教育王國

標題: deleted [打印本頁]

作者: redhot    時間: 12-10-16 10:42     標題: deleted

deleted

作者: elbar    時間: 12-10-16 10:55     標題: 引用:小兒喇記band+1生,如無失手/發癲/突然反叛

原帖由 redhot 於 12-10-16 發表
小兒喇記band 1生,如無失手/發癲/突然反叛,理應穩坐College一位。對於升中遊戲,有少許不明白,希望經驗 ...
SPCC (DSS) & QC

作者: CHAN-2    時間: 12-10-16 11:20

回復 redhot 的帖子

成績好,直屬中學必收,但其他學校就末必。有信心係好事,但要注意風險。
作者: Jackieson    時間: 12-10-16 11:30     標題: 回覆:redhot 的帖子

恕我直言,如果係我,一定讀回中學。

作者: 春卷    時間: 12-10-16 11:34     標題: 引用:Quote:原帖由+redhot+於+12-10-16+發表小兒

原帖由 elbar 於 12-10-16 發表
請問QC是那一間?

作者: judy    時間: 12-10-16 11:40

一定要報喇叭,可排第二位。
作者: odelia_ho    時間: 12-10-16 12:09

Hi redhot,

1. 呈分試過程應可選兩間心儀學校作自行報讀,要不要包括喇x?還是等2nd round攪珠就會入到college?

首輪自行兩間, 其中一間, 一定要揀返自己的直屬 (如果心儀的不是喇x, 可以將她放在第二位, 填自己最心儀的在第一位, 如果不被取錄, 喇x 頂上 (如果成績是B1A, 書院沒有理由唔收返) , 否則, 沒有了保障. 如果等到攪珠至揀喇x, 等同買六合彩, 抽運氣)

2. 如本人對小兒學業成績充滿信心,有沒有比喇記水準略高一疇的學校提供予本人參考參考?因本人對這方面缺乏認識…

如果是我, 又如果不選擇直資, 我會揀其中一間做自行: St. Jo or King's
QC, 我一定唔揀, 純屬個人喜好. (入唔倒精英班, 就 .......好自為之). 而且QC要求好高, 冇全級一至五名內, 都好難入

老實話: 以上幾間津校, 環境, 配套, 它們都比下去了

作者: odelia_ho    時間: 12-10-16 12:21

continue....

如果選直資, 可考慮SPCC or DBS
SPCC 大概要有全級十名內或更高名次才有面試機會

作者: BSCYL    時間: 12-10-16 13:31

喇沙已是頂尖學府, 不比任何學校遜色
建議2個自行位必用其一, 另一個位博盡一點也無問題
真正進可攻, 退可守
作者: Fion_Chan    時間: 12-10-16 13:35

插嘴一問,LS同DBS是世仇(我指良性競爭上),DBS會收嗎?小朋友願意轉嗎?
作者: cellon    時間: 12-10-16 13:42

redhot 發表於 12-10-16 10:42
小兒喇記band 1生,如無失手/發癲/突然反叛,理應穩坐College一位。對於升中遊戲,有少許不明白,希望經驗 ...

如果入讀喇沙仍不滿意,建議試試 Eton

作者: cow    時間: 12-10-16 13:53

如心目中有兩所心儀學校好過LS, 自行不用填LS. band 1生2nd round一定入.
但比我揀, 我會在自行只報LS.
作者: BillyM    時間: 12-10-16 14:08

問下小朋友, 抗唔抗拒轉第二間中學先諗, 讀完咁多年小學, 如果對上返自己中學都係十五十六, 絕對係喇沙嘅失敗. 反之, 如果小朋友好想上返自己中學, 你就無謂煩, 自行只揀一間喇沙, 甲一喇沙, 乙一喇沙, 留返 d 時間親子仲好.
作者: ANChan59    時間: 12-10-16 14:26

回復 Fion_Chan 的帖子

DBS會收嗎?

小朋友願意轉嗎?唔會

作者: ohnono    時間: 12-10-16 16:00

elbar 發表於 12-10-16 10:55

直資的SPCC我同意。但唔好神化左QC!QC嘅水準唔係來自學校,係來自同學本身。況且QC每年只得40多個自行額,其餘要靠大抽獎才可湊足人數。喇沙自己本身有小學,可以不假外求,質素還比QC有保障!況且,自己有小學,一大班同學一起升上去,六年的友誼又得以繼續,總好過你單打獨鬥在外闖蕩。

