教育王國

標題: 沙田樂基vs聖母,可唔可比d意見呀。 [打印本頁]

作者: BallBall417    時間: 11-4-2 02:19     標題: 沙田樂基vs聖母,可唔可比d意見呀。

煩惱中,請大家比小小意見。
作者: PIG1031    時間: 11-4-2 13:48

Of course HKPS.
作者: BallBall417    時間: 11-4-2 21:46

Pig1031, 多謝你既意見,可否解釋下。謝謝!
作者: 4001cc    時間: 11-4-5 02:54

是否沙田聖心?
作者: ting-ma    時間: 11-4-5 11:39

作者: BallBall417    時間: 11-4-5 15:16

唔係沙田聖母無玷聖心,係黄大仙聖母呀。
作者: 4001cc    時間: 11-4-5 15:20

原帖由 ting-ma 於 11-4-5 11:39 發表
but IHMK is one dragon le!

deleted!! sorry !!

作者: PIG1031    時間: 11-4-5 18:09

原帖由 BallBall417 於 11-4-2 21:46 發表
Pig1031, 多謝你既意見,可否解釋下。謝謝!

我是prefer小班教學,HKPS每班有2-3位班主任(NET,PTH&CANTONESE),當然如果果班學生20人以下會只得2位班主任(NET&PTH),如果超過20人就會多一位老師,整體黎講老師對學生的照顧是周到的。而且校長好NICE,所有學生的名都記得,對每個學生都了解。
而且HKPS的語言學習是非常出色,學生無論英文或PTH都學得好好。
作者: MelodyFPY    時間: 11-4-6 00:19

兩間幼稚園既性質唔同, 好難比較, 最後係睇自己既取向.
本人認為:
樂基比較著重學術; 聖母比較著重品德.

我自己有過相同既經驗, 一間國際(著重學術), 一間本地(著重品德), 好難取捨, 不過最後都選擇了本地.

以上純粹個人意見, 只作參考.
作者: kitmantsoi    時間: 11-4-6 13:59

聖母有英中, 唔想將來考學校, 可以考慮.
全女校, 小朋友由kinder到secondary都同一班同學, 都幾sweet gar.
作者: saintbernard888    時間: 11-4-7 12:17

其實都無咩難決定. 睇自已想要咩. 讀樂基你就要預左將來要同其他小朋友爭大家心儀的小學. 你要問你自已有無信心在這3年內操好自已小朋友, 樂基都係其中一間好kg. 不過你要攪清楚, 家長本身點幫小朋友谷係緊要個kg點教你小朋友. 如果你覺得無信心可以爭取到自已心儀的小學. 咁就讀聖母算啦! 呢間又係一條龍, 學校都不差的. 問題只是你甘不甘心你的小朋友只讀一間"幾ok"的學校...
作者: siden    時間: 11-4-7 13:30

你睇下那一間有校車,就揀那間啦。如你住九龍,日日個小朋友點返Ascot 呀?連續讀四年bor!
作者: BallBall417    時間: 11-4-7 22:49

PIG1031, 謝謝您。您小朋友係咪讀緊沙田樂基?想問下知唔知通常考到邊d直資/私立學校呢?我囡囡性格好男仔頭,慢熱,獨立適合嗎?

原帖由 PIG1031 於 11-4-5 18:09 發表

我是prefer小班教學,HKPS每班有2-3位班主任(NET,PTH&CANTONESE),當然如果果班學生20人以下會只得2位班主任(NET&PTH),如果超過20人就會多一位老師,整體黎講老師對學生的照顧是周到的。而且校長好NICE,所有學生的名都記得,對 ...

作者: BallBall417    時間: 11-4-7 23:01

謝謝,明白沒有兩存其美。又想直升小學,唔洗再同人爭,但係又想試試考其他直資。又想小囡學好品德,但係見佢有小小聰明,喜歡看書,想找d程度高dd既。如果讀聖母, 將來考小學,就好似"爭"dd咁。

原帖由 MelodyFPY 於 11-4-6 00:19 發表
兩間幼稚園既性質唔同, 好難比較, 最後係睇自己既取向.
本人認為:
樂基比較著重學術; 聖母比較著重品德.

