教育王國

標題: 灣仔區中學 [打印本頁]

作者: Milkky    時間: 11-4-19 13:50     標題: 灣仔區中學

灣仔區本區中學數目實在太少, 而他區中學數目多但學位少!

以下中學我打算放中至後位置, 但應點排位呢

文理書院(香港)(8)
漢華中學(8)
蘇浙公學(15)
嶺南中學(32)
張振興(4)
玫瑰崗學校(53)
佛教黃鳳翎中學(57)
培僑中學(9)
中華傳道會劉永生中學(5)
伊斯蘭脫維善紀念中學(15)
閩僑中學(22)
明愛柴灣馬登基金中學(8)
中華基督教會桂華山中學(4)
炮台山循道衛理中學(2)
聖公會李福慶中學(23)
東華三院李潤田紀念中學(3)

作者: CrabPincers    時間: 11-4-19 14:16

原帖由 Milkky 於 11-4-19 13:50 發表

文理書院(香港)(8)
漢華中學(8)
蘇浙公學(15)
嶺南中學(32)
張振興(4)
玫瑰崗學校(53)
佛教黃鳳翎中學(57)
培 ...

放到去尾尾的中學, 你點排都吾緊要啦
講真啦, 派到比你, 會吾會讀先?
我上年, 係頭3志願係認真甘填, 之後都係亂填(好似填得10間)
心諗, 派到第三志願都會去叩門
作者: andy223    時間: 11-4-19 14:22

其實我想問下往年係咪都係咁多他區學校呢?
定係因為皇仁同鄧肇堅減左班, 所以搵其他他區學校黎填數?
作者: pmamylee    時間: 11-4-19 14:44     標題: 回覆 1# andy223 的文章

2008至2010年都是咁多學校,不過明顯皇仁同鄧兆堅減左好多學額.....
灣仔區只有2千多人參加統一派位
作者: CrabPincers    時間: 11-4-19 14:49

原帖由 andy223 於 11-4-19 14:22 發表
其實我想問下往年係咪都係咁多他區學校呢?
定係因為皇仁同鄧肇堅減左班, 所以搵其他他區學校黎填數?

我印象中, 都係好多他區學校
好多都係得3-4個位
揀吾落手
我上年都係揀到第4間, 已經無心機再填, 連band 3 都出現埋......得3-4個位既學校, 比你填係乙部第4之後, 都明知係浪費, 何必多此一舉
作者: andy223    時間: 11-4-19 18:12

原帖由 pmamylee 於 11-4-19 14:44 發表
2008至2010年都是咁多學校,不過明顯皇仁同鄧兆堅減左好多學額.....
灣仔區只有2千多人參加統一派位

灣仔區參加統一派位有 2千人咁多?
一間學校當佢收 150 人, 即灣仔本區 d 學校焗住要讀他區學校 ~~~
作者: easiness    時間: 11-4-19 22:25

Mikky,

灣仔區真係好難揀, 其實派唔到頭一和二志願, 我地都諗住去叩門!

原帖由 Milkky 於 11-4-19 13:50 發表

文理書院(香港)(8)
漢華中學(8)
蘇浙公學(15)
嶺南中學(32)
張振興(4)
玫瑰崗學校(53)
佛教黃鳳翎中學(57)
培 ...

作者: Milkky    時間: 11-4-20 13:10

睇報紙話灣仔區有2268人參加統一派位!

頭3志願都仲諗緊係咪保守d好! 雖說話參加統一派位人少左d, 但縮班點都有影響, 唔敢太進取!

http://hk.apple.nextmedia.com/te ... amp;art_id=15169818
作者: sau2005    時間: 11-4-21 00:45

唔知出年會唔會加反呢?2000年出生率我估會多d?如果唔加.... 點揀呀!仲要band2生....慘
阿孫生:你想點呀!諗清楚未呀!:;pppp:
作者: cza    時間: 11-4-21 23:23     標題: 回覆 9# Milkky 的文章

唔好填這間"炮台山循道衛理中學(2) ",這間係比有嚴重學習困難學生揀的
作者: easiness    時間: 11-4-24 00:10

請問有無媽咪知道佛教黃鳳翎中學好唔好? 校風好嗎?

