教育王國

標題: 世襲生侵蝕小一分配學額 [打印本頁]

作者: cccbaby    時間: 12-11-27 08:52     標題: 世襲生侵蝕小一分配學額

Quoted from 星島

作者: carchu12    時間: 12-11-27 09:04

cccbaby 發表於 12-11-27 08:52
Quoted from 星島
Thank you!
等我cut出黎先﹗

http://www.singtao.com/yesterday/loc/1127ao03.html

(星島日報報道)小一入學自行分配學位昨日揭盅,近五萬名適齡學童參加自行分配學位,較去年增加四千人,成功獲分配學額的比率僅四成三,跌至十五年新低。有地區名校指今年循「世襲生」獲分配學額的數目大增,嚴重侵蝕統一派位學額的情況,預計有二十一個統一派位學額被佔用,令統一派位階段的競爭會更趨嚴重。資助小學校長會主席梁兆棠建議,當局可成立工作小組諮詢各界意見,討論是否有需要調整機制。
  據現行小一入學自學分配學位機制,每所小學規定動用約一半小一學額在此階段收生,餘下學額則透過統一派位分配。油地天主教小學原本只提供七十五個自行分配學位,但因今年透過「世襲」關係取錄的學額佔六十六個,

「非世襲生」佔三十個,令首階段共取錄九十六人,變相佔用了二十一個統一派位學額。
  油地天主教小學校長朱立強指,今年該校收到二百六十七份自行分配學位申請,當中六十六個透過「世襲」關係獲取錄,餘下二百零一人則按計分制甄選,「今年要二十分或以上,才有份抽籤競逐三十個『非世襲生』學額。」
  朱立強又指,據該校數據顯示,在首階段憑世襲制入學的比率是持續上升,近三年取錄的『非世襲生』都維持在三十個左右。他分析,「○三年沙士後出生率逐漸回升,家長不止生一個,加上家長信任學校,又不考慮申請直資學校的話,自然會循『世襲』途徑申請入學。」
  對於有家長認為世襲制不公,朱立強指教育局當初制訂機制時,考慮到家長方便照顧學生的因素,是無可厚非,「不同持份者都有自己的看法,我站於校長立場,會建議當局在計分制以外撥出兩成學額讓學校自行甄選學生,讓資助和津貼小學也可透過揀選學生的質素,從而提升學校水平。」
  昨日早上八時許,不少家長前往心儀小學查閱自行分配學位結果,從英國回留返港的謝太,為女兒申請入讀瑪利諾修院學校(小學部),但不獲取錄,她質疑現行機制令學額競爭非常激烈。
  另一位為女兒申請入讀油地天主教小學的關太,表示在計分制下即使獲二十分,但最終同樣不獲取錄,唯有考慮安排女兒入讀直資或私立學校。
  身兼資助小學校長會主席的香港教育工作者聯會黃楚標學校校長梁兆棠認為,「現行計分制運作多年,建議當局可成立工作小組諮詢各界意見,討論是否有需要調整機制。」他估計,現時佔用統一派位學額取錄世襲生的學校,多為各區受歡迎小學,以全港十八區平均有兩、三所這一類小學推算,估計全港約有四十所受歡迎小學,其統一派位學額已被世襲生侵蝕。

作者: cccbaby    時間: 12-11-27 11:11

Thanks. Time to reform. This old system does not apply to our time. Be fair and justice. Convenience (方便照顧) is not an excuse for depriving the right of fair competition. For conveniening one, we lose our chance of getting into a ideal school. Even worse is the old girl and old boy marks. We don't live in a class system. Why would my primary school can affect the next generation?
作者: dolala    時間: 12-11-27 11:19     標題: 回覆:世襲生侵蝕小一分配學額

其他小學好多飛仔飛女乎?

作者: dolala    時間: 12-11-27 11:21     標題: 回覆:世襲生侵蝕小一分配學額

仲有,讓子女同在一間小學就讀,是便民措施。和那些校友世襲分數不能相提並論。

作者: 4eyesDad    時間: 12-11-27 11:31

世襲?
今時今日,重有世襲,特區政府,匪夷所思!
自行分配學位制度,直資名校小一收生政策,用納稅人錢,實行世襲制度,人神共憤!
下次香港的奧運代表,不如找前奧運選手的子女做代表,繼續落實世襲政策,好嗎?
作者: cccbaby    時間: 12-11-27 11:34

便民措施or 擾民措施。方便了世襲,其他小朋友失去了入心儀學校的機會。
作者: oooasis    時間: 12-11-27 11:35

人人都有母校,讀返自己間學校咪有世襲分,何來不公平?
你唔想讀自己間母校用唔到就叫不公平?
作者: avaya    時間: 12-11-27 11:37

Very unfair system.   It is already very difficult to get into private/DSS/Intl schools nowadays.  Now even chances to get into govt/subsidiary schools are like this... terrible.  I regret to have kids in HK....
作者: kerkermui    時間: 12-11-27 11:38

oooasis 發表於 12-11-27 11:35
你唔想讀自己間母校用唔到就叫不公平? ...

