教育王國

標題: ROSARYHILL 細B 9-12月 [打印本頁]

作者: tuelovefei    時間: 12-9-25 12:30     標題: ROSARYHILL 細B 9-12月

請問今年有無細B考到ROSARYHILL 呀??  INTERVIEW 時考D 咩..多數細B做唔做到?
希望有人可以解答到...唔該哂..

作者: bobo101^*^    時間: 12-9-25 14:06

tuelovefei 發表於 12-9-25 12:30
請問今年有無細B考到ROSARYHILL 呀??  INTERVIEW 時考D 咩..多數細B做唔做到?
希望有人可以解答到...唔該哂 ...

RHS 會收細B的, 但人數不會太多, PN班有些小朋友是9月尾-12月出生, 而家仍未上學, 到時足歲數才插班。
interview 係playgroup 形式, 一位家長陪同小朋友, 不會問問題! 放心!

作者: tuelovefei    時間: 12-9-26 13:45

不會問問題? 係咪真架..因我睇呢個POST 考N班內容.  細B跟本應付唔到..http://forum.edu-kingdom.com/vie ... &extra=page%3D2

作者: tuelovefei    時間: 12-9-26 13:48

就係呢個POST..

http://www.edu-kingdom.com/forum ... =page%3D1&page=
作者: bobo101^*^    時間: 12-9-26 18:21     標題: 回覆:tuelovefei 的帖子

你個post 係09年。我去年先考PN,只係playgroup形式面試,係 冇單獨面試。學校可能年年不同,好難預計!

作者: YYYingli    時間: 12-9-27 01:10     標題: 回覆:bobo101^*^ 的帖子

想報玫瑰崗,老公說是名校,唔比報,佢話大多是有錢人,叫我報d normal 的學校,level差不多的,但我見你地講間學校又幾好我又想報點好?

作者: bobo101^*^    時間: 12-9-27 09:58

YYYingli 發表於 12-9-27 01:10
想報玫瑰崗,老公說是名校,唔比報,佢話大多是有錢人,叫我報d normal 的學校,level差不多的,但我見你地 ...

同你老公講, 出名既學校點都會有有錢人, 唔同唔讀書咩! 況且千幾人爭百令個學位, 收左你先再算!

N班學費唔平架, 但冇收雜費。 不過學校課程好多野學, 我個人認為貴都值得!

作者: mk924    時間: 12-9-27 12:06     標題: 回覆:bobo101^*^ 的帖子

係唔係要讀PN先上倒K1?

作者: tuelovefei    時間: 12-9-27 14:01

回復 bobo101^*^ 的帖子

THANK YOU, 希望今年都係咁啦.
作者: jywy    時間: 12-9-27 15:46

咁依家係咪隨時可以交FORM? 我個個都係細B, 12月架.
作者: vinik    時間: 12-9-27 17:47

想報玫瑰崗,老公說是名校,唔比報,佢話大多是有錢人,叫我報d normal 的學校,level差不多的,但我見你地 ...

起碼我地唔係有錢人, 哈哈~
作者: bobo101^*^    時間: 12-9-27 18:33     標題: 回覆:mk924 的帖子

直升制! K1 都會收少量學位。(如有人退學的話)

作者: bobo101^*^    時間: 12-9-27 18:34     標題: 引用:咁依家係咪隨時可以交FORM?+我個個都係細B,

原帖由 jywy 於 12-09-27 發表
咁依家係咪隨時可以交FORM? 我個個都係細B, 12月架.
請睇RHS web site, 只得一天接受申請。

作者: MaMa2008    時間: 12-9-28 01:12

tuelovefei 發表於 12-9-26 13:48
就係呢個POST..

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2166119&extra=page%3D1&page ...

係我個女考嗰年呀, 以前冇咁多人in, 真係好多嘢考, 聽講今年係唱吓歌仔, 老師問兩句就OK
作者: MaMa2008    時間: 12-9-28 01:14

我都唔係有錢人, 名校唔一定係有錢人先讀到, 我係鐘意學校環境同程度夠深, 而小朋友又讀得開心
作者: MaMa2008    時間: 12-9-28 01:17

mk924 發表於 12-9-27 12:06
係唔係要讀PN先上倒K1?

唔一定, 但難入啲

PN有六班, 每班廿幾個
K有五班, 每班三十幾個

所以每年都唔係有好多K嘅位

作者: MaMa2008    時間: 12-9-28 01:18

jywy 發表於 12-9-27 15:46

你睇返佢website, 往年可以郵寄, 或者喺指定日期親身交, 交表嗰日好似可以參觀埋學校
作者: bobo101^*^    時間: 12-9-28 11:54

MaMa2008 發表於 12-9-28 01:18
你睇返佢website, 往年可以郵寄, 或者喺指定日期親身交, 交表嗰日好似可以參觀埋學校 ...

