教育王國

標題: 年尾BB [打印本頁]

作者: wingy810    時間: 11-11-25 15:31     標題: 年尾BB

囡囡2010年12月21日出世, 是否讀遲一年比較好??
作者: datejust    時間: 11-11-25 16:09

係 , 做大b
作者: 阿早!    時間: 11-11-26 19:57

我b都係12月, 都打算做大b, 但今年都有去考d second tier既pn, 比佢插班讀多人地半年, 學下自理能力同埋秩序. 最緊要唔駛日日對住姐姐發呆.

希望佢出年可以考到好pn.
作者: LittleButter    時間: 11-12-2 00:58

我b都係12月, 都打算做大b, 但今年已有一個pn offer, 等佢明年12月插班讀多人地半年, 學下自理能力同埋秩序, 希望佢出年可以考到好pn/或之後考到好K1.
作者: cyan_yan    時間: 11-12-2 17:03

我都打算比我個仔做大B.

Little Butter, 可以分享下你報左邊間呀?
作者: hei2222    時間: 11-12-2 17:04

可同一時間考沒PN學校的K1, 同做大B考PN班.
作者: LittleButter    時間: 11-12-3 00:39     標題: 回復 2# cyan_yan 的帖子

My son got Telford Gardens International class offer.
作者: jcgroup    時間: 11-12-9 10:33

做大B, K1已經3歲8個月, 咁小一咪6歲8個月, 會唔會太大? 我都好煩惱
作者: 菠蘿媽媽    時間: 11-12-9 10:58

我個囡係9月BB, 而加有一間int'l kindergarten PN class offer, 我都交左留位$.
因為係細B, 好難入到名校嘅PN, 所以K1再轉啦.
作者: janiceso    時間: 11-12-9 21:49

我孖B係10月細B, 經過今年做細B考K1嘅經驗,覺得都係做大B好...
作者: CCFU    時間: 11-12-9 22:28     標題: 回覆 8# jcgroup 的文章

我覺得唔係問題, 唔洗擔心..做大B 心智成熟D, 學野都快D ~ 我親戚BB  2010年1月頭出世, 今年去考幾間區內都好幾間收~

我地以前讀書, 有D同學仔都大過我地或者細過我地..咪又係咁樣,無分別喎 :-P
作者: Stone媽媽    時間: 11-12-18 16:39

各位好~~
想問下我個b係11月尾出世的, 都係細b, 唔知遲一年先比佢讀n班好唔好呢? 而家剛1歲1個月, 諗住搵n班啦~心儀的幼稚園已經full曬, 好多都話未夠歲半唔比apply住 or waiting list先, 有位先覆交form & interview.

而家心煩緊, 如果遲一年讀書好似唔係幾好, 遲過同年小朋友畢業, 但唔遲一年都唔知有冇學校收~~
作者: angelkinki    時間: 11-12-18 17:11

Stone媽媽 發表於 11-12-18 16:39
各位好~~
想問下我個b係11月尾出世的, 都係細b, 唔知遲一年先比佢讀n班好唔好呢? 而家剛1歲1個月, 諗住搵n ...

你bb系男仔定女仔?

如果系男仔ge話,真系提議你俾他做大b會好d。因為小朋友黎講,男仔學野始終比女仔慢。

我仔仔系12月細仔,下年剛剛夠2歲8個月讀K1。他無讀pn,我幫他apply左幾間普通ge幼稚園,暫時in 左2間,2間結果都系waiting,不過後來其中一間收左仔仔讀下午k1。本來打算如果無K班收仔仔,就會apply pn,等仔仔下年讀pn,做大仔。不過宜家有k班收左,就讀k班la。

但系,下年我都會再幫仔仔去報其他比較好ge幼稚園,報K1,即系俾仔仔讀多年K1,由細仔轉做大仔。

今年同仔仔去interview就可以睇到,年頭同年尾的bb,真系差好遠。唔好話語言、小肌肉、認知的能力,剩系他們可唔可以坐定定,已經睇到分別。好在我有同仔仔去返開playgroup,他去interview就當去playgroup玩甘,都叫肯坐定系度interview。但考ge內容,有d他真系做唔到。例如認圖形、拼圖、分顏色甘。

以仔仔甘ge情況,叫我帶他去九龍塘interview,講真,唔使in,我都知道結果。所以,我寧愿遲一年先同他去。而且好多學校真系唔想收細b,唔止系幼稚園,連小學都系。

我聽一個playgroup導師講,如果俾小朋友做細b,遲d他報小學會比較難。有d好ge學校,可能有位,都愿意俾他去讀,但可能就會要求小朋友P1 repeat 1年。如果家長唔愿意ge話,到遲d升中,想叫學校寫推薦信,就難la!

之前我都15 16,唔知俾仔仔做大仔定細仔好。但聽完個導師甘講,我即刻覺得俾仔仔做大b,宜家讀多年或者遲1年先讀,好過到小學先留班la!

作者: Stone媽媽    時間: 11-12-18 19:40

回復 angelkinki 的帖子

angelkinki 你好呀~~

我bb係仔仔~~我一直以為大b同細b係上到小學個different會唔覺, 咩會有小學要求細b repeat p1嫁? 想問下你個bb幾時開始上playgroup呀? 我個雖然1月1個月咋, 但學野好慢, 未識有意識咁講野, 行路都仲係左擺右擺咁, 其他野更家咩都唔識,
同埋playgroup得1hr/class左右, 唔知咁早比佢上playroup有冇用 ~~定係等佢下年2歲比佢讀n班full day的好呢?