唔係唔想~ 係我間母校已經無咗!我相信好多人都好似我咁,根本無得用呢10分!
作者: dannyyau302    時間: 12-11-27 11:39     標題: 引用:人人都有母校,讀返自己間學校咪有世襲分,

原帖由 oooasis 於 12-11-27 發表
讚同! 我有3個小孩,唔通考三次呀!

作者: bighead9849    時間: 12-11-27 11:39

回復 oooasis 的帖子

我想讀都無, 我同我太太間母校都被人殺左.....
殺左就乜分都無, 咁對我又公唔公平??

作者: dolala    時間: 12-11-27 11:42     標題: 引用:便民措施or+擾民措施。方便了世襲,其他小

原帖由 cccbaby 於 12-11-27 發表
該帖被管理員或版主屏蔽,或作者被禁止/刪除
都係個句,其他學校全部都係係豆腐渣或爛仔開的?點解不可以接受?

作者: dolala    時間: 12-11-27 11:44     標題: 引用:回復+oooasis+的帖子 我想讀都無,+我同我

原帖由 bighead9849 於 12-11-27 發表
所以應該把「兄弟姊妹同校」加分和校友世襲加分分開處理。

作者: cccbaby    時間: 12-11-27 11:47

Put it this way. If one is a slave, I give his next generation a prioprity of being a slave. Is it fair? That is how a class system runs and how to stay a group of ppl within same classes from time to time.

作者: oooasis    時間: 12-11-27 11:50

kerkermui 發表於 12-11-27 11:38
唔係唔想~ 係我間母校已經無咗!我相信好多人都好似我咁,根本無得用呢10分! ...
我都無母校,但我唔會因此而覺得人地有母校就係不公平。
好多人爸爸係名男校,但生左囡囡,又用唔到,唔通又話唔公平。

好多人第一胎女仔,入女校,第二胎男仔,無首名分,又無得跟家姐入讀,得10分,唔通又唔公平。
取消世襲分,之後就是取消宗教分,然後是首名子女分,最後取消埋是哥哥姐姐入讀必收
最後全港一起大抽獎,難道就是公平?

作者: dannyyau302    時間: 12-11-27 11:53     標題: 引用:回復+oooasis+的帖子 我想讀都無,+我同我

原帖由 bighead9849 於 12-11-27 發表

我想讀都無, 我同我太太間母校都被人殺左.....
我咪又係殺校,都係交託第2輪大抽獎決定。投考私校只怕统一派位差有後備補上。不是等好運降臨,港童教育是全亞洲最競爭激烈的戰場。

作者: mch411    時間: 12-11-27 11:55

dolala 發表於 12-11-27 11:44
所以應該把「兄弟姊妹同校」加分和校友世襲加分分開處理。

agree, 如果兄弟姊妹唔同校, 淨係湊返學放學已經好頭痛
如果d小朋友讀三線小學, 細佬妹世襲位入, 相信唔會有人吠

作者: isila    時間: 12-11-27 11:57

呢度講o既世襲,唔係講梗有阿哥家姐讀梗而收埋細佬妹咁咩?唔關家長係咪校友o個5分事喎
作者: cccbaby    時間: 12-11-27 11:57

第一胎有分 is okay. At least, everyone can entitle since you must have first kid before second.
Religious is okay. Religious is part of the school circulum.
作者: jojkwok    時間: 12-11-27 11:59

同校兄弟姊妹的世襲是很合理的....

不過舊生家長就的確有爭議空間, 好似"油天"咁... 拎左三十個位出黎, 全部都廿分先入到場抽.... 咁十五分個D真係, 到叩門又話要"誠意"分, 咁十五分D家長點算...

現階段唯一改善空間 : 多拿出來的學位, 就算家長舊生爆額, 都要有一定額度分配比十五分參與.....

