教育王國

標題: 會係6月1號去Good Hope register嘅家長們入來傾吓 [打印本頁]

作者: beatriceyung    時間: 11-5-19 09:37     標題: 會係6月1號去Good Hope register嘅家長們入來傾吓

Hi hi,
Isn't that we need to bring along the kids for ordering the uniform??
作者: MC-煎    時間: 11-5-19 10:09     標題: 回覆 1# beatriceyung 的文章

要帶小朋友呀!!
作者: 國家    時間: 11-5-19 13:58     標題: 回覆 2# beatriceyung 的文章

Yes, you have to bring with your daughter, coz have to measure the size of uniform.
作者: BettyNov07    時間: 11-5-20 13:34

So after this date, they will call waiting if someone not show up?  Any more interview required?
作者: elmolly    時間: 11-5-20 15:00

原帖由 BettyNov07 於 11-5-20 13:34 發表
So after this date, they will call waiting if someone not show up?  Any more interview required?

last year there was another interview for the "called" waiting list students.
作者: BettyNov07    時間: 11-5-23 13:21     標題: 回覆 5# elmolly 的文章

Hi Elmolly,
Do you know how many "called" waiting list last year?  And how many seats were available at that time?

Thanks a lot in advance.
作者: elmolly    時間: 11-5-23 13:46

原帖由 BettyNov07 於 11-5-23 13:21 發表
Hi Elmolly,
Do you know how many "called" waiting list last year?  And how many seats were available at that time?

Thanks a lot in advance.

it was different last year as it was brand new, so more people withdrew and GH decided to hold one more k1 class(7 classes in total), so more people have been "called"
作者: 國家    時間: 11-5-23 15:58

oh got 7 K1 classes last year? There's only 5 K1 classes this year, 3 am and 2 pm.
But I think there will be some withdrawals, good luck!
作者: beatriceyung    時間: 11-5-27 12:23

So, will u let your girl to travel by schoolbus?
作者: 國家    時間: 11-5-27 12:35

Yes, I will let her take the schoolbus.
作者: elmolly    時間: 11-5-27 14:23

原帖由 國家 於 11-5-27 12:35 發表
Yes, I will let her take the schoolbus.

be prepared for the school bus company's serivce
作者: hkka    時間: 11-5-27 19:07

http://www.ghskg.edu.hk/en/student/
作者: 小K    時間: 11-5-29 21:23

Hello all mothers whose the kids admitted to 2011-2012 (K1) Good Hope Kindergarten, did you hear the school require the parents to buy debentures??

Or not the kindergarten, is for Good Hope Primary School?

Please advise.

Thanks!
作者: 國家    時間: 11-5-29 22:41

Where is your source from? I didn't hear about that.
作者: Fishlo    時間: 11-5-30 12:41

你們好, 我係2/6去註冊!
心情有啲緊張, 因為好怕亞女又要重新適應新學校, 返學會勁喊! 另外, 都比會比亞女搭校車, 呢樣就要自己適應啦, 因為而家間n1幼稚園, 正正係屋企樓下, 好方便, 第時真係有啲擔心!
我個女係下午班, 請大家多多指教兼留言, 互相認識下啦!
作者: 國家    時間: 11-5-30 15:05

我地會6月1日去註冊, 老公都取了假一齊去, support下個女啊。 我地都仲未敢同呀女講9月將會轉校的事, 怕佢唔捨得而家的舊同學仔及老師。不過就同佢講左K1時套校服會唔同, 佢就好鍾意套新校服。
作者: chicken    時間: 11-5-30 15:18

Fishlo,

你好, 我都係2/6註冊, 亦是下午班, 我是在3pm註冊, 你是什麼時間註冊? 希望到是見到你, 介紹小朋友互相認識!

原帖由 Fishlo 於 11-5-30 12:41 發表
你們好, 我係2/6去註冊!
心情有啲緊張, 因為好怕亞女又要重新適應新學校, 返學會勁喊! 另外, 都比會比亞女搭校車, 呢樣就要自己適應啦, 因為而家間n1幼稚園, 正正係屋企樓下, 好方便, 第時真係有啲擔心!
我個女係下 ...

