教育王國

標題: 基督教中心交費 [打印本頁]

作者: samuelchlo    時間: 13-3-21 19:14     標題: 基督教中心交費

想問各位會唔會今個星期交費?有點十五十六

作者: 濼晴    時間: 13-3-21 21:31     標題: 回覆:samuelchlo 的帖子

想問係未九龍塘果間呀

作者: carolwang    時間: 13-3-21 21:42     標題: 引用:想問各位會唔會今個星期交費?有點十五十六

原帖由 samuelchlo 於 13-03-21 發表
Me too 1516…因為住得太遠

作者: samuelchlo    時間: 13-3-21 22:11     標題: 回覆:基督教中心交費

對,九龍塘個間。地點,學術,升小是最主要的考慮因素。由於不是太多討論、又沒有太多網上的參考,的確令到自己腦袋裡有不少的疑慮,好驚押錯注-_-#

作者: judymohello    時間: 13-3-21 23:44     標題: 回覆:基督教中心交費

作者: chuchuchumamama    時間: 13-3-21 23:57     標題: 回覆:基督教中心交費

咁知唔知K1收幾多人, 一個老師对幾多個學生??15/16 too?!

作者: whatup    時間: 13-3-22 05:52     標題: 回覆:基督教中心交費

我已放棄呢間,放個位出黎了

作者: ryuurakai_ghost    時間: 13-3-22 11:26

回復 judymohello 的帖子

judymohello~~
請問可以直升邊間小一呀??? 可否提供作參考呀???
你是否有小朋友讀緊這間KG呢??

作者: samuelchlo    時間: 13-3-22 12:32     標題: 回覆:基督教中心交費

以我所知,好似無直升個喎

作者: ryuurakai_ghost    時間: 13-3-22 14:09

回復 ryuurakai_ghost 的帖子

我之前都有睇過background~~好似無直升小一的~~所以覺得奇怪, 咪問下囉~~hehe! Thanks!
作者: pingyincheng    時間: 13-3-22 14:57     標題: 回覆:基督教中心交費

我都有AM OFFER, 之前打去學校問過, K160人,有4班,每班15人,3班上午,1班下午,每班一個老師,但也會有一個助教幫手,但好似不會長駐在一班幫手,而她們有時亦會合併兩班一起上堂,每曰有20分鐘net教英文,每星期有兩日有普通話~我覺得幾好, 而且位置對我來講很方便, 但因真係無乜人講間學校升小情況,所以, 最後決定選了另一間有小學BACKUP的學校, 聽日唔會去註冊了,放返位出來~~

作者: ryuurakai_ghost    時間: 13-3-22 16:16

回復 pingyincheng 的帖子

我都覺得無乜人講這間幼稚園, 而且有都沒有提及升小的資料!!!
所以都1516呀!!!! 有沒有其他家長可以有資料提供呀??? 謝!
另外, 有沒有現讀的家長在? 我想知道except 學費之外, 每個月大約要交幾多雜費呢???
他們多不多乜費物費要交架???

作者: chuchuchumamama    時間: 13-3-22 18:17     標題: 回覆:基督教中心交費

升小派位情况確實是一個迷?! 希望有K3畢業生家長提供資料给我們這群15/16的家長們! 急急急...

作者: rainbowcov    時間: 13-3-22 21:33

chuchuchumamama 發表於 13-3-22 18:17
升小派位情况確實是一個迷?! 希望有K3畢業生家長提供資料给我們這群15/16的家長們! 急急急...

...
可以係佢專區見到好多家長留言。過去個邊睇睇。
作者: samuelchlo    時間: 13-3-22 22:38     標題: 回覆:基督教中心交費

睇咗一陣,疑似唔係太多有關升小以及課程的分享,的確有點擔心

作者: samuelchlo    時間: 13-3-23 13:43     標題: 回覆:基督教中心交費

大家有無交到呀?