作者: dannyyau302    時間: 12-11-27 12:00     標題: 引用:Quote:kerkermui+發表於+12-11-27+11:38+唔

我都無母校,但我唔會因此而覺得人地有母校就係不公平。
好多人爸爸係名男校,但生左囡囡,又用唔到,唔通 ...
考唔到咪唔公平喔! 殺哂低級學校改由名校管理,又或者全港最勁十間開分校,咁人人讀名校,唔駛爭,讀到癲。

作者: isila    時間: 12-11-27 12:00

萬名世襲生蠶食小一學額
【東方日報專訊】下學年小一自行分配學位結果下周一公布,適齡學童人數大增近四千二百人,學生獲派心儀學校的成功率降至百分之四十三點三,創十五年新低。當中「世襲生」、即有兄姊或父母在報讀學校就讀或工作者進一步蠶食學額,逾一萬人獲得該類學額,較去年增逾八百人。

作者: gloryglory13    時間: 12-11-27 12:02

呢個世界一定有人主觀覺得自己冇就是不公平
冇左母校唔關計分制事喎

作者: oooasis    時間: 12-11-27 12:03

dannyyau302 發表於 12-11-27 11:53
我咪又係殺校,都係交託第2輪大抽獎決定。投考私校只怕统一派位差有後備補上。不是等好運降臨,港童教育是 ...
競爭激烈,是因為父母都想爭最好的學校比仔女。如果個個父母都就近入學,不buy名校,又點會今時今日咁?
香港的小一學位難道少過小一學童嗎?人人都有書讀,爭的不是學位,而是名校學位。
所以唔好話香港有問題,而是父母的心態,選擇,造就今日的所謂“戰場”
當然,想仔女入讀好學校是好合理的,我都想,但既然大家都想,就要接受呢個挑戰,而不是去抱怨制度沒有傾向自己。

作者: isila    時間: 12-11-27 12:05

well said!
作者: oooasis    時間: 12-11-27 12:06

jojkwok 發表於 12-11-27 11:59
同校兄弟姊妹的世襲是很合理的....

不過舊生家長就的確有爭議空間, 好似"油天"咁... 拎左三十個位出黎, 全 ...
你話合理,到時候又會有人話:你地一家人想霸晒咁多個學位呀!你阿哥已經讀到名校了,細佬又讀,阿妹又讀?比d機會其他家庭小朋友喇。
點都會有人話唔公平的。

作者: cornybear    時間: 12-11-27 12:07

似乎有好多家長仲未完全了解整個系統就投訴唔公平,有兄姐讀緊就屬於必收生,我唔覺唔公平囉,唔通真係阿大讀a校,阿二讀b校,阿三讀c校就叫公平?講真,如果唔夠分,仲有第三輪大抽獎,機會人人平等,入唔到只可以講句自己唔夠運,如果真係想入咁咪叩門囉,每間學校都有叩門位架喇.又或者如果覺得呢個大抽獎咁唔公平,咪去考私校或直資囉,咁已經好公平喇!
作者: brrbaby2007    時間: 12-11-27 12:13

oooasis 發表於 12-11-27 12:03
競爭激烈,是因為父母都想爭最好的學校比仔女。如果個個父母都就近入學,不buy名校,又點會今時今日咁?
香 ...

其實我唔係好明,今年近五萬名適齡學童參加自行分配學位已如此,龍年十幾萬人出生,較6年前double都有吧,雙非來港讀書多於預期,政府係咪夠位架
作者: cyclamen    時間: 12-11-27 12:15

我覺得有哥哥姐姐就讀有分加理解但爸爸媽媽係舊生都加分有點兒羅
作者: dragonball0301    時間: 12-11-27 12:19     標題: 引用:Quote:kerkermui+發表於+12-11-27+11:38+唔

作者: cccbaby    時間: 12-11-27 12:24

不是抱怨。而是爭取平等機會,公平競爭!
作者: gk678    時間: 12-11-27 12:32

其實取消左 "校友分", 我地d 仔女同兩非仔女仲有咩分別?

基本上每個小朋友都有兩間學校有 "校友分", 如果咁都叫唔公平, 大6 果D 就黎同我地講公平.
作者: marcuscyrus    時間: 12-11-27 12:32

其實有冇數據睇到全港小一生(包括雙非)vs全港小一學額。
一直我都覺得小一入學機制尚可,有計分,有抽獎,有叩門,仲可以考私立/直資,須知道始終冇一個system係會人人都覺得公平,但現行的起碼都算顧及每一層面的stakeholder。但現在是否有很多可動用的學額被雙非佔去呢?其實失望的不止求入名校的一群,還有北區希望就近入學的家長。今早讀報還知道連雙非都有弟妹來了,以前大學有來自國內的同學,他說他付的學費是比本地人貴的,我覺得這還合理,但現在連免費教育也要跟他們分享,說不通,除非是那些有在香港交稅的
補返個利申先,我仔讀私小