作者: stinkyrabbit111    時間: 11-5-31 08:35     標題: 回覆 16# 國家 的文章

hi, 我地都係1/6, 3pm, 我地已經同囡囡講咗轉校, 佢so far都好開心, 因為有新uniform著, 不過比最近比我發現, 原來佢以為而家kg d 同學仔會同佢一起轉去gh
作者: 國家    時間: 11-5-31 12:43

我地係6月1日上午9點半註冊呀, 有冇上午班同學仔?
我而家個女好似好唔鍾意男仔, 成日話D男仔唔叻及好頑皮, 遲D仲讀埋女校, 真係要好好灌輸一下。
作者: asheywong23    時間: 11-5-31 13:43

Fishlo, Chicken

你好, 我都係2/6註冊, 亦是下午班,
多多指教~
作者: stinkyrabbit111    時間: 11-5-31 20:24

唔通1/6 register就係上午班?
作者: Fishlo    時間: 11-6-1 15:21

Chicken 你好!
我地註冊時間係下午2-3點呀! 我都想快啲認識下啲同學仔及家長!

原帖由 chicken 於 11-5-30 15:18 發表
Fishlo,

你好, 我都係2/6註冊, 亦是下午班, 我是在3pm註冊, 你是什麼時間註冊? 希望到是見到你, 介紹小朋友互相認識!

作者: 國家    時間: 11-6-1 15:28

我同個女今日註冊了, 平均每段時間安排了25位小朋友及家長, 都好smooth, 1個小時內完成註冊、校服、校車、游泳班等, 期間小朋友有好多時間可以跟校長、老師及同學仔傾計。我個女就最鍾意套校服、廁所、魚缸、圖書館及泳池,不停說 "嘩,好靚wor"。
7月15日要著整齊校服回校拍攝相片
8月26日家長日 (必須2位家長一同出席)
作者: chicken    時間: 11-6-1 15:32

Fishlo,

唔知下午班有幾多班呢?睇下到時會唔會同班, 等小朋識多啲同學仔!

原帖由 Fishlo 於 11-6-1 15:21 發表
Chicken 你好!
我地註冊時間係下午2-3點呀! 我都想快啲認識下啲同學仔及家長!

作者: 國家    時間: 11-6-1 15:34

下午班2班。
作者: chicken    時間: 11-6-1 15:35

asheywong,

你同小朋幾點註呀? 希望到時見到你們, 大家認識一下!

原帖由 asheywong23 於 11-5-31 13:43 發表
Fishlo, Chicken

你好, 我都係2/6註冊, 亦是下午班,
多多指教~

作者: chicken    時間: 11-6-1 15:38

謝謝!

原帖由 國家 於 11-6-1 15:34 發表
下午班2班。

作者: asheywong23    時間: 11-6-1 16:20

原帖由 chicken 於 11-6-1 15:35 發表
asheywong,

我3-4pm 呀~ 希望到時相見啦~ ^^

作者: siden    時間: 11-6-1 20:24

原帖由 國家 於 11-6-1 15:28 發表
我同個女今日註冊了, 平均每段時間安排了25位小朋友及家長, 都好smooth, 1個小時內完成註冊、校服、校車、游泳班等, 期間小朋友有好多時間可以跟校長、老師及同學仔傾計。我個女就最鍾意套校服、廁所、魚缸、圖書館 ...

Swimming class??

My husband said he did not notice anything about swimming class etc.

What are the details of these interest class?
作者: pumpumpurin    時間: 11-6-1 20:34

有冇大埔區同學仔呀?
今日報埋校車...8:03 上車...12:40 落車
..我住個度係中間站..車程估計都40mins...
雖然平時都坐慣車...但咁長途都有d擔心..
而且車費都幾貴....上年大埔要$1800...今年唔知..
作者: 國家    時間: 11-6-1 21:39

Yes, the swimming interest class counter was just next to the school bus counter.
There're some swimming class schedules during the summer holiday, will be taken place at school, I think you can ask the information from the school.

原帖由 siden 於 11-6-1 20:24 發表

Swimming class??

My husband said he did not notice anything about swimming class etc.

What are the details of these interest class?

作者: siden    時間: 11-6-1 22:31

原帖由 國家 於 11-6-1 21:39 發表
Yes, the swimming interest class counter was just next to the school bus counter.
There're some swimming class schedules during the summer holiday, will be taken place at school, I think you can ask t ...

Thanks.

Will your girl join the interest classes?

There is no school bus to the estate I am living! If the schoolbus company cannot arrange, then it is a big discouragement for me to study at GH. How can the maid bring the girl up and down the mountain of Ngau Chi Wan every day? They said they will try to arrange, need to see their reply later.
作者: 國家    時間: 11-6-2 16:42

Hi Siden,
Where do you live? If there's no school bus arranged by the school, you may try to find those private school bus.

I'm considering of the swimming class, not confirmed yet.
作者: elmolly    時間: 11-6-2 17:11

原帖由 國家 於 11-6-2 16:42 發表
Hi Siden,
Where do you live? If there's no school bus arranged by the school, you may try to find those private school bus.

