教育王國

標題: 約克,根德園同st. catherine [打印本頁]

作者: Edvychan    時間: 11-7-25 13:08     標題: 約克,根德園同st. catherine

請問邊間好d呢?
作者: 小曳人    時間: 11-7-25 14:08

唔同人有唔同嘅要求,好難話邊間好d,每方面各有各長處 (廢話)
作者: hwm399    時間: 11-7-26 14:58

我個仔今年SC畢業, 有幸考到入英華, 粗略計過, 考入英華的機會率是整體的雙倍.其實今年考小一的未有資料公佈, 但上年有38個SC仔考入英華, 假設SC K3有520人, 男仔一半有260個, 又假所有男仔都有報考, 即係大約15%成功考入.而今年全港有2500人報考英华, 收150名, 即係112/1980 = 5.7%
以上數字只是K3考入英華的比較. 根據SC統計, 上年有廿幾個入男拔, 廿幾個入女拔, 三十幾個考入德望, 當然亦有其他直資私校, 亦有些入資助學校.
其實入讀SC/KV並不是入讀名小學的入場券, 真係要靠這幾年的努力,但我好認同物以類聚 ,選擇比貴幼稚園學費的家長(一年$40000, 沒有學券), 一定在仔女其他方面加以哉培, 朗誦,音楽,体育,絵晝, 參加不同比賽, 見識陌生場面, 令小朋友在陌生人前陌生地方都表現自信, 這些不是光光入讀SC/KV便修得來的。
我並沒有KV的入讀小一數字, 而當年我也是從York/ KV/SC/Stafford/學之園/朗思中選擇了SC, 在這幾年間, 我覚得並沒有揀錯, 因為仔仔話好鈡意返學, 因為好開心。而我亦有去過做小老師, 參與課堂分組活動, 終於明白点解仔仔咁鈡意返學, 因為除了排排坐授課環節外, 每日都有分組活動。小朋友要完成所有三個組別的活動, 有中文閲讀/英文/計數/手工等, 小朋友在不同組別穿梭, 唔駛死板板坐喺度聽書。
功課適量,K2每日兩樣, K3每日兩至三様, 不用太多抄寫, 但寫的中文字絕对唔淺。K3週末還有中文閱讀理解和部首練習, 英文亦有少量文法和造句, 己經為小一做好準備。我的仔仔己經在上半學期識查中字典了。
在K1時, 我鄰居是讀KV的, 我曾經看過他的功課部, KV在K1上學期已經執筆寫字, 仲係成版6乘8格咁寫, 好明顯KV係好多抄寫的。我個仔K1到學期尾都仲喺度連線練習, 做到佢都話悶。 我曾經有担心過K2先寫字會唔會遲咗, 但原來係無必要坦心的, 因為 等小肌肉發展好才執筆仲好。 我仔仔每日的中文功課,大约只有廿多個字要寫, 當中已包括相關的詞語/句子, 每次中文功課都有該主題的造句及圖畫描述練習, 重於質,不重抄寫, 但又足夠令小朋友記得個字点寫及明白意思。
英文方面, 強於Phonics, 這也是我當初揀SC的原因, 就算唔知個字点解都可以拼音拼得似樣似樣。
毎星期都有中/英/數科輪流做assessment, 家長真係要同個小朋友溫習, 有少少似小學默書, 當然字數唔多, 英文十個單字, 中文大約廿幾個詞語, 還有英文數學。雖然好多人話SC教學比較活動, 但經過三年的課程,我學得隨了課堂的形式比較活動外, 他的課程已經預備好小朋友入讀傳统学校了。 (以上所說是英粤班的資料課程)
作者: 比比媽咪    時間: 11-7-26 21:42

很多謝你的分享,你解答了我部份問題,我仔仔今年會讀K1
作者: 小曳人    時間: 11-7-26 22:05

我有親戚都係SC畢業,入到YW
但係,明顯地做功課比KV畢業嘅同學仔慢,晚晚做到10點11點...
P1仲可以全級頭5名,P2已經唔得喇...

