教育王國

標題: 有冇李小今年升中成績呢? [打印本頁]

作者: yandy    時間: 12-7-10 20:49     標題: 有冇李小今年升中成績呢?

請問有冇李小的升中成績

作者: 莎莎莉莉    時間: 12-7-10 20:58

我都好想知...年年都好神秘咁....
作者: 29XX86    時間: 12-7-10 21:22     標題: 莎莎莉莉 的帖子

係喇!舊年我都問過,都冇人肯答我!

作者: wlc66    時間: 12-7-12 19:47     標題: 回覆:有冇李小今年升中成績呢?

推推推!

作者: ShanBoBo    時間: 12-7-13 10:03

今年我知的都派得好好. 請放心.  我知的過去兩年. 全是派或考入英中.  可放心.
作者: Danny3101    時間: 12-7-13 10:20

我本人覺得不能以津校派位成績去衡量李小的學校質素.
因為很多 (部份) 家長由一開始選擇直資就巳缺定 脫離津校的制度
所以當中亦有不小好成績的小朋友  巳憑自己實力和面試表演獲得
其他直資/私校 升讀.  
當然我希望李小學生能派得好
但亦希望李小家長如聽到不好聽的說話不要介懷
因為很多非直資或私校的家長不會明白 仍支持
直資中學家長的看法.
據我所知.  今年李小有不小女同學能順利考入聖士提反
.
****   希望大家明白.  報考甚麼出名私校 或直資其實都要
視乎那學生的家庭經濟或時間 能否負擔得來.
不是就讀比較無咁大名氣學校的小朋友就一定成績不好..   
作者: VHFC    時間: 12-7-13 11:09

作者: ShanBoBo    時間: 12-7-13 17:02

總之成績不差,係呀3個男拔, 鄉中,梁球琚,陳瑞姿,聖士提反.....等等.
直資都有不同的中學已收了李小的學生.  
DANNY說得對.  每個直資家長其實已有心儀的中學.
而派到津校的,都可以有同等機會考入大學.
睇你付出幾多努力.
加油!  一定得.  
作者: patee    時間: 12-7-14 11:46

今年派得好好,以我班計
2 梁銶琚 1鄉中 1信義 1商中 1陳瑞芝 1盧中 1馬可賓 1崇德 1St. Paul's Convent ,以上是我所知,,未能盡錄,有一早收咗直資有男拔,英華,聖士提反,李兆基,聖瑪加利,宏信.
而其他班有2 Maryknoll,
作者: yandy    時間: 12-7-14 14:47     標題: 回覆:patee 的帖子

謝謝你的回覆!成績真係好好呀!
咁我想問下最差的又會派左邊幾間呢?

作者: 莎莎莉莉    時間: 12-7-14 22:36

我朋友教方潤華, B3, 佢都話有收過李小的學生.

其實讀邊間中學, 有時都真係睇小朋友的資質.
我唔信一間小學好有決定性影響, 所以我也不信入到李小就等於小朋友的前途一片光明.
如果佢唔肯努力, 我點努力同佢鋪排都無乜用.

大家小朋友努力讀好書就是了.  
作者: patee    時間: 12-7-14 23:58

回復 yandy 的帖子

其實 BAND 3 都會派返 B3 學校,
不過好多都打定底, 入咗宏信或其他直資

作者: connieckyip    時間: 12-7-15 01:33

其實全級大約幾多名屬BAND 1? 我小朋友升P.4, 希望心中有個預算
作者: connieckyip    時間: 12-7-16 10:12

回復 connieckyip 的帖子

THANKS
作者: kcimum    時間: 12-7-16 10:39

connieckyip 發表於 12-7-15 01:33
其實全級大約幾多名屬BAND 1? 我小朋友升P.4, 希望心中有個預算

基本上我哋學校既BAND 1 & 2生既比例係1/3還要多呢
作者: ShanBoBo    時間: 12-7-16 10:41

1/3 is BAND 1  -  is it a very small portion???  or it it a normal case in every primary school???
作者: Danny3101    時間: 12-7-16 10:58

其麼是 1/3 ?
可能是  (只讀津校的同學)
X=P6學生,  D=直資/私校  G=津校

1/3 =  (X - D) x 1/3?   
所以早前我說過很難拿標準..