原帖由 cza 於 11-4-21 23:23 發表
唔好填這間"炮台山循道衛理中學(2) ",這間係比有嚴重學習困難學生揀的

作者: ydoris    時間: 11-4-24 08:46

我係灣仔區校網,該區吾多BAND2,
BAND3學校。黃鳳翎D學生見佢返放學都好斯文同整齊,校風應該幾好。不過我睇返佢既學校概覽,好似無咩特別,又無英文班。。成績吾太好既學生應該容易D,想進取D就要考慮。我都把它放後左。。。
作者: easiness    時間: 11-4-25 01:00

ydoris,

謝謝你! 其實係老師教我, 第一同第二志願都可以揀Band 2中學, 但是第三志願就要揀Band 3中學, 黃鳳翎係老師提議的, 但是我不熟悉呢間學校, 我又唔想揀玫瑰崗同蘇浙, 而家非常煩惱!

原帖由 ydoris 於 11-4-24 08:46 發表
我係灣仔區校網,該區吾多BAND2,
BAND3學校。黃鳳翎D學生見佢返放學都好斯文同整齊,校風應該幾好。不過我睇返佢既學校概覽,好似無咩特別,又無英文班。。成績吾太好既學生應該容易D,想進取D就要考慮。我都把它放後左。。。 ...

作者: brianshe    時間: 11-4-26 11:31

作者: Milkky    時間: 11-4-26 13:43     標題: 回覆 10# cza 的文章

呢間炮台山循道衛理中學, 註明左不選就不派嘛, 唔係咩?
作者: Milkky    時間: 11-4-26 13:48

原帖由 easiness 於 11-4-25 01:00 發表
ydoris,

謝謝你! 其實係老師教我, 第一同第二志願都可以揀Band 2中學, 但是第三志願就要揀Band 3中學, 黃鳳翎係老師提議的, 但是我不熟悉呢間學校, 我又唔想揀玫瑰崗同蘇浙, 而家非常煩惱!

...

玫瑰崗同蘇浙我都唔想選, E家第4 志願後都唔知點排好! 培僑得9個位, 都好似好多人會選, 我都唔知排前定後好!
作者: Milkky    時間: 11-4-26 13:52

嶺南中學係咪都BAND3, 知唔知校風如何?
作者: easiness    時間: 11-4-26 17:53

各位媽咪, 可否幫手請教怎樣排位? 謝謝!
(男仔, Band 2尾 Band 3 頭)

黃鳳翎                  57個位
嶺南                     32
玫瑰崗                  53
鄧鏡波                  80
鄧肇堅維多利亞      48
漢華(直資)               8
培僑(直資)               9
文理                        8
蘇浙(直資)              15
中華基金(直資)        15
李福慶                     23

原帖由 Milkky 於 11-4-26 13:48 發表

玫瑰崗同蘇浙我都唔想選, E家第4 志願後都唔知點排好! 培僑得9個位, 都好似好多人會選, 我都唔知排前定後好!

作者: ANNIEYY    時間: 11-4-26 18:14     標題: 回覆 18# easiness 的文章

1 鄧鏡波  2黄鳳翎  3 漢華  4 鄧肇堅維多利亞   5 培僑 6 蘇浙   7 嶺南       中華基金係 Band one
作者: easiness    時間: 11-4-26 18:52

ANNIEYY,

謝謝! 請問李福慶都有23個位, 係咪呢間唔好, 所以唔擺係前幾位? 另外, 老師叫第二位填嶺南, 但是網上有人話嶺南唔好, 係咪嶺南校風唔好(但是點解老師又話嶺南OK)?

原帖由 ANNIEYY 於 11-4-26 18:14 發表
1 鄧鏡波  2黄鳳翎  3 漢華  4 鄧肇堅維多利亞   5 培僑 6 蘇浙   7 嶺南       中華基金係 Band one

作者: CrabPincers    時間: 11-4-26 20:09

原帖由 easiness 於 11-4-26 17:53 發表
各位媽咪, 可否幫手請教怎樣排位? 謝謝!
(男仔, Band 2尾 Band 3 頭)

黃鳳翎                  57個位
嶺南                     32
玫瑰崗                  53
鄧鏡波                  80
鄧肇堅維多利亞       ...