作者: redhot    時間: 12-10-16 16:38

odelia_ho 發表於 12-10-16 12:09

Hi redhot,

多謝你議見,因為我唔太熟規則。我攪唔清自行兩個位之中直屬中學係咪佔一個位
作者: redhot    時間: 12-10-16 16:42

BillyM 發表於 12-10-16 14:08
問下小朋友, 抗唔抗拒轉第二間中學先諗, 讀完咁多年小學, 如果對上返自己中學都係十五十六, 絕對係喇沙嘅失 ...
del

作者: redhot    時間: 12-10-16 16:46

del

作者: redhot    時間: 12-10-16 16:53

ANChan59 發表於 12-10-16 14:26
回復 Fion_Chan 的帖子

DBS會收嗎? 會

del
作者: ha8mo    時間: 12-10-16 16:58

作者: redhot    時間: 12-10-16 17:02

ha8mo 發表於 12-10-16 16:58
我希望你走,俾另一個更想讀的來

知你好想讀,咁你入左未?
作者: ha8mo    時間: 12-10-16 17:04

作者: ANChan59    時間: 12-10-16 17:10

redhot 發表於 12-10-16 16:53
之前,小兒參加過一些校外活動,好衰唔衰遇著某幾個db仔,態度囂張蝦蝦霸霸,攪到小兒對db印象極差,聽見d ...
Both schools have extreme cases.
My son has some good friends from LS through external activities.

作者: cellon    時間: 12-10-16 20:26

redhot 發表於 12-10-16 16:53
之前,小兒參加過一些校外活動,好衰唔衰遇著某幾個db仔,態度囂張蝦蝦霸霸,攪到小兒對db印象極差,聽見db個名都怕,佢話學校好就唔會教出咁既學生,死都唔肯報,呢劑真係比果幾條友仔累死!
LS:未夠好。
DBS:態度囂張蝦蝦霸霸,印象極差。

咁,香港有哪一間學校可以襯得起令郎呢?

作者: khmama    時間: 12-10-16 20:34     標題: 回覆:redhot 的帖子

任何好學校,都要靠個學生發奮讀書先有好成績,就算係狀元搖籃,都唔會入咗去讀就變狀元。所以比你入到spcc同qc都唔會有分别,何須鑽牛角尖?

作者: longlokma    時間: 12-10-16 20:49     標題: 回覆:cellon 的帖子

过来人经验,喇小学生绝大多數对自己学校有極高歸屬感,他們的共同目標是過马路升學,我当年亦曾考慮幫B1頭的兒子報皇仁,但因兒子不想而打消念頭,事實之後看到他們一班相熟的孩子繼續在書院升學,繼續共同成長,那份友情是一生受用的!

作者: moon2000    時間: 12-10-16 21:08

看來,你真是有點好高騖遠,不知足啊。

作者: ANChan59    時間: 12-10-16 22:11

cellon 發表於 12-10-16 20:26
LS:未夠好。
DBS:態度囂張蝦蝦霸霸,印象極差。
Harrow !!!
作者: redhot    時間: 12-10-16 22:11

moon2000 發表於 12-10-16 21:08

看來,你真是有點好高騖遠,不知足啊。

冇能力夾硬追求謂之好高騖遠,有能力而求取之,有咩唔岩?!況且現階段亦只是摸索階段,聽取意見,綜合分析,咁又點算不知足!
作者: redhot    時間: 12-10-16 22:15

longlokma 發表於 12-10-16 20:49
过来人经验,喇小学生绝大多數对自己学校有極高歸屬感,他們的共同目標是過马路升學,我当年亦曾考慮幫B1頭 ...

你呢個意見都係既,呢點到最後可能係最決定性的因素,只不過既然都有一次自行機會,冇理由唔把握去思索下,但是唔排除到最後,我們未必會走。
作者: redhot    時間: 12-10-16 22:25

khmama 發表於 12-10-16 20:34
任何好學校,都要靠個學生發奮讀書先有好成績,就算係狀元搖籃,都唔會入咗去讀就變狀元。所以比你入到spcc ...

del

作者: redhot    時間: 12-10-16 22:30

peremum  QC is not as good as La Salle  發表於 10 分鐘前
多謝你意見,我會詳細研究
作者: redhot    時間: 12-10-16 22:33

peremum  To my understanding :沒有明顯比喇x勝一疇的學校.有的也只是SPCC輕微略勝一籌.
我都有咁諗,不過關系到仔前途,點都要做多少少諗多少少,寧願諗完到最後直升就一件事。多謝你意見
作者: peremum    時間: 12-10-16 22:37

Suggestion :
直資:SPCC + DBS
自行:1st choice - QC
           2nd choice - Kings
甲部:1st choice - QC
           2nd choice - LS
B Part : 1st choice - LS