I'm considering of the swimming class, not confirmed yet.

check the update ratio of swimming class first, if 1:8, strongly suggest you not to go.
作者: MC-煎    時間: 11-6-3 10:51

原帖由 elmolly 於 11-5-27 14:23 發表

be prepared for the school bus company's serivce

好唔準時???
作者: Fishlo    時間: 11-6-3 11:49

我昨天2點幾入咗去註冊啦, 吾知見吾見到大家呢, 如果當時你地係學校, 應該見到 一個好麻煩嘅女仔, 係咁話吾度身, 要走, 個個就係我個女啦!
哎, 吾知係咪佢吾太鍾意間學校添架!
得兩班下午班, 我地嘅女兒有1/2機會成為同班同學喎!
你地到時幾點影相呀 ? 係吓有冇得相認下先! ( 我地1330-1430)

我個女要頭站上車呀, 嘩搭成個鍾車先返到學校! 我個女好坐吾定, 呢個係對佢一個考驗 + 訓練, good good good!

原帖由 chicken 於 11-6-1 15:35 發表
asheywong,

作者: siden    時間: 11-6-3 22:11

原帖由 Fishlo 於 11-6-3 11:49 發表
我昨天2點幾入咗去註冊啦, 吾知見吾見到大家呢, 如果當時你地係學校, 應該見到 一個好麻煩嘅女仔, 係咁話吾度身, 要走, 個個就係我個女啦!
哎, 吾知係咪佢吾太鍾意間學校添架!
得兩班下午班, 我地嘅女兒有1/2機會成 ...

一個好麻煩嘅女仔, 係咁話吾度身, 要走...
Same as my girl
作者: icbb1230    時間: 11-6-3 22:22

Ratio 1:8, if for young kids just 3-5 yrs and don't know swimming at all is quite scary.  are you sure you didn't read the info wrongly?

BTW, do u know why there are only 5 k1 classes in 2011/2012?  Last year, the school opened for 7 k1 classes.  Understand they reduce back to 6 (3 am and 3 pm), but why only open for 5 classes for 2011/2012?

原帖由 elmolly 於 11-6-2 17:11 發表

check the update ratio of swimming class first, if 1:8, strongly suggest you not to go.

作者: elmolly    時間: 11-6-3 23:52

原帖由 MC-煎 於 11-6-3 10:51 發表

好唔準時???

唔係, 不過佢地只會就自己方便, 學生既安全, 方便等唔佢地唔會理, 小學部果邊都投訴得好犀利.
作者: elmolly    時間: 11-6-3 23:55

原帖由 icbb1230 於 11-6-3 22:22 發表
Ratio 1:8, if for young kids just 3-5 yrs and don't know swimming at all is quite scary.  are you sure you didn't read the info wrongly?

BTW, do u know why there are only 5 k1 classes in 2011/2012?  ...

sorry, should be 1:6, i think this ratio is not acceptable even it's a parent and kid class and with this ratio, their swimming class is very expensive.

we only have 9 classrooms, this year there are only 5 classes of k3 so we have 7 classes of k1 instead. so with 7 classes of k2, 6 classes of k3, GH can take only 5 classes of k1 in the coming year.
作者: stinkyrabbit111    時間: 11-6-4 07:27     標題: 回覆 37# siden 的文章

hi, siden! so you had made up your mind too?

btw, 我囡囡係見到uniform試完又要試...
作者: babycoming    時間: 11-6-14 14:57

WELCOME GH 大家庭 !GH的校服,書包,茶點袋真係好靚架 !

我每朝幫個女一著起校服,嘩...成個人醒目晒架
作者: 國家    時間: 11-6-14 15:48

係呀, 我同老公都覺得套校服、書包、茶點袋好靚,而呀女自從去完學校度身造校服之後,就成日問我佢套德望校服係邊,幾時有得著。
我全set校服、領帶、運動衫褲、背心冷衫、長袖冷衫都做了兩套,你們呢?
個老師話7月15日返去影相時,如果要戴頭飾,要戴綠色或者黃色頭飾。
作者: babycoming    時間: 11-6-14 18:31

係呀,我女而加係讀緊k1,校服係好靚架,冬天校服都好好睇架 ! 學校規定係黃同綠色的頭飾 ! 所以我屋企都大量黃,綠既蝴蝶結頭飾 ! 話咁快係gh讀左成年,準備升k2,個女返學最開心,有時車佢返學會喊,佢要坐校車 !

