教育王國

標題: 華夏盃2013結果 [打印本頁]

作者: kittylam    時間: 13-1-13 18:28     標題: 華夏盃2013結果

華夏盃2013
作者: 仔仔錫錫你    時間: 13-1-13 19:54

用了2星期自學,取了一等獎都算有所交待
作者: Littlebaby    時間: 13-1-13 22:11

no preparation...小一生got 三等獎, OK lah^^
作者: Aerosol_Ma    時間: 13-1-13 23:00

小兒也在小一级中拿了一等獎。想問吓大家會不會去參加晉级賽?
作者: kittylam    時間: 13-1-13 23:01

Aerosol_Ma 發表於 13-1-13 23:00
小兒也在小一级中拿了一等獎。想問吓大家會不會去參加晉级賽?
我唔會參加,因為冇打算參加佢個決賽。等3月參加 港澳盃!

作者: minamina    時間: 13-1-14 08:58     標題: 回覆:華夏盃2013結果

三等獎,有D失望,但仍是起步,練習題型不足。而且學校功課及其他比賽都忙。加油

作者: waiwai2006    時間: 13-1-14 09:16     標題: 回覆:minamina 的帖子

第一次參加,是一個好好的經驗!

作者: lihung    時間: 13-1-14 12:24

我想問呢個1月1號考既華夏盃同舊年11月25號考果個華盃暨華夏盃有什麼分別?
作者: KCWO    時間: 13-1-14 12:40

仔仔錫錫你 發表於 13-1-13 19:54
用了2星期自學,取了一等獎都算有所交待
點擊了很久也不能看到結果,是否塞車?
作者: kittylam    時間: 13-1-14 12:42

lihung 發表於 13-1-14 12:24
我想問呢個1月1號考既華夏盃同舊年11月25號考果個華盃暨華夏盃有什麼分別? ...
兩個比賽除咗個名,舉辦機構同題目都唔同,1月1日個《華夏盃》喺香港註冊,11月25日個《華盃》跟返大陸個《華夏盃》歷史耐D。我中意香港個華夏盃多D,一來免費,二來參賽人數好多,超大型。

作者: 仔仔錫錫你    時間: 13-1-14 16:39

阿仔話d 題目比從書上學的易,有接近一半同學校小一課程差不多,要比$280 先有得再玩就真係要諗諗
作者: RICHWOMAN    時間: 13-1-15 13:02

請問是否有参加便有獎?即三等獎。
作者: dillon    時間: 13-1-15 13:53

RICHWOMAN 發表於 13-1-15 13:02
請問是否有参加便有獎?即三等獎。

不是, 約4成多可獲獎:

狀元獎               8
特等獎             72
一等獎         1362
二等獎         2738
三等獎         4889
比賽人數    20497

http://www.hkmo.cc/html/201301/HXC統計.pdf

作者: RICHWOMAN    時間: 13-1-15 14:17

Thank you!
作者: minamina    時間: 13-1-15 14:32

原來晉級賽在香港
作者: heiB    時間: 13-1-15 16:41

我小朋友都取得二等獎,可以入參加晋級賽,但係要比$280,好似貴了一點,同埋主辦機構係會有收錢的課程給小朋友讀,總是覺得這機構好商業化,比賽題目都有堂上?還有決賽又要比多少錢?
作者: kittylam    時間: 13-1-15 17:54

heiB 發表於 13-1-15 16:41
我小朋友都取得二等獎,可以入參加晋級賽,但係要比$280,好似貴了一點,同埋主辦機構係會有收錢的課程給小 ...
其實個個比賽都喺想吸金,起碼佢初賽喺免費,佢D課程唔一定要上,我兩個小朋友冇上過,免費有得比賽而且咁大型真喺好好!
晉級賽我冇打算參加,參加完晉級賽先到決賽,決賽要返大陸,報名費差不多一千蚊,而且要給兩份錢,如果你要參加決賽就要給$2000超級貴。

作者: yeungyeungma    時間: 13-1-15 20:17     標題: 回覆:華夏盃2013結果

請問有沒有人知公佈結果次序 (within 同等级) 有没有意思?  因不是跟編號, 會否跟分數?