我會, 鄧鏡波, 維多尼亞, 黃鳳翎, 嶺南
P.S. 因為宗教關係, 如果吾是, 我會放黃先......
我係吾想小朋友讀多一科宗教
作者: easiness    時間: 11-4-26 20:19

CrabPincers,

謝謝你! 宗教信仰反而不是問題(因為我先生都信佛)! 衹是之後嘅就不知怎樣擺位!

原帖由 CrabPincers 於 11-4-26 20:09 發表

我會, 鄧鏡波, 維多尼亞, 黃鳳翎, 嶺南
P.S. 因為宗教關係, 如果吾是, 我會放黃先......
我係吾想小朋友讀多一科宗教

作者: ydoris    時間: 11-4-26 23:09

唉,都吾知點填好...填埋所有英中係底都吾夠30間,星期四要交啦..個D好差既真係吾想填入去,請問吾填晒得吾得呢?其實真係有無人咁吾好彩派到十幾志願之後架??
作者: easiness    時間: 11-4-26 23:20

Me too! 星期五要交表, 老師話一定要填夠30間.........好煩惱!

原帖由 ydoris 於 11-4-26 23:09 發表
唉,都吾知點填好...填埋所有英中係底都吾夠30間,星期四要交啦..個D好差既真係吾想填入去,請問吾填晒得吾得呢?其實真係有無人咁吾好彩派到十幾志願之後架?? ...

作者: ANNIEYY    時間: 11-4-27 00:02     標題: 回覆 20# easiness 的文章

嶺南校風都不太差,因為我朋友住杏花村佢都話OK,不過應好過李福慶,我比較覺得個幾間直資好的原因係中文科用普通話教.學費又太貴.
作者: andy223    時間: 11-4-27 08:54

Band2 揀鄧肇堅, 重會有機入到咩..??
作者: brianshe    時間: 11-4-27 12:38

作者: Milkky    時間: 11-4-27 13:04     標題: 回覆 20# easiness 的文章

第二位就填嶺南!? 點解? 李福慶,玉桂山,閩僑, 馬登係較差, 老師都叫排後D!
作者: twcho    時間: 11-4-27 13:26

根據Khmama的試算表分析,灣仔區絶對可以進取。基本上所有Band 1生都能保證入到英中,Band 2生也有英中位抽。
作者: Milkky    時間: 11-4-27 13:53

鄧鏡波80個位, 老師說都可以放第一志願去博下, 如果唔博就選黃鳳翎和維官, 我都唔知應唔應該博!
作者: CrabPincers    時間: 11-4-27 14:29

原帖由 Milkky 於 11-4-27 13:53 發表
鄧鏡波80個位, 老師說都可以放第一志願去博下, 如果唔博就選黃鳳翎和維官, 我都唔知應唔應該博!

你小朋友係band 2?
如果是的話, 我一定搏
作者: easiness    時間: 11-4-27 14:42

ANNIEYY,

謝謝! 其實學校都有俾番往年學生所派嘅學校, 雖然嶺南嘅學位比李福慶多, 但是派去李福慶嘅人數比嶺南多! 當然這並非最後嘅結果, 相信最後都有人去其他學校叩門!

漢華同培僑都有諗過放係前面位置, 但因為學位不多, 落空的機會是否很大?

原帖由 ANNIEYY 於 11-4-27 00:02 發表
嶺南校風都不太差,因為我朋友住杏花村佢都話OK,不過應好過李福慶,我比較覺得個幾間直資好的原因係中文科用普通話教.學費又太貴.

作者: easiness    時間: 11-4-27 14:43

andy223,

係鄧肇堅維多利亞!

原帖由 andy223 於 11-4-27 08:54 發表
Band2 揀鄧肇堅, 重會有機入到咩..??

