教育王國

標題: 34網:20分搏協恩定係小拔好呀 [打印本頁]

作者: stevenwong1031    時間: 12-9-18 00:22     標題: 34網:20分搏協恩定係小拔好呀

煩惱中?!

作者: 786    時間: 12-9-18 06:20     標題: 引用:煩惱中?! +

原帖由 stevenwong1031 於 12-09-18 發表
煩惱中?!
一定係協恩。拔小係所有男仔加有細佬既女仔同你爭。協恩有中學

作者: eggmama    時間: 12-9-18 07:07

I have diff opinion. If yr kid is not HY kinder student, I suggest try DPS in order to get ready for knock-at-door after June 1. Past few years, there were only 2-3 20 marks successful case in choosing HY. You can still try in 乙一
作者: winnietingting    時間: 12-9-18 08:48     標題: 回覆:34網:20分搏協恩定係小拔好呀

好似協恩宗教果5分唔易攞。

作者: bbforever    時間: 12-9-18 09:02

協恩~女校,中文小學,校園大,有泳池,有直資中學
DPS~男女校,英文教學,唔保證上 dbs,dgs
協恩學位少DPS學位更少,中學同一個校網,20分都有小小機

作者: sell2japan    時間: 12-9-18 12:20

回復 stevenwong1031 的帖子

1. 如34網, 自行20分抽協恩有點緊, 我2女是協幼, 因為協幼已經有30個姊姊在協小、母親或姊姊、在協小畢業的必入位, 首輪競爭激烈 ;

2. 如41網, 有鄰居在大抽獎第二志願都抽中拔小,如放第一志願, 相對應較抽MCS容易。

3. 如41網, 有鄰居第二志願去九龍塘聖家、官小都有. 看來大部份女生家長首選都是MCS。

作者: Sweetiebaby723    時間: 12-9-18 13:36

sell2japan 發表於 12-9-18 12:20
回復 stevenwong1031 的帖子

1. 如34網, 自行20分抽協恩有點緊, 我2女是協幼, 因為協幼已經有30個姊姊在協 ...

協幼已經有30個姊姊在協小、母親或姊姊、在協小畢業的必入位

你是說今年K3學生?你的資料從何來?

作者: sell2japan    時間: 12-9-18 13:51

回復 sell2japan 的帖子

是乙部抽到小拔。因為在41網,女孩,甲一乙一都是放MCS啦。

人人走的路也不同,當年我的千禧BB和鄰居女兒(都是讀KV)一起抽MCS,最後抽到去黃大仙。

但是鄰居她有辦法,女兒最後入DGS。

我女兒最終靠自己插班考入協恩。現已在協中。

在協小,常聽到很多家長說幸運地抽中協小啊!人生路很難說,任誰都是賭一鋪。

作者: stevenwong1031    時間: 12-9-18 21:35     標題: 回覆:34網:20分搏協恩定係小拔好呀

多謝各位指點,請問聖公會20分仲有冇其他好選擇?謝謝!

作者: sokado    時間: 12-9-18 22:10     標題: 引用:多謝各位指點,請問聖公會20分仲有冇其他好

原帖由 stevenwong1031 於 12-09-18 發表
多謝各位指點,請問聖公會20分仲有冇其他好選擇?謝謝!
前兩年我都有這煩惱,結果揀了插小拔,因喜歡他英文教學,結果自行和甲部也插不到,後來扣門有幸面試也落選,最後入了德望,不過二年級考到插班入MCS, 真的人人條路都不同,二年前也想不到自己呀女今日可入MCS讀書,所以今次插不到也不要灰心,要继續努力,最终希望你呀女入到心儀學校

作者: popcorn11202001    時間: 12-9-19 11:36

我都煩惱緊應該點樣選擇,聖公會教徒,如果抽拔小,協恩,聖士提反女子有20分,但聽聞這3間20分都有人入唔到,
另外我心儀聖家請問我應該用15分抽聖家還是20分抽拔小,協恩,st.stehpen girls?
Many thx!

作者: ae.mama    時間: 12-9-19 12:23

如果心儀係協恩,就搏協恩。今年間間出名既小學都爭崩頭,分別唔大。
作者: sell2japan    時間: 12-9-19 15:05

回復 popcorn11202001 的帖子

策略上, 首輪用20分博協恩或小拔。

我女剛升上協中,協恩好適合女孩,學習氣氛好得不得了,且協中真是好學校。唯獨可惜是中文小學。

我個人喜歡小拔全英語六年,小孩在六年內的操練有如在國際學校了。

若失手,41網乙部頭位抽小拔、九龍城聖家機會大,九龍塘聖家次之,因LS同MCS是眾人的首選。

最終讀那要看女女自己的人生路。加油,祝好運。

作者: 6321    時間: 12-9-19 19:04

20分博協恩 - how big is the chance? Could anyone share?
作者: stevenwong1031    時間: 12-9-19 21:11     標題: 引用:回復+popcorn11202001+的帖子 策略上,+首

原帖由 sell2japan 於 12-09-19 發表
回復 popcorn11202001 的帖子

策略上, 首輪用20分博協恩或小拔。
多謝分享,我都應該會搏協恩,如果34網乙部試聖羅剎又有冇機會呢?

作者: 786    時間: 12-9-19 21:30     標題: 引用:I+have+diff+opinion.+If+yr+kid+is+not+HY

原帖由 eggmama 於 12-09-18 發表
I have diff opinion. If yr kid is not HY kinder student, I suggest try DPS in order to get ready for ...
Dps 扣門唔一定要選過dps,所以純機會率去抽,協恩易抽些。當然,因此協幼生會少了機會。但聖公會大家庭下,我覺得都應有相同機會一齊抽。

作者: stevenwong1031    時間: 12-9-19 22:05

回復 786 的帖子

請問點解“協恩易抽D”呢?
作者: 786    時間: 12-9-19 22:11

stevenwong1031 發表於 12-9-19 22:05
回復 786 的帖子

請問點解“協恩易抽D”呢?
我咪講左囉。聖公會男仔得拔小抽,聖公會女仔可抽協恩、聖士提反、拔小。機會當然係拔小最細
作者: 786    時間: 12-9-19 22:14

ae.mama  DPS係拔小,男女校,不是男拔那一間。  [color=rgb(153, 153, 153) !important]發表於 9 小時前

[color=rgb(153, 153, 153) !important]

[color=rgb(153, 153, 153) !important]

[color=rgb(153, 153, 153) !important]當然知啦,所以我咪話有細佬既女仔都黎抽羅

作者: stevenwong1031    時間: 12-9-19 23:09     標題: 回覆:786 的帖子

明白了,謝謝!

作者: ae.mama    時間: 12-9-20 10:26     標題: 回覆:786 的帖子

不好意思,看錯了。

作者: popcorn11202001    時間: 12-9-27 00:12

唔該唒咁多位

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5