作者: dillon    時間: 13-1-15 21:10

yeungyeungma 發表於 13-1-15 20:17
請問有沒有人知公佈結果次序 (within 同等级) 有没有意思?  因不是跟編號, 會否跟分數?

...

我的理解是跟分數排,同分則跟出生日期,細的排先。

作者: yeungyeungma    時間: 13-1-15 21:24     標題: 回覆:dillon 的帖子

thanks dillon. 請問你的理解是之前問過或是從何而知?

作者: dillon    時間: 13-1-15 22:00

yeungyeungma 發表於 13-1-15 21:24
thanks dillon. 請問你的理解是之前問過或是從何而知?

從前在BK見過,聽學校家長提過,見過一次根據同學的答案排的次序,結果相同。

作者: kittylam    時間: 13-1-15 22:22

yeungyeungma 發表於 13-1-15 20:17

...
跟分數排,同分年紀小者排先。
作者: kittylam    時間: 13-1-15 22:25

佢個排名辦法喺2009年個報名章程度列明,之後佢個章程就冇寫了。
作者: talent2000    時間: 13-1-15 22:29

作者: kittylam    時間: 13-1-15 22:35

talent2000 發表於 13-1-15 22:29
不係好明點解要有晉級賽$280?學生報左賽前課程已經賺不少啦,失去非矛利之名。阿仔一向不上大陸比賽主要係 ...
佢一直都唔喺非牟利,好有生意頭腦就真,晉級賽喺呢兩年先有,頭兩年冇咖,搵多個藉口賺多D$$$$$$$$$,我咩班都冇報過,年年享用佢個初賽,我本人覺得有賺!!
作者: talent2000    時間: 13-1-15 22:51

作者: kittylam    時間: 13-1-15 23:30

talent2000 發表於 13-1-15 22:51
佢咁搞就永遠去不到正道受廣大學校接受。第一,commercial value . 第二,有費晉級賽可遺失優秀學生。第三 ...
你講的好啱,不過就算有冇個晉級賽,決賽都唔一定喺實力份子,一來收費太貴,最大問題喺要返大陸,關乎小朋友安全問題,會有好多人唔參加。
我認為華夏盃初賽最有代表性,冇條件限制,基本上中意數學就可以參加,參加華夏盃我用黎排位,睇下小朋友退步定進步。

作者: 仔仔錫錫你    時間: 13-1-15 23:43

老婆睇到"排名釋法"又見阿仔傻吓傻吓排3x 名就話比$280 玩埋晉級賽,終於搵到人同我諗法一樣" 初賽最有代表性,冇條件限制" ,可以stop佢了
作者: talent2000    時間: 13-1-16 01:08

作者: kittylam    時間: 13-1-16 01:24

不排除有家長爲了獎項,但絕大多數家長是因為孩子喜愛數學而學奧數。奧數並不是逼就可以學到的,尤其到了高年級,很靠孩子自己本身的數感。

作者: waiwai2006    時間: 13-1-16 08:47     標題: 引用:老婆睇到"排名釋法"又見阿仔傻吓傻吓排3x+

原帖由 仔仔錫錫你 於 13-01-15 發表
老婆睇到"排名釋法"又見阿仔傻吓傻吓排3x 名就話比$280 玩埋晉級賽,終於搵到人同我諗法一樣" 初賽最有代表 ...
唉,我老公都堅持要參加個晉級賽,我點反對都冇用!

作者: hkspiderman    時間: 13-1-16 10:29

talent2000 發表於 13-1-15 22:51
佢咁搞就永遠去不到正道受廣大學校接受。第一,commercial value . 第二,有費晉級賽可遺失優秀學生。第三 ...

晉級賽係有機會遺失優秀學生, 但遺失果批大多是取三等獎學生, 因大多父母都認為$280 不是小數目(me too), 初賽比較簡單都只拿三等獎, 再比$280 做些深題目會拿到一等獎嗎?  分分鐘連 三等獎都無!!  而且參加人數少於700人, 能取一等獎最多只有約50人, 倒不如認認真真學多一兩堂對小朋友更多得著.  相信想參加晉級賽大多是取一等獎或以上學生, 其實力是不能否定.