原帖由 國家 於 11-6-14 15:48 發表
係呀, 我同老公都覺得套校服、書包、茶點袋好靚,而呀女自從去完學校度身造校服之後,就成日問我佢套德望校服係邊,幾時有得著。
我全set校服、領帶、運動衫褲、背心冷衫、長袖冷衫都做了兩套,你們呢?
個老師話7月15日返去 ...

作者: 國家    時間: 11-6-15 10:09

Babycoming, 你女女在GH讀了一年, 總括你覺得GH怎樣? 在課程、教學、老師及小朋友發展各方面。
謝謝你的意見。
作者: babycoming    時間: 11-6-15 15:32

好老實講,學校係去年先開返學,初初開學有好多野都未配合上,但而加越做越好,越做越感動同感激學校 !
學校一切都好多時為學生著想,我女女換過班主任,但2個班主任都不錯,而加班主任真係好到不得頂,X 10000000000咁好 !!!!
好多好DETAIL既野我都唔詳講,但我越來越鐘意GH ! 一個好開心既大家庭 ! 鐘意GH對我們家長行左都算好多既方便 !

1. 開設學校FACEBOOK,有任何問題即時提問好快會有人答,校長校監經常會看到,有意見可以直接反應 !

2. 因為有學校自己既FACEBOOK,所以好多時開完生日會既相好快有得睇,HEHE ! 另一方便就係我地可以係ADD 返大家同班同學仔既FB,多左接觸,可以好多交流,互相提點,又可以自組下D課外活動或者約埋出黎比佢地玩下 !

3. 德育做得好好,如某位老師,同學仔呀等等....病了或有事,學校老師,主任會帶領祈禱 !  

女兒同學整親手打晒石膏唔郁得,老師會問同學們,有無小朋友想出黎幫呢位同學,即係鼓勵同學之間有同理心同幫助人之心 !

母親節好多學校都有勞作做返去家送比媽咪,但學校老師校長校監既細心,佢地教小朋友凡事感恩之心 !
在母親節前拍下小朋友合唱了容祖兒的世上只有 VIDEO擺上校內FACEBOOK,感動得我地D家長個個都話睇到流晒眼淚,個女仲返黎講D SWEET說話再唱一次,嘩...不得了,喊死 ! 呢D細心,GH真係好好 !

4. GH培養出小朋友鐘意音樂,好快好多歌 (不是兒歌) 詩歌或現代曲等....好快朗朗上口 !

5. 禮貌,GH學生真係好有禮貌的 !

GH既老師真係好辛苦係背後為學生做好多野,每位老師都非常好 !

唯一我覺得小小缺點係校車方面 !

原帖由 國家 於 11-6-15 10:09 發表
Babycoming, 你女女在GH讀了一年, 總括你覺得GH怎樣? 在課程、教學、老師及小朋友發展各方面。
謝謝你的意見。

作者: 國家    時間: 11-6-15 17:00

好多謝comingbaby的詳細描述,我亦感受到你的喜悅及感動,我都好有信心在GH長大的女孩子會充滿感恩及愛之心。但同時,我想問下課程及學術方面,以及GH可以培養到孩子對閱讀的興趣嗎? 謝謝你。
作者: babycoming    時間: 11-6-15 17:28

原帖由 國家 於 11-6-15 17:00 發表
好多謝comingbaby的詳細描述,我亦感受到你的喜悅及感動,我都好有信心在GH長大的女孩子會充滿感恩及愛之心。但同時,我想問下課程及學術方面,以及GH可以培養到孩子對閱讀的興趣嗎? 謝謝你。 ...

學術可以講係比出面某d谷既學校淺 !

培養閱讀的興趣方面,每星期都做一次閱讀報告!
我女會返來都拎住佢既英文書讀比我聽,成本讀晒,我唸都ok啩 ! 不過呢d好個人,我唔係要求到佢要好深好谷,但我覺得k1都ok啦 !
作者: 國家    時間: 11-6-15 17:47

Thank you so much for your sharing!
We're expecting the life in GH as well!!
作者: 國家    時間: 11-6-15 17:54

我在返學時間正當等呀女上校車時,分別遇過2個讀GH既小朋友,一個是K2,另一個是K1,我走去跟她們談了一陣,不約而同,2個小妹妹都好有禮貌,說話好得體,而且淡定斯文。這正是我想我女兒所學的修養。

原帖由 babycoming 於 11-6-15 15:32 發表
好老實講,學校係去年先開返學,初初開學有好多野都未配合上,但而加越做越好,越做越感動同感激學校 !
學校一切都好多時為學生著想,我女女換過班主任,但2個班主任都不錯,而加班主任真係好到不得頂,X 10000000000咁好 !! ...