去年開始唔可以郵寄喇! 去年同今年都要指定日子交表!
係, 交完表千祈咪走住, 原來老師會分批比家長參觀校舍的。

作者: bobo101^*^    時間: 12-9-28 11:55

MaMa2008 發表於 12-9-28 01:17
唔一定, 但難入啲

PN有六班, 每班廿幾個
今年開始取消了全日班, 有機會開多一班K1。

作者: jywy    時間: 12-10-3 15:45

回復 MaMa2008 的帖子

我B女係11年細BB, 佢地會今年IN我B MA?定明年先IN, 因為想報N班14年1月插班AR...
作者: MaMa2008    時間: 12-10-3 21:13

jywy 發表於 12-10-3 15:45

我B女係11年細BB, 佢地會今年IN我B MA?定明年先IN, 因為想報N班14年1月插班AR... ...

報名表會寫幾時出世之前嘅BB先可以報, 不過做細B唔係咁好, 我有朋友最後都係決定俾呀B讀多年K3
作者: mk924    時間: 12-10-4 12:57     標題: 回覆:ROSARYHILL 細B 9-12月

PN都係同日交表?

作者: jywy    時間: 12-10-4 15:20

份FORM無寫明, 只是寫2013-14年度入學&入學月份JA, 我打去問過, 都可以照交FORM, 但好少收12月B, 要睇表現
作者: bobo101^*^    時間: 12-10-4 17:44

jywy 發表於 12-10-4 15:20

份FORM無寫明, 只是寫2013-14年度入學&入學月份JA, 我打去問過, 都可以照交FORM, 但 ...

網上DOWNLOAD 有唔同FORM既喎! PN 一張, K1 OR K2-K3插班又另一張架!
有收12月出世既小朋友, 不過細B學位唔算多! 有機會既, 唔好灰心!
總好過有D學校寫明唔收 9-12月出世既BB!

作者: ihappy18    時間: 12-10-5 10:21

回覆:唔係wo!今年k1-3仍有全日班架!因我想幫仔仔轉全日班,所以致電左學校查詢過。
作者: bobo101^*^    時間: 12-10-5 13:30

ihappy18 發表於 12-10-5 10:21
回覆:唔係wo!今年k1-3仍有全日班架!因我想幫仔仔轉全日班, ...
今年開始取消了全日班, 有機會開多一班K1。(是指今年報名的, 沒有得揀全日班 for 出年讀)

2012-2013 今年 K1-K3 讀緊的學生,仍然有全日班。

想讀明年2013-2014 年K1 生, 不會有全日班,只得上午及下午選擇!

作者: ihappy18    時間: 12-10-5 14:26

啊,真係沒左全日班,甘埋好吾方便羅

作者: aheihei    時間: 12-10-9 14:12     標題: 回覆:ROSARYHILL 細B 9-12月

想問有無媽媽知道,interview 用playgroup型式,但老師係講中文定英文?

作者: MaMa2008    時間: 12-10-11 02:25

aheihei 發表於 12-10-9 14:12
想問有無媽媽知道,interview 用playgroup型式,但老師係講中文定英文?

聽聞話上年轉咗唱遊形式, 有普通話, 英文同本地老師一齊in, 簡單好多
作者: mk924    時間: 12-10-13 17:32     標題: 回覆:bobo101^*^ 的帖子

要唔要排好耐交表?

作者: peterpet123    時間: 12-10-13 19:17     標題: 回覆:mk924 的帖子

交完表後有老師帶领參觀校舍,都幾有秩

作者: nlj1216    時間: 12-10-14 23:41

When does N1 enrolment commence?

作者: jywy    時間: 12-10-17 09:56

係AR~ 我填左PN張FORM LA~入學月份為12月AR~ 希望可以IN下LA....

作者: bobo101^*^    時間: 12-10-17 10:13

回復 jywy 的帖子

試一試報名咯! 我仔PN班都有11月同12月份小朋友未返學! 年尾才加入!

作者: bobo101^*^    時間: 12-10-17 10:14

回復 nlj1216 的帖子

OCT 20 當日交表。
作者: jywy    時間: 12-10-17 11:05

THX
作者: nlj1216    時間: 12-10-22 11:39

My daughter is 10 months old now, and will attend PN interview on 3 Nov.  I am not sure what they can interview her.  Gum dim ar....??  What do they expect?
作者: banana2888    時間: 12-10-22 12:55

請問interview要幾耐時間?
作者: cmycat    時間: 12-10-22 14:04

各位細B家長唔好灰心, 雖然多人報名, 但細B仍有希望. 我囡係9月B, 都係正選生, IN個時都同你地一樣擔心跟大B比下去, 但老師應該有唔同準則, 根據年紀既差異比分... 記我IN時囡囡都仲未識行, 企都未穩,但其餘既考生都行走自如...心裡都一沉, 不過老師當時即時走來同我講未識行唔緊要GA, 我即時無晒擔心, 仲好輕鬆渡過interview 時間... 由Basement一上一落連INTERVIEW都係用左30MINS, 過程好Smooth interview 有3種語言, 用唱遊形式令小朋友跟住做, 個時覺得好似去左個trial playgroup, 幾好
作者: banana2888    時間: 12-10-22 14:16

其實係咪都要家長懂英文先讀RHS? 我見佢網頁都係主要寫英文
作者: mamavee    時間: 12-11-28 16:29     標題: 回覆:ROSARYHILL 細B 9-12月

k1 pm offer for next year  

作者: chengchan    時間: 12-12-3 17:40

my daughter also k1 pm offer , maybe we are classmate...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5