作者: nakoko    時間: 12-7-16 20:39     標題: 其麼是+1/3+?可能是++(只讀津校的同學)X=P6

原帖由 Danny3101 於 12-07-16 發表
其麼是 1/3 ?
可能是  (只讀津校的同學)
X=P6學生,  D=直資/私校  G=津校
對,直資學校跟本就冇準則的,因為好多top既學生都係揀返直資中學的,固學校不公報都有其理據的,我反而想知我地學校有冇或者多唔多b1既學生派左去b2/3既中學呢。

作者: hkangel89    時間: 12-7-17 23:31

其實三份一BAND1也不算少了,因以150人為例,考頭1-50名左右的學生,如果隨機NO.是好的話,理論上全部人都可以入到BAND1或首選的中學。有不少學校只得20-30%,而每間學校有多少個BAND1位,就要看師兄師姐在中學分班試的成績,上年可能60個,明年有一百個也不奇。
作者: hkangel89    時間: 12-7-17 23:36

補充一點:每所學校每年都有BAND1-BAND3的數據,即BAND1-BAND3各佔多少人,故學校大致可估計,考什麼名次的人可選BAND1、BAND2及BAND3,但基於教局的保密原則,故不可向外公布。(當然BAND1生也可以選BAND2或BAND3學校)所以有多少個BAND1位跟多少人最後入BAND1中學是兩回事。
作者: ShanBoBo    時間: 12-7-18 09:21

http://www.wfjlps.edu.hk/it-scho ... &mode=published

Joseph Lee Primary School -  Post in the website about the 升中資訊 Info on Secondary School Places Allocation (SSPA)
作者: 莎莎莉莉    時間: 12-7-18 20:49

ShanBoBo 發表於 12-7-16 10:41
1/3 is BAND 1  -  is it a very small portion???  or it it a normal case in every primary school???

1/3已有五十人, 係咪都係多啦?
但係咪只計入官津校的學生?
咁自己考到入男拔的果幾個算唔算在內呢?
我相信有唔少考到直資的本身都唔錯吧?
有時呢d真係數字遊戲....

作者: ShanBoBo    時間: 12-7-19 11:38

我沒今年的RESULT LIST.  不過,聽聞都好好.
作者: 莎莎莉莉    時間: 12-7-20 20:45

李兆基依家學費係幾多?
作者: yandy    時間: 12-7-20 20:47     標題: 回覆:莎莎莉莉 的帖子

12-13年,$19,200/10 個月

作者: 莎莎莉莉    時間: 12-7-20 21:01

雖然我心入面都係想將來唔想俾錢讀中學
但好多人都同我講李兆基唔差, 包括讀緊既同係度教書既....
都真係幾掙扎的.....雖然仲有六年....wakaka....
作者: yandy    時間: 12-7-20 21:06

回復 莎莎莉莉 的帖子

我大仔升小四, 細仔今年小一.....我都一直有留意李兆基!!
作者: kcimum    時間: 12-9-13 11:57

校網公佈

2011-2012 年度小六派位結果統計
獲派頭三志願學校比率:80.9%
獲派第一志願學校比率:73%
獲派第二志願學校比率:4.6%
獲派第三志願學校比率:3.3%

本年度畢業生入讀之中學包括:

區內

元朗公立中學

元朗商會中學

天主教崇德英文書院

新界鄉議局元朗區中學

趙聿修紀念中學

香港青年協會李兆基書院

元朗信義中學

中華基督教會青年會中學

基督教香港信義會宏信書院… 等   

區外

保良局董玉娣中學

宣道會陳瑞芝紀念中學

順德聯誼總會梁銶琚中學

馬錦明慈善基金馬可賓紀念中學

聖士提反書院

聖保祿中學

瑪利諾修院學校(中學部)

英華書院

拔萃男書院

賽馬會體藝中學

聖瑪加利男女英文中小學

香港管理專業協會李國寶中學 … 等

作者: kcimum    時間: 12-9-13 12:17

以我所知區內獲派學校還有翁祐、羅桂祥、鄧兆棠、白約翰、基元、香島、鄧佩瓊等等......
作者: looking    時間: 12-9-13 22:20

回復 Danny3101 的帖子

正如Danny3101所講, 大家對學校不要太過抱期望, 除非你已作好了入直資或私立學校, 如果唔係, 都要考慮清楚, 你可以成受的壓力, 其實學校何須要做數據,讀李小有大部份學生選擇入李兆基, 入唔到就去咗青年會, 宏信, 150人當中怕且都有七八十人,  剩底個D, 有本事的就靠自己出去派位, 如果唔係, 大家就要有心理準備, 跟Danny3101想法去做了.
作者: hkangel89    時間: 12-9-17 21:11

其實考李兆基及青年的人數己較早幾年少,敢拼的人多了,而成功的人也多了,今年入到男拔、英華,瑪利諾、屯門區的B1英中、鄉中,崇德,趙中、元中等區內外名校的,150人中,大約也有三,四十人。單是鄉中,崇德,趙中,元中等區內英中也有近二十人。成績算不俗。其實校方的保守及過於守密的方法,才是令學生不敢進取的致命傷,相信起碼有十多二十人可以派得更好的。希望學校能改善一下公布名次及有多少個BAND 1 及BAND 2的方法。
作者: 莎莎莉莉    時間: 12-9-18 01:11

hkangel89 發表於 12-9-17 21:11
其實考李兆基及青年的人數己較早幾年少,敢拼的人多了,而成功的人也多了,今年入到男拔、英華,瑪利諾、屯 ...
講得有道理,希望新校長可以考慮下。

