教育王國

標題: 分享囡囡鋼琴考試 distinction (好開心) [打印本頁]

作者: mbball    時間: 11-7-2 19:32     標題: 分享囡囡鋼琴考試 distinction (好開心)

我囡囡今年考diploma, 我一路都想佢繼續學琴, 但係佢話打算考完diploma 就唔再學..
點知佢最後考到個 distinction 返黎~~ 我開心到飛起~~~ 佢自己都好開心~ 話佢自己都估唔到會有 distinction~ 仲比我說服左繼續學下去~
依家我囡囡張 distinction 的 cert 比佢學緊果間琴行放左係門口做生招牌~ 冇諗過出面D琴行都可以教得咁好~ ^^
作者: fcbttkw    時間: 11-7-2 19:42

原帖由 mbball 於 11-7-2 19:32 發表
我囡囡今年考diploma, 我一路都想佢繼續學琴, 但係佢話打算考完diploma 就唔再學..
點知佢最後考到個 distinction 返黎~~ 我開心到飛起~~~ 佢自己都好開心~ 話佢自己都估唔到會有 distinction~ 仲比我說服左繼續學 ...

恭喜你囡囡呀!
加油

作者: Pertra    時間: 11-7-2 20:28

作者: 小木偶媽咪    時間: 11-7-2 22:08

叻女
作者: 靚靚C9    時間: 11-7-2 23:36

原帖由 mbball 於 11-7-2 19:32 發表
點知佢最後考到個 distinction 返黎~~ 我開心到飛起~~~ 佢自己都好開心~ 話佢自己都估唔到會有 distinction~ 仲比我說服左繼續學 ...

請問你個囡幾大? 學咗琴幾耐呀? 一直响琴行學?
作者: acciaccatura    時間: 11-7-3 13:05     標題: DipABRSM or ATCL?

作者: RMA    時間: 11-7-3 14:48     標題: Not ATCL

原帖由 acciaccatura 於 11-7-3 13:05 發表
which diploma has she passed? DipABRSM or ATCL (Trinity's)?

It should be DipABRSM supposed the "cert" was posted on the window of the studio as a promotion.
作者: acciaccatura    時間: 11-7-3 16:16

作者: mbball    時間: 11-7-3 17:05

我囡囡17歲, 都學左9~10年了.. 唔係一直琴行架.. 中途轉過幾個老師 (有D琴行, 有D私人上門).. 果D老師都係演奏級.. 但一係就唔係好識教.. 一係就冇責任心冇交帶.. 所以轉左幾次
作者: acciaccatura    時間: 11-7-3 17:08

作者: mbball    時間: 11-7-3 17:11

係 ATCL .. 因為一開始冇諗過囡囡成績會咁好.. 所以只係報左 ATCL .. 依家個老師幫佢準備緊下次考 ABRSM
作者: arkk    時間: 11-7-3 18:10

原帖由 acciaccatura 於 11-7-3 16:16 發表
to RMA:

both DipABRSM and ATCL are known as 'diplomas' and they both have the Distinction category.

mbball has not specified which one as they make quite a big difference!

in HK every year, the n ...

聽好多人講, 而家 ATCL 都難考左, 應該可以同abrsm 睇齊,不是嗎?
作者: cowcow122    時間: 11-7-3 18:20

恭喜恭喜,叻女
爸爸媽媽的心血,老師的心機,啊囡的努力沒有白費,乖囡叻囡(唔係個個可以堅持9-10年的啊)
作者: mbball    時間: 11-7-3 19:04

冇錯.. 一開始我都好驚囡囡會半途而廢.. 當佢五級的時候真係有諗過放棄.. 好在佢自己本身都鐘意音樂.. 最後加上我的支持.. 佢都肯乖乖繼續學下去 :)
作者: RMA    時間: 11-7-3 19:09     標題: "cert" along with mark form

原帖由 acciaccatura 於 11-7-3 16:16 發表
to RMA:

both DipABRSM and ATCL are known as 'diplomas' and they both have the Distinction category.

mbball has not specified which one as they make quite a big difference!

in HK every year, the n ...

Sorry to disturb the discussion.

May I know if a "cert" would be sent along with the mark form when TG release a Diploma result?

Please reply Yes or No.
作者: acciaccatura    時間: 11-7-3 23:38

作者: acciaccatura    時間: 11-7-3 23:44

作者: fcbttkw    時間: 11-7-4 13:48

原帖由 mbball 於 11-7-3 19:04 發表
冇錯.. 一開始我都好驚囡囡會半途而廢.. 當佢五級的時候真係有諗過放棄.. 好在佢自己本身都鐘意音樂.. 最後加上我的支持.. 佢都肯乖乖繼續學下去 :)

家長嘅支持係好重要啊!

作者: fcbttkw    時間: 11-7-4 13:49

原帖由 mbball 於 11-7-3 19:04 發表

預祝囡囡考ABRSM都有咁好成績

作者: mbball    時間: 11-7-4 14:21

原帖由 fcbttkw 於 11-7-4 13:49 發表

預祝囡囡考ABRSM都有咁好成績

謝謝你
作者: bb86    時間: 11-7-4 17:02

作者: Kareese    時間: 11-7-4 21:01

作者: CHIULHJ    時間: 11-7-5 09:55

My friend's daughter got Distinction for the ATCL exam.  She only got 10X marks (just pass) for the abrsm grade 8.

原帖由 Kareese 於 11-7-4 21:01 發表
Congratulations to you!

Do you mind telling us what mark did she get for the abrsm grade 8?

And how long did she prepare for the ATCL exam?

Thanks!

作者: waic    時間: 11-7-7 17:14

原帖由 mbball 於 11-7-3 17:11 發表
係 ATCL .. 因為一開始冇諗過囡囡成績會咁好.. 所以只係報左 ATCL .. 依家個老師幫佢準備緊下次考 ABRSM

hi mbball,  想知你囡囡今年幾月考嫁? 我仔5 月中考ATCL, 仲未收到成績呢. 係未真係要等2-3個月, TRINITY慢過皇家架.  謝謝!
作者: bb86    時間: 11-7-7 17:28

deleted ....

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5