我自己有過相同既經驗, 一間國際(著重學術), 一間本地(著重品德), 好難取捨, 不過最後都選擇了本地.

以上純 ...

作者: BallBall417    時間: 11-4-7 23:06

原帖由 siden 於 11-4-7 13:30 發表
你睇下那一間有校車,就揀那間啦。如你住九龍,日日個小朋友點返Ascot 呀?連續讀四年bor!

如果讀聖母,囡囡就會出九龍跟婆婆住。問過兩邊都應該有校車
作者: BallBall417    時間: 11-4-7 23:20

原帖由 saintbernard888 於 11-4-7 12:17 發表
其實都無咩難決定. 睇自已想要咩. 讀樂基你就要預左將來要同其他小朋友爭大家心儀的小學. 你要問你自已有無信心在這3年內操好自已小朋友, 樂基都係其中一間好kg. 不過你要攪清楚, 家長本身點幫小朋友谷係緊要個kg點 ...

謝謝您,您真是一針見血,講出我既心聲 -> 甘唔甘心。。。
小囡有小許聰明,學野快,係咪唔好埋沒佢呢?如果讀聖母,三年後考小學競爭力好似無咁高,同埋好似已經bound住咗讀聖母小學咁。就真係果句「甘唔甘心」。但係我老公又覺得要學好品德,無品讀幾多書幾叻都無用。
作者: BallBall417    時間: 11-4-7 23:23

原帖由 kitmantsoi 於 11-4-6 13:59 發表
聖母有英中, 唔想將來考學校, 可以考慮.
全女校, 小朋友由kinder到secondary都同一班同學, 都幾sweet gar.

中學上年好似唔係英中喇。您點睇聖母小學?是否比上不足比下有餘呢?好嗎?
作者: A-Mum    時間: 11-4-7 23:42

如果讀聖母,囡囡就會出九龍跟婆婆住。

Do you mean your girl has to be away from you for 3 years?  

Is it worthwhile to leave your kid for a kindergarten that you don't seem to like?
作者: BallBall417    時間: 11-4-8 00:01

打算到時我放工會返去食飯, 好似依家咁同佢玩,沖涼,跟住我先返屋企。星期五晚就帶佢一返屋企。
作者: BoBoFamily    時間: 11-4-8 00:10

可能沙田樂基教出來的品德比聖母教的還好呢?
作者: kitmantsoi    時間: 11-4-8 13:30

http://life.mingpao.com/cfm/school11.cfm?sid=21100
just check 係英中
是否比上不足比下有餘, 睇你點睇.
品德教育確係好, 我覺得同伴影响力好大, 品德教育比成績更重要, 呢個角度睇比上不足比下有餘.
成績方面, 我信奉靠自己而學校係輔助, Band 1 school有Band 5成績學生, Band 5 school亦有Band 1成績學生.
聖母畢業有人做大學教授,亦有專業人士, 但人地得唔等于自己得, 係唔係?

原帖由 BallBall417 於 11-4-7 23:23 發表

中學上年好似唔係英中喇。您點睇聖母小學?是否比上不足比下有餘呢?好嗎?

作者: A-Mum    時間: 11-4-8 13:42

如果讀樂基小朋友可以同爹爹媽媽住,我會揀樂基。我覺得一家人一齊住幸福D.
作者: kitmantsoi    時間: 11-4-8 13:43

父母陪伴成長比學校更重要
原帖由 A-Mum 於 11-4-8 13:42 發表
如果讀樂基小朋友可以同爹爹媽媽住,我會揀樂基。我覺得一家人一齊住幸福D.

作者: BallBall417    時間: 11-4-8 14:05

原帖由 kitmantsoi 於 11-4-8 13:30 發表
http://life.mingpao.com/cfm/school11.cfm?sid=21100
just check 係英中
是否比上不足比下有餘, 睇你點睇.
品德教育確係好, 我覺得同伴影响力好大, 品德教育比成績更重要, 呢個角度睇比上不足比下有餘.
成績方面,  ...

對。好多謝你既意見。做家長既 真的不可靠哂學校。
作者: BallBall417    時間: 11-4-8 14:07

原帖由 A-Mum 於 11-4-8 13:42 發表

明白。謝謝。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5