所以,最好考慮埋第時想升讀邊類型嘅學校,同埋小朋友嘅性格
作者: suetsuet8    時間: 11-7-26 23:21

SC 是否注重english 多d lei? 其他中文同數學?
作者: hwm399    時間: 11-7-27 10:36

其實中英數同樣着重, 因為以星期計, 三科的功課數量一樣. 至於內容可以參考我上日的回覆.
一般感覺SC的英文較強只是因為普遍SC家長自已在家庭中較着重英語, 在家中比小朋友睇嘅係英文書, 平日溝通都用英文. 但我小朋友剛好相反, 在家中溝通用中文, 佢鈡意睇中文書多啲, 尤其是地理書籍 (講真….以今日國家的發展,將來佢出到社會做事, 大老板係中國人的機會大得多, 中文怎可以差)
小朋友的語文發展好靠自已有無睇書, 睇乜嘢書, 學校教的只是學習語文的入門工具.所以無需担心SC的中文.
數學方面, 是英文數學, 有文字題, 着重理解和應用, 不着重死計瀾計.
作者: jcsc    時間: 11-7-27 11:07

好多謝hwm399你的詳細分享, 這令我更加有信心為仔仔揀sc是正確的選擇^_^
作者: goodluck97    時間: 11-7-27 11:12

原帖由 hwm399 於 11-7-27 10:36 發表
其實中英數同樣着重, 因為以星期計, 三科的功課數量一樣. 至於內容可以參考我上日的回覆.
一般感覺SC的英文較強只是因為普遍SC家長自已在家庭中較着重英語, 在家中比小朋友睇嘅係英文書, 平日溝通都用英文. 但我小朋 ...

Hi hwm399, thanks for your sharing.
During your child in SC, what supplementary courses and activities had been taken (K1/K2/K3)?
作者: cyan_yan    時間: 11-7-27 11:23

Thanks for your sharing!! I am now doing some research on kindergarden... so many choices!!
作者: 仔仔錫錫你    時間: 11-7-27 12:48

原帖由 小曳人 於 11-7-26 22:05 發表
我有親戚都係SC畢業,入到YW
但係,明顯地做功課比KV畢業嘅同學仔慢,晚晚做到10點11點...
P1仲可以全級頭5名,P2已經唔得喇...

所以,最好考慮埋第時想升讀邊類型嘅學校,同埋小朋友嘅性格 ...

如果讀P2重可以靠kg個底考全級頭5名的話,我相信那所kg真的是magic school;by the way, 間kg 成日比人話d野淺、功課少.... 但小朋友仍有不錯的表現,這就是我buy 的原因;相反成日話自己深,功課多....但表現只屬一般,真係要諗諗.  當然又會有人話全級咁多sc 仔,咁搶到頭幾名好正常喎!  總之公說公有理,婆說婆有理,要用心思考唔好聽人亂講