作者: chulay    時間: 12-11-27 12:38

回復 cornybear 的帖子

Totally agree .... 所以我冇參加自行同大抽獎, 最後靠實力扣門成功(津校).
作者: cornybear    時間: 12-11-27 12:41

回復 chulay 的帖子

冇錯,實力好緊要!無論喺邊一類嘅學校,校長一定會無任歡迎所有有實力嘅小朋友!
作者: Mbaby    時間: 12-11-27 12:42

現讀生&舊生既分真係唔可以cut, 人哋真係同母校有關係麻!
我話應該cut 宗教分, 攞住宗教分想入邊間就報邊間, 同間學校一d 關係都無,
只憑同一宗教信仰就入到去讀, 唔公平囉!  (不喜勿插)

作者: simpleway    時間: 12-11-27 12:46

作者: hadwinboy    時間: 12-11-27 12:51

marcuscyrus 發表於 12-11-27 12:32
一直我都覺得小一入學機制尚可,有計分,有抽獎, ...
非常同意! 我以overseas student 身份去外國讀書, 交的學費是local student 的幾賠. 我同意, 因為我對當地社會沒有貢獻沒有交稅, 我只是慕名他們的教育系統, 那當然要付出了. 但現時雙非家長可以同等條件爭奪免費學位. 訪問一個雙非家長她還要說可令香港經濟受惠

作者: miutang    時間: 12-11-27 13:02

回復 hadwinboy 的帖子

問題出於張出世紙... 佢地係"康講"人黎架...要搞就搞最核心問題先啦.
作者: lyhv    時間: 12-11-27 13:04

simpleway 發表於 12-11-27 12:46
名校之所以成為名校, 與普通學校有分別, 其中一個重要原因是有一班極之忠誠的校友, 要人出人, 要錢出錢, 對 ...
一間好學校嘅成績又係點黎?  當一眾人爭崩頭搶名校時,又有無人會感謝師兄姊們的付出?

作者: lyhv    時間: 12-11-27 13:08

hadwinboy 發表於 12-11-27 12:51
非常同意! 我以overseas student 身份去外國讀書, 交的學費是local student 的幾賠. 我同意, 因為我對當地 ...
但老實講,當無宗教分,又有幾多係生兩個或以上都係雙非?  咁果班人頂龍都係15分,其實在自行裡會搶了幾多位?

作者: cccbaby    時間: 12-11-27 13:19

lyhv 發表於 12-11-27 13:04
一間好學校嘅成績又係點黎?  當一眾人爭崩頭搶名校時,又有無人會感謝師兄姊們的付出?

...
如果感謝有好多方法,不等於要offer a seat. 再者,會否是掉轉是師兄姊多謝母校?
作者: Eunicecat    時間: 12-11-27 13:20

回復 marcuscyrus 的帖子

Agree with you~
作者: marcuscyrus    時間: 12-11-27 13:22

lyhv 發表於 12-11-27 13:08
但老實講,當無宗教分,又有幾多係生兩個或以上都係雙非?  咁果班人頂龍都係15分,其實在自行裡會搶了幾多 ...
大o個個可能之前抽獎入。實際數字我都唔清楚,但其實我最替北區那班家長不值,可能本來15分都ok的學校,因為雙非將佢地迫左去大埔,大埔o個d又迫左去沙田,沙田o個d就迫出去九龍,現時看來,港島區的仍然安全

作者: Eunicecat    時間: 12-11-27 13:23

marcuscyrus 發表於 12-11-27 12:32
一直我都覺得小一入學機制尚可,有計分,有抽獎, ...
Agree with you~

作者: gattermond    時間: 12-11-27 13:23

名校世襲制係一度防線 , 家長係 old boys / old girls 多 5 分係防止雙非搏到大霧入到一件再生一大 "dou" 去瓜分香港人資源
我估除左極小例子 , 大部份入到 MCS & LSPC 都係香港人
與其話計分唔公平 , 不如話統一派位制度唔健全
每年 MCS & LSPC 平均有三四千個 applications , 加埋成 8,000 人 , 香港出生率都係幾萬 , 乜原來有 20% 新生 BB 係住係 Kowloon Tong 同 Kowloon City ga..... 呢區低密度 wor , 住到0甘多人咩
作者: marcuscyrus    時間: 12-11-27 13:28

gattermond 發表於 12-11-27 13:23
名校世襲制係一度防線 , 家長係 old boys / old girls 多 5 分係防止雙非搏到大霧入到一件再生一大 "dou"  ...
3-4千個是乙部申請還是也計甲部?去年我兒子也抽甲部ls,我們並非住九龍城區

