教育王國

標題: 19個月大, 發展遲緩 [打印本頁]

作者: kingbbsam    時間: 11-7-11 13:32     標題: 19個月大, 發展遲緩

19個月大, 發展遲緩

我囝囝現在19個月, 在15個月大時在領思評估, 發展遲緩六個月, 大小肌肉發展正常

我上過一堂單對單的治療後沒有再做, 姑娘跟我說每次來會強迫他去玩某一兩種玩具, 喊住做都要做, 我覺得依家太細, 唔想強迫, 所以我沒有在這中心繼續跟進

想請教各位有經驗媽媽, 那一間中心比較好?  而這類情況, 是真的要用強迫方法嗎?  

如果我不繼續跟進, 可行嗎?  日後上K1是否好大影響?

另等緊8月尾見健康院醫生
作者: urme1997    時間: 11-7-11 15:21

你好, 請問你小朋友邊方面遲緩呀 ?
作者: kingbbsam    時間: 11-7-11 15:29

原帖由 urme1997 於 11-7-11 15:21 發表
你好, 請問你小朋友邊方面遲緩呀 ?

領思又無同我講, 只係話大小肌肉正常, 我理解應該係各方面都遲
作者: urme1997    時間: 11-7-11 15:45

你覺得囝囝邊方面慢左, 咁你又點解會帶囝囝去做評估呀 ?
作者: kingbbsam    時間: 11-7-11 21:35

原帖由 urme1997 於 11-7-11 15:45 發表
你覺得囝囝邊方面慢左, 咁你又點解會帶囝囝去做評估呀 ?

早在一歲我已發覺佢發展慢, 佢社交, 學野都好慢, 理解能力方面都係

比如我教佢BYEBYE, 依家仲未學識, 同埋最近先開始明明地我講既說話

到15個月, PG個呀SIR見佢跟唔到, 根本我個仔唔明做緊乜, 所以情緒唔好, 會影響其他同學仔, 所以叫我退出並俾左D資料我去做評估
作者: urme1997    時間: 11-7-12 15:11

咁健康院有無話你個囝囝有問題先, 咁有無轉介去政府cac做訐估呀 ? 會唔會係有d 自傾呢?
作者: kingbbsam    時間: 11-7-13 13:07

urme1997:

等緊8月尾返健康院第一次見醫生, 未傳介去CAC

領思話唔似係自傾, 因為都有同人交流, 係怕羞D, 發展遲
作者: urme1997    時間: 11-7-13 16:41

如果認知方面慢左, 你去協康會網站睇下, 佢地有個菁蒽計劃, 係個別訓練, 我囡囡上左年幾, 係認知方面都追得唔錯 , & 參加佢地D PG又平喎
作者: kingbbsam    時間: 11-8-9 13:42

原帖由 urme1997 於 11-7-13 16:41 發表
如果認知方面慢左, 你去協康會網站睇下, 佢地有個菁蒽計劃, 係個別訓練, 我囡囡上左年幾, 係認知方面都追得唔錯 , & 參加佢地D PG又平喎

唔該哂, 上次我問左話要轉介先可以, 黎緊8月尾會去見健康院醫生, 到時再問問
作者: nic_bb    時間: 11-8-10 20:01

Kingbbsam,
Pls check pm.
作者: haihaimom    時間: 11-8-11 09:23

協康會的"青蔥計劃"是不需要轉介的,同協康會一般服務對象唔同,他們是以自負盈虧方式提供服務,可以參考e度
http://slp.heephong.org/cht/introduction
作者: momotang    時間: 11-8-15 15:20

我想問下,你當時點叫健康院轉介? 我上個星期同阿仔去私人果啲治療中心做完簡單評估,佢有口肌弱的問題. 但月頭去健康院只叫佢兩歲返去再檢查,
作者: kingbbsam    時間: 11-8-17 20:20

原帖由 haihaimom 於 11-8-11 09:23 發表
協康會的"青蔥計劃"是不需要轉介的,同協康會一般服務對象唔同,他們是以自負盈虧方式提供服務,可以參考e度
http://slp.heephong.org/cht/introduction

Thanks a lot!  感激!
作者: ekibear    時間: 11-8-18 12:37

原帖由 kingbbsam 於 11-7-11 13:32 發表
19個月大, 發展遲緩

我囝囝現在19個月, 在15個月大時在領思評估, 發展遲緩六個月, 大小肌肉發展正常

我上過一堂單對單的治療後沒有再做, 姑娘跟我說每次來會強迫他去玩某一兩種玩具, 喊住做都要做, 我覺得依家太 ...

其實你應要問清楚領思...
囝囝在言語、小肌、大肌、認知、自理及社交&情緒方面詳細的發展情況,要知道了孩子的強項與弱項,才可對症下藥吧.
要不然,強調建議你去衛生署多做一次評估!!
http://www.dhcas.gov.hk/cindex.html

而且,與兒童進行訓練時,當然不主張”強迫”的方法,
因此舉孩子不單未能好好學習,更影響了兒童的情緒,長遠來說,有機會影響到兒童的學習動機,使他一見教材便會大哭大鬧。
如果真感到困擾,可考慮協康會的”青䓤計劃”,他們在進行訓練前,會先安排能力評估服務,有了專業人士的幫忙,我想你的苦惱可減低點呢!
作者: kingbbsam    時間: 11-8-25 12:37

原帖由 momotang 於 11-8-15 15:20 發表
我想問下,你當時點叫健康院轉介? 我上個星期同阿仔去私人果啲治療中心做完簡單評估,佢有口肌弱的問題. 但月頭去健康院只叫佢兩歲返去再檢查,

歲半返健康打針時會有小測試同問小朋友情況, 之後約期見醫生的
作者: kingbbsam    時間: 11-8-25 12:46

原帖由 ekibear 於 11-8-18 12:37 發表

其實你應要問清楚領思...
囝囝在言語、小肌、大肌、認知、自理及社交&情緒方面詳細的發展情況,要知道了孩子的強項與弱項,才可對症下藥吧.
要不然,強調建議你去衛生署多做一次評估!!
http://www.dhcas.gov.hk/cindex.html
...

多謝你!
我昨天剛見完健康院醫生, 已轉去衛生署你呢條LINK呢間做, 下星期二先去見護士, 不過已講明無咁快排到期見到醫生
另我會一星期一日半個鐘, 去同囝囝去做單對單音樂治療
青蔥計劃我都交左表了!
最近我仔都進步左, 減去遲緩程度, 6個月, (20-6), 佢真係只有14個月大的程度, 不過有進步我已經好開心, 無咁擔心了
之前網友介紹我的Playgroup真的不錯, 有需要朋友可pm我, 導師對有特別需要的小朋友好有經驗!
作者: kubobo    時間: 11-8-26 04:29

hi kingbbsam,
pls pm the info. of playgroup & 音樂治療. many thanks!
作者: kingbbsam    時間: 11-8-31 12:25

昨天去完衛生署了, 見左姑娘, 今次主要紀錄成長情況, 都幾詳細, 不過見醫生要等6個月...

協康會原本話要等1-2個月, 前天打電話來話有位了, 真好! 下星期開始上

音樂治療上了一堂, 作用唔係好大, 而且對我黎講好遠, 上多幾堂再決定繼唔繼續

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5