作者: hkspiderman    時間: 13-1-16 10:41

kittylam 發表於 13-1-16 01:24
不排除有家長爲了獎項,但絕大多數家長是因為孩子喜愛數學而學奧數。奧數並不是逼就可以學到的,尤其到了高 ...

獎項是一種最直接去"肯定"小朋友的能力的方式, 我不反對.  不過見到有些家長為了是"獎狀"而非"獎盃/獎牌"而不滿, 或一日參加2個同樣比賽, 相信為"功利" 多於小朋友樂趣

作者: kittylam    時間: 13-1-16 12:46

waiwai2006 發表於 13-1-16 08:47
唉,我老公都堅持要參加個晉級賽,我點反對都冇用!
我明你老公啊,你參加啦,決賽就真喺諗清楚啦。個仔咁叻想參加好正常啊!

作者: yeungyeungma    時間: 13-1-16 16:39     標題: 回覆:kittylam 的帖子

thank you dillon and kitty !

咁又想請問下學校排名又係點架 ? (總排名和每級排名) thanksssssssss

作者: kittylam    時間: 13-1-16 17:36

yeungyeungma 發表於 13-1-16 16:39

咁又想請問下學校排名又係點架 ? (總排名和每級排名) thanksssssssss

學校會派出參賽隊伍比賽,總成績等於每級成績相加,再分名次,唔喺計個人賽成績!
作者: 長生不老    時間: 13-1-16 18:01

作者: kittylam    時間: 13-1-16 18:07

長生不老 發表於 13-1-16 18:01
我想問點解今年無咗學校名嘅, 上年我仔無參加 , 今年五年級第一次參賽 , 獲得全港前30名 , 睇返上年四年級 ...
可能喺呢個原因:

温馨提示:為保障學生私隱,本網頁不顯示得獎學生的就讀學校名稱,只顯示其學校編號。考生家長可參閱准考證核實校名,不便之處,敬請原諒。

作者: kittylam    時間: 13-1-16 18:58

長生不老 發表於 13-1-16 18:01
我想問點解今年無咗學校名嘅, 上年我仔無參加 , 今年五年級第一次參賽 , 獲得全港前30名 , 睇返上年四年級 ...
我睇返上年四年級總冠軍唔喺男拔。
2012華夏盃四年級

作者: dillon    時間: 13-1-16 19:01

yeungyeungma 發表於 13-1-16 16:39

每級排名:
每間學校每一級可指定6名同學作校隊成員, 無論該校該級有多少名同學參加, 每級排名只計該6名同學成績.

總排名:
不清楚詳情, 相信小學是計36名校隊同學成績, 初中是計12名校隊同學成績.

作者: dillon    時間: 13-1-16 19:07

學習奧數可以幫助鍛鍊思維, 無需以獲獎為目標, 其實一年參加兩三個免費比賽已經足夠.
作者: 長生不老    時間: 13-1-16 21:35

作者: mandyk105    時間: 13-1-17 17:31

而家d公司掛住點樣賺錢...  

作者: talent2000    時間: 13-1-17 20:09

作者: kittylam    時間: 13-1-17 23:34

mandyk105 發表於 13-1-17 17:31
而家d公司掛住點樣賺錢...
佢又冇逼人參加,參加者都喺願者上釣,各取其所無可口非,佢哋真喺好醒,會捉家長的心理。
作者: 濤兒    時間: 13-1-18 13:07

kittylam 發表於 13-1-17 23:34
佢又冇逼人參加,參加者都喺願者上釣,各取其所無可口非,佢哋真喺好醒,會捉家長的心理。 ...

同意, 佢個初賽咁大型, 一個仙都唔收, 算係咁, 邊個願者(報課程或晉級賽)咪係佢地賺囉.  
我亞囡玩左幾年, 係舊年因為同華盃鬧雙胞, 轉左玩華盃, 但o個邊參加人少好多, 相對唔夠代表性, 今年轉番呢邊, 排名亦keep住和以往差不多, 感覺良好喎, 之後會玩埋港澳盃, 其他要俾錢既, 就唔會參加lu~

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5