作者: suetsuet8    時間: 11-7-27 13:14

hwm399, thanks for your sharing.
作者: hwm399    時間: 11-7-27 13:24

Goodluck 97:
仔仔由K1開始便上一個訓練記憶力的認字班, 好intensive,  一星期三堂, 每堂個半鈡 (個半鈡內輪流一對一認字) 最初只是想鍛練吓記憶力, 但上咗一個月便開始見到有意外收獲, 我發覚他認讀中文字好快. 這個course 一上便上了三年,所以仔仔而家鈡意睇中文書多啲, 而且又是母語, 所以他己不再看中文故事書, 而是看天文地理書藉, 從書中睇世界其他國家係点嘅, 喺地球乜位置. 在考小學期間, 這個course 發揮很大作用, 因為很多學校在第一輪面試都會考小朋友認讀中英文句子/詞語
另外一類放多啲時間的是朗誦 (K2開始), 因為要應付比賽, 所以上完堂後其實日日都要練. 但朗誦方面, 平日練習與上堂師資都十分重要, 我試過慕名而轉仔仔過去港島區某中心学朗誦, 但真的人夾人緣, 最終付了八堂錢, 未到第五堂便急急quit咗. 比賽當然想攞獎, 令Portfolio有啲嘢好寫, 但原來跟仔仔一起努力的過程中, 係可以令佢學習接受失敗, 從失敗中起番身. 競爭是社會的生態, 自小比他嘗試過失敗的滋味, 從失敗後再努力, 嘗試成功的感觉, 我觉得比喺Portfolio上所得的用處受用千倍. 這是從朗誦活動中感受最深的. 仔仔試過第一次輸咗, 喊到收唔到聲, 但第二/三次輸己經冷靜好多. 之後開始熟習台上表演, 開始有優異奬攞吓, 继而是亞軍/冠軍都攞過, 不過比賽真係好講狀態, K3玩少咗就跌晒watt!
他不喜歡音楽, 試過上Tom Lee 音楽班佢話唔鈡意跟住弹,  鈡意亂弹. 上小提琴班又係, 所以我都無再強迫, 畢竟對於音楽無興趣的, 勉強無幸福.
此外還有圍棋,羽毛球, 都是他有兴趣的. English Drama都有花很多時間.
期間有嘗試過一些頗貴的領袖訓練班, 聽講解會就講到天下無敵, 但上咗三個月, 睇番每堂評語及觀察仔仔行為, 就覺得無料到. 所以家長真是要做足follow-up.
作者: hwm399    時間: 11-7-27 13:32

我覚得小学教第幾, 都係靠小朋友有幾多努力, 邊度關來自甚麼Kindergarten.
亦要教導小朋友, 知自己有不足, 先要檢討自己仲有無地方可以做好啲, 唔應該賴落他人/客觀環境上, 這是做人的基本態度, 咁樣,小朋友才可以不斷進步, 超越昨日的自己.
作者: hwm399    時間: 11-7-27 13:35

我覚得小学考第幾, 都係靠小朋友有幾多努力, 邊度關來自甚麼Kindergarten.
亦要教導小朋友, 知自己有不足, 先要檢討自己仲有無地方可以做好啲, 唔應該賴落他人/客觀環境上, 這是做人的基本態度, 咁樣,小朋友才可以不斷進步, 超越昨日的自己.
作者: 仔仔錫錫你    時間: 11-7-27 13:50     標題: 回覆 15# hwm399 的文章

作者: goodluck97    時間: 11-7-27 18:14

Thanks for your sharing!!  As a child, it's tough for taking so many courses.

作者: hwm399    時間: 11-7-28 10:20

其實上乜班物班, 在我地大人的角度好似好辛苦咁, 但原來小朋友同大人睇嘢角度唔同. 佢地無包伏, 只要佢地覚得好玩嘅, 佢地就願意上. 所以我所指嘅follow up 是: 找到合適嘅活動, 要比briefing佢令佢幻想吓裏面有幾好玩, 每次上完堂都同佢傾吓學咗啲乜嘢, 仲要好跨張咁讚吓佢”又叻咗嗱!”…. 令他們都覚得自己的能力高咗, 小朋友好需要大人認同. 這幾年我領略到大人睇嘅角度可能己染咗雜色, 但小朋友嘅角度點睇, 家長係完全可以重新調教 (至少喺六/七歲前)
當然小朋友好抗拒的, 就無謂勉強. 但我們至少可以從他們中性嘅感覚變為略喜歡唔抗拒, 問題在於我們点follow up
作者: YumYummy    時間: 11-7-28 14:00

原帖由 hwm399 於 11-7-28 10:20 發表
其實上乜班物班, 在我地大人的角度好似好辛苦咁, 但原來小朋友同大人睇嘢角度唔同. 佢地無包伏, 只要佢地覚得好玩嘅, 佢地就願意上. 所以我所指嘅follow up 是: 找到合適嘅活動, 要比briefing佢令佢幻想吓裏面有幾好 ...

