教育王國

標題: 馬鞍山區幼稚園評價 [打印本頁]

作者: Chingwoo    時間: 12-4-24 17:25     標題: 馬鞍山區幼稚園評價

我囡今年會報 2013-2014年度 K1 , 我暫時諗緊以下幾間, 大家對這幾間幼稚園有乜評價 ? 我想係馬鞍山山返全日而又有學卷, 除了以下幾間, 你們有沒有其他心水 ?

崇真會美善幼稚園 (馬鞍山) -- 根據上年教育局資料, 話 K1無全日, 但 K2-K3有全日班, 係咪真O架 ?
保良局馮梁結紀念幼稚園
香港中文大學校友會聯會張煊昌幼稚園
合一堂單家傳紀念幼稚園
香港浸信會聯會利安幼兒園
基督教宣道會頌安幼稚園

謝謝大家 !
作者: spicymama    時間: 12-4-29 01:20

Chingwoo 發表於 12-4-24 17:25
我囡今年會報 2013-2014年度 K1 , 我暫時諗緊以下幾間, 大家對這幾間幼稚園有乜評價 ? 我想係馬鞍山山返全 ...
我都想知,我係呢度都search過好多post,不過都好小人講馬鞍山既kg,我呀囡今年都會報讀下年既k1呀,依家都心大心細,可能會試下靈糧,睇下到時佢收唔收先啦.........

作者: pigpig33    時間: 12-5-2 09:48     標題: 回覆:馬鞍山區幼稚園評價

印象中,康傑有全日,但唔記得有冇學卷。

作者: winnietingting    時間: 12-5-2 10:05     標題: 引用:印象中,康傑有全日,但唔記得有冇學卷。 +

原帖由 pigpig33 於 12-05-02 發表
印象中,康傑有全日,但唔記得有冇學卷。
康傑無學卷的。

作者: PFRC    時間: 12-5-2 14:04     標題: 回覆:馬鞍山區幼稚園評價

聽聞美善下年冇全日班

作者: Chingwoo    時間: 12-5-3 13:40

回復 PFRC 的帖子

噢 ~ 咁咪又少一間學校揀 ...
作者: PFRC    時間: 12-5-3 13:55

回復 Chingwoo 的帖子

我都唔肯定呀, 我最初都想報這間全日班架.
作者: Chingwoo    時間: 12-5-4 09:37

回復 PFRC 的帖子

又要全日, 又要好學校真係買少見少 ... 唔通真係要諗埋返半日 ?

作者: Chingwoo    時間: 12-5-4 09:40

回復 PFRC 的帖子

你都係今年要幫小朋友報學校  ? 得閒傾下交換下心得 ! 因為我係新手媽媽, 仲係度摸索緊點幫女兒搵學校 !
作者: PFRC    時間: 12-5-4 10:29

Hi, 係呀, 我細女今年要報n啦, 不過我住係mos都係一年, 所以對啲學校都唔太熟, 大家交流下呀...
作者: PFRC    時間: 12-5-4 10:30

我剛才打左去問美善, 佢話佢地n班不嬲都冇全日,但明明我記得佢地之前係有全日的...
作者: fullma    時間: 12-5-4 16:21

我今年要幫阿女報2013 K1, 開始有D緊張~
作者: FTLFWK    時間: 12-5-4 17:53

美善一向k2至有全日班, 而且只15個位.
作者: Chingwoo    時間: 12-5-8 09:30

回復 fullma 的帖子

我都係呀, 成日都唔知點揀好 ? 仲係度煩緊 ...
作者: rabbit1411    時間: 12-5-12 15:59

康傑真是一間很好的幼稚園,我個仔去n班上課兩個月,老師發現他有問題同我説,我才説他有自閉症,老師立刻同我講有問題講出來我地會幫你,到現在k2,他像普通人一樣,無人發覺,這不是一間很好的學校嗎?
作者: fullma    時間: 12-5-13 08:08     標題: 引用:康傑真是一間很好的幼稚園,我個仔去n班上