By doing this, you will definitely have a high chance of getting into a school "better" than LS

作者: khmama    時間: 12-10-16 22:44

回復 peremum 的帖子

喇沙會好過King's. QC同LS, 一個係屠龍刀, 一個係倚天劍, 但最緊要都係要識功夫

作者: cellon    時間: 12-10-16 22:45

redhot 發表於 12-10-16 22:25
其實都明,既然想當初插得班入喇x,而又可保持水準,証明小兒本身都係好學又有實力,
但作為家長,當然想尋求更好的師資更好的支援更好配套。
其實我並不是盲目求名氣,我真心尋求看看有冇學校對學生有好照顧同支援,
同埋,雖則我現就讀小學部,但我始終未入中學,
思考下、比較下書院係咪適合自己個仔都好正常。
唔係話成績好就=岩讀,其實仲要睇下學校有冇造就學生發揮的機會架嘛。
不過成件事,係乎在各位眼中變成另一個故事。

作者: cellon    時間: 12-10-16 22:51

khmama 發表於 12-10-16 22:44
回復 peremum 的帖子

喇沙會好過King's. QC同LS, 一個係屠龍刀, 一個係倚天劍, 但最緊要都係要識功夫:hehe ...
如果QC係屠龍刀,LS倚天劍,咁SPCC同DBS係乜?

作者: youma    時間: 12-10-16 22:51

其實都明,既然想當初插得班入喇x,而又可保持水準,証明小兒本身都係好學又有實力,
但作為家長,當然想 ...
唔好多心, 喇叭已是最好之一.
香港資優學院hkage剛公佈全港 Junior Science Competition 結果
1. LS
2. SPCC
3. DBS
4. YW

作者: longlokma    時間: 12-10-16 22:58     標題: 引用:Quote:khmama+發表於+12-10-16+22:44+回復+

原帖由 cellon 於 12-10-16 發表
如果QC係屠龍刀,LS倚天劍,咁SPCC同DBS係乜?
spcc and dbs分別是九陰真经同九陽神功

作者: khmama    時間: 12-10-16 23:00     標題: 回覆:cellon 的帖子

spcc同dbs已經係收尖子,唔使要武功,練內功心法就得啦,一個練九陽神功,一個練九陰真經

作者: khmama    時間: 12-10-16 23:02     標題: 回覆:longlokma 的帖子

英雄所見

作者: cellon    時間: 12-10-16 23:15

khmama 發表於 12-10-16 23:00
spcc同dbs已經係收尖子,唔使要武功,練內功心法就得啦,一個練九陽神功,一個練九陰真經
...

已經手持「倚天劍」.......,心裡仍未滿足。
「九陰真經」呢? 又覺印象極差。
「屠龍刀」、「九陽神功」可以嗎? 仍未滿意。
天下之間,還有甚麼武功適合呢?
難道追求的不再是武功,而是神功?
難道是 .......... 這一本 ?

作者: Sum_Ba    時間: 12-10-16 23:18

數年前與QC的某老師談過,QC有很多頂級學生,但也有班唔掂嘅學生(高中)。喇記就唔知。

作者: cow    時間: 12-10-16 23:37

我覺得band1 LS仔, 唔計國際學校, 只有SPCC值得另其放棄LS.
作者: Jackieson    時間: 12-10-17 00:01

Sum_Ba 發表於 12-10-16 23:18

數年前與QC的某老師談過,QC有很多頂級學生,但也有班唔掂嘅學生(高中)。喇記就唔知。 ...
唔出奇, 好多學生係攪珠入QC, 質數參差, 我都同意之前有家長講過, LS有青訓, 品質有保證, 而讀QC入唔到精英班就.....

作者: ohnono    時間: 12-10-17 00:17

Jackieson 發表於 12-10-17 00:01
唔出奇, 好多學生係攪珠入QC, 質數參差, 我都同意之前有家長講過, LS有青訓, 品質有保證, 而讀QC入唔到精英 ...

QC看來像一部老爺攪拌機。一路以黎QC從沒有精英班之分,只是將一些成績較好的同學分配到不同班別,然後用這部老爺攪拌機將佢地攪勻。

最可惜的是老爺攪拌機出盡全力攪足三年,還是聽到有老師說還仍是水和芝麻分開的芝麻糊!

