教育王國

標題: 想請教邊款書包比較輕及好用 [打印本頁]

作者: fatfatlam    時間: 12-4-26 09:08     標題: 想請教邊款書包比較輕及好用

囡囡九月升小一因她不太高有邊款比較輕及好用, 可否俾些意見

作者: BallBallMaMa    時間: 12-4-26 11:10

回復 fatfatlam 的帖子

I like LEGO school bag

作者: anna59    時間: 12-4-26 13:54

回復 fatfatlam 的帖子

Lego small size
作者: kochiman2004    時間: 12-4-26 20:52

Zeven or lego ....
作者: cpcog    時間: 12-4-26 21:41

My daughter is using zeven. I think lego is good enough and it is much cheaper.
作者: chumamma    時間: 12-4-26 22:07

lego and Zeven, 兩隻都好, 論價錢, lego 最平。
作者: MumMum_Lai    時間: 12-4-26 22:54

作者: tjbb168    時間: 12-4-27 10:41

Sogo 6/f 有專櫃
作者: kathyl331    時間: 12-4-29 12:22

Lego la!! Much lighter!!
作者: janicetsang    時間: 12-4-29 15:05

一年級時我又係四圍看comment買了SPl,個書包未放野都重重地但sales話孭起會唔同,我唔知係咪真,話公仔牌子書包好似輕但卸唔到力。
一年級的sPI用了成年也未爛,二年級換了公仔書包(女貪靚)用一年報銷。三年級公仔書包Spl隔住用,阿女好像覺得孭上身差唔多!

作者: jojoplanet    時間: 12-4-30 15:42

頭先我去咗sogo睇岩小一既 Lego有兩款 1, 款攞上手輕d 但無咁靚同埋好似唔係好耐用 2. 靚d同似耐用d 但比起 1.重d..

SPI得一款但係好似唔係好大我怕放唔晒d野..重量係3個之最
作者: 鋒媽    時間: 12-5-4 15:19

本人有用過SPI, Dr. Kong, 有手推車那款的書包, 但未有書本都重到死,
現在用了普通運動型的書包好似比較好,因冇吟重呀  
作者: egg.plant    時間: 12-5-8 23:44     標題: 引用:頭先我去咗sogo睇岩小一既+Lego有兩款+1,+

原帖由 jojoplanet 於 12-04-30 發表
頭先我去咗sogo睇岩小一既 Lego有兩款 1, 款攞上手輕d 但無咁靚同埋好似唔係好耐用 2. 靚d同似耐用d 但比起 ...
我仔仔都係用緊Lego輕身的書包,舊年9月用到依家仲好新淨

作者: jenny888    時間: 12-5-9 06:15     標題: 回覆:egg.plant 的帖子

呀仔的Lego 用了兩年,有小小爆缐外,外觀仲好好!九月三年級我會幫佢換個Seven

作者: HILDA0817    時間: 12-5-9 20:08

zeven 夠輕
作者: 好命婆    時間: 12-5-9 23:19     標題: 引用:呀仔的Lego+用了兩年,有小小爆缐外,外觀

原帖由 jenny888 於 12-05-09 發表
呀仔的Lego 用了兩年,有小小爆缐外,外觀仲好好!九月三年級我會幫佢換個Seven

...
同我一樣吖! Zeven對小一生黎講大咗啲,小三就剛剛好。我個女小一時用過SPI太重啦!即刻換咗LEGO先肯自己揹書包。

作者: 好命婆    時間: 12-5-9 23:20     標題: 引用:呀仔的Lego+用了兩年,有小小爆缐外,外觀

原帖由 jenny888 於 12-05-09 發表

...
同我一樣吖! Zeven對小一生黎講大咗啲,小三就剛剛好。我個女小一時用過SPI太重啦!即刻換咗LEGO先肯自己揹書包。

作者: olima    時間: 12-5-10 09:20

回復 jojoplanet 的帖子

請問sogo賣的lego牌大約幾錢﹖暑假會否有折﹖
作者: jojoplanet    時間: 12-5-10 10:43

岩小1既得2個, 1個好似38x, 一個好似43x...己減咗價..佢話六月有新貨
作者: stephanielum    時間: 12-5-11 11:03

我上星期六在荃灣吉之島買左個lego 細size 比亞女小一用, 個袋真係好輕, 同spi 相比, 真係覺輕好多喎, 佢地做緊特價, 原價$399, 特價$379, 你地想買lego 既都去睇下啦 !
作者: 緊張媽媽大師    時間: 12-5-11 16:16