作者: easiness    時間: 11-4-27 14:58

Mikky,

老師認為第二位置可以揀嶺南, 因為校風ok(但是我係網上及補習社老師認為校風一般), 而且位多, 可以一搏! 但有同學仔媽咪話李福慶好過嶺南(以往派去李福慶多過嶺南), 所以都唔知點填好!!!

老師話30間一定要填晒, 就算Band 1無機會都要填(位置可以放最後), 但唔可以唔填晒30間!

原帖由 Milkky 於 11-4-27 13:04 發表
第二位就填嶺南!? 點解? 李福慶,玉桂山,閩僑, 馬登係較差, 老師都叫排後D!

作者: CrabPincers    時間: 11-4-27 14:59

原帖由 easiness 於 11-4-27 14:42 發表
ANNIEYY,

謝謝! 其實學校都有俾番往年學生所派嘅學校, 雖然嶺南嘅學位比李福慶多, 但是派去李福慶嘅人數比嶺南多! 當然這並非最後嘅結果, 相信最後都有人去其他學校叩門!

漢華同培僑都有諗過放係前面位置, 但因為 ...
\

我自己甘看
要比$ 既直資中學, 肯比$既父母, 都一早去左申請, 吾駛留到大抽獎
所以係甘前位置填直資的人, 吾會多, 多小位真係吾算係問題
反而你擔心既係, 你一填左直資落去, 教局assume 你願意比$ 去讀書, 會派一d 你無揀過既直資比你(你填的所有中學都吾中, touch wood)
培僑, 幾年前, 我女既師兄, band 3 生, 去叩門都成功, 但依家還係吾係就吾知啦
作者: CrabPincers    時間: 11-4-27 15:00

原帖由 easiness 於 11-4-27 14:58 發表
Mikky,

老師認為第二位置可以揀嶺南, 因為校風ok(但是我係網上及補習社老師認為校風一般), 而且位多, 可以一搏! 但有同學仔媽咪話李福慶好過嶺南(以往派去李福慶多過嶺南), 所以都唔知點填好!!!

老師話30間一定要 ...

crazy
明知無可能, 都要填, 乜野道理?
作者: easiness    時間: 11-4-27 17:45

如果係真! 咁就真係要諗清楚!
其實有人提醒我, 派位唔理想, 可以去叩門, 唔使咁早填落去! 衹不過老師話要填晒30間位, 因為填唔晒的話, 可能會派去一些無填嘅學校! 但是我又諗, 如果填左, 咪一樣有機會派去, 到時仲慘.....

原帖由 CrabPincers 於 11-4-27 14:59 發表
\

我自己甘看
要比$ 既直資中學, 肯比$既父母, 都一早去左申請, 吾駛留到大抽獎
所以係甘前位置填直資的人, 吾會多, 多小位真係吾算係問題
反而你擔心既係, 你一填左直資落去, 教局assume 你願意比$ 去讀書, 會派一 ...

作者: ydoris    時間: 11-4-27 18:32

伙LOR,又吾係BAND1,跟本吾夠30間,我係BAND2,個D BAND 3但勁莖既填埋都吾夠..而家急急填好明天交..
作者: qqbaby123    時間: 11-4-27 18:54

寶血女子和何東邊間校風好d,thanks
作者: easiness    時間: 11-4-27 21:25

ydoris,

其實一定填唔晒30間, 點算.......?

原帖由 ydoris 於 11-4-27 18:32 發表
伙LOR,又吾係BAND1,跟本吾夠30間,我係BAND2,個D BAND 3但勁莖既填埋都吾夠..而家急急填好明天交..

作者: ANNIEYY    時間: 11-4-27 21:46     標題: 回覆 39# qqbaby123 的文章

何東好D
作者: CrabPincers    時間: 11-4-27 21:47

原帖由 easiness 於 11-4-27 17:45 發表

如果係真! 咁就真係要諗清楚!
其實有人提醒我, 派位唔理想, 可以去叩門, 唔使咁早填落去! 衹不過老師話要填晒30間位, 因為填唔晒的話, 可能會派去一些無填嘅學校! 但是我又諗, 如果填左, 咪一樣有機會 ...