作者: angelkinki    時間: 11-12-18 20:53

Stone媽媽 發表於 11-12-18 19:40

angelkinki 你好呀~~

如果太早俾小朋友返pg,又真系好難睇到效果。我仔仔8個月ge時候都有返過,但就只系唱下歌仔,玩下樂器,學爬行甘。之後我都無再同他返,而系等他到有歲半左右,先再同他返pg。甘就好d la,起碼都睇到他的進步。

其實1 hr 的playgroup,可以俾小朋友學到ge野唔多,好多時都要靠家長返屋企,不停甘同小朋友做training。我覺得pg的作用,一部分系俾小朋友有機會同唔同的小朋友相處,學習禮儀等等。另一方面,就系俾家長學習點樣在屋企教、train小朋友。

你可以找下仲有無pn可以俾仔仔插班。我仔仔系12月的,我上年就找唔到la,所以他先無讀n班。我知有d區,有d幼兒園都會有位俾細b插班讀ge。

不過我仔仔宜家返緊pg ge導師就好反對俾小朋友讀n班(即系滿2歲就返學),他成日都話,小朋友的適學年齡應該系2歲8個月,而2歲至2歲8個月呢段時間,系最需要父母ge時間。

不過我覺得呢d野,睇你家庭環境而安排lor。如果你系ftm,又好enjoy湊仔仔ge話,可以考慮俾仔仔遲一年先讀N(因為你仔仔系細仔);又或者好似我仔仔甘,讀2年K1。如果你想多d自己時間,都可以俾仔仔返半日N班。

如果系由老人家或工人湊,甘梗系俾仔仔返N班la,睇下下年11月有無pn可以俾你仔仔插班,有咪俾他去讀lor。

另外,如果你暫時唔想俾仔仔去返pg 住,都可以在屋企整d教材,教下小朋友做d小肌肉、手眼協調的遊戲。對他將來去interview(N OR K)都有幫助ga!如果有需要的話,我可以pm教你。自己整,省返好多錢!!

作者: Stone媽媽    時間: 11-12-18 22:59

好呀~~你教下我整呀~~
我其實都唔係好識點教bb, 本身都唔係想咁早比仔仔返學, 但我要返工, 個b係老爺湊, 佢勁鍚&寵佢, 加上老人家只識湊, 唔識教, 同佢講唔好咁對bb, 佢地又唔聽, 攪到我唯有決定盡快比佢返學學多d自理及基本禮儀的野~

作者: angelkinki    時間: 11-12-18 23:29

Stone媽媽 發表於 11-12-18 22:59

ok,自制教材ge做法,我遲d pm俾你la。

如果系甘,仔仔由你62湊,甘俾他早d返n班都系好ge。如果你想俾仔仔做大b,其實你都可以俾他下年11月返pn。你可以打電話去d幼兒園,問下有無位俾仔仔下年11月插班。有ge咪俾他去讀lor。

然後下年就幫你仔仔再報多年N班,或者試下考k班。到時就可以幫他報d出名d ge幼兒園pn。甘遲d考K ge時候,你咪可以輕鬆d lor。

另外,在你仔仔返pn之前,你可以幫他報d pg。因為系老人家湊ge關系,他們未必知道應該點去教你仔仔,有時你講,他們又未必肯聽。甘你咪幫仔仔報d pg,等他們帶仔仔去上下堂,等d導師講俾他們知,應該點去教小朋友lor。d導師講,好過你講la!另一方面,你仔仔又可以見多d人,識多d野。

我同仔仔返過幾個唔同ge pg,有d都系麻麻、婆婆、工人姐姐帶小朋友去上,因為爸爸媽媽要返工,唔得閑。我覺得甘都幾好丫。曾經遇到有個小朋友好自我,一拿走他的玩具就會不停甘大喊,又唔系好聽指示。miss就會同他的婆婆講返呢個問題,等他們返去注意下,唔好太遷就個小朋友。我覺得呢d說話,由miss講,總好過由媽咪講。你講,他們未必會認同。但其他人講,他們就會上心d,甘對你的小朋友都有幫助。

作者: yukai    時間: 11-12-18 23:44

Angelkinki : can you share the playgroup information for my study?  I have same problem and so interest your suggestion. Thanks a lot.

作者: angelkinki    時間: 11-12-19 00:06

Stone媽媽 發表於 11-12-18 22:59

我pm唔到俾你,我聽日再試下la!
作者: angelkinki    時間: 11-12-19 00:10

yukai 發表於 11-12-18 23:44

Angelkinki : can you share the playgroup information for my study?  I have s ...

我有同仔仔返過唔同ge pg,唱遊班、蒙特梭利、感統、親子遊戲等等。有d pg系我覺得唔錯的。

你想俾小朋友返d咩類型的pg?

你的小朋友都系由6299、婆婆 or工人姐姐湊?你想自己陪小朋友返,定系6299、婆婆 or 工人姐姐陪小朋友返??

作者: LittleButter    時間: 11-12-19 00:15

angelkinki 發表於 11-12-18 23:29

如果系甘,仔仔由你62湊,甘俾他早d返n班都系好ge。如果你想俾仔 ...

Hi, angelkinki, 你好呀, 我囝囝都係12月細B, 可否都pm自制教材ge做法給我呢?Thanks a lot~~~
作者: Stone媽媽    時間: 11-12-19 02:46

如果再pm唔到, 我比另一個e-mail你send比我呀~~
thx a lot~~

作者: angelkinki    時間: 11-12-19 11:12

LittleButter 發表於 11-12-19 00:15
Hi, angelkinki, 你好呀, 我囝囝都係12月細B, 可否都pm自制教材ge做法給我呢?Thanks a lot~~~ ...

系咪2010年?
作者: 菠蘿媽媽    時間: 11-12-19 11:40

Could you please also PM me? Thank you.
作者: LittleButter    時間: 11-12-19 12:36

Yes, 2010 Dec BB, thanks!!
作者: angelkinki    時間: 11-12-19 12:53

LittleButter 發表於 11-12-19 12:36

Yes, 2010 Dec BB, thanks!!

ok, 我整理好之後pm俾你。
作者: floracheung68    時間: 11-12-19 16:08

Hi, angelkinki, 你好呀, 我囝囝都係12月28, 可否都pm自制教材ge做法給我呢?Thanks

作者: angelkinki    時間: 11-12-19 17:06

LittleButter 發表於 11-12-19 00:15
Hi, angelkinki, 你好呀, 我囝囝都係12月細B, 可否都pm自制教材ge做法給我呢?Thanks a lot~~~ ...