作者: odelia_ho    時間: 12-10-17 08:39

回復 odelia_ho 的帖子

Jackieson,

所以我地唔會揀QC, 就算揀左佢, 佢亦都唔會揀我地囉

作者: TMMA    時間: 12-10-17 08:45

khmama 發表於 12-10-16 23:00

...
路過⋯⋯好奇一問,咁女仔的倚天劍、屠龍刀及九陽神功、九陰真經呢

作者: blueberry123    時間: 12-10-17 09:05

如真的想試, 我認為SPCC在學術比LS是高一線, 不妨申請.

作者: judy    時間: 12-10-17 09:53

對男仔來說,我也覺得喇叭是最好啲學校。但我支持樓主,點解唔可以睇吓有冇可適合孩子的學校呢?別忘記,樓主的孩子讀緊叭小,應該了解喇叭。

建議樓主脚踏實地(那個實地,即是樓主個仔)地找。首階段两家應可填上心儀的學校,到大抽獎時第一志願才填喇叭中學,听說Band2嘅小喇叭,也有機会抽中大喇叭,第一志願填喇叭中學,應十足十成功。
作者: MC1128    時間: 12-10-17 10:03

judy 發表於 12-10-17 09:53
對男仔來說,我也覺得喇叭是最好啲學校。但我支持樓主,點解唔可以睇吓有冇可適合孩子的學校呢?別忘記,樓 ...
唔係掛?直屬中學不填自行?大抽獎有十足把握?樓主你咪信!
作者: Glau    時間: 12-10-17 10:29

自行放LS第二, 分分鐘自行第一選擇收左架, 派位更加無guarantee. 除非個仔唔想返LS, 考直資都仲有得揀.
作者: redhot    時間: 12-10-17 10:43

Glau 發表於 12-10-17 10:29
自行放LS第二, 分分鐘自行第一選擇收左架, 派位更加無guarantee. 除非個仔唔想返LS, 考直資都仲有得揀. ...

係囉,我明……所以我要打聽下諗清楚,唔可以亂填,講真喇叭又冇咩唔好,事實上我地又唔係特別想離開喇叭,只不過行每一步之前,考慮清楚都得掛。
作者: redhot    時間: 12-10-17 10:46

odelia_ho  同意, 第二輪只係抽運氣, 冇可能十拿九穩, 就算你係全港成績排名第一名, 隨機Number 好差/好尾, 一定抽唔倒囉  發表於 9 分鐘前
多謝你提醒!事實上,如果另一間學校感覺上同喇叭叮當碼頭,未必足以說服我地放棄喇叭,始終有同學仔一齊亦係好d既。我都承認。
作者: redhot    時間: 12-10-17 10:50

youma 發表於 12-10-16 22:51
唔好多心, 喇叭已是最好之一.
香港資優學院hkage剛公佈全港 Junior Science Competition 結果
1. LS

多謝你的資料,比我多些資料去思考,很有用呀!
作者: cow    時間: 12-10-17 11:31

MC1128 發表於 12-10-17 10:03
唔係掛?直屬中學不填自行?大抽獎有十足把握?樓主你咪信!
odelia_ho  同意, 第二輪只係抽運氣, 冇可能十拿九穩, 就算你係全港成績排名第一名, 隨機Number 好差/好尾, 一定抽唔倒囉  發表於 18 分鐘前

//大抽獎有十足把握?
理論生, 如直屬小學band1生揀直屬中學的人數多過保留學額, 直屬小學band1生才有機會入唔到. 但LS來說, 2013年機會=0.0000...%;

//就算你係全港成績排名第一名, 隨機Number 好差/好尾, 一定抽唔倒囉
odelia ho 好像唔明白直屬中學學額的分配辦法.

作者: pigpigapple    時間: 12-10-17 12:29

各位,

我越睇越唔明,
在大抽獎下, 如果是LS band 1 , 都唔肯定會入到LS college ?

請指教。
作者: khmama    時間: 12-10-17 12:37     標題: 回覆:pigpigapple 的帖子

喇沙有138個直屬位比喇小抽,喇小有6班小六,假設每班30人,總人數180。band1生數目如果少過138,band1生抽獎必入,仲有位剩比band2生抽。band2生如果多過剩低嘅直屬位,就要睇隨機號碼,好彩先入到。

作者: pigpigapple    時間: 12-10-17 12:46

謝謝<

我唔使抓曬頭了
作者: Fion_Chan    時間: 12-10-17 13:47

khmama 發表於 12-10-17 12:37
喇沙有138個直屬位比喇小抽,喇小有6班小六,假設每班30人,總人數180。band1生數目如果少過138,band1生抽 ...