真的意思指邊一方面?
揀左一間直資, 就乜野直資都有機會派到
定係培僑, BAND 3叩門都成功?
BAND3 都叩門都成功呢一點, 好老實, 起碼3年前, 我女今年中一, 係呀女5年級定4年級(NOT SURE), 時, 佢師兄的例子, 你都知道今年CUT 班, 還係吾係BAND 3都可以叩門入到, 我就真係吾知
同埋, 個師兄, 好似係籃球隊, 有無加分我都吾知, 但上年聽人講, 係易叩門既, 當時我都打算呀女派位吾理想, 最後會去叩呢間
作者: CrabPincers    時間: 11-4-27 21:48

原帖由 ydoris 於 11-4-27 18:32 發表

填左落去又點?有無機會入到先得架, 無機會, 未同一樣道理, 會派到吾知去邊
但如果灣仔區,我真係吾信, 一個BAND 2 生, 連一間最鬼渣的BAND 3 學校都吾收

當然, 你連間最鬼渣的BAND 3 學校都吾填落去就無得好講, 會派到去他區

但我女上年, 同學最多係派到同區(都係灣仔)BAND 3學校(無揀)
作者: ANNIEYY    時間: 11-4-27 21:59

一覽表有寫如果揀左直資就要交學貴,冇揀吾會派比你.培僑依家都不太差因為資源夠,所有左派學校都好左好多.沙田培僑好多人考做得好好,漢華都由1班英文班轉到2班.
作者: ydoris    時間: 11-4-28 08:28

其實真係吾知點好,填晒灣仔區梗係僧俾BAND3收到啦.BUT又吾甘心BAND 2去BAND3啦..填東區又少位..放頭又危,放中又無機..SO~~煩LOR.就算放英中係尾係零機會,唉都FILL晒30個位佢啦...算把啦..希望中頭3志願啦..

原帖由 CrabPincers 於 11-4-27 21:48 發表

填左落去又點?有無機會入到先得架, 無機會, 未同一樣道理, 會派到吾知去邊
但如果灣仔區,我真係吾信, 一個BAND 2 生, 連一間最鬼渣的BAND 3 學校都吾收

當然, 你連間最鬼渣的BAND 3 學校都吾填落去就無得好講, 會 ...

作者: CrabPincers    時間: 11-4-28 09:12

原帖由 ydoris 於 11-4-28 08:28 發表
其實真係吾知點好,填晒灣仔區梗係僧俾BAND3收到啦.BUT又吾甘心BAND 2去BAND3啦..填東區又少位..放頭又危,放中又無機..SO~~煩LOR.就算放英中係尾係零機會,唉都FILL晒30個位佢啦...算把啦..希望中頭3志願啦..

...

其實無得吾甘心, 就算好似我女甘係band 1 生, 我都知無可能填晒1x 間都係band 1 中學落form, 講真, 比你填晒落去又點? 明知去到後邊果d 真係無希望, 不如早早填一間校風比較好的band 2 落去止蝕, 點都好過派到一間band 2 尾的中學

上年的心得係, 望就望中頭兩個志願, 派到去第3(band2), 都打算去叩門, 吾得既, 就疊埋心水去讀間校風好小小的band2, 讀一年, 看下成績點, f.2 再叩過
作者: ydoris    時間: 11-4-28 09:45

我都明白既..我打算係頭3志願到止架..BUT有些擔心發左瘟吾知去左邊.之前草稿填左十幾間都俾老師REJECT,要填多D.. 我問老師,一般好踏實既填法會去到第幾志願俾學校收左...佢話無定,不過我估期望係頭5志願啦...
SO~~應該最壞打算係俾一間BAND3包係第5志願啦..
我都吾希望F,2叩門,因為明白個細路係好HURT架..
而家等今晚老師既COMMEND啦..

原帖由 CrabPincers 於 11-4-28 09:12 發表

其實無得吾甘心, 就算好似我女甘係band 1 生, 我都知無可能填晒1x 間都係band 1 中學落form, 講真, 比你填晒落去又點? 明知去到後邊果d 真係無希望, 不如早早填一間校風比較好的band 2 落去止蝕, 點都好過派到一間 ...

