教育王國

標題: 其實所為的大抽獎,學校有冇可能私底下揀學生? [打印本頁]

作者: kathywong0807    時間: 13-2-2 22:10     標題: 其實所為的大抽獎,學校有冇可能私底下揀學生?

我朋友的仔仔讀拔萃小學,我問佢之前怎樣可以入到,他說是大抽獎,沒有宗教的,而且是跨區的,她說其實學校都係揀啲名幼及有背景的,她家姐兩個仔仔都是小拔,她在其他家長得知,他們的小朋友都是名幼,所以,她說一間好幼稚園有重要,但我不明白,大抽獎不是由教育處去抽嗎?每間學校怎能干涉到呢?

作者: xxariesxx    時間: 13-2-3 09:39     標題: 回覆:其實所為的大抽獎,學校有冇可能私底下揀學生?

我諗佢指叩門

作者: MGPAPA    時間: 13-2-3 09:41     標題: 回覆:其實所為的大抽獎,學校有冇可能私底下揀學生?

可能讀cckg叩入去

作者: Charlotte_mom    時間: 13-2-3 10:07     標題: 引用:我朋友的仔仔讀拔萃小學,我問佢之前怎樣可

原帖由 kathywong0807 於 13-02-02 發表
我朋友的仔仔讀拔萃小學,我問佢之前怎樣可以入到,他說是大抽獎,沒有宗教的,而且是跨區的,她說其實學校 ...
佢鐘意咁唸,由得佢開心下lor

作者: kathywong0807    時間: 13-2-3 10:22     標題: 引用:我諗佢指叩門 +

原帖由 xxariesxx 於 13-02-03 發表
我諗佢指叩門
話唔係叩門,佢係大抽獎的!但佢家姐的仔我沒有問怎樣入小拔,但如果又係大抽獎,佢地有冇咁lucky?

作者: kathywong0807    時間: 13-2-3 10:28     標題: 回覆:MGPAPA 的帖子

唔係cckg,佢小朋友係讀York,佢話其他小朋友好多都係名幼的!所以我心稔,名幼的抽獎機會都沒理由特別高?令我好懷疑咁似啲樂壇頒獎禮,都可以內定的!

作者: kathywong0807    時間: 13-2-3 10:30     標題: 回覆:Charlotte_mom 的帖子

佢當然開心,小朋友已讀緊小拔,幾多人想入呢?

作者: MrBeast    時間: 13-2-3 13:54

自行就聽聞過。

Reversed engineered, circumstantial evidence that有些名kg 喜歡收名小學畢業的家長的小孩。

作者: Jane1983    時間: 13-2-3 14:32

家長間有時好多道聽途說的,吾好咁認真。

如果大抽獎都有得做手腳,咁真係極大醜聞,下一步就懷疑六合彩。
作者: giannapoon    時間: 13-2-3 15:03

又或者咁諗,抽得呢間嘅我相信絕大部份都係住41區,住得呢區,大部份家長都會安排小朋友入讀所謂名幼稚園,呢間得30零個位大抽獎,咁入讀嘅小朋友係讀名幼稚園嘅比率自然係高啲啦!
作者: momama    時間: 13-2-3 15:42     標題: 回覆:其實所為的大抽獎,學校有冇可能私底下揀學生?

基本上話大抽獎誇區入到名校,都係掩飾借地址

作者: 786    時間: 13-2-3 15:44     標題: 引用:我朋友的仔仔讀拔萃小學,我問佢之前怎樣可

原帖由 kathywong0807 於 13-02-02 發表
我朋友的仔仔讀拔萃小學,我問佢之前怎樣可以入到,他說是大抽獎,沒有宗教的,而且是跨區的,她說其實學校 ...
佢家姐和他都是大抽獎入,好肯定佢有親人有41網地址。佢借地址抽,當然講跨區中啦,唔通同你講真話?佢地一心心儀拔小,又讀名幼園,唔通一個地址都唔部處?請你唸真些就明哂啦!41網抽拔小,無喇沙瑪利諾咁難啫

作者: kathywong0807    時間: 13-2-3 18:02     標題: 回覆:momama 的帖子

沒有的!

作者: luluhaha    時間: 13-2-3 20:36

其實他們是自行,叩門,大抽獎或憑人事入你根本無法得知。-只是由得他說罷了....而你說津校會不會選自己想要的學生?答案是當然會,------小三小四時一部分跟不上的所謂幸運兒已經要轉去、所謂更適合他們的學校,其他學校的精英又排隊給他們選。這比私校選小一生輕鬆的來又有效率多了。。
作者: Jane1983    時間: 13-2-3 21:14

這亦是事實,聽過d朋友家長呻:無咁大個頭,吾好戴咁大頂帽!名校課程和程度,吾係人人跟得上。
作者: xxariesxx    時間: 13-2-3 21:18     標題: 回覆:其實所為的大抽獎,學校有冇可能私底下揀學生?