我pm唔到俾你,不如你pm你個email俾我,我send email俾你。
作者: angelkinki    時間: 11-12-19 17:07

Stone媽媽 發表於 11-12-19 02:46

如果再pm唔到, 我比另一個e-mail你send比我呀~~

我pm唔到俾你,不如你pm你個email俾我,我send email俾你。
作者: angelkinki    時間: 11-12-19 17:07

菠蘿媽媽 發表於 11-12-19 11:40

Could you please also PM me? Thank you.

作者: yukai    時間: 11-12-19 17:23

我想小朋友學下自理,又可以學下英文,普通話等,唔使浪費時間ma, 我都有諗過插班PN, 但又只係返半年,又要做校服好似好浪費(因為冬季夏季都要做),真係好頭痛!! 係呢,你小朋友係邊度上蒙梳架?
作者: angelkinki    時間: 11-12-19 20:59

yukai 發表於 11-12-19 17:23

我想小朋友學下自理,又可以學下英文,普通話等,唔使浪費時間ma, 我都有諗過插班 ...

我仔仔之前join左bbcare 的蒙梭pg,我覺得還可以。

上堂模式系個柜度會放左好多蒙特的教材,分A 和B。 A系該堂要俾小朋友試玩的。 B就系小朋友可以自由選擇玩。導師會講解A part的教材,講下點玩,有咩好處等。A part的教材大概有3套。之後就會俾小朋友各攞一份,坐在位度玩。歷時大概30分鐘。甘我仔仔大概一堂都可以玩到5-6套教材。

之後就系circle time。導師會安排一d團體的小遊戲,目的大概系教小朋友認圖形、認顏色等。

我之前都有想過俾仔仔插班讀pn,不過在我呢區就找唔到學校插班(其實系我無打電話去問0者。)你可以試下找唔找到ge。不過我都會建議,就算你下年可以俾小朋友插班讀到pn,最好都系俾他讀多年pn or K1。但到時你幫他考pn,就可以揀d出名d幼兒園。之後他考k1,你咪可以放鬆d,無甘大壓力lor。

作者: yukai    時間: 11-12-19 23:28

angelkinki : 可否PM其他你上過覺得好既playgroup資料給我?
作者: angelkinki    時間: 11-12-20 10:09

yukai 發表於 11-12-19 23:28

angelkinki : 可否PM其他你上過覺得好既playgroup資料給我?

好啊!我睇下可唔可以pm到先。如果唔得,我就send去你email la!
作者: cmycat    時間: 11-12-20 10:52

angelkinki,
可唔可以都pm你d自制教材比我呀? 我bb係6299同工人湊, 我成日放工就見到bb坐係62隔離睇電視, 自己買左d書拎去6299到睇又成日比表妹整爛晒... 試下自己做唔駛買咁多都好呀~

作者: KaliB    時間: 11-12-20 13:19

Hi angelkinik,

May you share the 自制教材 to me by PM too? Mine is also a 2010 small boy. Although he is luckily getting accepted by a PN for next year, as I am a full-time working mama and my boy is take-care by 99, I would like to learn how to improve my little one's skill and development.
Thank you very much~

作者: angelkinki    時間: 11-12-20 13:30

cmycat 發表於 11-12-20 10:52

angelkinki,

下?甘細個睇電視??

我仔仔宜家2歲,我屋企系lunch時同夜晚先會開電視。我唔會完全禁止仔仔睇,不過,我仔仔又好似唔系好中意睇電視。他都系睇一陣,大概5分鐘,就會去玩他自己d玩具。

其實我覺得你應該同62反映下,唔好俾小朋友睇甘多電視。玩下玩具俾睇電視好好多。

你可以買d硬皮ge書,會無甘容易整爛。等小朋友大d,唔會撕書的時候,先買d普通質地的書。

我仔仔以前都好中意撕爛d書,我就會stop他,同埋會在他面前用膠紙癡返好d書,不停甘同他講,唔可以撕爛d書,撕爛左就唔靚la。宜家仔仔唔再撕書la,仲好中意睇書,聽我講故事。我都可以買d普通質地的書俾仔仔睇。

bk呢度唔知點解pm唔到,不過你pm個email俾我,我再send俾你la。

作者: angelkinki    時間: 11-12-20 13:36

KaliB 發表於 11-12-20 13:19
Hi angelkinik,

May you share the 自制教材 to me by PM too? Mine is also a 2010 small boy. Although  ...

你仔仔的pn系full day 定half day?如果系full day,甘就唔使安排甘多活動。如果系half day的話,你就可以安排d pg俾仔仔返下。我覺得好的pg,1 week返一次都好足夠ga la。有d pg真系好好ga,導師會教埋家長點教小朋友。小朋友返pg學到野之余,父母都學到,甘先系最重要。

你可以叫99同仔仔去返,等99吸收多d呢方面的知識,就唔怕99寵壞仔仔la!

作者: angelkinki    時間: 11-12-20 13:38

cmycat 發表於 11-12-20 10:52

angelkinki,

我pm左俾你la!!可能太長,所以我之前pm唔到出去,分兩次就ok la!
作者: Stone媽媽    時間: 11-12-20 14:41

我想問下你一開始係點教仔仔玩pg遊戲呀? 我個仔係坐唔定, 又唔係好聽人講野. 我試過抱佢坐係到講故事比佢聽, 佢都好似冇興趣, 要走開. 教佢玩發聲的玩具, 佢又唔理我, 淨係跟自己的玩法(亂拍d玩具 / 攞起搖黎搖去), 見佢咁樣, 都唔知點開始教/同佢玩, 好似溝通唔到咁~~

作者: KaliB    時間: 11-12-20 14:47

Received la... thanks angelkinik.
It's really good that we can use some 're-cycle' materials at home and convert them into educational materials for kid.  Big thanks.
The PN is a full-day one (good for full-time mama like me). What I want is to develop my boy to be a polite and caring child, and can enjoy his childhood.
Yes, I also think that joining playgroup is good for kids (and parents too) and I've enrolled one that will start in coming Jan. It's 幼潛 organized by 基督教服務處.