可以這樣理解嗎:如果呈分名次考第138或以前的,只要統一乙部第一志願填LS就必入?所以樓主兒子可以盡用自行2個選擇及統一甲部3個選擇,揀選其他比LS更好的官津學校(如有)?
作者: cow    時間: 12-10-17 13:50

Fion_Chan 發表於 12-10-17 13:47
可以這樣理解嗎:如果呈分名次考第138或以前的,只要統一乙部第一志願填LS就必入?
當然唔係!
作者: Fion_Chan    時間: 12-10-17 13:54

cow 發表於 12-10-17 13:50
當然唔係!

咁樣?:

可以這樣理解嗎:如果呈分名次考第138或以前又係屬於Band 1 或 Band 2 的,只要統一乙部第一志願填LS就必入?所以樓主兒子可以盡用自行2個選擇及統一甲部3個選擇,揀選其他比LS更好的官津學校(如有)?

作者: cow    時間: 12-10-17 14:04

例如:
小學:band1有90人,band2有70人,band3有20人.
band1有10人去了直資或在自行給其他學校收了。
現有band1 80人, band2 70人爭138個位。
呈分名次考第91-160的band2生有同等機會抽中。
作者: mgtmgtmgt    時間: 12-10-17 14:26

年前知道有一位家長, 家境相當富裕, 佢個囡囡幼稚園讀兩間, 九龍塘的, 上下午各一間返學, 小學轉了三間(smc-mcs-gdjs),最後在dgs 7 年都畢吾到業, 又吾肯出國讀書, 佢家人都好無奈, 囡囡係叻女, 都吾知出錯左邊到.
作者: lugano    時間: 12-10-17 14:28

elbar 發表於 12-10-16 10:55

十分同意...... QC 和 SPCC 都是好好的學校

全港狀元之冠的 QC 在公開試成績全港頂班無容置疑,精英學生來自港九新界離島五湖四海,由於英雄莫問出處,官校相對街坊平民化。講得坦白 D,可能部份有個錢的中產家長根本對 QC 看不上眼,因同學仔家庭背景/ Networking 因素均是此類家長的選校考慮之內。加上跟一眾教會學校相比, QC 缺乏那種洋化味道 (社會精英的英文處世潛規則觀念)。Anyways, 但我始終覺得 QC 是很 respectful,香港是需要有這一類的學校去照顧普通街坊平民尖子

平心而論,DBS 係一間好出色的名校,但對於一個在學的喇沙仔來說,投誠去 DBS 是關乎一種學生自身 pride 的問題。但我諗現今家長都唔多 care,我都識幾個喇沙舊生 send 個仔去 DBSPD !!

如果論直資,我覺得聖保羅男女真的是 HK top notch...... 跟聖保羅男女畢業的朋友交往過就知道他們真的很 outstanding。 如有機會平日下午 3 點幾後從麥當勞道坐12A 巴士或遊走金鐘 PP 島或長江中心一帶, 此時均有很多聖約瑟 (喇沙的兄弟校,某程度上St Joe 仔那種"格"跟喇沙仔有點似) 和聖保羅男女兩校學生, 觀察於微, 就會明白我講聖保羅男女學生的分別, 聖保羅男女超班學術成績和歷史不用多談, 其培養出學生整體上有一種特別的氣質/修養正是聖保羅男女教育的王道。

其實喇沙已是一所人人流口水的好學校,希望樓主兒子能順利入讀,若如果有志考取 SPCC or QC, 亦祝願成功

作者: overview    時間: 12-10-17 15:35

但作為家長,當然想 ...

喇書唔岩你的要求架, 你入左去會好失望, 你要好師資及好支援, 最好揀地區名校, 佢地較aggressive !  讀名校幾時都係靠自己多過靠學校, 千奇唔好expect太高 !
作者: MC1128    時間: 12-10-17 15:38

不如咁講:

1.樓主兒子若在LS全級名次十分前列,可以嘗試SPCC,DBS,甚至其他老友開玩笑的Eton,Harrow,因直資與國際學校可以考幾多間都得,與派位機制無衝突,考到再決定未遲
2.自行階段:只可揀兩間最心儀的官津,我強烈建議一定要揀本校LS,當然仲可以揀QC或其他,注意那一間排先是有影響的,若樓主真的對LS歸屬感不大,可考慮QC為首選。小女讀隔鄰街女校,是不會填第二志願的.
3.大抽獎:經過khmama,glau幾位老友解釋,樓主應明白直屬的派位方法有點不同,樓主兒子是band 1生,可先抽直屬位,有其他家長說LS band 2都有得爭直屬位,因此斷定Band 1生必勝。我沒有數據在手,只憑小女學校的情況來推斷,覺得不可能,LS band 1生應多於直屬位,樓主兒子要與同校所有band 1生一同抽,那能有十足把握?