作者: chanhyan1    時間: 13-3-23 14:02     標題: 回覆:基督教中心交費

放棄了,選了自己區青衣卓思,唔想咁細搭校車,諗過剛上學一定好易病,又加埋要搭車更辛苦,雖然好想有中心的老師好有愛心教導孩子,但对他來說下午校已没殺了他nap time,加埋車程,12點去5點返,自己一個喺車"合“眼瞓,才2歲唔忍心;加上没有升學數據;加上卓思在區内也不錯,500人選20人,不用坐車,更可將搭車錢同時間去學其他嘢,或應該說有精神去學其他嘢,希望我呢個決定冇錯啦!

作者: carolwang    時間: 13-3-23 14:33     標題: 引用:想問各位會唔會今個星期交費?有點十五十六

原帖由 samuelchlo 於 13-03-21 發表
我最後都選擇放棄了!真係唔想小朋友咁辛苦…

作者: chuchuchumamama    時間: 13-3-23 23:11     標題: 回覆:samuelchlo 的帖子

你有冇交雜费吓?

作者: r828828    時間: 13-3-25 17:28     標題: 引用:你有冇交雜费吓? +

原帖由 chuchuchumamama 於 13-03-23 發表
你有冇交雜费吓?
我係現任家長汁,囡讀緊K1,建議有選擇唔好選呢間'

作者: melody228    時間: 13-3-25 17:31     標題: 回覆:基督教中心交費

Why say so??

作者: chuchuchumamama    時間: 13-3-25 18:10     標題: 回覆:r828828 的帖子

何出此言? 請具體說明之? 謝謝你.

作者: cherrybeepbeep    時間: 13-3-25 22:58     標題: 回覆:基督教中心交費

我都想知有咩唔好?

作者: chanhyan1    時間: 13-3-25 23:35     標題: 回覆:基督教中心交費

Why?

作者: Piglet_Baby    時間: 13-3-26 00:58

回復 r828828 的帖子

作為有理性的家長,希望你只是太忙未能道出建議其他家長不要讀這所學校的原因。我們需要的是理性討論不同的見解,只說結果沒有客觀的理據,未免對這學校有欠公道。
作者: donald911    時間: 13-3-26 11:14

小女在此讀N1, 如之前好多家長咁講, 老師及姐姐有愛心, 上學不夠2個月, 不論是否教導小女的老師及姐姐都能叫出小女名字!

但小女將不會在此升讀K1, 因為有一有聯繫小學的K收了! 至於之前有家長問此校的升小情況, 個人認為參考意義不大, 因有心讀名直資小學的, 根本不會報讀此類不是SELL學術的幼稚園, 政府派位的, 又和幼稚園丁點兒關係都無!

總括而言, 此間絕對是好的幼稚園, 有學卷又每日有NET, 一星期2次PTH! 比部份無學卷更多! 唯一缺點係校園不大!
作者: Piglet_Baby    時間: 13-3-26 23:38

回復 Piglet_Baby 的帖子

還靜待r828828這位有心家長𧶽教,為何有較早前表達之見解。
作者: chuchuchumamama    時間: 13-3-27 00:42     標題: 回覆:Piglet_Baby 的帖子

me2

作者: chuchuchumamama    時間: 13-3-29 22:27     標題: 回覆:r828828 的帖子

睇呢r828828係唔多會解釋清楚!!!!!

作者: Piglet_Baby    時間: 13-3-30 00:53

既然R828828選擇不作出回應,可能表示之前之言論言過其實,又或者不想教精我們這些後輩,我們也不要太著意她的言論,以免對這校有不合理的了解。
作者: r828828    時間: 13-3-30 02:51     標題: 引用:回復+Piglet_Baby+的帖子 還靜待r828828這

原帖由 Piglet_Baby 於 13-03-26 發表
回復 Piglet_Baby 的帖子

還靜待r828828這位有心家長𧶽教,為何有較早前表達之見解。 ...
謝謝大家嘅耐心,本人見到情况如下,
1)課室很细很逼,学校説是十五人一班,但是2班用一個課室,即30人以上一個課室,而且課室比—般課室少,另外校内活動範圍真的很少,曾參加聖誕联歡會,家長付$100去參與活動,但當日人多得寸步難行