我上兩個星期帶埋阿囡去咗試ZEVEN, 真係好輕, 佢都將會今年升小一, 係有少少大, 不過亦唔算誇張, 佢喜歡的顏色仲要訂, 要等一個月!
作者: pauli    時間: 12-5-11 16:51

How much the" seven"?
作者: marcuscyrus    時間: 12-5-11 21:17

我都剛剛幫兒子買了lego,用piago card 買還有extra 5% off

作者: ayubb    時間: 12-5-11 23:18

pauli 發表於 12-5-11 16:51
How much the" seven"?
大size $1080,小就$1050
作者: SCKnight    時間: 12-5-22 21:05

卒之上個週末同小朋友去咗海港城同德福見識過Seven同Lego。最後買咗Seven,同Lego比真係比較輕,而內籠較大。同埋design都好yeah。最緊要係小朋友鍾意。
作者: MumMum_Lai    時間: 12-5-23 01:09

作者: ayubb    時間: 12-5-23 02:19     標題: 引用:我住上水最近可以邊度有得睇??

原帖由 MumMum_Lai 於 12-05-23 發表
我住上水最近可以邊度有得睇??
Seven就淨係得尖沙咀同銅鑼灣,lego就jusco會多地方啲

作者: MumMum_Lai    時間: 12-5-24 16:40

作者: yy0601    時間: 12-5-24 21:54     標題: 回覆:想請教邊款書包比較輕及好用

銅鑼灣邊度有Seven賣呢唔該?

作者: yy0601    時間: 12-5-24 21:54     標題: 回覆:想請教邊款書包比較輕及好用

銅鑼灣邊度有Seven賣呢唔該?

作者: SCKnight    時間: 12-5-24 22:27

喺利園山道利園隔離個商場—Barocco。
有買就快手,買晒要到出年五月先番貨。而家細嘅仲有六款顏色揀!
作者: yy0601    時間: 12-5-25 12:15     標題: 回覆:想請教邊款書包比較輕及好用

唔該曬,等我去比較下先

作者: Sanmic    時間: 12-5-25 15:22

即玩具牌子的lego?是否其他吉之島都會有呢
作者: yy0601    時間: 12-5-25 20:57     標題: 回覆:想請教邊款書包比較輕及好用

啱啱喺Sogo買咗唯一一個Lego girls系列書包,好輕身,只係$214!

作者: cpcog    時間: 12-5-25 21:46

回復 yy0601 的帖子

That cheap?? don't waste the chance!

作者: qoo_pooh    時間: 12-5-25 23:10

yy0601 發表於 12-5-25 20:57
啱啱喺Sogo買咗唯一一個Lego girls系列書包,好輕身,只係$214!
Sogo 多不多男仔Lego款書包? 有幾多折? promotion 做到幾時呀?

作者: yy0601    時間: 12-5-25 23:31     標題: 回覆:想請教邊款書包比較輕及好用

大把男仔款,好少女仔款,所以我哋先那那林買!銅鑼灣Sogo星期六日應該仲有大減價。其他Lego款式都要三佰幾。SPI就六佰幾減到四佰幾。

作者: ptm    時間: 12-5-26 00:23

Dr. Kong十分好用!
作者: bobbi    時間: 12-5-26 17:14

Dr Kong 重嗎?
作者: cpcog    時間: 12-5-26 17:15

I will not buy a new schoolbag for my daughter this year. Her Seven is still clean and good.
作者: suewong    時間: 12-5-26 19:08

雖然我女想要空姐書包,但個seven 重好新及好乾浄,暑假洗洗先,希望用多2年
作者: kkhon    時間: 12-5-29 16:58

呀仔用了SPI半年真係好重,啱啱見seven書包有貨即買咗個,真係好輕不過原來有裝水壼格依家唔知點好。
作者: kkhon    時間: 12-5-29 16:59

Sorry,係冇水壼格
作者: midcocc    時間: 12-5-29 17:30

SPI好重,沙田有seven、lego嗎?
作者: SCKnight    時間: 12-5-29 22:16

沙田冇seven、有lego
作者: jessc    時間: 12-5-31 17:58

yy0601 發表於 12-5-25 23:31
大把男仔款,好少女仔款,所以我哋先那那林買!銅鑼灣Sogo星期六日應該仲有大減價。其他Lego款式都要三佰幾 ...

