教育王國

標題: 究竟要病到幾時 ? 白交學費到幾時? [打印本頁]

作者: ting-ma    時間: 12-10-26 16:23     標題: 究竟要病到幾時 ? 白交學費到幾時?

作者: breadbb    時間: 12-10-26 16:29

TING-MA…我都有呢個問題我仔又9月返學開始咳..星期5放學同佢睇醫生~星期6日好d返學星期一又咳住咁返黎…但佢從來都無燒~試過比佢休息2日..好返d返去..返黎又係咁…我覺得係要比佢慣左一個咁多人o既地方先得..放學時..個個都running nose..就算一個半個請左假..其他點都有d細菌..慢慢黎啦..等佢慣..or轉醫生睇下work唔work….我醫生就話唔關氣管事~但佢又係一咳開就咳勁耐..一無就無事半日

作者: LSFAN    時間: 12-10-26 16:31     標題: 回覆:究竟要病到幾時 ? 白交學費到幾時?

呢排d病菌好勢利 我個女都燒左五日 抗生素都轉過兩次 食左七日先好返~十月都睇左四次醫生

作者: gwlam    時間: 12-10-26 16:42

好返後快d打流感針啦,我個女打咗兩、三年,都真係有d用架。
作者: ting-ma    時間: 12-10-26 16:44

作者: cdleep    時間: 12-10-26 16:47

我個小朋友呢個星期又係咁,發燒、流鼻水、咳,咩都齊晒,都唔知幾時先開番。唉
作者: gwlam    時間: 12-10-26 16:49

ting-ma 發表於 12-10-26 16:44
好邪, 我就係今年星期六做噴nose 的流感疫苗, 星期日即病...
雖然醫生話未必關事...但好難唔亂想.
...
我又未試過噴雾式流感疫苗,但一般流感疫苗有流感反應唔奇,亦可能打流感疫苗前病毒已潛伏。

作者: ting-ma    時間: 12-10-26 16:53

作者: leungcnine    時間: 12-10-26 17:04     標題: ting-ma 的帖子

我個仔返左兩個月n班,病左多到我都唔記得五次定六次,好返冇乜咳再返學啦,放學回來又咳返轉頭!病假都多到唔記得請左幾多日,希望到k1時,不要再成日病!

作者: melonfans    時間: 12-10-26 17:06

我嗰個都係, 開學咁耐, 都病病地.  但係就無pn咁勁, 成2星期都返吾到學!

佢一開學就病, 去診所一個病人都無, 得我小朋友一個, 醫生都話咁快就病?!

暫時都無請過假!  

作者: 大白豬    時間: 12-10-26 17:47

ting-ma, 我囡囡和你囡囡同校, 我不明白為何小朋友返學時學校職員不幫他們量體溫, 小朋友發燒都讓他們返學. 可能有家長覺得我們過度緊張, 但見囡囡一次病得嚴重過一次, 真係好肉痛. 現在唯有多點帶她去跑步, 行山, 煲多些湯水給她, 希望增強她的抵抗力.
作者: ting-ma    時間: 12-10-26 18:15

作者: may273815238    時間: 12-10-26 18:46     標題: 引用:初番pn+都明白要經歷同病魔打仗的一疫,+但

原帖由 ting-ma 於 12-10-26 發表
初番pn 都明白要經歷同病魔打仗的一疫, 但真係好慘, 上次9月病要2星期先好晒, 但還好的是都叫有精神同肯食 ...
我個囡又係,照肺氣管炎,發燒咳流鼻水,吃抗生素咳水傷風葯。不過吃曬一個禮拜葯好翻曬,請左一個禮拜假,我好憎自己仔女唔舒服仲翻學,小朋友抵抗力差好易交叉感染咯。樓主你要同小朋友戒口,接下去呢個禮拜只比白粥或白飯,只飲白開水,記得

作者: denbchumama    時間: 12-10-26 18:49     標題: 回覆:gwlam 的帖子

我果個都係,開學到依家不停病,好返啲又病,好返啲又病,真係好折磨....
一直想幫佢打流感針,但係一直咁病,都無機會打!仲有唔係好明點解扣咗政府資助後啲診所收費咁參差?有啲$20,有啲扣完都要$250!有無媽媽知道啲針藥係咪一樣,還是有唔同藥廠出,貴啲嘅藥靚啲呢?响醫院打會唔會好啲?定係邊度打都一樣嘅呢?

