教育王國

標題: 有冇囝囡讀梗聖羅撒幼稚園? [打印本頁]

作者: SinmanL    時間: 12-11-2 00:00     標題: 有冇囝囡讀梗聖羅撒幼稚園?

作者: monkey妹    時間: 12-11-2 00:08

SinmanL 發表於 12-11-2 00:00
想問是否只有幼稚園是男女?之後直升是女校only另外升小學大多升那些?thanks
...

想問是否只有幼稚園是男女?--->對
之後直升是女校only--->小學是女校, 但不是讀幼稚園就可直升上小學的, 要跟派位制度的

作者: SinmanL    時間: 12-11-12 12:47

作者: clarakin    時間: 12-11-12 15:16

好似唔係『直升一條龍』, 要攪珠的...亦都唔係大機會架
我都係睇其他媽咪的post 講的, 因為我都想知讀聖幼上聖小的機會率??
作者: SinmanL    時間: 12-11-12 15:31

作者: 2PGirls    時間: 12-11-12 16:46

家長會校長同我地說20分入晒
作者: 2PGirls    時間: 12-11-12 16:49

我講緊係往年.  今年小女K3, 今個月26號就係自行分配結果, 到時就知道今年成績如何
作者: Mimmy    時間: 12-11-12 17:34     標題: 回覆:有冇囝囡讀梗聖羅撒幼稚園?

小學部係津校,理論上實際上幼稚園生要上小學部其實也沒有特別優勢,因為都係同街外人一齊交表分數較高就機會大,同分也只是抽籤,到大抽獎也只是由教育局安排。小女讀k2,由上年開始k1由5班變成6班,即多左30人,以往都有唔少幼稚園生會選擇自己小學,但人數現在多了30人,即使唔會30人都同樣選回自己小學部,也好可能多了10個8個幼稚園生去選,照這推論20分去抽機會應該比以往低。但不計升小因素,這也是一間不錯的學校,如你一家是教友,應該會覺得更好,在宗教培育上學校的確放很多心機

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5