SPI你肯去佢門市買(荔枝角),有些款200元以下,前排見過幾年前款getset只賣99。

至於Lego, 試下等六七月初開PROMOTION COUNTER時會有過期舊貨賣,有時可以平至低於200.

作者: fatfatlam    時間: 12-6-2 23:56     標題: 引用:沙田冇seven、有lego

原帖由 SCKnight 於 12-05-29 發表
沙田冇seven、有lego
請問沙田邊道有lego書包賣?

作者: yuenkw    時間: 12-6-4 00:28

今天見識過 Zeven,果然係極品,十分輕,質地好好,不過成HKD 1,050。

呀仔都係用翻 Lego 算啦。
作者: clementbaby    時間: 12-6-5 17:59     標題: 引用:Sorry,係冇水壼格

原帖由 kkhon 於 12-05-29 發表
Sorry,係冇水壼格
有款係有架!我買比個仔果款係有得裝水壼

作者: chickenwing2006    時間: 12-6-15 06:23     標題: 引用:+本帖最後由+stephanielum+於+12-5-11+11:0

原帖由 stephanielum 於 12-05-11 發表

我上星期六在荃灣吉之島買左個lego 細size 比亞女小一 ...

作者: chickenwing2006    時間: 12-6-15 06:26     標題: 引用:+本帖最後由+jessc+於+12-5-31+18:00+編輯+

原帖由 jessc 於 12-05-31 發表
Promotion counter ~ 真係平好多 wor

作者: 2bbma    時間: 12-6-15 09:23

請問會唔會朿d 咩展(好似書展果類), 會有更多牌子選擇架?  
我見台灣好似出好多護脊書包
作者: sunnygirl    時間: 12-6-15 13:30     標題: 回覆:SCKnight 的帖子

聽聞早兩年去利園買Zeven書包用AE卡有九折,現在仲有無呢?

作者: Mikiwong    時間: 12-6-16 00:24     標題: 回覆:sunnygirl 的帖子

請問尖沙咀何處有zeven賣?

作者: SCKnight    時間: 12-6-16 00:36

sunnygirl 發表於 12-6-15 13:30
聽聞早兩年去利園買Zeven書包用AE卡有九折,現在仲有無呢?
係冇!(海港城個sales講!)

作者: SCKnight    時間: 12-6-16 00:37

Mikiwong 發表於 12-6-16 00:24
請問尖沙咀何處有zeven賣?
海港城Toyrus嗰層嘅Borocco

作者: scyu88    時間: 12-6-24 01:36     標題: 回覆:chickenwing2006 的帖子

你見到有promo countre?係邊?幾錢?

作者: girl_girl_email    時間: 12-6-24 16:32

作者: mob    時間: 12-6-24 18:04     標題: 回覆:想請教邊款書包比較輕及好用

請問Dr Kong重嗎?我見到禾輋分店做大特價$199都有

作者: moboy    時間: 12-6-26 02:33

拿Lego(For P.1的)及SPI (CONCERTO細碼)上手比較,Lego是較輕,感覺不錯,而SPI物料好,相信是較重的原因。之後自己放少少書試背上,發覺Lego有些墮(但不太嚴重),相反這款SPI背上後卸了很多力,原全不覺重,承托很好、很貼背。我小朋友是較瘦的,所以買了這款SPI。我覺得最好背上身試試清楚,最緊要不要"浪",要配合身型。

作者: karenlyk    時間: 12-6-26 08:30

lego 好好用
作者: hobitdou    時間: 12-6-26 09:28     標題: 回覆:想請教邊款書包比較輕及好用

邊度lego分店,請指教!