原帖由 rabbit1411 於 12-05-12 發表
康傑真是一間很好的幼稚園,我個仔去n班上課兩個月,老師發現他有問題同我説,我才説他有自閉症,老師立刻 ...
可惜康傑沒有學卷,否則不論位置,校舍,樣樣都係我心水 不過聽聞程度都幾深

作者: 大小肥豬    時間: 12-5-13 10:15     標題: 引用:Quote:原帖由+rabbit1411+於+12-05-12+發表

原帖由 fullma 於 12-05-13 發表
可惜康傑沒有學卷,否則不論位置,校舍,樣樣都係我心水 不過聽聞程度都幾深

...
有朋友話佢D程度深過根德園!

作者: fullma    時間: 12-5-15 11:45

大小肥豬 發表於 12-5-13 10:15
有朋友話佢D程度深過根德園!

咁厲害?! 不過上年我去聽過佢個講座, 佢簡介過N1-K3大概會學咩, 都真係幾多原化!

作者: fullma    時間: 12-5-15 11:47

Chingwoo 發表於 12-5-8 09:30

我都係呀, 成日都唔知點揀好 ? 仲係度煩緊 ...
我見到D媽媽話要報10-20間幼稚園~ 真係好嚇人! 同區計算, 我真係打算比阿女入的, 應該係5間之內的事~ 點搵10-20間呢~
作者: MamaRabbit    時間: 12-5-15 12:35

fullma 發表於 12-5-15 11:47
我見到D媽媽話要報10-20間幼稚園~ 真係好嚇人! 同區計算, 我真係打算比阿女入的, 應該係5間之內的事~ 點搵1 ...

報咁多間既多是跨區報嘛(如九龍),mos內當然冇咁多間
作者: Chingwoo    時間: 12-5-15 14:22

對 ! 通常好多都報埋其他地區, 但 10-20 間實在太多了, 小朋友 IN 都好辛苦, 因為通常集中係 10-11月面試 ! 好多時聽 D 家長講話 小朋友 IN 到後面 嗰幾間學校,  小朋友已完全無反應俾老師, 原本得都變唔得啦 ~ 所以, 我都係諗住報 3-5間, 可能揀 1-2間係好想佢讀的 (但可能多人爭的學校), 另外搵1-2 間,容易入的但自己都覺得 OK 的學校 就算了 !
此終唔想佢未讀書已咁辛苦 ...

作者: rabbit1411    時間: 12-5-15 14:23

小朋友三至六歲很容易吸收,讀落就唔難,信我啦
作者: yukiehaha    時間: 12-5-15 20:30

hi,各位媽媽,
我細女都係今年報n班呀,但應該會報番康傑,因為哥哥讀緊k1,覺得依間kg好好,但都想報多兩間做spare,大家有無好介紹呀?大家交流下~~~~
作者: jchoi118    時間: 12-5-16 14:39

My son who studying PN in Greenfield Ma On Shan and so far he is very happy and enjoy the school life.
作者: patpatnicholas    時間: 12-5-16 18:37

我仔仔都係2013 k1...所以都上黎睇下d post....但...康傑學費好貴>.<
作者: 123onebaby    時間: 12-5-16 22:47

作者: kunghei28    時間: 12-5-17 01:02

我囡囡讀緊康傑n,康傑是一間不錯的學校,亞女讀得好開心課程都幾深,因為冇學卷所以k1會轉校,interview表現ok,所以可以選擇n然後出去考k,價錢是貴一d但值得。
作者: Chingwoo    時間: 12-5-17 12:15

合一堂全日班我見學費都要 $23XX (11個月)  , 比其他學校貴成 $500 - 1000 我老公話貴, 話多出嚟 D 錢俾佢係其他地方學嘢仲化算, 大家點認為  ? 我就 15/16緊 ...
作者: titanlow    時間: 12-5-17 16:41

