教育王國

標題: 今年個個同學都超班 [打印本頁]

作者: 燁燁媽    時間: 12-12-19 15:25     標題: 今年個個同學都超班

原本考出來成績都幾滿意,是5,6年級最好一次!
開頭想名次會不會比之前更好更前!
點知尋日仔派左成績表!
原來全級名次排到好後!
比之前考得無咁的名次更後!
現在非常擔心!
是不是真的去報直資好!

作者: almondlatte    時間: 12-12-19 15:45

係咁架嘞。我個仔間小學俾grading係拉curve的,頭20%先有A。

上年我個仔小六果時,有次數學96分,跟著佢老師同佢講,你好好彩呀95分都要攞B嘞!!

但是果份卷唔係淺,都有人唔合格。
作者: ohnono    時間: 12-12-19 16:06

有時可能會比一些唔起眼的科目例如音樂、視藝出賣了。

還有可能是考試的題目淺了,其他同學都高分了。
作者: ELJCHL    時間: 12-12-19 16:38     標題: 回覆:almondlatte 的帖子

嘩!好犀利,邊間小學?

作者: bbalex    時間: 12-12-19 16:48

almondlatte 發表於 12-12-19 15:45
係咁架嘞。我個仔間小學俾grading係拉curve的,頭20%先有A。

上年我個仔小六果時,有次數學96分,跟著佢老 ...
我仔間學校都係拉curve, 同你一樣, A只佔全級人數20%,

如果份卷淺, 9X分都可能是B,

但如果份卷深, 7X分都可能是A

作者: almondlatte    時間: 12-12-19 16:52

回復 ELJCHL 的帖子

不是傳統名校,將軍澳的某小學罷了!
但是在上年都派得好好。有唔少人入左他區的張祝珊、聖馬可、中國婦女會、黃笏南。

作者: 杰杰媽媽    時間: 12-12-19 17:01

係宜家呢個階段, 想報直資都幾難,多數都過晒deadline,面試緊。

你可能要等下年派位後先叩門啦!
作者: e12340    時間: 12-12-19 17:32

在將軍澳讀書可以派去CCSC,聖馬可,中國婦女會(HK,T0P 1)十王芴南(九龍城Bank l),啲學生個個科科都要96或以上啦!而CCSC就要全級1至3名仲要好高分個隻啦!仲話TKO普通學校’簡直系超班啦!佩服!
作者: 杰杰媽媽    時間: 12-12-19 17:42

咁tko頭個20%既學生派位都ok既,因tko跟本唔夠band 1位俾全部band 1生,所以頭個批多數都會出晒香港九龍考,又好多自行都考到。
作者: 杰杰媽媽    時間: 12-12-19 18:43     標題: 回覆:今年個個同學都超班

我想講 tko 唔洗 科科 96分都入到名校,我仔上年個同班同學平均分都係大约90分都入到聖馬可。  只係 tko一間唔出名既小學。

作者: tao7113    時間: 12-12-19 19:30

以為今年人數少了,但好像競爭更大了。
作者: ming2013    時間: 12-12-19 19:51

拉curve 20%以上係A, 仲要係96分或以上, 假設全級100個學生, 拿A係20個, 果20個要係相差5分之間排名次, 咁樣的計分制度點分高低?
作者: 黃巴士    時間: 12-12-19 20:25

ohnono 發表於 12-12-19 16:06
有時可能會比一些唔起眼的科目例如音樂、視藝出賣了。

想請問為何小學要以5分為相差分的間距?? 作用何在??
則是95分後是90分, 90分後是85分....

作者: almondlatte    時間: 12-12-19 20:49

回復 ming2013 的帖子

唔好意思,即係每一次考試全級最高分的20%可以拎A.
假設全級100人,即是全級最高分的20位同學可以拎A. 完全不是用某個分數去分A, B, C , D, E.

完全不是每5分一個grade. 可以拎A的分數,每次不同。

如果你仲係唔明,我都幫你吾倒!

作者: e12340    時間: 12-12-19 21:00

自行都可以in得咁好,要在港島區名校網佔一席位都唔簡單,就好似聖馬可十中國婦女會就差不多宴成十個人爭一個位,而王芴南就要Select個先有得見啦!tko一個字掂!
作者: Stillgood2    時間: 12-12-19 21:26

almondlatte 發表於 12-12-19 15:45

上年我個仔小六果時,有次數學96分,跟著佢老 ...

囝囝曾取99.8分, 考試100, 測驗all 100, 網功錯兩題. 有3 個人第一,
有6 個人第二, 8 個第三 .
數學科分別在於三兩分.

作者: ming2013    時間: 12-12-20 11:55

3 個人第一, 有6 個人第二, 8 個第三? 真係咁誇張?! 咁請問填表報中學時(唔少中學要填全班及全級名次)考第二果六個人係咪並列第四? 第三果8位係咪並列第十, 定係照填第二, 第三?
作者: sowasabe    時間: 12-12-20 12:05

ming2013 發表於 12-12-20 11:55
3 個人第一, 有6 個人第二, 8 個第三? 真係咁誇張?! 咁請問填表報中學時(唔少中學要填全班及全級名次)考第 ...
如果成績表有寫你全級第二,緊照填囉.沒有就求證學校再填.