Add oil, everybody!
作者: angelkinki    時間: 11-12-20 15:27

Stone媽媽 發表於 11-12-20 14:41

我想問下你一開始係點教仔仔玩pg遊戲呀? 我個仔係坐唔定, 又唔係好聽人講野. 我試 ...

我仔仔一開始去返pg都系甘ga,周圍走,周圍摸。我就會捉住他坐低。俾d玩具在他面前,玩俾他睇。聲音表情夸張d,他就睇下,或者會陪你玩一陣甘lor。

可能你小朋友都仲細,到大概18個月la,他就會比較可以坐定定la。

我仔仔宜家返緊ge一個pg 導師就教我,如果仔仔走開,你要第一時間捉返他返黎,捉實他,一定要他做“你要他做的事情”。做完,就讚他,跟住,就放他走。如果他唔肯做,扭計。你就捉住他只手做,一邊做,一邊讚。做完,讚他,然後放他走。

試多幾次,他就知道,你要他做的事情,他一定要做。甘他就會聽你支笛ga la!無論系玩遊戲定平時做野都系一樣。

宜家我都系用呢個方法對我仔仔,系聽話左好多。起碼我叫他做野,他都會做。

作者: angelkinki    時間: 11-12-20 15:35

KaliB 發表於 11-12-20 14:47
Received la... thanks angelkinik.
It's really good that we can use some 're-cycle' materials at hom ...

唔使客氣!呢d都系我同仔仔去返pg 學到ge野!

返full day 都好ga,特別系你要返工,日頭唔可以在屋企take care仔仔。甘在你仔仔返學之前,你可以整呢d教材俾他玩下先!日頭就麻麻陪他玩,夜晚就系mami。唔好以為只系玩遊戲,其實都系親子時間,可以增進你地的感情ga!

幼潛的pg系你定麻麻帶仔仔去返?到時可唔可以同我分享下??因為呢個我仔仔無返過,我都想知好唔好!thanks!!

作者: yukai    時間: 11-12-20 15:46

angelkinki:未收到pg資料,可否email給我?我已pm我電郵給你
作者: angelkinki    時間: 11-12-20 15:52

yukai 發表於 11-12-20 15:46

咦?我今早email左俾你了wor。

我再email多次la!

作者: angelkinki    時間: 11-12-20 15:58

yukai 發表於 11-12-20 15:46

睇錯,以為你要自制教材ge資料,所以我又email左一次俾你。

pg ge資料,我半個鐘之前pm左俾你la,剛剛都再email左俾你。你check下,睇下有無收到la!

作者: Stone媽媽    時間: 11-12-20 16:21

咁教, 你train左幾耐先, 佢先明你想佢做的野呀?

同埋想問下你仔仔食野易唔易嘔? 我個仔食野好易嘔, 因為佢雖然有牙齒(上下各4隻), 但唔識咬, 而家都仲係食粥仔, 有時吞得快得濟會嘔返曬出黎~~

作者: cmycat    時間: 11-12-20 16:24

angelkinki,
唉, 我成日返到去都係咁講唔好睇咁多電視, 無計, 佢地由朝到晚都開住, 要睇住個市, 都唔知係咪搵到食 ...
其實我bb好細個鐘意睇書ga,一歲唔夠都睇到d紙既書殘(係睇殘, 好似溫書咁溫ga) 佢唔會撕書, 報紙就會, 佢好似識分, 硬皮書都有, 好似滿足唔到佢, 因為入面唔多內容, 屋企都仲有d未睇, 諗住慢慢比佢睇, 因為係d ABC 同 123既野, 唔想佢咁快學...  宜家佢15個月, 開始學colors, 佢都get 到d... 
我一向都想佢睇多d書, 之前就係拎d細細本既硬皮書去62屋企, 點知佢個表妹(12個月大)就整爛晒, 已經無左兩本啦...  我都唔知有咩方法同佢地講...  無法啦, 有佢地睇住有好有唔好, 宜家想搵多堂playgroup 佢上下, 下年返n1就好D既. 你講得好對ga, 6299同工人湊就一定要返N1!

作者: angelkinki    時間: 11-12-20 16:51

Stone媽媽 發表於 11-12-20 16:21

咁教, 你train左幾耐先, 佢先明你想佢做的野呀?

我仔仔歲半的時候開始返一個pg,果度都會要求小朋友坐系度玩小遊戲,我都會捉住他玩。上左大概3堂,即系3個星期,他開始可以坐低玩,唔會再成日走黎走去。

因為我都系近期先同他返呢個pg(導師教我要捉住小朋友做野ge pg),甘我就同仔仔試左1個week,每次我要他做野,都一定要他做到。1個week就睇到成效la。

不過我仔仔宜家已經2歲,他明白ge野會多d,而且自我控制都會好d。甘教起黎,都會快d睇到成效。

你仔仔仲細,我想都要你train 2、3個星期。但你不妨試下。總好過等他大d,又唔聽你講先黎教。

我仔仔食野好少嘔,除非系他已經食飽,唔想再食,先會嘔返d野出黎。而且我仔仔出牙出得好快,1歲時大概有8-10只牙(不過d人話出牙出得快唔系甘好,d牙無甘靚wor)。我在仔仔10個月大的時候,就已經俾他自己咬蜜瓜la。

你地可以試下唔好餵得太快,等他吞左,先再餵下一啖。另外,就算他得4只牙仔,他都識咬野ga la。可能咬肉會難d,但你地都可以俾d切粒ge瓜菜粒他食。平時又俾d橙、蘋果他咬下,訓練下他咀嚼的能力。唔好以為他得4只牙仔就咬唔到,其實他可以ga。不妨試下。

作者: Stone媽媽    時間: 11-12-20 16:59

回復 cmycat 的帖子

我老爺都好like比電視佢睇嫁, 我仔仔一哭 or 老爺想睇電視, 就會開電視同佢一齊睇. 而家仔仔開餐一定要電視撈飯, 如果唔係實唔肯食 or 哭到嘔返曬之前食的野出黎~~

作者: angelkinki    時間: 11-12-20 17:02

cmycat 發表於 11-12-20 16:24

angelkinki,

你仔仔系咪日頭在6299度,夜晚就返你屋企?