作者: hkangel89    時間: 12-9-18 19:07

再者李兆基及青年會也是不錯的直資(學生多是B1尾B2頭),如果加加埋埋有超過一百至一百三十人入了BAND 1 及BAND 2 的中學,其實成績不錯。而且李小近年在區內名氣日高,自行面試及叩門也被看高一線(今年最少有一人叩門也入了鄉中)。各家長不妨進取一些。

作者: yandy    時間: 12-9-20 21:54     標題: 回覆:hkangel89 的帖子

有一位去年小六同學仔同我講丶自己六十至八十名被李兆基及宏信Reject。

作者: looking    時間: 12-9-20 22:54

回復 kcimum 的帖子

show 第一、二、三志願的百份比對家長來講一D作用和幫助都無,學校應該做多少少, 例如歷年詳細的派位成績成果, 如1-20, 21-40, 41-60呢D學校所講的Band 1生大多派去邊度, Band 2及3生派去邊, 等家長幫仔女選擇學校時對號入座作為參考.
作者: hkangel89    時間: 12-9-20 23:37

yandy 發表於 12-9-20 21:54
有一位去年小六同學仔同我講丶自己六十至八十名被李兆基及宏信Reject。

...

宏信我不清楚,但李兆基正正是我所說不錯的中學,她不是一間你肯俾錢就收的中學,根據資料,今年約二十人入了李兆基,當中不乏全級二十名之內,故肯定是BAND 1 的學生。
作者: hkangel89    時間: 12-9-20 23:52

不過話要說回頭,小一時選直資李宗德,而不選其他津小的一定有原因。如果單只著重派位有保證,天天小學相信是不二之選,今年便有三十多人去了祟德,信義的也有超過十個。但選李宗德的家長,一定對小朋友的小學生活,有其他津小不能給與的期望。
作者: kcimum    時間: 12-9-21 11:02

looking 發表於 12-9-20 22:54

show 第一、二、三志願的百份比對家長來講一D作用和幫助都無,學校應該做多少少, 例如 ...

絕對同意! 正正就係呢個重點冇"對號入座", 今年認識的幾位同學, 就係派咗自已都冇揀既學校, 最後好彩都能成功叩門
我覺得就算學校唔願公開實際派位數字比外界知, 但掂都應該要比應屆家長知道歷年既實際數據, 好等家長自行分析

作者: kcimum    時間: 12-9-21 11:12

hkangel89 發表於 12-9-20 23:37
宏信我不清楚,但李兆基正正是我所說不錯的中學,她不是一間你肯俾錢就收的中學,根據資料,今年約二十人 ...

以我所知今年係有約三十位同學入了李兆基(包括派位後叩門), 而當中有一些同學同時係取得Scholarships入讀。
作者: CUTEBEAR    時間: 12-9-21 13:12

yandy 發表於 12-9-20 21:54

yandy,請問他是那個階段被Reject,自行定係叩門?

作者: looking    時間: 12-9-21 17:00

回復 CUTEBEAR 的帖子

其實很多家長只係將李兆基作為派唔到band 1學校的後備,因為佢地唔會考慮原區的band2學校或無得選擇的情況之下, 先會去李兆基。不過亦不乏喜歡的家長。
李兆基收生準則唔係以成綪為最主要的因素, 家長及小朋友 面試亦是關鍵的, 操行當然唔少得,所以話你成績比人好, 亦難保你可以入。好多時都會聽到身邊家長們的消息,成績差過我的小朋友都可以入。

作者: hkangel89    時間: 12-9-22 00:08

理性一點分析,下面會否是李小家長選李兆基的一些原因
1希望在李小六年的英語教學環境得以繼續
2不希望屈就在一般BAND2 中中
3校風基本上是良好
4學生的社經地位相差較少
5接近屋企,校舍附近較少吸引力的商店,家長易於照顧及支援
6近年收生質素有提升,似乎在升呢中
7對李小BANDING掌握不足,不想冒險,不想承受壓力,所以當這所不錯的直資可能也是一些家長的首選或SECOND BEST.

只是個人分析,並不是精確計算,一千個人可以有一千種原因。

作者: yandy    時間: 12-9-22 10:43

回復 CUTEBEAR 的帖子

第一round 自行!!
作者: CUTEBEAR    時間: 12-9-22 12:01

Thanks, yandy

Looking和hkangel89,你們所說的完全是我現在的感受和想法
作者: amychoi    時間: 12-9-22 13:11     標題: 引用:回復+kcimum+的帖子 show+第一、二、三志

原帖由 looking 於 12-09-20 發表

show 第一、二、三志願的百份比對家長來講一D作用和幫助都無,學校應該做多少少, 例如 ...
希望學校睇到我們的要求啦!我係女今年小六生, 我都好想知點選校為最好?

作者: hoyumama    時間: 13-5-26 23:24

多謝分享
作者: kinglongma    時間: 13-9-1 11:00

回復 patee 的帖子

家長你係 c 班?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5