有錯請指教,最好有LS中學家長來補充

作者: cow    時間: 12-10-17 16:00

MC1128 發表於 12-10-17 15:38
只憑小女學校的情況來推斷,覺得不可能,LS band 1生應多於直屬位
可否告知令千金的小學有多少%band1生, 以至你推斷LS band 1生應多於直屬位?

作者: ohnono    時間: 12-10-17 16:16

MC1128 發表於 12-10-17 15:38
不如咁講:

1.樓主兒子若在LS全級名次十分前列,可以嘗試SPCC,DBS,甚至其他老友開玩笑的Eton,Harrow,因直 ...
小兒喇記band 1生,如無失手/發癲/突然反叛,理應穩坐College一位。” 樓主已經好清楚知道自己的位置,我亦相信樓主的推斷係正確。
作者: longlokma    時間: 12-10-17 16:16     標題: 回覆:cow 的帖子

其實同cow所說差不多,band 1是大約80人的

作者: MC1128    時間: 12-10-17 16:19

cow 發表於 12-10-17 16:00
可否告知令千金的小學有多少%band1生, 以至你推斷LS band 1生應多於直屬位?

之前在EK post 過,但我唔識找番條link, 當時的計算是約80%, at least 151out of 186
作者: MC1128    時間: 12-10-17 16:22

longlokma 發表於 12-10-17 16:16
其實同cow所說差不多,band 1是大約80人的

真的嗎?完全出乎意料!
作者: longlokma    時間: 12-10-17 16:28     標題: 回覆:MC1128 的帖子

band 1 边缘的所以比較危險,隨時要同band 2一起攪珠

作者: ohnono    時間: 12-10-17 16:32

MC1128 發表於 12-10-17 16:22
真的嗎?完全出乎意料!

男生成熟較女生遲,不可用女校的數據來跟男校比!
作者: MC1128    時間: 12-10-17 16:38

ohnono 發表於 12-10-17 16:32
男生成熟較女生遲,不可用女校的數據來跟男校比!

真係無咁諗過,又學嘢。咁想請教LS家長,中學部是否用自行位收別校精英多?中一到底有幾多%外校生?top of the top students 又走幾多?
作者: ohnono    時間: 12-10-17 16:59

MC1128 發表於 12-10-17 16:38
真係無咁諗過,又學嘢。咁想請教LS家長,中學部是否用自行位收別校精英多?中一到底有幾多%外校生?top o ...
我並不是LS家長,不過都係照常理推測。
如果真係得約80個band 1生,咁中學跟本唔需要用自行位收小學的學生,可盡情取錄街外生。因此喇沙在自行收生方面除了有足夠學額去收成績好的同學之外,還可顧及到一班有特異功能的學生。喇沙這個收生傾向係好普通,不可以跟隔鄰的女校去相比。

至於走幾多高材生往別校,我相信不會多。第一,喇沙這類有傳統的學校,吸引力和歸屬感一定不少。第二,一般比喇沙更具競爭力的學校不會多,而且都不會同一時間收同一學校太多學生。唯獨是小六之後,往英國繼續學業的還多。

作者: longlokma    時間: 12-10-17 17:16     標題: 回覆:ohnono 的帖子

自行收生的人數不是記得太清楚,只記得數目好少,而小兒該屆絕大部份band1頭的學生也選擇升讀自己書院,未聞有人出國留學

作者: khmama    時間: 12-10-17 17:26     標題: 引用:Quote:cow+發表於+12-10-17+13:50+當然唔係

原帖由 Fion_Chan 於 12-10-17 發表
咁樣?:

可以這樣理解嗎:如果呈分名次考第138或以前又係屬於Band 1 或 Band 2 的,只要統一乙部第一志 ...
如果band1同band2總數少過138,你嘅理解先成立。簡單啲講,枱面有138個橙,band1排隊攞先,如果band1生少過138人,你排第幾都有橙食。跟住到band2攞,但係啲橙唔夠分,啲band2要抽籖,抽得前咪有份囉。

作者: Ceci333    時間: 12-10-17 17:26

[size=15.199999809265137px]本人對小兒學業成績充滿信心<<
[size=15.199999809265137px]
[size=15.199999809265137px]相信令郎成績一定名列前茅,有沒有考究令郎[size=15.199999809265137px]學業成績彪炳的原因,喇X有沒有對此有持續的支援.其他強項又如何? 如運動,辯論? 在喇x會不會不入流,但在其他學校有發揮機會?[size=15.199999809265137px]

[size=15.199999809265137px]1  他主動學習,天資聰穎,不用家長督促/提醒?