話是話人人甘高分,即是份卷出得唔好,找不到叻人出來,只係考有沒有溫書, 作卷細不細心, 真係好怕甘既出卷方式.

作者: ming2013    時間: 12-12-20 13:19

而家似乎越來越多學校傾向咁做, 唔係一件好事.
作者: Happyma128    時間: 12-12-20 13:30

回復 almondlatte 的帖子

是否 TKOCPS, 請問貴子弟的學校有幾多成  band 1 學生, 成績高分但名次後,interview 中學就慘。
作者: almondlatte    時間: 12-12-20 14:37

回復 Happyma128 的帖子

我個仔上年果屆有差不多四成人是band1.
作者: 黃金屋    時間: 13-3-11 19:40

囡囡之前間學校,數學科全級有太約16人满分200
作者: 黃金屋    時間: 13-3-11 19:41

常識科95-100都有40-50個,5 個100
作者: martie    時間: 13-3-11 23:47

黃金屋 發表於 13-3-11 19:41
常識科95-100都有40-50個,5 個100

Superb!!
作者: karenhinhin    時間: 13-3-11 23:59

回復 tao7113 的帖子

作者: 黃金屋    時間: 13-3-12 11:04

作者: 黃金屋    時間: 13-3-12 11:05

所以我轉校,依家正常好多,起馬有高低之分.
作者: grace_xian    時間: 13-3-12 12:19

真係唔知是好事定係壞事?
難怪有人話唔怕你難, 最怕你唔難!
作者: 黃金屋    時間: 13-3-13 16:59

回復 grace_xian 的帖子

難d起馬可以見分高低,易得太離譜就真係唔知點分.

作者: 安格斯媽媽    時間: 13-3-13 18:41     標題: 回覆:黃金屋 的帖子

上年我仔呈分,學校所有都配合他,程度唔深,同學成績唔勁,平均80都有b1尾,唔知好定唔好,升中後要加把勁了

作者: mds    時間: 13-3-13 18:56

唔同小學,唔同理念。我諗出卷淺的小學想學生有自信多啲,唔會怕讀書。但到中學就真係要面對現實,要努力啲。尤其是入band 1中學,因band 1小學的band 1學生相對standard會高些。
作者: elmkc    時間: 13-3-13 23:58

回復 e12340 的帖子

almondlatte said "他區", so this is "大抽獎", relying on luck but not school reputation.
作者: ohnono    時間: 13-3-14 00:16

elmkc 發表於 13-3-13 23:58
回復 e12340 的帖子

almondlatte said "他區", so this is "大抽獎", relying on luck but not school rep ...
西貢區在統一派位乙部大抽獎時,almondlatte所講「他區的張祝珊、聖馬可、中國婦女會、黃笏南都沒有提供學額給西貢區的同學去選擇。

所以e12340的理解我覺得係好自然係講緊自行時憑同學的表現而被取錄。

作者: elmkc    時間: 13-3-24 14:29

回復 ohnono 的帖子

No. Please do not forget that many primary students, who study in TKO, are living in other areas such as Kwun Tong. They can use their living address to join "大抽獎".
作者: ohnono    時間: 13-3-24 18:27

elmkc 發表於 13-3-24 14:29
回復 ohnono 的帖子

No. Please do not forget that many primary students, who study in TKO, are livin ...
將軍澳區內一定有部份學生會申請轉區。轉區之後,同學可以用本區去申請轉區後的學校。
或者我地可以睇睇西貢區內的競爭情況,從中可以瞭解多一點西貢區的派位情況。

以2011/12年度的西貢區內band 1升中人數是951個,而區內的4間band 1英中總額是576個。即是有375個學生是要另尋出路。一就是這班學生中某部份要跨區出外,某部份要留在區內但被一些band 2學校收納。

但如果以區內非全英語授課的band 2學校中,以王華湘和慕德為首的學校亦不能因為有足夠的合資格同學而可以全開英文班的情況下,留在區內而被派往band 2學校的數目都不會太多。以每班人數計算若能收取到85%全港排名頭40%的同學就可以開一班英文班的情況來說,即是在英文班的同學有部份已是band 2同學,不過他們的全港排名較前。

所以,這些要另謀出路的375個band 1同學之中,確實有不少部份在自行時已經能夠成功跨出西貢區。所以除了因為轉區的原因之外,能成功憑實力在自行階段跨出外區的同學亦不少。

區內的band 1同學,參考學校以往的派位紀錄或跟老師商量過後,自行時如有把握的不妨跨出區外。

作者: pooh仔    時間: 13-3-24 19:08     標題: 引用:Quote:ming2013+發表於+12-12-20+11:55+3+

原帖由 sowasabe 於 12-12-20 發表
如果成績表有寫你全級第二,緊照填囉.沒有就求證學校再填.

話是話人人甘高分,即是份卷出得唔好,找不到叻人 ...
我都認為有咁多人取高分,仲要喺呈卷,一喺老師出卷鬆手, 等多啲人取a, 多靚仔啲見人。
出到咁真喺分唔到高低。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5