我只聽過kv近幾年派位好差,入到心儀既都係叩門多

作者: 786    時間: 13-2-3 21:20     標題: 引用:沒有的! +

原帖由 kathywong0807 於 13-02-03 發表
沒有的!
你既然咁肯定,問他攞統一派位選校紙看,看他是否真的跨網中囉。真係有既話,咪羡慕佢囉。

我真係有朋友跨網中架,真係有選校紙架,佢都不是唸九龍塘名幼。

作者: Twins-Baby    時間: 13-2-14 23:46

大家好! 我本身對小朋友抽到拔箤小學, 家住中區, 所以小朋友們讀中區的幼稚。其實不用問個究竟學校怎樣揀小朋友, 因為孩子怎樣長大怎樣學習才是重要。 我自問是好懶惰的母親, 但我每日都以心 以全部的愛養育他們, 我不想他們因為學習壓力而失去快樂幼稚園生活,我沒有安排他們上什麼興趣班, 他們學的都是他們自己選擇的。我當日未收到自己心儀的直資學校取錄時, 我想是天意要兩個小朋友放在一起,到六年能這後再考過中學。當我想到這一點,心也看開一點, 小朋友都開心一點。現在的小朋友好懂事了, 你緊張,他也會緊張的希望大家能放鬆點。
作者: luluhaha    時間: 13-2-15 00:13

Twins-Baby 發表於 13-2-14 23:46
大家好! 我本身對小朋友抽到拔箤小學, 家住中區, 所以小朋友們讀中區的幼稚。其實不用問個究竟學校怎樣揀 ...
u比妳兩字—勇氣可嘉
作者: Twins-Baby    時間: 13-2-15 09:47

luluhaha> 多謝.  

一世人流流長, 要啲小朋友成日要為我們家長的虛榮感而活. 真的好慘.  我對小朋友考直資學校時, 我無比任何精美的資料夾. 亦無找朋友幫忙, 都可以入到一間著重全人發展的學校.  其實食幾多, 著幾多, 神已經安排好了.  係你的始終是你的. 我曾經有幸見過一個有廿幾年教學經驗的名校校長,  他說, 每個人開竅時間不同, 不要拔苗助長.  不然小朋友失去學習興趣.  提升學習水平係由環境同家長鼓勵出來.  我曾遇過一個家長, 她說她不愛閱讀, 所以她的兒子也不愛閱讀及做功課.  所以小朋友是怎樣, 最大影響力是父母.  所以我會再讀書, 同對小朋友一齊學習到老.  讀哪間學校是我們是被動的, 但小朋友怎麼學習是我們家長做主導.
作者: Jen123    時間: 13-2-15 09:59     標題: 引用:luluhaha>+多謝.++一世人流流長,+要啲小朋

原帖由 Twins-Baby 於 13-02-15 發表
luluhaha> 多謝.  

一世人流流長, 要啲小朋友成日要為我們家長的虛榮感而活. 真的好慘.  我對小朋友考直資 ...

作者: ha8mo    時間: 13-2-15 11:58

作者: puibb    時間: 13-2-15 12:53     標題: 引用:大家好!+我本身對小朋友抽到拔箤小學,+家

原帖由 Twins-Baby 於 13-02-14 發表
大家好! 我本身對小朋友抽到拔箤小學, 家住中區, 所以小朋友們讀中區的幼稚。其實不用問個究竟學校怎樣揀 ...
Twins baby 我記得你吾係抽獎抽入,係首輪爸爸係舊生+ 宗教25分入wo

作者: 786    時間: 13-2-15 23:24     標題: 引用:Quote:786+發表於+13-2-3+21:20+你既然咁肯

原帖由 ha8mo 於 13-02-15 發表
咁甲部果D位,梗有人會中架喎,差在係唔係跨網吧
個個人話係跨網中,咁即係不是41網啦。如果佢張選校紙寫住41網咪即係借地址囉。個個人一定唔敢畀人睇啦!話唔見左,諸如此類說話。我小朋友不論自行和統一派位既選校紙一直keep著的。

作者: YTCsophie    時間: 13-2-15 23:44     標題: 回覆:其實所為的大抽獎,學校有冇可能私底下揀學生?

