教育王國

標題: 又是同學的秘密 [打印本頁]

作者: Chole    時間: 13-1-28 12:04     標題: 又是同學的秘密

亞女13歲,據她說有男同學有情緒問題,主要是覺得父母偏心,常在 facebook 說要自殺或傷害別人。曾經亞女都有好言相勸,後來怕是非疏遠了他。

最近他常帶小刀返學,亞女怕他會用來傷人,又怕告發他受刺激後真的自殘。學校 in general 都是很嚴厲的。

因亞女是插班生,我跟其他家長不熟落,不認識那男孩的父母。

可以怎辦呢?

作者: khmama    時間: 13-1-28 12:16     標題: 回覆:Chole 的帖子

揾學校社工幫忙,唔好到發生悲劇先後悔. 你囡囡只係做應該做嘅事,既然出發點係善意就唔使咁多顧慮.

作者: JustAParent    時間: 13-1-28 12:17     標題: 回覆:又是同學的秘密

帶刀返學?又係秘密?叫亞女同班主任或者社工講啦。

作者: Yanamami    時間: 13-1-28 12:34

This is related to everybody's safety, must tell the social worker.  Don't wait till it's too late.  Any violence is not acceptable.
作者: like_travel    時間: 13-1-28 13:31

suggested to riase an issue to homeroom + the school social worker to follow up. Just to aviod tragegy happens not just himself but others.
作者: ha8mo    時間: 13-1-28 14:52

作者: longlokma    時間: 13-1-28 16:46     標題: 回覆:ha8mo 的帖子

要通知學校

作者: wyl    時間: 13-1-28 17:17

小刀係攻擊性武器,呢個係關乎學生安全問題,應該通知班主任。
作者: Chole    時間: 13-1-28 17:30

因為學校會勁罰,但我覺得個男仔係有issues, 唔係壞, 所以担心佢。

Anyway, thanks all, 聽日會call 班主任。
作者: Chole    時間: 13-1-28 17:33

回復 ha8mo 的帖子

朋友個仔遇過痴情女同學威脇佢要界手。

作者: Charlotte_mom    時間: 13-1-28 18:39     標題: 引用:因為學校會勁罰,但我覺得個男仔係有issues

原帖由 Chole 於 13-01-28 發表
因為學校會勁罰,但我覺得個男仔係有issues, 唔係壞, 所以担心佢。

Anyway, thanks all, 聽日會call 班主 ...
哎,一味高壓吾係辦法架希望真係幫到小朋友,你真係要學校先承諾好好處理+保密至好,否則你個女就大麻煩喇

作者: Chole    時間: 13-1-28 19:01

回復 Charlotte_mom 的帖子

係吖!我知佢平時已經同父母撐到好"行",父母已經對佢無符,所以就算我call佢媽咪傾都幫唔到佢。

但佢亦同班主任撐,我担心學校淨係罰佢唔幫佢,青少年青春期亂諗廿四啫,我信佢本質唔壞。

作者: cellon    時間: 13-1-28 20:44

Chole 發表於 13-1-28 12:04
亞女13歲,據她說有男同學有情緒問題,主要是覺得父母偏心,常在 facebook 說要自殺或傷害別人。曾經亞女都有好言相勸,後來怕是非疏遠了他。
最近他常帶小刀返學,亞女怕他會用來傷人,又怕告發他受刺激後真的自殘。 ...
帶刀返學?!
危險, 必須通知校方和學校社工。

作者: Meikin    時間: 13-1-29 09:10

帶刀返學對人對己都有潛在危險, 我都認為必須通知校方和學校社工.
作者: Pizza_Hut    時間: 13-1-29 10:22

Chole 發表於 13-1-28 19:01
回復 Charlotte_mom 的帖子

係吖!我知佢平時已經同父母撐到好"行",父母已經對佢無符,所以就算我call佢 ...

你放心, 學校一定吾會罰個學生, 個人經驗, 學校只會買佢怕, 怕佢自殺, 怕佢界手, 怕佢搗亂學校老師運作, 另一方面, 但吾理佢嘅行為會破壞上堂秩序, 吾理會影響同學, 吾理佢會目無尊長, 吾理佢欺凌同學

真心忠告你個女遠離此人, 保護自己, 切勿多言

以上乃個人經驗, 不喜勿插

作者: 黃巴士    時間: 13-1-29 12:55

守秘密已是其次, 而是關乎人身安全&青少年情緒問題了.
作者: JustAParent    時間: 13-1-29 13:19     標題: 回覆:又是同學的秘密

要令孩子明白何謂私隱,何謂公眾利益;在要求他人信守承諾,還是強人所難;清楚自己行使知情權,還是八卦;什麼時候要站出來,什麼時候不應多管閒事。

如果家長太忙,可叫孩子向特首及眾高官議員學習,反過來做,近道不遠。

作者: mesmerising    時間: 13-1-29 20:01

Hello Chloe, 請問你告知了註校社工沒有?
作者: mesmerising    時間: 13-1-29 20:03

Hello Chloe, 請問你告知了註校社工沒有?
作者: 2BMa    時間: 13-1-30 07:57

通知訓導主任

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5