作者: Milkky    時間: 11-4-28 13:31

我諗band3生首3志願都無得進取架喇! 但又無可能第一志願就保守到填band3校卦! 所以我都將本區校放首3志願, 第1,2志願派唔到, 第3志願真係止蝕填間好既band3校, 唔係咁排仲可以點排呢!
我都問過老師歷屆都有人派到第4-5志願架, 如果派到第三志願入到本區較好既band3, 我都唔打算叩門喇!

作者: easiness    時間: 11-4-28 23:55

真的意思是指: 其實真係無諗過揀左直資中學, 會有機會派去一間自己無填嘅直資中學(如果真係咁唔好彩30間都派唔到), 咁就當然要諗清楚填唔填! 不過係呢區唔填埋直資中學落去, 真係填唔夠30間!

有同學仔媽咪都話上年有Band 3學生去培僑同漢華都叩門成功, 不過正如你所講, 上年同今年都唔同(因為每年學校嘅要求都有所不同), 衹可以作為參考!

原帖由 CrabPincers 於 11-4-27 21:47 發表

真的意思指邊一方面?
揀左一間直資, 就乜野直資都有機會派到
定係培僑, BAND 3叩門都成功?
BAND3 都叩門都成功呢一點, 好老實, 起碼3年前, 我女今年中一, 係呀女5年級定4年級(NOT SURE), 時, 佢師兄的例子, 你都知 ...

作者: easiness    時間: 11-4-29 00:03

ANNIEYY,

沙田培僑好, 所以都好多人爭!
其實而家左派學校係咪都比較進取?
福建(觀塘)都唔易入, 聽聞有部份內地嘅尖子入左去讀!
所以都驚培僑同漢華會多人去叩門!

原帖由 ANNIEYY 於 11-4-27 21:59 發表
一覽表有寫如果揀左直資就要交學貴,冇揀吾會派比你.培僑依家都不太差因為資源夠,所有左派學校都好左好多.沙田培僑好多人考做得好好,漢華都由1班英文班轉到2班. ...

作者: ANNIEYY    時間: 11-4-29 00:19

我去漢華完對左派學校重新估計,去叩門人一定吾少,現在三兩年已改變好多,好似鄧鏡波今年都有英文班出年又冇,學校開會話英文水平吾夠喎!反而聖貞得今年有3班英文班.出年又係開3班.
作者: CrabPincers    時間: 11-4-29 09:31

原帖由 easiness 於 11-4-28 23:55 發表

真的意思是指: 其實真係無諗過揀左直資中學, 會有機會派去一間自己無填嘅直資中學(如果真係咁唔好彩30間都派唔到), 咁就當然要諗清楚填唔填! 不過係呢區唔填埋直資中學落去, 真係填唔夠30間!

有同學 ...

http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1579/feeder_chi_2011.pdf

答(9)
參加中學學位分配辦法的直資學校與官立, 資助及按額津貼中學的派位安排大致相同, 主要分別在於參加派位的直資學校可預留高於30%中一學位作為自行分配學位, 但學校需同樣撥出統一派位學位的10%, 在不受學校網限制的學校選擇中分配, 此外, 參加派位的直資學校在統一派位階段是採用不選不派的原則來分配中一學位(即除非學生以某直資學校為其中一個學校選擇, 否則不會獲派往該直資學校)

說明了.......
作者: easiness    時間: 11-4-29 13:53

ANNIEYY,

老師都推薦漢華, 佢話有舊生(Band 3)叩門成功入左去讀, 家長都讚老師好好, 小朋友都讀得開心, 校風都唔錯!
所以諗左幾日, 都決定將要叩門嘅直資中學擺前啲!

原帖由 ANNIEYY 於 11-4-29 00:19 發表
我去漢華完對左派學校重新估計,去叩門人一定吾少,現在三兩年已改變好多,好似鄧鏡波今年都有英文班出年又冇,學校開會話英文水平吾夠喎!反而聖貞得今年有3班英文班.出年又係開3班. ...

作者: easiness    時間: 11-4-29 13:54

完全明白晒! 謝謝!