作者: super1984    時間: 12-10-26 19:03

我想請問, 家陣係又食抗生素, 唔係又食抗生素, 小朋友已經唔肯食藥, 次次食到天一半, 地一半. 抗生素就不可以食下停下, 否則有抗藥性. 有病就有理無理請外援, 唔俾小朋友的自身抵抗力去試下. 小朋友變哂藥煲啦.
作者: flopsybunnies    時間: 12-10-26 20:33     標題: 回覆:ting-ma 的帖子

A very common situation, pray for your child. We can‘t hope all parents are considerate, sometimes depends on school policy so much. Get well soon and enjoy school life!

作者: flopsybunnies    時間: 12-10-26 20:36     標題: 回覆:大白豬 的帖子

加油! 家長和小朋友也要 “自強不息“, 抵抗疾病!

作者: leungcnine    時間: 12-10-26 21:54     標題: super1984 的帖子

我睇個醫生又係次次都配抗生素!激氣!

作者: sissysze    時間: 12-10-26 22:03     標題: 回覆:究竟要病到幾時

叫小朋友返學帶口罩,唔病都帶,因為人地唔帶唯有自己帶

作者: ting-ma    時間: 12-10-28 00:38

作者: ting-ma    時間: 12-10-28 00:41

作者: may273815238    時間: 12-10-28 09:56     標題: 引用:Quote:may273815238+發表於+12-10-26+18:46

原帖由 ting-ma 於 12-10-28 發表
上呼吸道感染都要介得咁清?? 唔係長胃炎喎?
唔係只係唔食生冷野都煎炸野咩??
佢已經冇胃口食野la..
最好就戒口,無胃口可以放少少醬油或鹽。你戒得口會快好好多掛

作者: vnghk0001    時間: 12-10-28 14:02     標題: 回覆:究竟要病到幾時 ? 白交學費到幾時?

有好多生果唔食得,因為太甜,番茄都唔得,連奶都會野痰。
食瘦肉粥,魚,唔好太濃就得啦,冇胃口可以食下蛋糕仔,唔洗一定要食飯,大人都冇胃口啦。

作者: maggiemai77    時間: 12-10-29 11:14

其實,呢個真系一個過程。。。我個在9月發左兩次燒,請左3星期假,白交學費吾系問題,但見到個仔真系好心痛好心痛。。。有一日我36小時無休息,因為佢時冷時熱,我驚姐姐無咁細心,但我真系堅持盡量吾吃藥(只會吃退燒葯),我個醫生系我朋友,佢好支持我,話真系吾系咁多mammy撐到最後,因為好多人見到個仔發燒或者咁耐吾好就好驚,寧願俾抗生素等佢快 d快好翻,想佢快d好翻先再慢慢調養身體,但系你地知吾知道,抗生素真系好大程度影響仔仔個身體,令他抵抗力變得很弱,下次更容易感冒發燒,除非d菌真系好犀利,否則,真系吾好用抗生素啊!
作者: maggiemai77    時間: 12-10-29 11:19

其實我都好激氣,點解d BB帶晒口罩,流晒鼻涕去翻學,問校長,校長話無辦法,好多媽媽要翻工,無人湊,求校長幫手。。。想一想,自己都系mamy, 我都相信佢地系必不得已!!!
作者: yfchoy    時間: 12-10-29 11:50

ting-ma 發表於 12-10-28 00:41
上呼吸道感染都要介得咁清?? 唔係長胃炎喎?
唔係只係唔食生冷野都煎炸野咩??
佢已經冇胃口食野la..
其實大家知唔知道咩叫上呼吸道感染呢?其實跟感冒很似,雖然小朋友病胃口會差,但如果因為咁而唔介得清啲,佢哋康復的程度亦相對慢。正如有媽媽說很多的生果都不能食,小女的兒科醫生更提醒期間要戒奶(或小奶),因為奶會惹痰,晚上瞓覺會令到小朋友好辛苦。真的唔肯飲水就開葡萄糖水。
作者: giant_japan    時間: 12-10-29 14:17     標題: 回覆:究竟要病到幾時 ? 白交學費到幾時?