作者: chunsamyuen    時間: 12-11-27 13:30

作者: lyhv    時間: 12-11-27 13:37

chunsamyuen 發表於 12-11-27 13:30
應該增設有3粒星香港永久居民,有分加.
如:
雙方都係港人=10分, 單方=5分, 雙非=0分之類. 那就公平一點. ...
咁有父母係殺人犯,強姦犯,或犯過案,要唔要倒扣?  
作者: lyhv    時間: 12-11-27 13:43

marcuscyrus 發表於 12-11-27 13:22
大o個個可能之前抽獎入。實際數字我都唔清楚,但其實我最替北區那班家長不值,可能本來15分都ok的學校,因 ...
唔係爭雙非,只係覺得到底實情有幾多雙非係大嗰個入左,而弟妹係必收嘅情況下入,正苦應該有實數,我只係懷疑有無大家想像中咁大...香港家下大多怨氣,我覺得正苦都有需要公佈數字同為黎緊統一派位做好準備~~
作者: marcuscyrus    時間: 12-11-27 13:47

lyhv 發表於 12-11-27 13:43
唔係爭雙非,只係覺得到底實情有幾多雙非係大嗰個入左,而弟妹係必收嘅情況下入,正苦應該有實數,我只係懷 ...
我正是想找出這個數據,究竟問題出在哪裡。我自己的想法就是要爭名校那些,應該自己去承受風險,爭唔到亦不要怨,孩子有能力,就去插班。
但我從新聞裡所見其實最慘就是北區那些,人家根本就不是要爭名校,都是想原區就讀的,卻被迫去跨區,多一個雙非就是少一個機會。

作者: mlleung    時間: 12-11-27 13:48

oooasis 發表於 12-11-27 12:03
香 ...

我哋參加得呢個遊戲就要接受遊戲規則, 可以選擇唔參加, 去用實力考直資or私校, 要明白參加得就係要靠運氣. 大抽奬對我嚟講只係backup, 我只係選咗一間近屋企既地區學校, 因為小朋友interview表現唔好, 全軍覆沒, 大抽獎係我最後選擇. 對我嚟講只要間學校校風好, 小朋友返學開心, 就係好學校.

作者: cccbaby    時間: 12-11-27 13:52

名校世襲制係一度防線 , 家長係 old boys / old girls 多 5 分係防止雙非搏到大霧入到一件再生一大 "dou"  ...
看看今天報紙,雙非也玩世襲了!
作者: oooasis    時間: 12-11-27 13:54

基於人權,公民權益等等原因,基本上是無可能禁止雙非來香港讀書,更加無可能因為父母不是港人就低分(就好似之前都有人話,父母殺人犯唔通小朋友就要倒扣?)
所以世襲是唯一可以保障大部分香港小朋友多5分,而優先於雙非的制度。
作者: dlee_ca    時間: 12-11-27 13:59

had been killed.
作者: lyhv    時間: 12-11-27 13:59

marcuscyrus 發表於 12-11-27 13:47
我正是想找出這個數據,究竟問題出在哪裡。我自己的想法就是要爭名校那些,應該自己去承受風險,爭唔到亦不 ...
家下報紙可以為聲音,為銷量,而登死者被燒死嗰樣,又可以因為救護人員攞起塊布遮住傷者而去投訴有礙知情權,政客又可以跟住做野,所以都係果句,希望正苦可以早D公佈數字,免除公眾疑慮,同埋為黎緊嘅統一派位做準備!
作者: kirstyau    時間: 12-11-27 13:59

仲有個雙非話唔係欠左我地, 大家都係中國人, 香港又細,D野又唔好食,都唔係好想係度住 咁你咪快D X返上去,食D黑心食物!
作者: cccbaby    時間: 12-11-27 14:01

oooasis 發表於 12-11-27 13:54
基於人權,公民權益等等原因,基本上是無可能禁止雙非來香港讀書,更加無可能因為父母不是港人就低分(就好 ...
世襲亦soon become 皇蟲用黎保障皇蟲後代防止港童入侵的工具。
作者: oooasis    時間: 12-11-27 14:07

cccbaby 發表於 12-11-27 14:01
世襲亦soon become 皇蟲用黎保障皇蟲後代防止港童入侵的工具。
如果你所謂的“蝗蟲”,由細係香港讀書長大,大個之後係香港工作結婚生小朋友。咁佢的後代係香港讀書,又有咩問題,咪一樣是香港小朋友。