好多謝hwm399對課外活動的分享!!  

thanks so much!
作者: majacob    時間: 11-7-28 18:14

原帖由 hwm399 於 11-7-26 14:58 發表
我個仔今年SC畢業, 有幸考到入英華, 粗略計過, 考入英華的機會率是整體的雙倍.其實今年考小一的未有資料公佈, 但上年有38個SC仔考入英華, 假設SC K3有520人, 男仔一半有260個, 又假所有男仔都有報考, 即係大約15%成 ...

thanks for your sharing and the info very useful
作者: ol_bb    時間: 11-7-29 01:46

thanks for the detail info.
作者: rabbithung    時間: 11-7-29 02:02

Hwm399

可不可以提供你仔仔讀的 訓練記憶力的認字班 的資料給我。

謝謝!
作者: syksyk    時間: 11-7-29 06:26

有無人買左KV男仔新校服而唔讀,請PM我

徵KV (九龍塘根德園)全新幼稚園校服
(K1男孩個子略小)
已買書包及運動服,只欠校服。
請例出價錢PM OR EMAIL 給我。

謝謝!

email: [email protected]
作者: michaelpong    時間: 11-7-29 10:23

Hwm399

可不可以提供你仔仔讀的 訓練記憶力的認字班 的資料給我。

感謝!
作者: ccicq    時間: 11-7-29 10:25     標題: 回覆 13# hwm399 的文章

HI, HWm399,

Pls check yr PM, thx a lot!
作者: 5566xs    時間: 11-7-29 10:26

Hwm399

我都想要你仔仔讀的 訓練記憶力的認字班 的資料可否pm給我。謝謝
作者: woodland~BB    時間: 11-7-29 11:03

Hwm399

Thanks for your sharing on educating your boy.  May I have the detail of the 訓練記憶力的認字班資料? Please pm to me.
作者: jojosisi    時間: 11-7-29 13:16

May I also have 訓練記憶力的認字班資料?
Can you please PM me?

Thanks.
作者: cass0930    時間: 11-7-29 14:05

Thanks.
作者: BeBeMa1012    時間: 11-7-29 15:19

作者: sze_louisa    時間: 11-7-29 20:01

訓練記憶力的認字班資料
Can you please PM me? Thank you so much!
作者: otin    時間: 11-7-29 23:02

Thanks.
作者: Sach    時間: 11-7-30 00:22

作者: baba987    時間: 11-7-30 00:57

作者: winifred102    時間: 11-7-30 07:18

hwm399,
Thanks for your sharing. I'm also interested in the 訓練記憶力認字班.
Could you pm me the info.
many many thanks.
作者: himuimui    時間: 11-7-30 09:06

作者: LL222    時間: 11-7-30 18:55

Hwm399

可否PM給我訓練記憶力的認字班的資料給我?

謝謝!
作者: kawai120    時間: 11-7-30 20:20

Can pm me記憶認字班嗎?

Big thanks!
作者: babyakambm    時間: 11-7-31 09:28

Can you please PM me the details of the 記憶認字班.

Thanks billion !!
作者: LunB    時間: 11-7-31 14:25

Hi HWM399

can you PM me the details of the 記憶力course? Many many thanks!
作者: DaisyDaisy    時間: 11-7-31 15:53

最後個post變咗「訓練記憶力的認字班資料」promotion post.

真係估唔到。要認字,買套漢語基礎500/Oxford reasons tree咪仲好,上認字班,倒不如上奧數好過啦。
作者: sks2009    時間: 11-8-1 00:37

Hwm399

Hi hi, 唔好意思,可唔可以提供(PM)你仔仔讀的"訓練記憶力的認字班" 的資料給我。

謝謝!

P.S. Daisy Daisy-冇辦法而家競爭咁厲害,個個都想自己的小朋友學得好d啦, 有好嘢同大家分享吓very good ar!!

