教育王國

標題: 報唔報直資or私立好? [打印本頁]

作者: Haz-mama    時間: 12-3-28 09:57     標題: 報唔報直資or私立好?

自問女兒(k3)學業成績一般, 不過佢性格好純真, 有D害羞, 算乖, 做功課都好快手 (因為功課少, 每日祇有2樣功課), so far都沒有攞過任何獎狀, 依家已經學緊好多課外活動(但女兒說不覺得疲累), 朋友建議我替女兒報直資或私立(已miss咗第1 round), 總好過將來女兒入了傳統學校, 功課趕唔上, 壓力大而要退學; 我知如果去叩門會有D輸洩, 如果6月份小一去叩直資或私立門, 請問邊間機會大D?   我想找些活動教學...
作者: angusmama129    時間: 12-3-29 00:23

六月叩門機會一定細,除非十分outstanding,因今年競爭十分激烈,但都要一試。
作者: sopia    時間: 12-3-29 12:20

作者: HIN2003    時間: 12-3-29 12:32

試吓培道
作者: Haz-mama    時間: 12-3-29 12:53

回復 HIN2003 的帖子

培道難唔難入?   幾多錢一年?
作者: HIN2003    時間: 12-3-29 13:04

Haz-mama 發表於 12-3-29 12:53
回復 HIN2003 的帖子

培道難唔難入?   幾多錢一年?
http://www.ptps.edu.hk/main.asp
早兩年朋友遲左報名都有收.應該唔難入, 學生好乖.
之前約HK$2000/MONTH, 唔知而家有無加價.

作者: kochiman2004    時間: 12-3-29 13:09

6月份 sin 去叩小一直資或私立門 ... seem nearly zero chance wor ...
作者: tszyaumama    時間: 12-3-29 13:24     標題: 回覆:HIN2003 的帖子

培道喺邊?

作者: 人地既阿媽    時間: 12-3-29 17:00

唔知你target 邊區既直資/私校學校,如果係九龍區,你可以試吓保良局陳守仁,活動教學,學費around $1500。黎緊6月陳守仁仲有第二輛公開招生,你上去佢地website check 吓啦。不過陳守仁絕對唔易考架,第一輪招生已經有差不多有4000人報名。
作者: 唔係化    時間: 12-3-29 22:11

梗係試啦!
作者: rainbowmagic    時間: 12-3-30 09:34

Need to try....to let her know what is an interview?

Because in Jun 去叩.....I think most of the schools also need to have interview
作者: Haz-mama    時間: 12-3-30 09:55

咁依家真係要做定D practice和profile

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5