教育王國

標題: 獎杯變獎牌?咁都得!! [打印本頁]

作者: lalalumlum    時間: 12-6-13 13:50     標題: 獎杯變獎牌?咁都得!!

比賽章情話第一,二及三名會有獎杯及證書,吸引你報名參加後,間機構臨時改頒獎牌同證書,咁都得!!

可以去邊到投訴呀? 算唔算欺騙呀?
作者: 杰杰媽媽    時間: 12-6-13 22:37

邊個比賽咁衰呀?
作者: lalalumlum    時間: 12-6-14 08:50

一間朗誦機構!
作者: 喵媽    時間: 12-6-14 13:27

回復 lalalumlum 的帖子

我覺得係啦, 一個盃值幾$, 報名費都唔止啦, 仲要得1~3名先有, 其它冇名次既報名費都夠佢賺啦!!:;pppp:
之前見到你地在另一個POST講了邊間, 我已經同朋友講唔好參加佢地既比賽, 費時一肚氣!

作者: lalalumlum    時間: 12-6-16 01:06

我唔想第二d家長好似我同其它2位家長一樣,真係一肚氣。嬲唔係單單隻獎杯,而係佢地嘅處事手法。

一次又一次食言,無論係公佈比賽成績日期遲成大半個月,之後獎狀又遲了1個月,跟住不停問佢地獎杯幾時有得攞,又無回答。最後寄獎牌俾你,貨不對版。最離譜係佢地不停話好快做好,叫你耐心等候,一陣時又話印錯名要再做過,不停俾藉口,無解釋。打電話去留言唔覆,sent email 去唔覆,要問幾次先覆。你地話離唔離譜。

作為一間商業機構,信譽冋口碑都好重要。數數手指,係香港有數十間相同機構,我地做家長當然選一間口碑好的啦! 我真覺得佢都無腦呀!

如果你地想一肚氣,不妨考慮報 [亞洲學生音樂朗誦協會]d比賽啦! 真係每次都有不同藉口呀! 精彩! 報咗名d家長,睇下可唔可以stop張支票啦!
作者: rogerlam123    時間: 12-6-17 02:38

我始終覺得參加這類比賽是浪費精力, 時間 & 金錢!!!
作者: ANChan59    時間: 12-6-17 11:05     標題: 回覆:rogerlam123 的帖子

Me too, secondary schools may not consider those awards.

作者: mokchingyin0910    時間: 12-6-18 17:07     標題: 引用:我始終覺得參加這類比賽是浪費精力,+時間+&

原帖由 rogerlam123 於 12-06-17 發表
我始終覺得參加這類比賽是浪費精力, 時間 & 金錢!!!
Yes!

作者: bellbellbear    時間: 12-6-19 13:33

亞洲學生音樂朗誦協會不要参加,行政混亂,證書催十世都攞唔到!
作者: JE0608    時間: 12-6-19 14:59

係呀, 呢間D証書成年都唔寄來。小朋友K2暑假參加比賽, 到K3下學期先寄張証書來, 考小學都考完啦。

想參加既, 千祈唔好K2比小朋友參加, 張CERT 一定趕不切用來報小學
作者: cclbaby    時間: 12-6-21 17:18

咁有冇攪錯, 貨不對辦, 小朋友咁辛苦努力 training, 竟然咁對佢地, 而且真的報名費唔平, 你有冇消委會告佢?

作者: lalalumlum    時間: 12-6-21 22:59

回復 cclbaby 的帖子

如果佢地唔俾番隻獎杯我阿女, 我實去消委會投訴佢.

經過多番努力, 我昨日終於攞番個獎杯啦!
但我知有其他媽咪總未得, 希望佢可以好快咁攞番屬於佢小朋友嘅獎.

其實我阿女係讀緊一條龍小學, 佢根本不須要特別去參加比賽, 不過我想佢知道只要肯努力, 就會有好成績. 同時亦能接受落敗的事實, 從中吸取經驗.

作者: cclbaby    時間: 12-6-22 09:38

恭喜你終於攞返隻獎杯啦﹗你點樣攞返的?

作者: lalalumlum    時間: 12-6-22 09:59

cclbaby 發表於 12-6-22 09:38

恭喜你終於攞返隻獎杯啦﹗你點樣攞返的?
多謝!米係不停問,不停追,講道理囉!
話時話,張証書我只等咗個半月就收到(大約5月尾),不過都係用嗰招,不停問,不停追。
我唔介意等,即你話五月尾就五月尾,唔好到其時話無。
做人做事要有信用!

作者: leungkit    時間: 12-6-23 20:15     標題: 回覆:獎杯變獎牌?咁都得!!

呢間機構行政方面係亂D,但比賽公平度好過音樂及朗誦節喎!(個人感覺)

作者: 呀夢    時間: 12-7-4 18:11

之前報左名参加呢個音樂比賽,跟住先見到呢個topic,不過巳報了名,甘當玩下啦!前日比賽去到,見到有些獎杯放咗係現塲,d獎杯都好大有一呎長,比賽完了一冠兩亞兩季軍,共五人都各有獎杯一隻,唔知係米有家長投訴所以改善了呀仔有幸拿了亞軍,不過獎杯沒有刻上名次和主辦機構,比較吝嗇
作者: fcbttkw    時間: 12-7-4 18:46     標題: 之前報左名参加呢個音樂比賽,跟住先見到呢

原帖由 呀夢 於 12-07-04 發表
之前報左名参加呢個音樂比賽,跟住先見到呢個topic,不過巳報了名,甘當玩下啦!前日比賽去到,見到有些獎杯放 ...
聽說獎盃上的牌(有名及名次)會連同證書一同寄給你,到時自行貼上獎盃

作者: 呀夢    時間: 12-7-4 19:42

啊!原來係咁架!好多謝係話我之呀
作者: MyTeddyBear    時間: 12-7-9 18:02

係呀~ fcbttkw
獎盃上的牌和證書會郵寄, 不過你當日要交A4的回郵信封比佢地先會寄比你架!!
作者: ORANGE橘子    時間: 12-7-29 17:29

作者: wister    時間: 12-7-30 01:28

咩個機構咁架.... ~_~
作者: 妤妤    時間: 12-8-9 16:12     標題: 回覆:lalalumlum 的帖子

我想我同你囡係同校。我有相同遭遇,但我冇理過佢比咩我!獎牌收了算了,直至早排 sent email 比我話可換番個杯!不過個名牌未收到!確實間嘢好混亂,上去取杯嗰度只是一間幫佢發放杯的地方,乜都話唔知!上次問佢何為二等獎,答咗等於冇答,不如索性話我知即是亞軍囉!怕咗呢間嘢!

作者: leungchingyiu    時間: 12-10-6 01:26

我試過在現場見佢哋急忙咁印證書!其實佢哋可以預先準備好!就無咁亂啦!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5