2  他要家長陪讀?

3  他要靠補習,目前已很勤力?

如是1,任何LS,QC, DBS都一樣讀得好.

如是2/3, 要選學校支援多的,如迦密.

作者: longlokma    時間: 12-10-17 17:46     標題: 回覆:Ceci333 的帖子

坦白說喇小同書院相比,無論在學習壓力,功課量及學習範圍方面均相讵甚遠,需要學生有高度主動學習態度才能保持上游位置

作者: CATHERINEAUNTIE    時間: 12-10-17 20:06

作者: Jackieson    時間: 12-10-17 21:03     標題: 回覆:khmama 的帖子

阿仔有個朋友仔今年讀喇沙書院中一,由喇小直升。佢話上年喇小約頭100名可直升書院,約101~150就抽獎。道聽途說,最好有家長親述。

作者: overview    時間: 12-10-17 21:20

MC1128 發表於 12-10-17 16:38
真係無咁諗過,又學嘢。咁想請教LS家長,中學部是否用自行位收別校精英多?中一到底有幾多%外校生?top o ...
朋友話上年喇小top of top students 一個都冇走.  男拔想挖走喇小頂尖運動員, 但都唔成功, 學生對學校有歸屬感, 點會肯過塘打番自己人.

作者: ohnono    時間: 12-10-18 00:32

overview 發表於 12-10-17 21:20
朋友話上年喇小top of top students 一個都冇走.  男拔想挖走喇小頂尖運動員, 但都唔成功, 學生對學校有歸 ...
老實話,如果小朋友在喇小又係band 1的話,我會選擇留在喇沙。
一間學校能夠比到你:

要名聲,有名聲;
要傳統,有傳統;
要成績,有成績;
要運動,有運動;

又可延續小學的友誼,依舊是熟識的環境。對我來說,還夫復何求!

有沒有好一點的?有,但總是又欠缺了一點點似的!

作者: redhot    時間: 12-10-18 00:42

Ceci333 發表於 12-10-17 17:26

本人對小兒學業成績充滿信心

多謝你的提醒,這種思路很實用呀!小兒自學能力與興趣十分高,天資也可以,對有興趣的項目可以自發學習,例如他可以自己研制玩具,甚至寫小說,係堅寫,寫左好多chapter。可是話不用家長督促/提醒就呃你,對於功課/溫習,督促住就好,自己做就求其。另外,我發現他可能青春期的關系,我覺得他開始"反叛",而且他一向很容易受同伴影響,可能是因為呢點令我心中很不安,很希望將來中學環境可以幫到他成長,減少反叛
作者: redhot    時間: 12-10-18 00:46

ohnono 發表於 12-10-18 00:32
老實話,如果小朋友在喇小又係band 1的話,我會選擇留在喇沙。
一間學校能夠比到你:

你講得岩,我認同。剛剛有個家長啟發左我,我的猶疑並不是認為學校有所不足,其實原來源自我對中學環境不確定加上小兒踏入反叛期,總之,就有點……恐懼(我話我自己)
作者: redhot    時間: 12-10-18 00:59

longlokma 發表於 12-10-17 17:46
坦白說喇小同書院相比,無論在學習壓力,功課量及學習範圍方面均相讵甚遠,需要學生有高度主動學習態度才能 ...

你是喇書的家長嗎?請問書院那邊的學習風氣如何?我明白中學冇可能跟小學一樣咁管理學生,但小兒越大越唔聽我講,老師講佢就聽,而且好受同學影響,同學向上佢就遇強愈強,同學喪玩……我就冇眼睇!所以個校園環境對小兒真係好重要,對呢點我真係好不安!

呢度有d網友可能誤會我在追逐名校之最,覺得我嫌三嫌四,我都唔識講,我唔係咁,但我個心真係好不安,如果氣氛過於鬆散,真係好不利,但我都唔知香港有邊間學校真係做到以學生為本?相信St paul co-ed應該是,我會試,可惜人家都未必收,所以都想搵多一兩間試,當然如果有家長話我知書院ok,咁我就放心,直情試都唔洗試啦。

作者: longlokma    時間: 12-10-18 07:53     標題: 回覆:redhot 的帖子

我是書院家長,小兒初中. 其實書院同學大部分也是小學同學,他身邊有什麼相熟同學你應該頗了解。個人經驗,學業較佳的同學自然身邊的也是較進取的同學,物以類聚,如你兒子現身邊的同學大部分是乖孩子,你就不用担心了,他上中學仍是會和他們走在一起。
另外,學校位於住宅居,環境比較寕靜安全。學生各級都可出外午餐,但初中比較喜歡留校吃飯,因出入花時間又行得頗遠。我兒一週會出外午餐一次,每次也一大群人,所以也不用擔心安全或途中遇到不良青少年。