2)美勞創作教學欠水準,或者是我要求高,我真不能接受這學校的美勞作品,可用求其來形容(有興趣post比大家睇)老實我不是要求同街外比$學一様,但不要是是旦旦,可説是没有這個課程

3)奇怪的照顧方法,冬天時候小朋友穿校褸頸巾返學,回到學校不需要除下,整整3小時上課仍是穿着,冬天室內外温差有4,5度以上,但仍穿一様的衣服,而且穿校褸玩也不方便吧!基本小朋友不説熱,老師並不發現他們熱,而且經常一身汗放學,我有問老師,亦證實非必要不除外套,(我猜是方便吧!而且課室也沒有空間放)

其實,扣除學卷後$718學费,但講緊冇學卷但有口碑的學校才2千多少少,但呢間學校假期比一般學校多,朋友小朋友讀又一村(一様有學卷),相比之下每個假期都最少早3日返學

作者: r828828    時間: 13-3-30 03:17     標題: 引用:Quote:原帖由+Piglet_Baby+於+13-03-26+發

原帖由 r828828 於 13-03-30 發表
謝謝大家嘅耐心,本人見到情况如下,
1)課室很细很逼,学校説是十五人一班,但是2班用一個課室,即30人以上一 ...
但也有好的地方……1)有學卷。2)英文及普通话老師教得不錯,而且一星期各有4堂。3)部分老師很有經驗。4)學術尚可,跟一般有學卷的差不多

至於學校工作人員有否爱心,一半半吧!有個別肯定是有的!其他只能説有礼貌吧!

我另外也有朋友的小朋友正在同校讀N班,朋友比我嘅comment:呢間學校麻麻地

幼稚園排名~19,老實講點計算出來,我都好想知,是否因为有學卷而受歡迎。可能人人要求不一,我只希望小朋友開心返學。

不過,公平D,唔好抹殺老師們嘅付出,因为唱歌兒歌同主題内容教嘅野我囡都真係學到!

作者: r828828    時間: 13-3-30 03:26     標題: 引用:回復+pingyincheng+的帖子 我都覺得無乜人

原帖由 ryuurakai_ghost 於 13-03-22 發表
回復 pingyincheng 的帖子

我都覺得無乜人講這間幼稚園, 而且有都沒有提及升小的資料!!!
雜费around 1600,交2次

作者: Piglet_Baby    時間: 13-3-31 00:09

謝謝你的意見。依我的愚見,各下寫的理據例如美勞水準、帶不帶頸巾的可算是個人喜好/個人觀感,可作花邊之參考,但真的看不出這所學校犯了甚麼離天大罪值得被評論為有選擇都不應該選,因各下也提及學校很多好的原素。無論如何,也是留待聰明的家長判斷是否應該讓自己子女就讀這校,這應該是最中肯的建議。
作者: r828828    時間: 13-3-31 16:45     標題: 引用:回復+r828828+的帖子 謝謝你的意見。依我

原帖由 Piglet_Baby 於 13-03-31 發表

謝謝你的意見。依我的愚見,各下寫的理據例如美勞水準、帶不帶頸巾的可算是個人喜好 ...
辦幼兒教育的,連基本照顧加减衣服也做不好,仲想要求學校做到D咩?對我來説是可笑之極。
另外,我只是説有選擇唔好選呢間學校,並沒有説此學校做左咩彌天大錯嘅事,仲有,我唔知一般人嘅選校標準健,只求學術但對小朋友照顧不足的並非我所願,所以我囡明年會轉校,留返個位比適合呢間學校嘅家長

作者: Ronanmama    時間: 13-4-9 13:58     標題: 回覆:r828828 的帖子

我很少長篇大論,破例一次。 大仔在中心幼稚園讀了兩年,如無意外細仔都會讀這間學校。我可說是非常滿意中心幼稚園,所以要回應下這位媽媽的評論。

1. 中心的校園的確有點小,但空間運用得宜,有室內室外場地,我相信一般的學劵幼稚園未必有户外地方吧。事實上我放棄了又一村的offer而留在這學校(應該沒人對又一村的硬件有意見吧)。活動地方固然重要,但小朋友這段時間要培養德育及自理能力,我有100%信心中心的老師可以做到(關於老師有愛心的評論已有很多,不再重覆)。