作者: MC-煎    時間: 11-6-15 18:15

睇完BabyC. 既Comment, 我真係想講我認同GH學生好有禮貌。 我住果棟大廈有兩個德望學生, 其中一個以前真係好無禮貌!我個女叫佢:“姐姐好!” “姐姐好!”, 叫幾次都當佢透明, 唔彩佢!
後尾讀左德望一年級後, (應該升P2), 而家真係改晒觀, 有禮貌,對答得體!!
天主教學校對學生內涵培養真係有一套!!
作者: babycoming    時間: 11-6-16 10:45

原帖由 MC-煎 於 11-6-15 18:15 發表
睇完BabyC. 既Comment, 我真係想講我認同GH學生好有禮貌。 我住果棟大廈有兩個德望學生, 其中一個以前真係好無禮貌!我個女叫佢:“姐姐好!” “姐姐好!”, 叫幾次都當佢透明, 唔彩佢!
後尾讀左德望一年級後, (應該升P2), 而家真係 ...

MC-煎你個名好正 我都好鐘意mc-jin !
作者: babycoming    時間: 11-6-16 10:49

咁恭喜你入黎GH FAMILY !
我試過幾次跟校車返學校 ! D幼稚園生K2 & K3 好乖架,大家都會係咁叫我, XXX 媽咪 ,你知唔知邊個同XXX(我女名)好好朋友呀 ? 佢地平時好乖呀...等.....

有一次又 XXX媽咪,我送比你呀 ! 原來係送個貼紙比我 ! 真係乖女 !

原帖由 國家 於 11-6-15 17:54 發表
我在返學時間正當等呀女上校車時,分別遇過2個讀GH既小朋友,一個是K2,另一個是K1,我走去跟她們談了一陣,不約而同,2個小妹妹都好有禮貌,說話好得體,而且淡定斯文。這正是我想我女兒所學的修養。

...

作者: 國家    時間: 11-6-16 11:01

可以跟校車返學? why?
作者: babycoming    時間: 11-6-16 11:13

家長會之類既野呀,或做義工家長等....都可以跟車的
開完會,做完義工都可以跟車返去 !

原帖由 國家 於 11-6-16 11:01 發表
可以跟校車返學? why?

作者: 國家    時間: 11-6-16 11:16

Oic, That's good! Thanks.
作者: babycoming    時間: 11-6-16 11:22

講多野開心野你聽 !

GH既課外活動-芭蕾舞好正架,係返學校音樂跳舞室到上,每期10堂,每期既最後一堂都會比家長觀課,仲可以任影相任拍片,正唔正先 ????

我每次都好期待果一堂 !

黎緊升K2可以學埋畫班,實在太開心
作者: 國家    時間: 11-6-16 11:28

haha thanks so much, 我個女超鍾意跳Ballet, 而家在屋企附近學緊, 不過可能仲細, 佢D手腳都未係做得好似跳芭蕾舞。我都想開學之後俾佢返學校上Ballet。上次我去簡介會時,見到8-10個小女孩穿著芭蕾舞衫,好得意,仲好有禮物咁用普通話遠遠地跟個普通話老師說xxx老師早上好。而且我參觀過學校個芭蕾舞室,唔錯。
作者: sue_young    時間: 11-6-17 01:01

學校個畫班都教得好好, 老師好有心機, 每堂完咗都會向家長解釋教過D乜, 由淺入深, 返屋企都跟得返, 又會幫佢地寄出參加校外比賽.
作者: asheywong23    時間: 11-6-17 13:47

我都好期待呀囡9月係GH既新生活
作者: chicken    時間: 11-6-17 15:48

我同呀囡都係呀, 到時互相認識一下, 識多d新朋友訝!

原帖由 asheywong23 於 11-6-17 13:47 發表
我都好期待呀囡9月係GH既新生活

作者: 國家    時間: 11-6-17 15:52

你們上午還是下午班?
我好開心原來一直以來同呀女一齊上芭蕾舞的好朋友仔, 佢都係GH K2學生, 佢地2個女孩子已經約定在校車上一齊坐。
作者: stinkyrabbit111    時間: 11-6-17 20:24     標題: 回覆 62# 國家 的文章

hi, 我囡囡又係咁啱ballet class一個同學仔升k2, 又係會同一架校車!! btw, 我地係am class!
作者: siden    時間: 11-6-17 20:31

So many of the GH girls are learning ballet!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5