所謂蝗蟲,係因為父母根本唔係港人,而又要享用香港福利的。而不是佢祖上來自大陸就叫蝗蟲。

作者: bigboy129    時間: 12-11-27 14:09

回復 bighead9849 的帖子

被人殺得,你都唔會去讀啦。

作者: lyhv    時間: 12-11-27 14:12

oooasis 發表於 12-11-27 14:07
如果你所謂的“蝗蟲”,由細係香港讀書長大,大個之後係香港工作結婚生小朋友。咁佢的後代係香港讀書,又有 ...
我唔係新界班土皇帝嘅子孫,原來我都係蝗蟲後代...
作者: dolala    時間: 12-11-27 14:15     標題: 回覆:世襲生侵蝕小一分配學額

其實有該區住址可以加分,已經可以保障當區居民子女利益了!

作者: avaya    時間: 12-11-27 14:22

I wish my kid could go to my old school, but it has changed to direct subsidies school and therefore they no longer participate in this discretionary/central allotment.   
作者: mebebe    時間: 12-11-27 14:23     標題: 引用:我覺得有哥哥姐姐就讀有分加理解但爸爸媽媽

原帖由 cyclamen 於 12-11-27 發表
Totally agree!!!!

作者: 4eyesDad    時間: 12-11-27 14:28

人人都有母親,個個由母親親自教,不用出外上課,公平嗎?
你唔想母親親自教,要集體辦學,公平嗎?
學校的目的是延續封建制度嗎?
學校的目的是推動社會發展,推動文明嗎?
封建制度如何推動社會發展,推動文明?
請問那個文明社會,還有小一世襲入學制度?

作者: avaya    時間: 12-11-27 14:30

Mbaby 發表於 12-11-27 12:42
現讀生&舊生既分真係唔可以cut, 人哋真係同母校有關係麻!
我話應該cut 宗教分, 攞住宗教分想入邊間就報邊間 ...

100% support!   Those with the same religion got 5 more marks and this is a kind of religious discrimination.  Also lots of parents use this system and therefore joined the religion.  Do they actually believe in that religious values?  Well.... most of them are just using it as a tool to get their kids into those schools with religious background!  
作者: KA713    時間: 12-11-27 14:30

每個游戲都有佢個規則,除非唔玩,否則為有死跟.....
但都應該接受吓民意作出合時代的收改
最好就你非本地永久居民限制權利
交稅但冇"物"應有的福利都唔知交離為"物"!?
作者: littlecarey    時間: 12-11-27 14:36

每個小朋友都應該有同等機會入讀任何一間小學,就算方便照顧,都應該只限同區,點解一定要同校啫
所以父母世襲唔公平,宗教分唔公平,哥哥姐姐讀緊,細佬妹必收更加唔公平,最公平係好似幼稚園收生一樣,學校interview決定收邊個
作者: cccbaby    時間: 12-11-27 14:37

oooasis 發表於 12-11-27 14:07
如果你所謂的“蝗蟲”,由細係香港讀書長大,大個之後係香港工作結婚生小朋友。咁佢的後代係香港讀書,又有 ...
I am talking about 大陸班蝗蟲,睇今日新聞啦。而家佢哋晌北區利用世襲條rule,攪埋細佬妹入學。反而香港小朋友入唔到
作者: 4eyesDad    時間: 12-11-27 14:43

世襲制係一種不公平,不文明的制度。
係教育部門,保護自身及身邊利益而設計的。

作者: gattermond    時間: 12-11-27 14:46

avaya 發表於 12-11-27 14:30
100% support!   Those with the same religion got 5 more marks and this is a kind of religious discr ...
咁不如話叫個小朋友返天主教學校上聖經堂走堂....
一間天主教學校其中一個任務係傳教
無論你出世係天主教 , 中途加入 , 定為目的入教 , 主係歡迎你
如果連教都唔 try 0下去信 , 仲乜要比個小朋友讀天主教學校 , 就係為名氣?
你知唔知每年去 church 做感恩祭 , 有一半以上唔係教徒的學生去 church 坐 ga ja
呢個場面係咪教會想見到 , 係咪想話比神父聽佢傳教不力??

作者: oooasis    時間: 12-11-27 14:51

都係果句,無一種制度可以令所有學童都入讀父母心儀的小學。
永遠都有人得意,有人失意,就算大抽獎都一樣,
所謂公平,就是全港小朋友都靠運氣分配去唔知邊區,唔知邊間,唔知教學理念的學校,難道就是公平的代價?
又或者全港面試收生,谷死班幼稚園學生?
靠能力,又何嘗不是對智商高的小朋友有利,對智商低的小朋友不公平?