My kids too

作者: ting-ma    時間: 12-10-29 14:28

作者: yfchoy    時間: 12-10-29 15:39

ting-ma 發表於 12-10-29 14:28
葡萄糖水-> 都甜喎, 係咪都唔應該飲?
奶好難介, 只可以減少份量
醫生話喺冇法辦之中既辦法,好過街外的果汁(有些小朋友唔肯飲清水但又怕佢哋脫水)。蕃茄唔食得就未聽過。奶就點都要小份量,因為真的很惹痰。我通常開稀一半。怕唔夠飽就食爛頭粥填肚。
作者: fungcarmen    時間: 12-10-29 22:18

有發燒和支氣管炎,真係是抗生素,唔係點殺菌!我個仔又轉天氣開始咳了成個幾月,醫生說是哮喘(反復的氣管炎/氣管敏感),嚇死我。現在咳下咳下又唔咳。你試下煲蘋果雪梨加1粒蜜早,當水給她飲。她因吃太多藥而MONK,西藥燥。或試試燉兩個雪梨1小時,給她飲水。水果最好,滋潤又有益。試試可以幫到她。
作者: LSFAN    時間: 12-10-29 22:44     標題: 回覆:fungcarmen 的帖子

細菌感染後果可以好嚴重 所以有時抗生素係必須

作者: ting-ma    時間: 12-10-30 01:04

作者: titanlow    時間: 12-10-30 11:44

經驗之談, 我用o既幾個方法....
1) 轉睇中醫, 清感冒又唔會影響胃口情緒
2) 食麥盧卡蜂蜜, 每早半tsp 增強抵抗力
3) 係飯/粥中加半tsp flax oil...改善氣管敏感

我兩個囡...一個k2, 一個k1, 無讀pn, 大囡讀k1時, 只請過2天假...不是沒病, 但可能fri 有流鼻水, 食兩劑中藥就攪掂...兩姊妹出世以來...只食過一次抗生素...我覺得真係循環, 西藥食到好...但身體又潺了...跟住又好快病, 又食西藥...沒完沒了...
作者: zoezoo    時間: 12-10-30 12:02

好天氣時, 帶小朋友做多啲戶外活動, 身體一定會好好多
作者: 大白豬    時間: 12-10-30 12:04

回復 titanlow 的帖子

我都想帶囡囡看中醫, 可否pm你個中醫info給我? Thanks.
作者: titanlow    時間: 12-10-30 12:40

我帶囡去位元堂睇, 又咁o岩夾到...其實佢地睇中醫大o架, 不過家庭中醫已退休, 剛剛才試o左位元堂o既, 又ok....我地睇馬鞍山o既位元堂, 朋友試過將軍澳坑口o既, 都一樣ok。
作者: ting-ma    時間: 12-10-30 13:51

作者: 開心小花    時間: 12-10-30 14:14

我個囡10月又係咁病, 上2星期請了4天假, 星期日又病過, 又請了2天假. 只係10月份, 睇了3次醫生. 氹佢食藥, 氹到我煩. 一食藥又無胃口食飯, 瘦了成個圈, 真係肉赤死我.
作者: yfchoy    時間: 12-10-30 14:36

titanlow 發表於 12-10-30 11:44
經驗之談, 我用o既幾個方法....
1) 轉睇中醫, 清感冒又唔會影響胃口情緒
2) 食麥盧卡蜂蜜, 每早半tsp 增強 ...
2) 食麥盧卡蜂蜜, 每早半tsp 增強抵抗力 <=小女兒科醫生都推介

作者: ting-ma    時間: 12-10-30 16:19

作者: yfchoy    時間: 12-10-30 17:33

ting-ma 發表於 12-10-30 16:19
真的加得落牛奶一齊飲嗎..? (我見d 介紹係咁講), 唔知會唔會肚痛呢?
醫生教我開水便可,冇話可以加奶。另外,飲用蜜糖亦要有些事需要留意,否則會失去功效(味道仍會存在)。蜜糖據說可以改善鼻敏感,但切記不能用鐵之類的用具接觸蜜糖(我連不銹鋼都唔敢用),可用膠、木、或"缸nga"之類。
作者: breadbb    時間: 12-10-30 18:23     標題: 引用:Quote:ting-ma+發表於+12-10-30+16:19+真的

原帖由 yfchoy 於 12-10-30 發表
醫生教我開水便可,冇話可以加奶。另外,飲用蜜糖亦要有些事需要留意,否則會失去功效(味道仍會存在)。蜜糖 ...
請問兩歲食得蜜糖未 如果食得 邊隻牌子好

作者: 大白豬    時間: 12-10-30 18:31

食得,我囡囡食comvita manuka honey 5+, 空腹食不溝水,食完才給她渴水。我自己鼻敏感很厲害,食了3個月開始有成效,之後有左和餵人奶所以停了。
作者: ting-ma    時間: 12-10-30 23:56

作者: 大白豬    時間: 12-10-31 08:12

囡囡食了3wks, 鼻敏感好了少少,會繼續食保健。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5