原帖由 CrabPincers 於 11-4-29 09:31 發表

http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1579/feeder_chi_2011.pdf

答(9)
參加中學學位分配辦法的直資學校與官立, 資助及按額津貼中學的派位安排大致相同, 主要分別在於參加派位的直資學校可預留高於30%中 ...

作者: cmkirene    時間: 11-4-29 17:08     標題: 鄧鏡波不再開英文班﹖

原帖由 ANNIEYY 於 11-4-29 00:19 發表
我去漢華完對左派學校重新估計,去叩門人一定吾少,現在三兩年已改變好多,好似鄧鏡波今年都有英文班出年又冇,學校開會話英文水平吾夠喎!反而聖貞得今年有3班英文班.出年又係開3班. ...

我想請問吓鄧鏡波是否不再有英文班,咁是否質素差了很多呀﹖
作者: ANNIEYY    時間: 11-4-29 23:05

校風不太差但係可能英文未達水平,所以學校都開會通知家長話出年冇英文班,就算今年中一係英文班出年中二要讀返中文,在中學概覽都已經寫只有英文一科.
作者: ANNIEYY    時間: 11-5-1 01:02     標題: 回覆 57# 小寶 的文章

1 漢華 . 福健同 培僑都差不多,我個人覺得香港區學校校風都吾差得好低,而且每間學校裡都有好學生同壞學生,都要個小朋友自己,同家長要留意.
作者: fatymama    時間: 11-5-1 08:10     標題: 回覆 55# cmkirene 的文章

我有朋友的兒子在鄧鏡波讀F1,他們說從來沒有全英文班,今年學期初全F1 maths and Science 用英文教,但好像聽聞因為有一班程度不夠,這一班要switch back to 中文教maths and science, F.2 arrangement 也未有消息。
作者: ydoris    時間: 11-5-1 09:07

仲有幾日就要交,呢幾日我得閒就攞個排位表同學校概覽出來睇..好似人地個D有病咁,心事重重...唉...
作者: gl    時間: 11-5-1 14:58

請問如果是BAND2頭生,鄧肇堅維多利亞 及鄧鏡波,邊間排先好呢?(急問)

作者: andy223    時間: 11-5-2 17:28

原帖由 gl 於 11-5-1 14:58 發表
請問如果是BAND2頭生,鄧肇堅維多利亞 及鄧鏡波,邊間排先好呢?(急問)

我都想知 ~~~
作者: CrabPincers    時間: 11-5-2 17:57

原帖由 gl 於 11-5-1 14:58 發表

我會揀鄧鏡波
作者: Rattie    時間: 11-5-2 19:20

過往我都會擺鄧鏡波先,因為好多 St. Joseph 小學入唔到直屬嘅學生都會揀佢。不過今年 khmama 嘅排位鄧鏡波比維官低好多 ~ 2C 對 2A!又話鄧鏡波今年冇英文班,仲連舊年讀開英文班嘅來年都要轉返中文,好似好亂咁,係咪有需要重新估計吓?唔知 khmama 今年點睇呢?
作者: ydoris    時間: 11-5-3 08:37

點解咁突然既呢...一向維官都俾人不太好印象,而家反而升喱??無英文班既中學,而家真係無咩人要.我都把維官放前左,排位以學術為先..不過我個係女,影響不致太大.但不明白咁多ST. JO生入左去,英文程度反而比以前差??
我地都仲未交表..15,16中...灣仔區真係又愛又恨...
作者: CrabPincers    時間: 11-5-3 10:07

原帖由 Rattie 於 11-5-2 19:20 發表
過往我都會擺鄧鏡波先,因為好多 St. Joseph 小學入唔到直屬嘅學生都會揀佢。不過今年 khmama 嘅排位鄧鏡波比維官低好多 ~ 2C 對 2A!又話鄧鏡波今年冇英文班,仲連舊年讀開英文班嘅來年都要轉返中文,好似好亂咁,係咪有需要 ...

甘奇怪?
但維官的校風, 係我印象中係無甘好, 反而鄧鏡波校風好d.....依家還係吾係?
作者: ydoris    時間: 11-5-3 10:31

我覺得係既...不過又不致於太差..我估計啦! 其實都OK既.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5