作者: 小曳人    時間: 11-8-1 09:12

原帖由 DaisyDaisy 於 11-7-31 15:53 發表
真係估唔到。要認字,買套漢語基礎500/Oxford reasons tree咪仲好,上認字班,倒不如上奧數好過啦。

作者: applered525    時間: 11-8-1 10:26

Hi Hwm399

Please also PM me 你仔仔讀的"訓練記憶力的認字班" 的資料給我。Thanks so much!!!
作者: applered525    時間: 11-8-1 10:26

Hi Hwm399

Please also PM me 你仔仔讀的"訓練記憶力的認字班" 的資料給我。Thanks so much!!!
作者: hwm399    時間: 11-8-1 11:02

嘩, 真係咁大回响?
但請有心理準備, 這並不是速成班, 也不是神丹, 是要用"年"計的時間逐隻字認讀的. 而且殊途同歸, 坊間有限多其他方法, 目的都是譲小朋友打好閱讀基礎. 這個方案對於仔仔是良薬, 但可能對其他小朋友是"毒薬", 敬請各位家長 "望聞問切"
由於電腦setting關係, 我在傍晚才可以PM
作者: goodluck97    時間: 11-8-1 11:03

原帖由 hwm399 於 11-7-27 13:24 發表
仔仔由K1開始便上一個訓練記憶力的認字班, 好intensive,  一星期三堂, 每堂個半鈡 (個半鈡內輪流一對一認字) 最初只是想鍛練吓記憶力, 但上咗一個月便開始見到有意外收獲, 我發覚他認讀中文字好快. 這 ...

Hi hwm399, 可不可以提供你仔仔讀的"訓練記憶力的認字班"的資料給我。 Thanks in advance!!
作者: sasa08    時間: 11-8-1 14:50

Thanks.
作者: Clarawsf    時間: 11-8-1 17:19

Thanks.
作者: kenkao    時間: 11-8-1 20:08

作者: lumcmk    時間: 11-8-1 22:37

Hi hwm399,

could you please pm me as well, thanks !
作者: iantsang    時間: 11-8-1 22:57

請大家直接pm樓主查詢, 不要在版面留"請pm 我"或 "email 我" 等無意義文章, 多謝合作!
作者: jcsc    時間: 11-8-2 10:34

totally  agree with you 仔仔錫錫你!
另外好多謝hwm399詳盡的分

原帖由 仔仔錫錫你 於 11-7-27 12:48 發表

如果讀P2重可以靠kg個底考全級頭5名的話,我相信那所kg真的是magic school;by the way, 間kg 成日比人話d野淺、功課少.... 但小朋友仍有不錯的表現,這就是我buy 的原因;相反成日話自己深,功課多....但表現只屬一般,真係要 ...

作者: lcdtopcon    時間: 11-8-3 01:23

讀得Sc直至上到小學,出外中數一定要勁補,家長少啲$都唔得,我個仔現在已高小,連英文都要補,其實家長嘅support最緊要!
作者: 阿早!    時間: 11-9-10 17:00

Hwm399
thanks for your sharing.
可不可以提供你仔仔讀的 訓練記憶力的認字班 的資料給我。 thanks.
作者: myhappyfamily    時間: 11-9-11 20:58

你估sc 真係神咩 會幫你由蠢變醒目. 係家長物以類聚, 佢地的目標好明顯, 好進取, 個個就係target brand 1小一, 個個放左學, 星期六日 一大堆課外活動, 校內個d 課程未教之前好多都識得晒, 名校就是這樣, 不是學校打做名校, 係學生打做名校
作者: princessau    時間: 11-9-11 22:49

Hwm399
i want the course information too,
pls pm as well,thanks a lot!!
作者: emilyliyt    時間: 11-9-12 13:16

Hi Hwm399,

Thank you so much for your sharing. Could you please pm me the information. Thanks!
作者: 小笨豬    時間: 11-9-12 13:56

原帖由 myhappyfamily 於 11-9-11 20:58 發表
你估sc 真係神咩 會幫你由蠢變醒目. 係家長物以類聚, 佢地的目標好明顯, 好進取, 個個就係target brand 1小一, 個個放左學, 星期六日 一大堆課外活動, 校內個d 課程未教之前好多都識得晒, 名校就是這樣, 不是學校打 ...

完全同意你講法~
作者: minichan1    時間: 11-9-12 18:11

同意

原帖由 myhappyfamily 於 11-9-11 20:58 發表
你估sc 真係神咩 會幫你由蠢變醒目. 係家長物以類聚, 佢地的目標好明顯, 好進取, 個個就係target brand 1小一, 個個放左學, 星期六日 一大堆課外活動, 校內個d 課程未教之前好多都識得晒, 名校就是這樣, 不是學校打 ...