如果系ge話,不妨夜晚先同他睇書,日頭就俾他玩玩具。甘你d書咪唔怕整爛lor。

可能系大人唔同你仔仔玩玩具,所以你仔仔先會一齊睇電視。因為他覺得睇電視,有爺爺陪丫ma。

我見我仔仔唔會好投入睇電視,有時他睇,都系講俾我地聽,電視做緊d咩(例如有車、有姐姐,姐姐喊緊。。。etc)通常他睇一陣,就會走左去玩玩具。

不過小朋友玩玩具,會比較希望有大人陪同。我仔仔都會成日叫我、c6或者6299陪他玩。

如果你唔可以叫62唔開電視,甘不妨試下叫他陪仔仔玩下玩具,玩下d教材。你每日放工返到去,就咋咋諦甘問仔仔:“爺爺今日有無陪你玩玩具啊?”if 無,你就話“甘叫爺爺聽日陪你玩la。”if 有,就話“爺爺陪你玩啊?開唔開心啊?有無同爺爺say thank you 啊.”俾d壓力爺爺,你講得多,爺爺就唔好意思唔同你個仔玩la。

又或者咋諦叫仔仔同表妹玩玩具、教材,唔好睇甘多電視。系咪有工人幫手湊?如果系ge話,可以叫工人陪仔仔玩。

作者: angelkinki    時間: 11-12-20 17:11

Stone媽媽 發表於 11-12-20 16:59

我老爺都好like比電視佢睇嫁, 我仔仔一哭 or 老爺想睇電視, 就會開電視同佢一齊睇. 而 ...

我屋企食飯ge時候,都會開電視。呢個時候,仔仔都會睇。如果他系一邊睇,一邊食(速度無慢到),我就會由得他。但如果他唔食,掛住睇電視,我就會熄左電視。62都會知咩事,唔會出聲或者開返部電視。

仔仔都會抗議ga,話要睇電視,我就會同他講,食左飯就有得睇,唔食飯就無得睇。他有試過唔食飯,我真系唔放他落high chair,唔開電視,直到我地大人食飽飯。所以他知道,如果他唔食飯,就無得睇電視(他想睇電視只不過系因為他在high chair度無野玩),無野玩,又唔可以周圍走。所以一般黎講他都會乖乖地食飯ge。

不過我仔仔都系近呢兩個月先比較會睇電視,之前都好少睇。我地開左電視,他都唔睇ge。

作者: cmycat    時間: 11-12-20 17:22

我囡囡同佢表妹日間一起係6299到, 有工人幫手, 62最好就係同佢地日日出去公園玩, 呢個就係最好既, 工人去就唔放心lor... 我夜晚同囡囡睇書ga... 有時佢睇到唔想訓, 要我迫佢至得, 宜家少睇左, 因為想佢行多d, 咁咪想佢係日間都睇下lor.. 佢表妹就破壞d書, 激c...  我都比囡囡睇電視, 不過係DVD, 佢一歲就已經記得d廣告內容, 真係好驚ga... 唔知佢接收左d咩野lu...  
作者: angelkinki    時間: 11-12-20 17:34

cmycat 發表於 11-12-20 17:22
我囡囡同佢表妹日間一起係6299到, 有工人幫手, 62最好就係同佢地日日出去公園玩, 呢個就係最好既, ...

甘你62都幾好丫,會日日同女女落公園玩。其實甘都已經好好ga la。

我平時會安排仔仔在訓教前睇書。我仔仔通常就睇半個鐘,跟住我就會同他講話要訓教。他都會想繼續睇,我就會同他講,睇最後一次,睇完就收書,then 訓教。

如果你女女好中意睇書,甘你咪安排她訓之前睇1個鐘lor。但夠鐘訓教,就收書。做得2、3次,她就會明白,唔會扭計ga la。睇書系一件好事,你又唔使限制她ge。

你唔放心工人同女女落街玩,但在屋企玩玩具系ok ga ma。如果6299無甘好精神同女女玩,甘你咪叫工人陪女女玩玩具lor。一樣得ga!

作者: Stone媽媽    時間: 11-12-20 20:00

如果俾d瓜菜蘋果粒他食, 他唔會就咁吞, 之後啃親咩?
我有買d for bb食的手指餅, 佢咬斷一節仔(2cm左右), 之後唔識係個口到咬, 就咁吞, 之後啃親, 又嘔~~
攪到我比親硬小小 or 大粒小小的野佢食都要有嘔的準備
作者: Stone媽媽    時間: 11-12-20 20:04

Stone媽媽 發表於 11-12-20 16:59

我老爺都好like比電視佢睇嫁, 我仔仔一哭 or 老爺想睇電視, 就會開電視同佢一齊睇. 而 ...

cmycat,

我仔仔都唔鐘意食野嫁, 一開放佢係high chair到就嘈嫁啦, 因為知道要食野, 跟住我地就要不斷比玩具佢玩 & 開現視比佢睇, 先好辛苦咁餵佢食完一餐~~

作者: angelkinki    時間: 11-12-20 20:16

Stone媽媽 發表於 11-12-20 20:00

如果俾d瓜菜蘋果粒他食, 他唔會就咁吞, 之後啃親咩?

下?甘唔得ga wor。如果你剩系整爛曬d野俾他食,他梗系唔識咬la。

你可以煮“林”d瓜先俾他食,一粒粒或者一舊舊甘。d菜就幫他剪細d,唔使攪爛ga la。慢慢甘俾他試。

如果俾蘋果,你驚太硬,他咬唔到。你可以試下買啤梨、火龍果、奇異果。等他識得用條脷壓爛d食物先,之後他慢慢就識咬ga la。

可能你仔仔都好心急先會啃親。試下俾d細舊ge餅干他食,唔好甘硬ge。買d提子乾俾他食。同他講要咬,示范俾他睇。其實他聽得明你講野ga,不過有時他控制唔到自己去做之ma。

我仔仔10個月時可以自己食餅干、面包。可以細細舊甘食蜜瓜、水蜜桃、蘋果等水果。

慢慢黎la!如果你唔俾他試,甘他就一直都唔識ga la。唔使甘驚,由軟身、細粒ge開始就得la!