K1係收十個月學費。
作者: titanlow    時間: 12-5-17 16:46

我o既經驗係, 你地根本無需要係呢一刻咁頭痛, 第一, 你報o既學校又唔係話收你, 收先諗啦, 第二, 你揀人人揀你, 又唔係報親都實有位, 收先諗啦...第三, 你聽聽埋埋好唔好....其實你去到, 又會有另一個impression, 舉個例, 靈糧幼稚園, 個個都話好啦!但我去到覺得一般啦, 我家小姐直情唔鍾意, 有滑梯都唔玩, 又唔睬人, 有時d野, 你估父母話晒事呀...其實係...讀o既人話事o架! 都未開始玩遊戲, 唔駛愁喎, 況且如只想係馬鞍山讀...也不是太難求得一個位o者....全日班會難少少, 因為位少d...讀半日就相對容易d啦...
作者: Chingwoo    時間: 12-5-18 10:49

回復 titanlow 的帖子

多謝你提點呀 ! 可能我太緊張啦, 此終我都係得一個女兒, 又唔知點佢幫佢搵, 再俾佢揀, 你講得啱, 第時讀書係佢, 所以都要搵間佢自己鍾意的學校先得 !
作者: spicymama    時間: 12-5-19 01:45

Chingwoo 發表於 12-5-18 10:49
回復 titanlow 的帖子

多謝你提點呀 ! 可能我太緊張啦, 此終我都係得一個女兒, 又唔知點佢幫佢搵, 再俾佢 ...
其實我同你一樣,早啲問定同做定功課無壞既,到時先黎決定就遲,雖然最後入唔入到心儀果間真係無人知,但係有左準備,我相信到時揀校都唔會心甘亂!

作者: fullma    時間: 12-5-20 20:46

Chingwoo 發表於 12-5-17 12:15
合一堂全日班我見學費都要 $23XX (11個月)  , 比其他學校貴成 $500 - 1000 我老公話貴, 話多出嚟 D 錢俾佢 ...
23xx係n班? k1?
作者: fullma    時間: 12-5-20 20:48

MamaRabbit 發表於 12-5-15 12:35
報咁多間既多是跨區報嘛(如九龍),mos內當然冇咁多間
跨區不會了, 盡量唔想太遠, 就算要坐校巴, 都盡量想在15分鐘內到~
作者: Chingwoo    時間: 12-5-21 13:40

係 k1呀,仲要已扣學卷 ! 所以先覺得貴囉 !
作者: fullma    時間: 12-5-28 15:22

Chingwoo 發表於 12-5-21 13:40

係 k1呀,仲要已扣學卷 ! 所以先覺得貴囉 !
其實我未識計, 點扣學卷... 咁你知唔知張烜昌扣左學卷, 學費要幾錢呀?
作者: Chingwoo    時間: 12-5-29 09:42

其實你可以上教育局網站查看 ,http://203.169.204.5/kindergarten_new/tc/schooldetail.asp?ID=179
根據上面網址看 現在仲係 2011 / 12年學費 ! 全日班 已扣學卷全年 20,575 (分11期) , 每期約 $1870 !

希望幫到你啦 ! 

作者: fullma    時間: 12-5-29 09:45

Chingwoo 發表於 12-5-29 09:42

其實你可以上教育局網站查看 ,http://203.169.204.5/kindergarten_new/tc/schooldetai ...
明白明白, 原來上下午班和全日班的分別咁大的~

作者: koalapeg    時間: 12-5-29 14:31

我個囡都係入讀2013年K1,但佢好多野都唔識,到時面試肯定唔及格

作者: flora-kan    時間: 12-6-22 01:12

我知道保良局馮梁結紀念幼稚園有全日的,但系只有15個名額,我舊年幫我女報左呢間咯,都算好采報到上午班,本來系想報讀全日的,不過報名時已經無嗮全日班的名額啦,差啲連上午班都報唔到啊!
作者: Chingwoo    時間: 12-6-29 12:40

回復 flora-kan 的帖子

我想問, 你女兒現在係咪都讀緊保良局 ? 感覺老師有愛心嗎 ? 你女女讀得開唔開心呀 ?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5