2. 兒子升上K1初期有好幾次濕了褲子,原來老師是特意訓練他如厠時自己除褲和洗手。 不久後他在家也自己上厠所了。可能其他媽媽覺得是小事,我兒可是難搞之極,所以感恩。延伸下去,要脫衣穿衣不應是小朋友自己可以做或要求協助的嗎? 這可不是照顧幼兒做得不好呀。 再說媽媽可以特別向學校交待要脫大褸,樓上也有其他媽媽提及這是個人喜好問題。

3. 我個人不認為中心的美勞有甚麼問題,就是普通的勞作,不過不失。美術畢竟是講天份的,這麽小的孩子還要有耐性去完成作品。俾錢出去學的,的確美輪美奐,但有多少是小孩自己做的?中心辦的心靈藝術班,小兒的作品的確不能與街外阰美,但是課內容豐富,接觸多個藝術範疇。

這位媽媽不喜歡中心,轉校是件好事,祝你好運及開心。

作者: thylok    時間: 13-4-25 22:17

Ronanmama 發表於 13-4-9 13:58
我很少長篇大論,破例一次。 大仔在中心幼稚園讀了兩年,如無意外細仔都會讀這間學校。我可說是非常滿意中 ...

我好認同你的說法, 其實, 我仔仔都係中心讀緊N 班, 雖然有另一間幼稚園收了阿仔, 不過, 我都有交留位費, 原因在於我仍然諗緊是否轉校, 因為阿仔而家要好早起身返學, 我只怕他太辛苦而已!

以下是回應 r828828:

其實, 勞作方面, 我覺得你想一個只得兩歲幾三歲人仔, 可以整得有幾靚???? 如果真係好靚, 都唔係真係個小朋友做架啦!

你小朋友都係中心讀緊, 佢而個個星期要交功課架, 你咪幫佢做靚啲囉!!!

另外, 我又唔覺中心對小朋友照顧不足, 我阿仔有時放學返黎都會有除衫果啲喎, 唔係你所講咁, 如佢係學校濕咗, 會幫佢換褲, 老師會打電話比我講返情況~啲姐姐又好人, 我間唔中去接仔仔放學, 都一眼認得我~ 唔好抺殺了老師, 姐姐們的心機~

校園真的是有點小, 但無法的, 她是一間好有歷史的幼稚園, 香港地地方有限, 原址係咁大就咁大, 我覺得你自己當時選擇呢間幼稚園時, 已經知佢係咁細間架! 再者, 你認為學校要仔參加啲活動要收錢既, 你覺得不值, 你可以不參加的!

我唔知你囡囡返學開唔開心啦, 不過, 我仔仔就返得好開心, 所以, 我仍然決擇中! 這只是我個人意見. 你覺得呢間幼稚園唔適合你既小朋友, 走是對的!!! 祝開開心心~

作者: thylok    時間: 13-4-25 22:18

Ronanmama 發表於 13-4-9 13:58
我很少長篇大論,破例一次。 大仔在中心幼稚園讀了兩年,如無意外細仔都會讀這間學校。我可說是非常滿意中 ...

我好認同你的說法, 其實, 我仔仔都係中心讀緊N 班, 雖然有另一間幼稚園收了阿仔, 不過, 我都有交留位費, 原因在於我仍然諗緊是否轉校, 因為阿仔而家要好早起身返學, 我只怕他太辛苦而已!

其實, 勞作方面, 我覺得你想一個只得兩歲幾三歲人仔, 可以整得有幾靚???? 如果真係好靚, 都唔係真係個小朋友做架啦!

你小朋友都係中心讀緊, 佢而個個星期要交功課架, 你咪幫佢做靚啲囉!!!