作者: cmycat    時間: 11-12-21 09:29

係呀, 日日去公園係最好, 62會同埋工人跟表妹同埋我囡囡去玩, 所以我都唔可以話佢地比佢睇電視, 始終係佢地生活一部份... 我自己可以唔睇... 都唔可以要人地唔睇ga ma.. 我諗佢地都係食飯咁上下時間就比佢睇下啦...

我覺得囡囡好鐘意睇書, 呢個月就睇少左, 因為佢掛住學行, 我地食埋飯返到屋企都差唔多九點, 玩一個鐘到就要訓, 我地都覺得有d難度, 大家都有d唔捨得, 呢兩個星期都遲到11點先訓, 仲要係搞喊佢至肯... 訓既時間都唔係好夠, 7點幾又要起身, 無咩時間陪佢玩, 都係要日日玩唔同既野lor... 你可以同囝囝睇一個鐘頭書真係好, keep going ar, 肯睇書好難得ga...  我囡囡如果有時間同佢睇都應該睇到.... 佢d eyes, ears, fingers, hands 一歲都識晒, 我諗都係睇書學返來...  

作者: angelkinki    時間: 11-12-21 11:42

cmycat 發表於 11-12-21 09:29

係呀, 日日去公園係最好, 62會同埋工人跟表妹同埋我囡囡去玩, 所以我都唔可以話佢 ...

我覺得你講得好啱,你可以同62講,叫唔好俾bb睇甘多電視,但你又無可能叫他們都唔好睇。

我平時都系同仔仔睇書半個鐘ga 咋。可能睇耐d都得ge,不過有時好多野搞,整好曬d野先可以陪他睇書,變左他睇書的時間就會少左。唔想他太夜訓丫ma。

你女女本身系咪訓得好少?如果唔系,我覺得她夜晚訓教的時間,又真系少左d。我仔仔宜家夜晚大概10:30pm訓,早上都要訓到10am先夠。差唔多要訓12個鐘。仲要午睡1-2個鐘。因為最近天氣凍,仔仔訓多左。

我覺得你要俾女女訓返多d。或者等她去到62度的時候,再補眠一下會好d。小朋友要夠訓,夠精神,先會學野快ga。

不過我都明白你的心情,因為好多野都想俾小朋友學,想俾她試,但又無甘多時間。或者你試下在62屋企,等食飯ge時間,就同女女玩下教材,甘返到屋企,就唔使再同她玩la。仲有時間的話,就教下她學行。返到屋企,就可以提前返她訓教的時間,訓前半個鐘,就俾她睇下書。甘得唔得?

作者: cmycat    時間: 11-12-21 14:37

好多謝你既建議呀, 我可以拎d教材同佢玩, 都應該可以同佢玩到20mins, 都好啊, 跟住就食飯, 之後返到屋企就佢自己玩15mins玩具再開DVD佢睇(因為我地可以自由活動如沖涼同埋佢自己飲奶),  咁都差唔多9:45, 之後再同佢睇書15mins, 最後就換片換衫刷牙訓覺, 要佢係10:30前訓到... 你d教材好有用, 我醒返起自己都有d錢箱放係到都唔知做咩, 家陣超有用啦, 只係差d籌碼咋

佢由細到大都係夜晚訓9個鐘(仲要係間斷式), 日間就訓2-3個鐘到就算好ga la... 我未生之前仲訓得多過佢, 郁下都12個鐘啦, 比佢激c, 宜家已經係訓多左啦, 就係想train返佢早d訓, 10pm係最perfect, 7點幾起身就最好啦

作者: cmycat    時間: 11-12-21 15:02

我囡囡同佢表妹兩個都係細b, 好彩都搵到N班,到出年返學就少d時間對6299佢地, 不過宜家都煩緊比am定pm班佢讀呀.
作者: angelkinki    時間: 11-12-21 17:41

cmycat 發表於 11-12-21 14:37

好多謝你既建議呀, 我可以拎d教材同佢玩, 都應該可以同佢玩到20mins, 都好啊, 跟 ...

系啊,呢d遊戲每次只要同bb玩10 mins左右就已經足夠ga la。

你女女就好la,可以自己睇dvd,我仔仔一定要我陪先會坐定定睇。。。總之就做咩都要有人陪la(而陪果個人,最好就系我),搞到我成日都甩唔到身。

甘你女女訓甘少都夠,甘就無所謂la。我都有聽過,有d bb系唔中意訓教,訓得比較少ge。

作者: angelkinki    時間: 11-12-21 17:45

cmycat 發表於 11-12-21 15:02
我囡囡同佢表妹兩個都係細b, 好彩都搵到N班,到出年返學就少d時間對6299佢地, 不過宜家都煩緊比am定pm班佢讀 ...

我個人就比較prefer am。可以等小朋友習慣早睡早起丫ma。放學之後俾她午睡一陣,又可以安排其他活動。

如果系返pm,好容易早上就用左黎訓教。不過你女女一早就要去6299度,應該無呢個問題。但她甘早起床,返pm就會無得訓晏教,會唔會比較累?

我仔仔下年返k1,暫時都系pm offer。我都會想他可以返am ga。不過無就無辦法la。

作者: Stone媽媽    時間: 11-12-21 22:39

cmycat 發表於 11-12-21 14:37

好多謝你既建議呀, 我可以拎d教材同佢玩, 都應該可以同佢玩到20mins, 都好啊, 跟 ...

想問下你個囡囡一日大慨訓幾多個鐘嫁? 知唔知要訓幾多先叫夠呀?

作者: Stone媽媽    時間: 11-12-21 22:43

你囡囡係細b, 學校肯firm收佢咁好? 我同我仔仔搵親d學校全部都話要waiting, even未開始interview的學校都已經同我講明我個b係11月, 所以都係要等下年10月睇下有冇人走, 有位的話先in我個b. 想問下你囡囡係讀邊區?