作者: longlokma    時間: 12-10-18 08:18     標題: 回覆:longlokma 的帖子

學習風氣方面,我感到几緊張;我在EK看到其他學校家長說自己孩子升中初期還很悠閒,但我見小兒開學時已頗多功課,而學習模式與小學完全不同,書院並沒有所謂蜜月期。另外,學校有大量學會及運動項目,甚至有項目是為家長安排的,這個在小學也未曾有的。

作者: ANChan59    時間: 12-10-18 09:01

redhot 發表於 12-10-18 00:46
你講得岩,我認同。剛剛有個家長啟發左我,我的猶疑並不是認為學校有所不足,其實原來源自我對中學環境不 ...
若果你擔心反叛期,我建議一動不如一靜,轉換新環境,朋輩支持明顯減少,可能得不償失。
作者: reginayu    時間: 12-10-18 12:18

做父母當然想把'最好'的安排比自己嘅仔女, 但也無須過份憂慮。要對一所頂尖band 1嘅學校有信心, 也要對你嘅孩子有信心。世上有無一間中學仔女入讀後就唔使擔心朋輩影響或反叛呢? 各位家長心中明白, 所以在孩子青春期, 無不戰戰兢兢。無論如何希望你仔仔能入讀心儀嘅中學啦。
作者: redhot    時間: 12-10-19 12:12

longlokma 發表於 12-10-18 08:18
學習風氣方面,我感到几緊張;我在EK看到其他學校家長說自己孩子升中初期還很悠閒,但我見小兒開學時已頗多 ...

多謝回覆。聽人講又話書院好自由樣樣靠自己既???所以我咁擔心冇王管一發不可收拾,到底邊樣真?
作者: longlokma    時間: 12-10-19 13:37     標題: 回覆:redhot 的帖子

好自由靠自己是指好多學生活動是由學生主導及組織,老師只是顧問;而學習上是指學生需要主動學習,多思考多閱讀,不可只靠等老師教。學生並非無皇管,學校依然有好多校規要遵守。

作者: HHaHHa    時間: 12-10-19 14:02

回復 khmama 的帖子

作者: ANChan59    時間: 12-10-19 14:24

longlokma 發表於 12-10-19 13:37
好自由靠自己是指好多學生活動是由學生主導及組織,老師只是顧問;而學習上是指學生需要主動學習,多思考多 ...
同意妳的分析及解說。

以這些頂級名校,是可以信頼。
作者: 霖霖B媽咪    時間: 12-10-19 17:29

longlokma 發表於 12-10-19 13:37
好自由靠自己是指好多學生活動是由學生主導及組織,老師只是顧問;而學習上是指學生需要主動學習,多思考多 ...

我問過身邊好多名校出身既學生, 上左中學, 老師既角色同小學好唔同. 名校生本身除了資質外, 自發力都比較強. 這是band 1生的特徵, 名校就更明顯.

至於樓主既擔心, 或對中學部既疑慮, 大可問下身邊上左中學部既家長, (有好多家長仲有小朋友讀緊小學部). 喇x既家長有好多都好nice, 好友善, 佢地薪火相傳既concept好強. 只要你肯問, 我相信大把家長願意解答.  
其實小學部學生對學校既歸屬感好強(不過我唔知點解 ), 所以, 除非學生成績好差, 或者操行有問題, 否則, 我相信絕大部份學生係希望直過馬路啊 !!!

作者: mirage    時間: 12-10-19 18:46

路過的 ,塔吓爹。個仔練咗咁多年九陽真經dry 到爆,咁係試SPCC 練下玉女素心劍法la,又乜理由又走去QC少林寺練易筋經。你話去maryknoll 練下峨嵋劍法就話。
作者: ANChan59    時間: 12-10-19 18:52

mirage 發表於 12-10-19 18:46
路過的 ,塔吓爹。個仔練咗咁多年九陽真經dry 到爆,咁係試SPCC 練下玉女素心劍法la,又乜理由又走去QC少林 ...
又啱喎,陰陽要調和。
作者: khmama    時間: 12-10-19 19:00     標題: 回覆:mirage 的帖子

去武當DBS耍太極都唔錯,但係blacklist咗,我諗除咗SPCC之外,都冇其他合適選擇。

作者: 霖霖B媽咪    時間: 12-10-19 19:38

只怕走火入魔!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5