教育王國

標題: K Wah Yan VS QE which one better, pls [打印本頁]

作者: frandy    時間: 11-7-13 16:36     標題: K Wah Yan VS QE which one better, pls

Any information, pls
作者: HappyHappyMa    時間: 11-7-13 17:02

我聼朋友說入九華學生最好是自動自覺型, 因學校比學生自由發展空間較大.  近年雖然成績下滑, 但仍然是不少人心目中的dream school.

QE 我不是太清楚.  希望你選合你小朋友學校.

可以share 下那一間收咗你. 那一間是叩門位?
作者: frandy    時間: 11-7-13 17:09

not yet, my P.6 next yr.
作者: HappyHappyMa    時間: 11-7-13 17:22

I see.

其實我都有上黎問過九華d comment, 不過冇人答.

我都係叫朋友幫我周圍問吓.  聼說新校長都緊成績同想緊返D紀律, 但呢D耍時間, 唔係一下子可以改過來.
作者: 莎莎莉莉    時間: 11-7-13 22:58

還看小朋友的意願啦.
小六生, 會有自己的主見.
應該讓他們也參與.
作者: LL889    時間: 11-7-13 23:12

我仔仔自行派入九華, DBS都有offer.   最終揀咗九華, 希望阿仔讀得開心.
作者: fallenleaf    時間: 11-7-14 02:17

原帖由 frandy 於 11-7-13 16:36 發表
Any information, pls

我唯一喜歡的就是九華的校舍和佢係男校。其餘的因素,我會揀伊中!
作者: majacob    時間: 11-7-14 11:23

原帖由 HappyHappyMa 於 11-7-13 17:22 發表
I see.

其實我都有上黎問過九華d comment, 不過冇人答.

我都係叫朋友幫我周圍問吓.  聼說新校長都緊成績同想緊返D紀律, 但呢D耍時間, 唔係一下子可以改過來. ...

The new principal is Dr. John Tan, 陳岡, Singaporean Chinese, 1981 香港華仁畢業

陳岡 -- 前教育局總課程發展主任(通識教育/跨課程學習)、前恩主教書院校長、被香港傳媒稱為通識教育科掌舵人、現任九龍華仁書院校長

作者: AppleChaiMa    時間: 11-7-14 12:30

我也曾為選九華而憂心,但聽完新生家長日後就沒有了,校長是一個對教學有熱誠的人,有他的領導,定能把問題改善,這兩年已有進步。中一會分六班,小班教學,學生們有禮有自信,學長對師弟的照顧,舊生對學校的愛護...
伊中也是一所好學校,但男女人數不平衡,女多男少,我就是不喜歡這點,而且這校較喜歡官小的同學。不是官小機會...
作者: ANChan59    時間: 11-7-14 12:33

原帖由 majacob 於 11-7-14 11:23 發表

The new principal is Dr. John Tan, 陳岡, Singaporean Chinese, 1981 香港華仁畢業

陳岡 -- 前教育局總課程發展主任(通識教育/跨課程學習)、前恩主教書院校長、被香港傳媒稱為通識教育科掌舵人、現任九龍華仁書院 ...

From Principal Chan's impressive track record, pick QE, you won't regret.
作者: LL889    時間: 11-7-14 12:55

原帖由 AppleChaiMa 於 11-7-14 12:30 發表
我也曾為選九華而憂心,但聽完新生家長日後就沒有了,校長是一個對教學有熱誠的人,有他的領導,定能把問題改善,這兩年已有進步。中一會分六班,小班教學,學生們有禮有自信,學長對師弟的照顧,舊生對學校的愛護...
伊中也是一所好學 ...

Hi Applechaima,
我仔仔都係今年入九華, 迎新生會嗰日, 阿仔勁開心, 已plan緊參加邊幾個課外活動, 第時有可能同你仔仔同一班.
作者: majacob    時間: 11-7-14 14:33

原帖由 AppleChaiMa 於 11-7-14 12:30 發表
伊中也是一所好學校,但男女人數不平衡,女多男少,我就是不喜歡這點,而且這校較喜歡官小的同學。不是官小機會......

