教育王國

標題: 請問退修M2對升學有何影響? [打印本頁]

作者: kam2007kam    時間: 12-9-6 11:40     標題: 請問退修M2對升學有何影響?

阿仔係F.5理科生, 老師話M2無咩用, 叫學生退修M2, 用多D時間放喺其他主修科度, 請問家長們有咩意見?

作者: ANChan59    時間: 12-9-6 14:40

回復 kam2007kam 的帖子

他將來入大學想修那些課程,如果唔需要M2可以退修,如果真的需要M1/M2可以選M1。
作者: 聞地王    時間: 12-9-6 15:04

除了科大有D課程收生會考慮M1/M2成績外,大部份大學收生都不會特別
考慮M1/M2。 如認為放多些時間係其他科目後可提升成績,絕對讚成退
修M1/M2,不要浪費時間。
作者: ccspy    時間: 12-9-6 15:24

CityU 都睇
作者: schoolrun    時間: 12-9-6 18:13

換句話說,選科攻略即對正下藥?他朝女兒跟我商量時,一定要自己留意!
作者: khmama    時間: 12-9-6 19:00     標題: kam2007kam 的帖子

三大都有部份科目要讀M1/M2既,如果第時想報就唔可以drop。仲有海外大學只當Maths係半科,要加埋M1/M2先算一科,如果想去外國要留意。假如小朋友應付到M1/M2,又唔使太刻意要drop咗佢,除非好吃力。

作者: kam2007kam    時間: 12-9-7 16:22

唔該哂咁多位, 其實未諗過大學會修咩科, 佢PHY最好, 我見佢F4考M2唔及格, 阿仔話好多同學都drop咗M2, 又話老師講M2無咩用, 所以佢都想drop.
作者: 菲媽    時間: 12-9-18 17:42

讀PHY唔好DROP M2啦, 讀得掂PHY M2 應該冇問題, 唔好話冇用, 工程一定睇M1/M2, 有著數架, 努力D啦!
作者: 701003    時間: 12-9-19 01:03     標題: 回覆:請問退修M2對升學有何影響

唔好咁易放棄!
我大女係舊制,F4有修A-Maths,第一次考試肥咗,佢有諗過drop但老師鼓勵佢,多一科多一點入U機會

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5