教育王國

標題: Piano - which brand is better? [打印本頁]

作者: 2so    時間: 11-8-26 11:32     標題: Piano - which brand is better?

For a beginner, which brand is better, Yamaha or Kawai??
作者: bebebe12345    時間: 11-8-26 12:08

同級數,始終偏好Yahama!
最重要是揀琴,同時放三個己調好的同一型號琴,可以有上、中、下之分別!
作者: 2so    時間: 11-8-29 11:10

I was told that Kawai was usually used during exam, is that true??
作者: babycoming    時間: 11-8-29 15:24

我都係新手,個女同我自己學緊琴 ! 買部2手比人呃,最後買左部新琴,買琴過程好煩惱,因為咩都唔識,買咩牌子都煩餐死,又唔識音質等點分 ! 而加學左琴識小小 !

點都好,唔建議買2手琴,除非你識對方,千萬唔好去2手琴倉 !!!!!!
作者: stinkyrabbit111    時間: 11-8-29 20:38     標題: 回覆 3# 2so 的文章

我之前考係yamaha...

comparing only yamaha & kawaii , 我都係鍾情yamaha的聲音...kawaii d聲好似唔知點咁; 講緊grand piano, 靚既yamaha琴聲 d vibration, 合埋眼聽, 比到我好似喺 concert hall, 聽cd quality (當然加埋piano 地理環境啦..) kawaii so far 都未 come across 到好...不過都係果句, 個個人追求既 sound唔同, 各有各的fans啦..
作者: kwkong    時間: 11-9-3 23:08

作者: tongtuning    時間: 11-9-4 00:04

作者: ilovethiscow    時間: 11-9-4 09:12     標題: 回復 6# kwkong 的帖子

作者: marcuscyrus    時間: 11-9-4 10:45

原帖由 ilovethiscow 於 11-9-4 09:12 發表
老師要呃你先係最易~

嘩哈哈xddddddd
所以依家學生買琴,我完全唔參與lu,費事
作者: babycoming    時間: 11-9-4 11:08

原帖由 ilovethiscow 於 11-9-4 09:12 發表
老師要呃你先係最易~

Yes ar ! Totally agree !
作者: ilovethiscow    時間: 11-9-4 11:10     標題: 回復 9# marcuscyrus 的帖子

作者: ilovethiscow    時間: 11-9-4 11:11     標題: 回復 9# marcuscyrus 的帖子

作者: tongtuning    時間: 11-9-4 13:46

作者: bebebe12345    時間: 11-9-4 17:58

唉!總有一些這樣的人!但實在做家長懂的不多,作為"老 師",可幫合理要幫。
今次買琴,還不是請老 師幫忙!10%囡囡早有了!琴行還看是甚麼人。
作者: tongtuning    時間: 11-9-5 11:32

作者: ilovethiscow    時間: 11-9-5 16:07     標題: 回覆 15# tongtuning 的文章

作者: tongtuning    時間: 11-9-5 19:21     標題: 回復 16# ilovethiscow 的帖子

作者: babycoming    時間: 11-9-6 11:33

原帖由 ilovethiscow 於 11-9-5 16:07 發表
夠8級就有果10% ga la~~~

係架咩 ???????

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5