作者: Twins-Baby    時間: 13-2-16 22:44

回復 puibb 的帖子

係, 第一輪自行收生入的.  第一輪不是抽獎的嗎?  我真的不知道, 因別人說: 第一輪都是抽籤的.  我朋友個同事都係廿五分都在第一輪抽不到,  真的不知道為什麼?  點解你咁好記性知道我先生係蕭生加宗教呢?  我都係小在這裡發言好些.  
作者: Twins-Baby    時間: 13-2-16 22:46

舊生, 不是蕭生
作者: seamama    時間: 13-2-16 22:56     標題: 引用:I+sure+that+school+has+select+student+as

原帖由 YTCsophie 於 13-02-15 發表
I sure that school has select student as my friend son has get 25 point but fail because of small bo ...
請問是否拔小?25分也入不到?即20分一個也沒有!

作者: wister    時間: 13-2-17 00:21

都話係大抽獎,學校應該無可能揀到

作者: evacalbee    時間: 13-2-17 00:25

乜填果份大抽奬表要填讀邊間幼稚園?
作者: evacalbee    時間: 13-2-17 00:34

YTCsophie 發表於 13-2-15 23:44
I sure that school has select student as my friend son has get 25 point but fail because of small bo ...
小拔得60個位,20%撥比計分制=12個位。得咁少位二十五分入唔到唔出奇喎,呢間咁多年歷史好多舊生唔奇。
作者: Twins-Baby    時間: 13-2-17 00:39

其實放棄了DPS係唔係好蠢呢?
作者: evacalbee    時間: 13-2-17 00:58

Twins-Baby 發表於 13-2-17 00:39
要睇邊間咁吸引你了實係一條龍啦!
作者: Twins-Baby    時間: 13-2-17 01:24

回復 evacalbee 的帖子

係, 但我睇到不少人都話拔箤小學好好, 我都有啲後悔.  其實邊間好啲呢?
作者: virgokaren    時間: 13-2-17 13:24     標題: 引用:其實放棄了DPS係唔係好蠢呢?

原帖由 Twins-Baby 於 13-02-17 發表
長遠計讀DPS可以一代傳一代喎!

作者: Twins-Baby    時間: 13-2-17 22:42

回復 virgokaren 的帖子

你這樣說也對.  
作者: Twins-Baby    時間: 13-2-17 22:47

回復 Twins-Baby 的帖子

我有去註冊, 但係之後入了一間直資, 簽了一份放棄派位的文件交回學校了. 所以多了一個位大攪珠吧.  
作者: LOVELY-BABE    時間: 13-2-17 23:08     標題: 引用:回復+Twins-Baby+的帖子 我有去註冊,+但係

回復 Twins-Baby 的帖子

我有去註冊, 但係之後入了一間直資, 簽了一份放棄派位的文件交回學校了. 所以多了 ...
邊間直資吸引你,因而放棄DBS?
咁我估你大抽獎一定是揀喇沙,是嗎?

作者: LOVELY-BABE    時間: 13-2-17 23:09     標題: 引用:Quote:原帖由+Twins-Baby+於+13-02-17+發表

原帖由 LOVELY-BABE 於 13-02-17 發表
邊間直資吸引你,因而放棄DBS?
咁我估你大抽獎一定是揀喇沙,是嗎?

...
Sorry!打錯「DPS」!

作者: Twins-Baby    時間: 13-2-17 23:15

我係放棄了DPS, La Salle 唔係我心儀的學校.  
作者: Twins-Baby    時間: 13-2-17 23:18

回復 LOVELY-BABE 的帖子

我去了DPS註冊後先收到一間直資收了我個小朋友.  所以我要放棄DPS.  
作者: LOVELY-BABE    時間: 13-2-18 00:15     標題: 引用:回復+LOVELY-BABE+的帖子 我去了DPS註冊後

回復 LOVELY-BABE 的帖子

我去了DPS註冊後先收到一間直資收了我個小朋友.  所以我要放棄DPS.   ...
介意說邊間直資嗎?

作者: 786    時間: 13-2-19 10:41     標題: 引用:Quote:原帖由+Twins-Baby+於+13-02-17+發表

原帖由 LOVELY-BABE 於 13-02-18 發表
介意說邊間直資嗎?
小拔25分,Dbs都會好高分我估咋。估中唔好嬲。

作者: Bao.Jin.Dup    時間: 13-2-19 11:48

喺統一派位呢part,學校係揀唔到學生入讀,但叩門就可以.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5