另外, 我又唔覺中心對小朋友照顧不足, 我阿仔有時放學返黎都會有除衫果啲喎, 如佢係學校濕咗, 會幫佢換褲, 老師會打電話比我講返情況~啲姐姐又好人, 我間唔中去接仔仔放學, 都一眼認得我~ 唔好抺殺老師, 姐姐們的好~~

校園真的是有點小, 但無法的, 她是一間好有歷史的幼稚園, 香港地地方有限, 原址係咁大就咁大, 我覺得你自己當時選擇呢間幼稚園時, 已經知佢係咁細間架! 再者, 你認為學校要仔參加啲活動要收錢既, 你覺得不值, 你可以不參加的!

我唔知你囡囡返學開唔開心啦, 不過, 我仔仔就返得好開心, 所以, 我仍然決擇中! 這只是我個人意見. 你覺得呢間幼稚園唔適合你既小朋友, 走是對的!!!  祝開開心心

作者: thylok    時間: 13-4-25 22:24

回復 thylok 的帖子

可說是非常滿意中 ...

另外, 我又唔覺中心對小朋友照顧不足, 我阿仔有時放學返黎都會有除衫果啲喎, 如佢係學校濕咗, 會幫佢換褲, 老師會打電話比我講返情況~啲姐姐又好人, 我間唔中去接仔仔放學, 都一眼認得我~ 你無理由要求個個姐姐同老師都對你小朋友咁好~我所知, 佢地有分邊個姐姐照顧咩年級~咁一定有不同的對待態度架啦~不要抺殺老師, 姐姐們的好~~

校園真的是有點小, 但無法的, 她是一間好有歷史的幼稚園, 香港地地方有限, 原址係咁大就咁大, 除非佢係一間收很多雜費既學校, 有好多資源啦~我覺得你自己當時選擇呢間幼稚園時, 已經知佢係咁細間架! 再者, 你認為學校要仔參加啲活動要收錢既, 你覺得不值, 你可以不參加的!

我唔知你囡囡返學開唔開心啦, 不過, 我仔仔就返得好開心, 所以, 我仍然決擇中! 這只是我個人意見. 你覺得呢間幼稚園唔適合你既小朋友, 走是對的!!!  祝開開心心~~~

作者: Anton0102    時間: 13-5-8 00:44     標題: 回覆:donald911 的帖子

绝对同意你的看法!

作者: thylok    時間: 13-5-15 17:46

決定留係中心!!
作者: samuelchlo    時間: 13-5-15 21:56     標題: 回覆:基督教中心交費

我地幾時之前要confirm學校呀?

作者: thylok    時間: 13-5-15 23:59

3月confirm咗,只係今日我放棄咗崇真既註冊
作者: thylok    時間: 13-5-16 00:10

其實,你可以照註冊學校架!到最終,你唔想讀邊間咪退學,但就浪費錢
我今日唔去崇真註冊,就係因為,1,阿仔話唔要轉校,2崇真係校車方面令我覺得協調得不太好!我最重要返而係想仔開心,所以我無去到
作者: EMILY108    時間: 13-7-12 14:32

其實呢間都係一間唔錯嘅學校 , 由交表格.面試到俾錢 , 每次見到啲老師同嬸嬸都好有禮貌和藹可親 , 雖然佢唔係一條龍學校 , 但睇番往年嘅派位都幾好 , 所以本身都已經疊埋心水讀呢間 , 點知最近收到後備通知有學位(一條龍學校) , 噤就簡直唔駛唸放棄學位  
作者: kyowong    時間: 13-7-12 20:58     標題: 回覆:EMILY108 的帖子

我都等緊位,請問你幾時放位置?等我可以打去學校問問!係上午/下午班?

作者: lovelylpclpc    時間: 13-10-24 13:03     標題: 引用:其實呢間都係一間唔錯嘅學校+,+由交表格.面

原帖由 EMILY108 於 13-07-12 發表
其實呢間都係一間唔錯嘅學校 , 由交表格.面試到俾錢 , 每次見到啲老師同嬸嬸都好有禮貌和藹可親 , 雖然佢唔 ...
請問最後讀邊間一條龍學校?!

作者: kyowong    時間: 13-11-18 20:37     標題: 回覆:基督教中心交費

請問有依家K1既家長嗎?想請問有無group? Thx

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5