現在的制度,有人靠成績,有人靠面試,有人靠世襲,有人靠宗教,有人靠人事,有人靠扣門,有人靠地址,有人靠運氣,已經是考慮得相當全面,將資源分配相當平均的制度了。
作者: 4eyesDad    時間: 12-11-27 15:09

oooasis 發表於 12-11-27 14:51
都係果句,無一種制度可以令所有學童都入讀父母心儀的小學。
永遠都有人得意,有人失意,就算大抽獎都一樣 ...
我們要的,不是一種可以令所有學童都入讀父母心儀小學的制度;我們要的,是一個公平的制度!

作者: CHIHIMNAM    時間: 12-11-27 15:12

回復 4eyesDad 的帖子

咁你認為什麼制度才公平?
作者: cccbaby    時間: 12-11-27 15:14

4eyesDad 發表於 12-11-27 15:09
我們要的,不是一種可以令所有學童都入讀父母心儀小學的制度;我們要的,是一個公平的制度!

...
Correct!公平制度之下競爭。
作者: 4eyesDad    時間: 12-11-27 15:18

"...現在的非洲草原,有動物靠重量,有動物靠技能,有動物靠數量,有動物靠體型,有動物靠智慧,有動物靠毒藥,有動物靠牙齒,有動物靠運氣,已經是考慮得相當全面,將資源分配相當平均的制度了。"

作者: ANChan59    時間: 12-11-27 15:29     標題: 回覆:dragonball0301 的帖子

到時他們又改口風,轉返支持世襲。

冷眼旁觀這麼多年,私心>>公平,公平只是幡子。

作者: simpleway    時間: 12-11-27 15:30

作者: simpleway    時間: 12-11-27 15:32

作者: greatli    時間: 12-11-27 15:51     標題: 引用:Quote:Mbaby+發表於+12-11-27+12:42+現讀生

原帖由 avaya 於 12-11-27 發表
100% support!   Those with the same religion got 5 more marks and this is a kind of religious discr ...
對不起,不能認同“most of them".... 起碼我及身邊的朋友不是用這個原因去信教!

作者: bcw    時間: 12-11-27 16:50

作者: Jen123    時間: 12-11-27 16:52     標題: 回覆:greatli 的帖子

我相信很多信教的人是真心吧!但是當這 5 分可能成為決定性的時候,一定會有人批評和懷疑這種做法,我同時在這裡見其他很多家長批評世襲以致其他加分的制度,我本身是 100% 的香港人,伴侶也是,我自行只有15 分,失敗了,心裡不是味兒,對於教育局亦十分失望,原因很多,不能詳盡,不過,如果是單非,我不想討論,始終有一半是香港人,但是如果是雙非,我就覺得值得深思,作為中國人,大家應該同氣連支,但是,如果要將這裡細小的資源繼續瓜分,問題必須正視,當年香港是越南難民第一收容港,他們當中不少生下子女,即使亦有出世紙,唯他們最終都要遣返,因為他們根本不屬於這裡,正如雙非兒童,應該各返原籍,各自返回各自省份尋找一級名校就讀,將來長大成人再報效國家,中國國力日強,經濟起飛,連航空母艦都可以製造,無理由無出色的小學去接收雙非的千金和公子呀,好像北京大學,清華大學是世界有名的,何須來這處彈丸之地和一班土生土長的香港人爭學位,床位呢?

作者: gigi1227    時間: 12-11-27 16:53

marcuscyrus 發表於 12-11-27 13:47
我正是想找出這個數據,究竟問題出在哪裡。我自己的想法就是要爭名校那些,應該自己去承受風險,爭唔到亦不 ...

我便是只想原區(北區)讀, 自行失敗了, 又要等待大抽獎, 我不想跨區或安排到沙頭角/打鼓嶺就讀...6月1日便知道了

你話自行有無俾雙非港童成功, 一定有, 報首名子女(你信唔信佢地首名), 15分啦, 報宗教學校咪信埋教又多5分
咁事實雙非港童有就讀權利呀嘛, 都接受啦, 作為本地人相信希望有優先入讀的權利

教署話, 呢個小一只係考慮學生資格呀嘛.....鬼理乜非物非咩.....

兄姐就讀必收/父母兄姐畢業/在職/同宗教...ETC都有加分啦

有人又會話, 你要諗下自己點解會輸, 入得自行統一預左架啦,
咩裝備好去考直資/私校/出國囉......

未有學位的家長加油!