作者: 開心小花    時間: 11-12-22 00:13

各位細B的Mama, 我建議大家的小朋友以細B的身份先考K1, 有學校收先讀K1, 第二年以大B 的身份再去考多次心儀的學校. 因為, 我知今年有超大B去考心儀的K1都係Waiting / Reject. 因為, 學校對超大B的要求又會再高些. 不一定Sure win. 而且有些講明只收09年度的小朋友報K1, 例如協恩. 08年的是當你申請k2插班. 如果, 大家理所當然的一心做大B, 到時大家在interview及等Result時的壓力會更大. 因為, 無得再報多次.   
作者: angelkinki    時間: 11-12-22 09:06

開心小花 發表於 11-12-22 00:13
各位細B的Mama, 我建議大家的小朋友以細B的身份先考K1, 有學校收先讀K1, 第二年以大B 的身份再去考多次心儀 ...

Agree.

我仔仔唔讀pn,宜家就系以細仔考k1先。打算下年再以大仔考心儀的幼稚園。不過今年想考心儀的幼稚園都唔得,因為唔夠大,我想他讀培正。

作者: cmycat    時間: 11-12-22 12:42

我都係鐘意am class, 可以跟返宜家既生理時鐘, 唔駛改, 時間又見駛... 之不過pm 個間學校好d, 但又遠要搭校車, 相反am 個間就好近, 行五分鐘就到... 係我唔捨得放棄pm個間學校lor... 我都係等下佢有無得轉am class
你囝囝返k1都係pm, 無所謂啦, 佢可以訓晏d, 冬天唔駛咁慘... 我就話要佢上am, 如果我囡囡可以訓到10點幾, 我比佢上pm ga... 我諗pm多d細仔... 無法啦, 要返工, train 唔到佢訓晏d...

作者: cmycat    時間: 11-12-22 12:47

angelkinki 發表於 11-12-21 17:41
系啊,呢d遊戲每次只要同bb玩10 mins左右就已經足夠ga la。

你女女就好la,可以自己睇dvd,我仔仔一定要 ...

係呀, 佢好細個開始睇dvd, 6個月識坐就比佢自己睇, 睇到咩都唔會理, 我就係慘呢個時間整野, 其餘既時間就要陪佢ga, 佢都係好chi身, 仲要係好chi我, 爸爸就一d都唔要, 仲要見到喊同掉頭走個隻

作者: angelkinki    時間: 11-12-22 13:07

cmycat 發表於 11-12-22 12:42

我都係鐘意am class, 可以跟返宜家既生理時鐘, 唔駛改, 時間又見駛... 之不過pm  ...

am class 通常都多人爭d ge。我都有幫仔仔apply轉am,唔知得唔得。

遇到好ge學校,就好難舍得放手ga la。希望你女女轉到am la!

作者: yukai    時間: 11-12-22 16:29

開心小花:我地d細b去interview係會比學校岐視,我就試過,d學校卜
如果唔收細b就不如好似培正,KV寫明,唔好等我地d媽咪in完等結果呢段時間咁緊張,其實有時我會覺得d學校係想先賺報名費,唉總之我地d媽咪真係長憂九十九.大家add oil ah..
作者: yukai    時間: 11-12-22 16:30

yukai

洋房

發表於 1 秒前 |只看該作者
開心小花:我地d細b去interview係會比學校岐視,我就試過,d學校
如果唔收細b就不如好似培正,KV寫明,唔好等我地d媽咪in完等結果呢段時間咁緊張,其實有時我會覺得d學校係想先賺報名費,唉總之我地d媽咪真係長憂九十九.大家add oil ah..

作者: 開心小花    時間: 11-12-23 17:09

回復 yukai 的帖子

其實, 普遍而言大細B的表現真係會有差別. 不過, 我知有D學校會再分大細BInterview. 但是細Bmama真係唔好只選熱門的學枚, 例如九龍塘, 又或者龍校, 真係太多人爭啦. 就算年頭的大B都未必可以入到.
另外, 可以選D比較遲interview的幼稚園, 例如,1,2interview. 到時, 小朋友大個D, 可能會表現得成熟D.

至於學校點評分, 我真係唔清楚.
作者: 88egg    時間: 11-12-27 11:14

Can u share the pg and personal education material information with me? My bb is year end 2010 baby.
作者: wingy810    時間: 11-12-27 17:28

囡囡剛滿1歲, 又唔肯食野, 又唔肯行, 又唔肯講野, 淨係識大叫, 搵學校要2013年1月返, 間間都WAITING, 要等人退, 其實細B都好煩!!同佢玩, 佢又無耐性!!
作者: day_bo    時間: 11-12-28 09:05

方方都幾肯收細b喎...你打去問下啦! 我囝都係12月出世...10.5月就要去interview..都冇乜反應...都收...聽過有人個囝interview大喊..都收喎...佢地見你細b會體諒的..加油呀!
作者: junlangmom    時間: 12-1-15 01:49

Angelkinki, can you share the home training materials and pg information for me? I am a ftm, but dun know how to train BB... many thx! PM you my email!

Besides, I also applied some PN, but did get any offer from any school yet, even though I understand they will not accept him as he was too small, but still disappointing!   I feel small BB like us need to do more than others..... Let's add oil together!

My son dun like to read, he do not have patient when I read to him, how can I raise up his interest in reading?

Many thanks!
作者: 小寶貝兒    時間: 12-1-19 02:21

angelkinki 發表於 11-12-22 09:06
Agree.

我仔仔唔讀pn,宜家就系以細仔考k1先。打算下年再以大仔考心儀的幼稚園。不過今年想考心儀 ...
我女都係1012細B呀~ 我就打算比BB讀PN, 然後讀多年N班(可能同年會去試下考D K1), 到大B時, 再去考出名學校的K1~ (PS, 我都係心儀培正啊~~ 希望, 好希望我地仔女第時可以做同學~ ^^)
PS, 可唔可以SEND你的自制教材資料比我呀? THANKS~~ 因為我都唔識點樣去同BB玩呢~ BB對現成買既玩具又冇興趣.......