作者: jcmchan    時間: 11-9-14 11:24

好多家長為了kv 及sc 放棄約克 , 我身邊朋友未有一個為了約克而放棄kv and sc !

原因 : 我唔講,因為我唔係用家,也不想有怪獸媽咪咬住我唔放.....

小建議:希望3間都收你,之後你再煩,再問用家.再考慮你所需要的學校.
作者: lcdtopcon    時間: 11-9-14 11:24

我大仔讀Sc,細仔讀Kv。個人認為Sc比較'hea',是愉快學習的活動學校,老師對小朋友冇乜要求,係家長有要求,所以家長大多出外再揾補品狂谷,最大功勞係家長們,背後亦付出唔少錢,中英數.....全都出外補,其實小朋友可以唔駛讀幼稚園都得。

作者: pandabonita    時間: 11-9-14 12:16

non scientific survey for 參考 only,我住的屋村lei兩年上校巴人數:

sc 20+
kv 3-4
york 0-1

有時同sc學生交談,k2-k3的都complain多功課,每人把尺都5同,所以家長最好找身邊讀緊的自己check下.

reiterate: non scientific survey for 參考 only,不喜勿插.
作者: BeBeMa1012    時間: 11-9-14 17:12

作者: cclmami    時間: 11-9-16 15:30

Thanks for your shaing!

原帖由 hwm399 於 11-7-28 10:20 發表
其實上乜班物班, 在我地大人的角度好似好辛苦咁, 但原來小朋友同大人睇嘢角度唔同. 佢地無包伏, 只要佢地覚得好玩嘅, 佢地就願意上. 所以我所指嘅follow up 是: 找到合適嘅活動, 要比briefing佢令佢幻想吓裏面有幾好 ...

作者: HaYi    時間: 11-9-16 19:29

我個小朋友依家讀SC K3, 我覺得K2 功課都幾少, 比起KV, KM 肯定少好多, 正常半小時都做得起..

原帖由 pandabonita 於 11-9-14 12:16 發表
non scientific survey for 參考 only,我住的屋村lei兩年上校巴人數:

sc 20+
kv 3-4
york 0-1

有時同sc學生交談,k2-k3的都complain多功課,每人把尺都5同,所以家長最好找身邊讀緊的自己check下.

reiterate: non sc ...

作者: simsimwong    時間: 11-9-17 17:43

Can you pm me 訓練記憶力的認字班資料?
thx a lot
作者: pswong75    時間: 11-9-19 10:12

I think it really depends on the kid's character.  Parents should know what sort of school is more suitable to the kids rather than just base on the school. My daughter was graduated from KV last year. She is very happy to go to P1 now as she said the homework are really easy and she could do all the homework by herself.  However, I let my son to study LH.
作者: himuimui    時間: 11-9-19 10:17

作者: Li'sfamily    時間: 11-9-19 18:32

作者: bbflashcard    時間: 11-9-19 19:08

Have u also checked the recent news about financial report issue of the DSS? What's your comment on behavior of the schools?
作者: prettymothe    時間: 11-9-19 19:49

PLS提供你仔仔讀的 訓練記憶力的認字班 的資料給我。
作者: taitai98    時間: 11-9-19 23:45

Can you pm me 訓練記憶力的認字班資料?
thx a lot
作者: Applepie168    時間: 11-9-21 16:19

Hwm399

我都想要你仔仔讀的 訓練記憶力的認字班 的資料
可否pm給我。謝謝!
作者: 史科菲    時間: 11-9-21 23:29

原帖由 hwm399 於 11-7-27 13:24 發表
仔仔由K1開始便上一個訓練記憶力的認字班, 好intensive,  一星期三堂, 每堂個半鈡 (個半鈡內輪流一對一認字) 最初只是想鍛練吓記憶力, 但上咗一個月便開始見到有意外收獲, 我發覚他認讀中文字好快. 這 ...

Hi hwm399,

請問可否PM識字班的資料給我

Many thanks,

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5