2008 - 2009 學年是九華會考中最差的一年,而有部份 BK 家長喜歡以該年成績於 BK 週圍貼, 判九華極刑, 這完全是【匯豐$33事件】的翻版, 學校如做人一樣, 總會有起有跌, 跌倒了就起來追上去, 君不見匯豐現在已重上 $77   

要知道九華定位跟其他男校不同, 九華素有「平民名校」之稱,校內不少學生都是來自基層家庭,在耶穌會(Jesuits)「服務貧苦大眾」的宗旨下,不想學校貴族化而未有轉直資,每年寧可大筆撥款增聘人手支援學生學習,維持水平,雖造成學校沉重的經濟負擔,但最少沒有違背幫助貧困學生的辦學理念。

九華舊生袁天凡(盈科亞洲拓展副主席)於 2007 年說過:「沒有華仁,就沒有今天的我。」他特別提供了一個數字,「九龍華仁03年學生的平均家庭收入是7000元,直至現在,12.6%學生來自綜援家庭。所以華仁並非貴族學校,神父們一直堅持有教無類,什麼學生都收,他對教育的承擔很大,好感動。」

袁天凡千萬回饋母校港華
http://www.mpfinance.com/htm/Finance/20070731/News/ek1_ek1a.htm

I have to say every Wahyanites will go forth from this liberal school that values them for their given freedom, particular talents and enthusiasms, that affirms the importance of personal integrity and a sense of self-worth; and that inspires and nourishes joy in learning and love of god.  

Wahyanites regardless rich or poor are nurtured with highly educated minds and hence will have superior education, this is what Jesuits education is all about.
作者: Bluestar    時間: 11-7-14 14:45

Jesuit fathers

但袁學長並非好例子.
係叻人, 但害了太多公公婆婆.

作者: majacob    時間: 11-7-14 15:26

原帖由 Bluestar 於 11-7-14 14:45 發表
Jesuit fathers

但袁學長並非好例子.
係叻人, 但害了太多公公婆婆.

綠營學長都有不少正義之仕如李柱銘, 梁家傑, 涂謹申.....

藍營學長這陣子很多都萬箭穿心
作者: Katiewu    時間: 11-7-14 16:08

我個仔讀QES, 今年升中二, 我見佢平時功課唔算好多, 佢中一呢一年都應付到.  但係聽阿仔講今個暑假有d同學仔要返學校補課, 可能成績唔係咁理想啦!  我覺得學校肯安排暑假補課, 都係錫學生ge, 而且可以減輕父母經濟負担, 唔係個個屋企都有錢比仔女去補習ga, 所以, 我覺得呢間學校d老師都幾有heart.  其實, 讀書叻唔叻除咗睇間學校好唔好之外, 最重要係睇個小朋友肯唔肯讀書, 你唔肯讀書, 我比你open book考試, 你都唔知去邊頁揾答案啦!
作者: BookloverJ    時間: 11-7-14 16:23

作者: ANChan59    時間: 11-7-14 16:36     標題: 回復 16# BookloverJ 的帖子

Can you put up QE results as well?

***Deleted***

A friend of mine, he lives at Kowloon side (Ho Man Tin), he sends his son to HKWY and not KWY. I ask him why not take KWY, he just mouth:" /> . He is an old boy......

作者: majacob    時間: 11-7-14 16:57

原帖由 BookloverJ 於 11-7-14 16:23 發表

你認為家長只以08-09年成績計不公, 那就看看以下長期數據, 並以另一男校英華作比較, 九華並不是【匯豐$33事件】的翻版, 而是一隻長期積弱股了.

2003/042004/052005/06 九華英華九華英華九華英華No. of studen ...

虛心問, 資料正確來源?  Thx

作者: BookloverJ    時間: 11-7-14 17:04

作者: ANChan59    時間: 11-7-14 17:09     標題: 回復 19# BookloverJ 的帖子

BookloverJ

You are right, based on benefit of doubt, I withdraw my comment on Principal Chan, I wish I am wrong.

ANChan59

作者: yph2005    時間: 11-7-14 22:36

請問港華成績如何?
作者: prettyrabbit    時間: 11-7-16 17:36

booklover
do you have HKWY result? I heard that it is dropping also, would like to confirm. Tks,
作者: yvonne    時間: 11-7-26 12:08

其實我知未有新校長到之前,教書真係好hea,因為當年朋友個仔係入面讀,基本上全科外面補習,但另一點我絕對唔明,九華係儘收油尖旺band 1男仔,點可能成積比預期差?
但這些都是新校長未來到的事,希望佢有新人事新作風.
作者: hohoho2003    時間: 11-7-26 21:08

九華在油尖旺已不再是第一選擇.食老本可從以到何時,自由自覺點自強.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5