我女鐘意睇書不過佢係鐘意撕書! 一係就咬, 咬到爛晒, 仲好鐘意食紙!!!! 有唔少紙已經比佢食左落肚! (佢係咬下吞下咁, 到我發現時, 本書已經梅左一角了, 而佢既咀角就有D紙粒仔.....)
我地買D布書比佢睇, 佢唔LIKE, 買D硬皮書比佢睇, 讀比佢聽, 佢又唔LIKE, 只係攞黎咬, 最鐘意就係大人既書, 已經有唔知幾多本比佢撕爛左了! (我心愛既基地呀!!!!! 而家已經絕左版, 買唔返, 冇得補返成個系列一模一樣啦!!)
諗起就頭痛, 真係唔知比咩佢玩!! 幸好佢好鐘意音樂, 睇電視一聽到有歌就會眼定定咁望住, 最近開始識搖擺, 可能因為我都鐘意唱歌, 陀住佢時日日聽歌唱歌~ 呢個情況, 可以同佢玩D咩發展下佢呢方面呢?

謝謝你~

作者: kayla1123    時間: 12-1-19 11:22

回復 Stone媽媽 的帖子

我個囡都係11月B, 考出名既學校, 就真係無咩機會, 我去考唔係咁出名既方方, 佢都係應酬或見下, 接著就是Reject Letter.
你試下無咁出名既學校麻, 我剛剛都有間屋企附近既國際學校收左我個女. 我覺得現在有PN既要讀住先, 如果讀得到,既點解唔俾佢升班呢. 同埋我相信返左學, 明年去考K1既表現都會好些.

作者: kayla1123    時間: 12-1-19 11:35

你好呀, 可否都PM D教材俾我呀.
作者: winnietingting    時間: 12-1-19 13:54

你好呀, 可否都PM D教材俾我呀.謝謝。

作者: JV1218    時間: 12-1-19 15:03

Hello Angelkinki, 我都想要您的教材, 可否 PM 給我呀? 謝謝您呵
作者: queeniec_1022    時間: 12-1-19 18:42

我都想要您的教材, 可否 PM 給我呀? THX
作者: paulineleng    時間: 12-1-29 20:46     標題: 引用:Quote:LittleButter+發表於+11-12-19+00:15

原帖由 angelkinki 於 11-12-19 發表
系咪2010年?
可唔可以都PM我?我個女都係2010年12月個BB。我什麼都未報,好像遲左點?如果我唸住俾佢做大B讀PN,幾時有得報名啊?佢依家未識行亦都未識講嘢

作者: monkeydiary    時間: 12-2-6 00:35

你好啊! 可唔可以pm你的教材資料給我呀? thanks

作者: meowow    時間: 12-2-6 13:34

Hihi, 我都想要您的教材, 可否 PM 給我? Thanks!
作者: Josephine816    時間: 12-2-6 17:18

HI Angelkinik, Thanks a lot for your sharing !!! My girl is Oct 2011 BB, im very headache about how to teach a small B to become a competitive one... for getting a better PN offer :( .... Can u email me your teaching meterial ?? ( [email protected]) .... Thanks a lot
作者: betsyching    時間: 12-2-6 22:21     標題: 回覆:angelkinki 的帖子

可唔可以都教我整呀?

作者: smfy    時間: 12-2-7 15:37

回覆:angelkinki 的帖子

can you share the teaching materials to me as well ?
作者: tk_love    時間: 12-2-8 09:33

你好呀!
我都想學下點樣自己整教材, 因為來緊我會自己湊返, 所以麻煩你可以PM比我嗎?

Really thanks!!
作者: 20101029    時間: 12-2-8 14:23     標題: 引用:Quote:Stone媽媽+發表於+11-12-18+22:59+回

原帖由 angelkinki 於 11-12-18 發表

如果系甘,仔仔由你62湊,甘俾他早d返n班都系好ge。如果你想俾仔 ...
可否pm埋我?我囡囡都係16個月大!謝!

作者: jasmineleung    時間: 12-2-18 16:13

麻煩你可否pm你的自制教材資料給我?謝謝!! :loveliness:

作者: natnatm    時間: 12-2-20 13:36

作者: smallkwai    時間: 12-2-22 15:14

angelkinki, 我都想要自製教材 同 playground既資料呀~~ 謝謝~~
作者: Patac    時間: 12-2-24 02:03

Hello angelkinki,

我個BB係2011年12月出世,請問我應該幾時去報學校?係咪試報K1?我想BB 2歲8個月先開始返學呀,因為想對住佢耐d。

另外,可唔可以send 自製教材同埋playgroup資料俾我呀?唔該晒你!

作者: Dada1115    時間: 12-2-27 11:00

hihi... 我都想要, 可唔可以PM 埋我?
作者: 晞晞爸b    時間: 12-2-27 11:11

Angelkinki你好, 我仔仔都係細b同埋我同我太太日頭都要返工...
我地都想要您的教材, 可否 PM 給我地呀? 謝謝您先!

作者: hanghang2011    時間: 12-2-28 17:34

angelkinki, 我係working mum 想自製d教材俾小朋友玩, 可唔可以pm 我呀? 唔該晒

作者: angelkinki    時間: 12-3-2 16:25

paulineleng 發表於 12-1-29 20:46
可唔可以都PM我?我個女都係2010年12月個BB。我什麼都未報,好像遲左點?如果我唸住俾佢做大B讀PN,幾時有 ...

如果你想俾你女女做大b,甘你今年可以幫她報pn ga la。if not,今年都可以幫她報K1。

好多幼兒/幼稚園都會在8、9月開始報名。但系間間ge時間都唔同,你要上網/打電話/親身去問ga。

作者: angelkinki    時間: 12-3-2 16:39

Patac 發表於 12-2-24 02:03

Hello angelkinki,

甘要睇你想報咩學校。有d幼稚園,要好早就申請報名。但有d,就會在K1收生前一年,先會安排報名。

而且,你想你bb做大b,定細b?

個別幼稚園ge報名時間,你可以上網or打電話去問。

一般黎講,你bb系2011年12月出生,甘你可以2013年8、9月開始留意幼稚園的報名時間,幫bb報PN OR K1。報PN ge話,你bb就做大b。報K1,就做細b。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5