作者: mirage    時間: 12-11-27 17:48

本人沒有信教,但我覺得辨學團體給予同一宗教的小孩五分冇問題喎,人地早至百多年前已有心辦學,以教育間接宣教又創立了咁多好學校,想收番相同信仰的學生無可厚非。如果連津考也要in ,LS /mcs/St Joe 咪又分分鐘過萬將form,到時咪大把人又蝦又蟹!
作者: kambobo2003    時間: 12-11-27 17:54     標題: 回覆:oooasis 的帖子

作者: kambobo2003    時間: 12-11-27 17:57     標題: 引用:Quote:dannyyau302+發表於+12-11-27+11:53+

Agree

作者: dragonball0301    時間: 12-11-27 18:03     標題: 引用:回復+4eyesDad+的帖子 咁你認為什麼制度才

作者: cccbaby    時間: 12-11-27 18:07

既然政府現時有施展阻止雙非生仔政策,點解唔阻止雙非侵佔學位。
作者: CoffeeCake    時間: 12-11-27 18:08

greatli 發表於 12-11-27 15:51
對不起,不能認同“most of them".... 起碼我及身邊的朋友不是用這個原因去信教!

...

我n咁多年前自己都係小朋友時已洗左,當時邊會知,今時今日,同宗教有so!我話,不如宗教分都要睇埋世襲,睇你係咪報小一前”突然”變左同宗教!
又或者,不同宗教既人有無考慮過,教會點解要花資源辦學??佢有理由話佢係想開間學校教育自己教友後代喎!
(利申:我同教會學校反而無收我小朋友,不同教會的卻收了!)

作者: Gerard    時間: 12-11-27 18:10     標題: 引用:似乎有好多家長仲未完全了解整個系統就投訴

作者: CoffeeCake    時間: 12-11-27 18:15

我都贊成父母係港人可以加分,單非少d分,雙非零分!
正如外國學校d熱門科如醫科,都會極少放位比非本國人讀一樣。
作者: bcw    時間: 12-11-27 18:40

作者: ANChan59    時間: 12-11-27 21:31

回復 CoffeeCake 的帖子

同意。
其他家長有興趣,可以到Wiki查看香港教育,了解香港教育歷史,明白教會辦教育,教育局都未成立。現在因果對調,妹仔大過主人婆,是非曲直顛倒了。

作者: Jen123    時間: 12-11-27 21:59     標題: 回覆:ANChan59 的帖子

我本人女兒得 15 分,自行派位落選了,內心多少都失望的,連日在這裡見其他家長表達了很多不同的意見,即使意見各有不同,部分偏激,亦有部分帶有敵意,其實都只不過是為自己的下一代徬徨吧!誠然,教會對辦學確實付出很多,例如真光,「爾乃世之光」,一百年前,傳教士在廣州成立學校,教育婦女,讓中國女子能夠接受教育,兩間華仁中學培育過無數的精英,神父在校內居住,以身教,幫助過無數的小童,青年,這一切一切,功在社績。可惜,落在今日功義和細利,兼且競爭十分激烈,致令我們無法冷靜和客觀看待事情,如果每人都能夠入讀心儀的小學,大家就能夠放下誠見,什麼世襲,宗教,父母職業,兄弟姊妹,和其他什麼單非,雙非的因素就能夠不作計較,可惜,現實終歸現實,這些問題不是始於今天,既然無法改變,唯有逆思考,裝備自己的小朋友,好好努力,用最好的成績去證明自己即使只有 15分,也能夠「頂天立地」,和「出人頭地」,亦只有這樣,才能夠令你的子女日後具備世襲的能力,使他(她)們的下一代可以不再受這個爭議但無可選擇的制度綑綁下去。

作者: ANChan59    時間: 12-11-27 22:07

回復 Jen123 的帖子

我十分認同你的論點,你能夠冷靜分析,總結,必定是最後的贏家。

作者: Jen123    時間: 12-11-27 22:25     標題: 回覆:ANChan59 的帖子

實在,最後大家心儀的學校,都是同一間,校訓:「明德格物」。

作者: ANChan59    時間: 12-11-27 22:26

Jen123 發表於 12-11-27 22:25
實在,最後大家心儀的學校,都是同一間,校訓:「明德格物」。
May be Cambridge or LSE?
作者: wongchunBB    時間: 12-11-27 22:26     標題: 回覆:世襲生侵蝕小一分配學額

作者: yyy8182    時間: 12-11-27 22:41     標題: 引用:Quote:dannyyau302+發表於+12-11-27+11:53+

香 ...
依家啲人就係咁,有咩就怨天怨地,睇野唔得宏觀。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5