教育王國

標題: 我單親,可給點意見嗎? [打印本頁]

作者: littlefafa    時間: 12-9-20 17:58     標題: 我單親,可給點意見嗎?

呀女的爸爸突然話interview出席唔到。佢話就算佢黎都係咩都唔知。

平日呀女所有野都係我自己跟,爸爸只係間中出街玩下。

其實我沒有同報考的學校提過我單親。有學校話最好2個一齊黎。

點好呢?我想interview時就話比學校知我單親,爸爸工作較忙今日黎唔到。但我每日都有時間照顧呀女,溫下書、傾下計咁。平日是我主力照顧呀女。

咁樣好嗎?我真的很怕會影響呀女interview結果

作者: 點算好    時間: 12-9-20 18:21     標題: 回覆:我單親,可給點意見嗎?

如果我說完全沒影響就是騙妳,那麼多私校或直資準則不一。但我相信偉大的母愛可戰勝一切。妳是最了解 貴千金的人。定可找到合適的。

作者: VKwan    時間: 12-9-20 19:26

你千萬唔好咁老實,你老實係唔會嬴得別人尊重,我妹就係好似你咁老實,結果乜學校都唔收,最後讀屋村幼稚園
作者: 786    時間: 12-9-20 19:49     標題: 引用:你千萬唔好咁老實,你老實係唔會嬴得別人尊

原帖由 VKwan 於 12-09-20 發表
你千萬唔好咁老實,你老實係唔會嬴得別人尊重,我妹就係好似你咁老實,結果乜學校都唔收,最後讀屋村幼稚園 ...
我buy 你的見解

作者: carriebaby111    時間: 12-9-20 20:27

其實有必要說明給學校知道嗎? 學校沒有問,自己主動說出來好像有點怪...可不可以同爸爸開心見成商量一下,讓他知道他的角色是對個女的面試是很重要 !跟他說明你的憂慮, 嘗試雙方一切都以個女的事為重
作者: littlefafa    時間: 12-9-20 20:35     標題: 回覆:我單親,可給點意見嗎?

要説的都說了,來不來,真的不知道。
原來老實不行嗎?真的好灰好灰。

作者: Yanamami    時間: 12-9-20 20:41

其實每年都有好多daddy出席唔到囝囡的interview. 各樣理由都有. 學校唔問就唔洗交代. 學校問就輕輕帶過, 笑笑口禮貌答爸爸今日來不到, 唔好意思. 我估學校唔會死纏你講來不到的理由吧.
作者: Anloo    時間: 12-9-20 20:50

放心,我唔相信學校因爸爸缺席而唔收,因為佢地會覺得父親事業為重,出外工幹的大有人在,返之媽媽缺席就冇咁好啦。
作者: Jane1983    時間: 12-9-20 21:30

無諗咁多,除了識人果d,面試都係比併小朋友實力。除非賓賓帶去超礙眼,吳係無人深究。

正如華山論劍,最緊要武功高強,你打贏,邊個理你咩門派、把劍咩牌子、著咩衫。
作者: spmok1999    時間: 12-9-20 22:11

SORRY! 我明白了...

加油!

作者: 戀仔狂    時間: 12-9-20 22:12

單親冇問題, 我仔考O個年既入學申請表都係寫明單親, 因為怕學校問阿仔佢爸爸D野, 結果都係有學校收

加油!!!
作者: libaba    時間: 12-9-21 00:03

littlefafa 發表於 12-9-20 17:58
呀女的爸爸突然話interview出席唔到。佢話就算佢黎都係咩都唔知。

平日呀女所有野都係我自己跟,爸爸只係 ...

唔識俾意見, 加油呀!

作者: hangsing    時間: 12-9-21 06:40     標題: 回覆:littlefafa 的帖子

根本一個家長面試都得,你居然為咗咁講呢種大話,對孩子錯誤示範,對丈夫不忠,對有要求的學校來说,又怎會喜歡單親呢? 因意味着母親平日会為了返工搵食,理不到孩子的功課噃!

作者: Jane1983    時間: 12-9-21 10:00

樓主點樣不忠?錯誤示範呀?搭錯線?
作者: extra369    時間: 12-9-21 11:32     標題: 回覆:Jane1983 的帖子

不誠實地入了去讀,個大話都要家長和孩子继续keep落去,何苦呢?

作者: piano513    時間: 12-9-21 11:42     標題: 回覆:我單親,可給點意見嗎?

不要講大話,但可以適當地補留。

作者: gigi1020    時間: 12-9-21 11:49

好多唔係單親都係父或母一個陪小孩interview

如沒有人問你這樣深入的問題, 你無必要主動講自己係單親
作者: papajelly    時間: 12-9-21 13:08

其實樓主都冇講大話, 只係考慮洗唔洗自揭瘡疤咁主動話比學校聽, 唔明有d媽咪點解d comments咁mean.
作者: win_bb    時間: 12-9-21 13:34

其實我覺得唔需要同學校交代婚姻狀況, 只係話爸爸沒有時間嚟, 就可以.

其實好多學校都唔理你, 係父母一齊嚟, 定一個家長嚟, 但就唔好只揾祖父母去, 感覺會好d~
作者: littlefafa    時間: 12-9-21 14:31     標題: 回覆:我單親,可給點意見嗎?

其實無講大話既諗法,只係諗要唔要一坐低就講明較好。

單親我唔覺有罪,不過影響小朋友就唔好。

謝謝有些家長的支持,不明白的,也就算了。實在是心亂如麻才請教大家,聽到有家長說一早聲明都得到offer心都定了點。

作者: 點算好    時間: 12-9-21 15:18     標題: 引用:其實無講大話既諗法,只係諗要唔要一坐低就

原帖由 littlefafa 於 12-09-21 發表
其實無講大話既諗法,只係諗要唔要一坐低就講明較好。

單親我唔覺有罪,不過影響小朋友就唔好。
若果妳問有沒有學校會取錄單親家庭的小朋友那是一定有的。反過來說單親家庭會不會對整個報考直資或私小的遊戲有沒有影響, 答案都是肯定的。

作者: canies    時間: 12-9-21 15:59     標題: 回覆:我單親,可給點意見嗎?

單親今時今日好普遍,唔需要特別提出。

作者: lawsonmoon    時間: 12-9-21 16:22

littlefafa 發表於 12-9-20 20:35
要説的都說了,來不來,真的不知道。
原來老實不行嗎?真的好灰好灰。

...
我公司partner舊年幫女女考幼稚園,佢太太不在港,每次佢只有爸爸一個單刀赴會,佢話都冇乜學校問媽媽做乜唔來。佢女女都考到宣幼九龍塘和德望。想深一層,如果有學校因為單親而扣分,尼D咁冇教養既教育界管理層唔荒會教出德育好既學生,咁你唔入去讀都冇乜捐失吖,對不對!

作者: pluto_yuen    時間: 12-9-21 16:41

其實小一面試主要睇小朋友表現。同埋少部份嘅走後門關係。你又何必咁介意呢?你介意,你小朋友都會介意。
作者: Jane1983    時間: 12-9-21 16:57

回復 extra369 的帖子

人地吳問你婚姻狀況,樓主吳主動講,咁都算講大話!?
作者: Kungfuli    時間: 12-9-22 10:00

我能若問起,你說爸爸放假是不定期,有時是平日,有時是假日便可

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5