作者: 路斯瑪莉    時間: 12-6-26 16:39     標題: 引用:Quote:原帖由+kkhon+於+12-05-29+發表Sorry

原帖由 clementbaby 於 12-06-05 發表
有款係有架!我買比個仔果款係有得裝水壼
請問在那裡買?謝謝

作者: cindy12001    時間: 12-6-26 22:59

lego 沙田有冇得買? Thanks!
作者: jessc    時間: 12-6-27 06:19

遲D有時間先詳細寫。

剛過去一週做秤書包工作, 發覺部份款的DR KONG在用後多年明顯開始過重。部份連書可以超過6KG
(以某年級的一套新書計算, 不計補充及簿), 而Seven則可以低至平均4.6kg。但spi則要視乎款式, 由4.8-6kg都有。
lego新買和用後一年情況可以差很遠......

卡通有轆書包平均6.5kg以上,反而無咁護脊的卡通書包有些比seven還要輕(最低3.9kg)。

作者: Dr.Mickey    時間: 12-6-27 09:38

I just brought a new Lego schoolbag at Sogo. More choices for boys than girls, However, I like this brand because it is light and durable!  My son uses it for two years but the schoolbag is still okay.  As he has more books, homework and exercises in the coming year, I buy a bigger one for him.  

The sales said the new products have just arrived few days ago and Sogo offers 20% off now

Seven is good too but seemingly it looks quite big for a P3 boy.

作者: Dr.Mickey    時間: 12-6-27 09:42

I just brought a new Lego schoolbag at Sogo. More choices for boys than girls, However, I like this brand because it is light and durable!  My son uses it for two years but the schoolbag is still okay.  As he has more books, homework and exercises in the coming year, I buy a bigger one for him.  

The sales said the new products have just arrived few days ago and Sogo offers 20% off now

Seven is good too but seemingly it looks quite big for a P3 boy.

作者: mr.paper    時間: 12-6-27 10:17

我小朋友用過 Lego 同 SPI (smart-lite), 佢話 Lego 輕 D, 無咁焗, 佢話 SPI 好重, 好焗, 夏天接佢放學見佢咩個書包咩到博頭位及背脊出晒汗, 校服都濕晒, Lego 就冇咁犀利,  我就覺得 Lego 內籠大D, 放 F4 都 ok, 而 SPI 放 F4 就巢晒角,
下次再買書包, 我都會買 Lego
作者: scyu88    時間: 12-6-27 13:08     標題: 回覆:Dr.Mickey 的帖子

Lego全部新款都有20%off?tst sogo有嗎?小一合用嗎?

作者: chickenwing2006    時間: 12-6-28 22:43     標題: 引用:Lego全部新款都有20%off?tst+sogo有嗎?小

原帖由 scyu88 於 12-06-27 發表
Lego全部新款都有20%off?tst sogo有嗎?小一合用嗎?
I want to know too

作者: yanyvonne    時間: 12-7-4 21:14     標題: 引用:拿Lego(For+P.1的)及SPI+(CONCERTO細碼)

原帖由 moboy 於 12-06-26 發表
拿Lego(For P.1的)及SPI (CONCERTO細碼)上手比較,Lego是較輕,感覺不錯,而SPI物料好,相信是較重的原因 ...
我同意你講法!我細仔今年小一買了SPI 他個子細粒!所以剛好!大女4年級買了給她!她說好咩都用了2年!Dr.kong 她用過話唔好用!

作者: kkhon    時間: 12-7-8 03:32

想輕平d買Lego貴就買seven
作者: Ms.Mak    時間: 12-7-8 21:24

剛剛買左 SPi Active Special small size  1.065kg.
作者: law_panda    時間: 12-7-12 11:52

Try Dr. Kong, they have small sizes.
作者: dlh525    時間: 12-7-12 16:43

scyu88 發表於 12-6-27 13:08

我都想知TST SOGO有冇LEGO 書包賣??
作者: mebebe    時間: 12-7-13 10:58     標題: 引用:拿Lego(For+P.1的)及SPI+(CONCERTO細碼)

原帖由 moboy 於 12-06-26 發表
拿Lego(For P.1的)及SPI (CONCERTO細碼)上手比較,Lego是較輕,感覺不錯,而SPI物料好,相信是較重的原因 ...
我個囡又係瘦! 瘦人用SPI 會岩揹d???

作者: moboy    時間: 12-7-23 20:52

回復 mebebe 的帖子

不是所有 SPI 都適合瘦小的小孩,有的太大太重了,我自己買的是SPI CONCERTO 細碼這款,有紅色的。最好帶小朋友自己去試,什麼牌子也不是問題,背上後適合便可            

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5