一名95.X分。

但係8x分係大部份人分數,差0.X分已好多名, 8X頭可能已去到80名或以後了.
(全數135人)

原帖由 miffy 於 11-4-7 14:13 發表
我地如果有9字頭平均分, 全級20名內。

作者: minijelly    時間: 11-4-7 18:04

原帖由 miffy 於 11-4-7 14:13 發表
我地如果有9字頭平均分, 全級20名內。

我有諗過可能係我囡學校程度淺,所以好多人都好高分,我D朋友都話我地學校好痴線,P.6仲點會科科9字頭
作者: minijelly    時間: 11-4-7 18:10

原帖由 agugi 於 11-4-7 14:23 發表
我地如果有9字頭平均, 全級15名內。(p.3上學期計)
全級第一名95.X分。

但係8x分係大部份人分數,差0.X分已好多名, 8X頭可能已去到80名或以後了.
(全數135人)

...

1st幾分我就唔知,不過聽亞囡講有同學三科平均99.X
作者: agugi    時間: 11-4-7 22:21

三年級, 我校來計, 就差不多無可能平均99.X .
因中英文科: 作文(平日4次+考試)+ 默書(平日4次+考試)都佔50%+50%...你知作文D分永冇滿分....頂多80分!
中文又一向偏深, 90分以上每班得1-2個...85分以上已有嘉許狀呢!(中文科老師自家製作)

所以仔若能keep往9字頭總平均分, 我已好高興啦。

原帖由 minijelly 於 11-4-7 18:10 發表

1st幾分我就唔知,不過聽亞囡講有同學三科平均99.X

作者: qkhui    時間: 11-4-8 09:30

以前我都唔明, 見到同事的小朋友讀小學, 見佢地好緊張, 仲問差1-2分唔緊要la. 但當自己小朋友升佐小學之後, p1.-p2, 都仲可以唔理, 分數唔介意, 因為都係比佢地去適應, 但當升上小3, 學校又會好緊張(TSA), 老師又會比壓力家長. 學O既野又多佐好多, 深佐好多.. 又眼見成日錯O的唔小心, 你就會好緊張, 又要開始想P.5 呈分試, 有時真係唔到你唔緊張.

原帖由 Ocwc 於 11-4-7 13:59 發表

作者: miffy    時間: 11-4-8 09:47

作者: miffy    時間: 11-4-8 10:15

作者: minijelly    時間: 11-4-8 10:32

原帖由 miffy 於 11-4-8 10:15 發表
深同淺無分別, 讀得好都有band 1中學, 咁深唔高分都無用。

咁又真係吹佢唔脹,學校派位都唔錯,全級約170人有成80人派到EMI
作者: miffy    時間: 11-4-8 10:59

作者: minijelly    時間: 11-4-11 20:04

原帖由 miffy 於 11-4-8 10:59 發表
我有時在升中的topic見到你, 我同你一樣target果幾間中學 (我以前住果頭一帶, 我覺得果幾間中學的學生質素好好, 個個正正經經無飛仔), 到時要向你取下經。

...

hehe~~派到先算啦,派唔到就愛莫能助啦,我都好希望可以俾你請教呀
作者: miffy    時間: 11-4-16 09:15

作者: agugi    時間: 11-4-16 15:09

咦, 我地又係今日派成績表wor!
我仔就比左意外驚喜比我....班考1,級考2(both 歷來最好)....我兩母子都好開心!

原帖由 miffy 於 11-4-16 09:15 發表
今日派成績表, 好在c唔去, 仍在頭3份1, 好彩好彩唔係趺好多, 不過已在邊緣, 下次要勤力番d~~

作者: Lily2003    時間: 11-4-16 18:33

唔知會唔會估錯 :
我估係你學校卷比較淺, 所以平均分相產1分半分, 相差幾廿名

有些學校卷深, 一高一低分數相差很遠, 強弱一睇就知。

最近我比較了四間小學的小三卷, 淺小學家長話佢地分數相差幾分, 深小學家長佢地分數好明顯, 頭十個都相差 20分架。

原帖由 miffy 於 11-3-28 17:18 發表
不是平均分, 係考試、測驗, 其中一科少幾分, 拖低平均分1分半分, 相差幾廿名。

有時都好大壓力。

作者: miffy    時間: 11-4-18 10:05

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5